Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bieganie

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 23.07.2015 10:44

Longtom, co to za aplikacja?
Ja wczoraj 13km w 1h7'50"
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 23.07.2015 16:10

Bocian napisał(a):Longtom, co to za aplikacja?

Ładny wynik.
W tych POMARAŃCZOWYCH, SAMOBIEGAJĄCYCH :?: :)

Używam Endomondo.

pzdr :wink:
K2
Croentuzjasta

Postnapisał(a) K2 » 23.07.2015 17:34

Witam biegaczy, obecnych i przyszłych :-)
Rok temu mając w planie półmaraton musiałem trochę polatać na wakacjach. Fajnie się biega wokół jeziora w Bled. Z tego co pamiętam jest równo 6km. Wiem ze to nie Chorwacja ale może mnie nie zjecie za to ;)

Pzdr
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 23.07.2015 18:11

longtom napisał(a):
Bocian napisał(a):Longtom, co to za aplikacja?

Ładny wynik.
W tych POMARAŃCZOWYCH, SAMOBIEGAJĄCYCH :?: :)

Używam Endomondo.

pzdr :wink:

Dzienx. Co do samobiegów to ja mam takie ale niebieskie, to jest zdjęcie z netu. :) Jeszcze w nich nie biegałem, czekam może sie z kimś wymienię na o pół numeru większe.
To endomondo to na fonie masz?
Przed chwilą 14km w 1h15'.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.07.2015 20:54

Endomondo hula na smartfonach pod Androidem. Na początku mnie bawiło, ale teraz nie chce mi się zabierać telefonu na bieganie :D
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 23.07.2015 21:26

Powiem Wam coś.
Wiem, że staroświecki jestem.
Ale po co Wam te aplikacje do biegania?

Pooglądacie sobie jak szybko pobiegaliście? Dowiecie się którędy i ile czasu? Jeszcze jakimś zużyciem kalorii się nacieszycie bo aplikacja wam powie?
Fajnie wygląda na tej aplikacji (cokolwiek by to było), że dobrze pobiegałem?

Ja biegam sobie czasami od czasu do czasu - (ponieważ czasami pływam i czasami jeżdżę na rowerze).

Gdzie biegałem - wiem.
Ile czasu - mam zegarek.
Jak szybko biegałem - obliczę sobie ale właściwie po co?
Dystans - dla średnio ogarniętego jest oczywisty jeśli biega stabilnie. (Chyba, że akurat chciało się pobić swój rekord).
Zużycie kalorii? No bez jaj. Przecież to jest ewidentnie indywidualne i zależy od organizmu i własnych możliwości.

Jak napisałem wcześniej. Jestem staroświecki i właściwie jestem z tego dumny.
Przy bieganiu najważniejsza jest kontrola swojego tętna.
Tego jakieś aplikacje w telefonie niestety nie robią.
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 23.07.2015 21:32

romuald22 napisał(a):Ale po co Wam te aplikacje do biegania?

Niektóre do podbudowania własnego ego :)
Kolega, początkujący miśkowaty biegacz osiągał czasy jak Kenijczyk i to w terenie górzystym :roll: .... po czym okazało się, że GPS go gubi i a potem odnajduje cudownie ;) kilometry się zgadzały ... czas niekoniecznie, ale średnia rewelacyjna :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.07.2015 21:35

romuald22 napisał(a):...

Akurat robią :wink: :lol: Wystarczy kupić czujnik na klatę i połączyć BT-em z aplikacją.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 23.07.2015 21:35

slapol napisał(a):Endomondo hula na smartfonach pod Androidem. Na początku mnie bawiło, ale teraz nie chce mi się zabierać telefonu na bieganie :D

Ja fon mam zawsze ze sobą na bieganiu, dla mnie to nie problem ;)
Tak myślałem żeby Suunto zakupić. Chłopaki z Kosova taniej by pewnie coś przywieźli ;)
slapol napisał(a):Akurat robią :wink: :lol: Wystarczy kupić czujnik na klatę i połączyć BT-em z aplikacją.

Dokładnie, to standard. Apple miał z tym problem tylko...
Ostatnio edytowano 23.07.2015 21:49 przez Bocian, łącznie edytowano 2 razy
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 23.07.2015 21:39

slapol napisał(a):

Akurat robią :wink: :lol: Wystarczy kupić czujnik na klatę i połączyć BT-em z aplikacją.

Rzadkość ale Ok.
I co dalej z tym zrobisz???
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.07.2015 21:48

romuald22 napisał(a):
slapol napisał(a):

Rzadkość ale Ok.
I co dalej z tym zrobisz???

Ja nie używam, jest tylko taka możliwość, żeby kontrolować w ten sposób tętno...co jak wyżej stwierdziłeś "przy bieganiu jest najważniejsze".
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 23.07.2015 21:55

slapol napisał(a):Ja nie używam, jest tylko taka możliwość, żeby kontrolować w ten sposób tętno...co jak wyżej stwierdziłeś "przy bieganiu jest najważniejsze".

Bo jest najważniejsze. Przynajmniej dla amatorów takich jak my.
Ale po co to mieć? Po co kontrolować?
Jeśli prócz stwierdzenia ilości skurczów serca na minutę dla kogoś prócz odczytu wartości nie niesie żadnej innej informacji?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.07.2015 22:55

romuald22 napisał(a):
slapol napisał(a):Ja nie używam, jest tylko taka możliwość, żeby kontrolować w ten sposób tętno...co jak wyżej stwierdziłeś "przy bieganiu jest najważniejsze".

Bo jest najważniejsze. Przynajmniej dla amatorów takich jak my.
Ale po co to mieć? Po co kontrolować?
Jeśli prócz stwierdzenia ilości skurczów serca na minutę dla kogoś prócz odczytu wartości nie niesie żadnej innej informacji?

Romuald, najpierw piszesz, że przy bieganiu ważna jest kontrola tętna (i tu się z Tobą zgadzam), potem gdy mówię o możliwości pomiaru - urządzeniu, stwierdzasz "Ale po co to mieć? Po co kontrolować?" - chyba jesteś tu kapkę niekonsekwentny :wink: :lol:
Aby co nieco wynieść z informacji dot. ilości skurczów serca na minutę, trzeba trochę poczytać.
Jeśli masz ochotę to proszę:
http://treningbiegacza.pl/jak-biegac-z- ... ium-wiedzy
Pod koniec artykułu jest też mała informacja dla nas - amatorów od trenera kadry Pawła Grzonki.
Nie chodzi tylko o współzawodnictwo, polepszanie własnych wyników, pobijanie rekordów itp. Chodzi głównie o to, by bieganie było bezpieczne dla zdrowia (niejeden nadmiernie ambitny i niewytrenowany przekręcił się na tamten świat, bo mu pikawa zdechła na dystansie, na który go w danej chwili nie było stać).
Przyjemnego truchtania.
Pozdrav i laku noč.
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 23.07.2015 23:22

slapol napisał(a):Romuald, najpierw piszesz, że przy bieganiu ważna jest kontrola tętna (i tu się z Tobą zgadzam), potem gdy mówię o możliwości pomiaru - urządzeniu, stwierdzasz "Ale po co to mieć? Po co kontrolować?" - chyba jesteś tu kapkę niekonsekwentny :wink: :lol:

Ech Slapol, Slapol... :)
W tych tematach jestem w miarę konsekwentny.
Moje pytania były chyba (hmm...) nieco retoryczne lub być może oczekujące jakiejś profesjonalnej odpowiedzi. Ale takiej jak przypuszczałem nie było.
Może jakbym je "enterem" rozdzielił to wyglądałyby inaczej.

slapol napisał(a):Aby co nieco wynieść z informacji dot. ilości skurczów serca na minutę, trzeba trochę poczytać.

:)
Wzruszyłeś mnie trochę tym linkiem i propozycją poczytania internetu :)
Skąd ja to na tym forum znam? :lol:

Widzisz- tego tętna to ja się już w życiu trochę uczyłem. Nie tylko mojego ale większości ludzi w świecie. To było nie z internetu.
I nadal sam się uczę. I nadal innych uczę. Niektórzy są niewyuczalni.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 24.07.2015 08:12

Sławek a słyszałeś o tym? :) Podobno działa choć ja tego nie pojmuję ;)
http://slowjogging.pl/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone