Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bieganie

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dyha
Odkrywca

Postnapisał(a) dyha » 22.06.2018 22:22

Miesiąc temu kupiłem buty i strój do biegania, z mocnym postanowieniem rozpoczęcia biegania. Z ekscytacją czekałem na pierwszy bieg jak również kolejne. Zgodnie z radami bardziej doświadczonych kolegów, zacząłem biegać co drugi dzień krótkie dystanse z nadzieją, że uda mi się z czasem przebiec ciągiem 10 km.

Po tygodniu od zakupu i rozpoczęcia biegania (trzy biegi), przy innej okoliczności złamałem paliczek w stopie...

I do dziś po bieganiu....
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 22.06.2018 23:43

.....jeśli paliczek, to już się powinien zrosnąć,; ja zaczynałem treningi po takim okresie. Chociaż, wg ortopedów średni czas wygojenia złamania, to 6-8 tygodni i dopiero wtedy ,można zaczynać ponownie się rozkręcać biegowo.
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 23.06.2018 19:47

No to peszek :roll:

Ja dzisiaj - 27km wg endomondo, 25km wg zawodów ;) Przewyższenie 1200m 8)
W deszczu, w gradzie, z grzmotami, przy 10 stopniach, w takim błocie, jakiego wcześniej nie zaliczyłam w górach, 3km w mazi po kostki, z wodą w butach od 5km, bo się wlało do środka a skoro goretex ... no to goretex ;)
Sama, bo całe towarzystwo moje albo było w obsłudze, albo biegło na innym dystansie ;)
Wytrzymałam sama ze sobą, czyli nie jest aż tak źle :mrgreen: :mrgreen:
Ale na koniec radość i power :)
ale mogę napisać po dzisiejszym dniu, że przerobiłam wszystkie warunki atmosferyczne i biegowe w górach :)

A butki .... chyba na zasłużoną emeryturę już pójdą :?
Załączniki:
35955145_220162952131147_7926041774567456768_n.jpg
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 23.06.2018 21:13

.......ponieważ jak widzę, to wątek do "chwalenia się" to ja dzisiaj ( 4 + 20 )+ 10km biegania po równym jak stół terenie ,a wczoraj i przedwczoraj (1,5+ 40)+10 km. Czyli wkładam dużo pracy , aby zrobić sobie niedługo ostrogi, zwyrodnienie stawów kolanowych i biodrowych.
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 23.06.2018 21:33

lew napisał(a):.......ponieważ jak widzę, to wątek do "chwalenia się" to ja dzisiaj ( 4 + 20 )+ 10km biegania po równym jak stół terenie ,a wczoraj i przedwczoraj (1,5+ 40)+10 km. Czyli wkładam dużo pracy , aby zrobić sobie niedługo ostrogi, zwyrodnienie stawów kolanowych i biodrowych.

nie tak dawno pisałeś:
lew napisał(a):........ 2 km + 40 km + 10 km - czyli skrócenie życia o kilka dni: intensywnie pracuję nad ostrogą, zmianami zwyrodnieniowymi kolan i stawów biodrowych, zespołem stożka rotatorów, prawdopodobnie również FA( w najlepszym razie), oraz nawdychałem się mnóstwa karcynogenów w PM 2.5 i PM 10

Rozumiem, że opalając się pracujesz nad rakiem skóry, jeżdżąc samochodem - nad wypadkiem drogowym z "odpowiednimi" konsekwencjami, degustując alkohol nad marskością wątroby, itd ....
Odnoszę wrażenie, że ktoś w dzieciństwie straszył się karami za czyny :roll:

Wyluzuj trochę i ciesz się życiem :)
19Gumis20
Croentuzjasta

Postnapisał(a) 19Gumis20 » 23.06.2018 21:36

Albo zrezygnuj z biegania, będziesz zdrowszy :mrgreen:
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 23.06.2018 21:39

19Gumis20 napisał(a):Albo zrezygnuj z biegania, będziesz zdrowszy :mrgreen:

Proponuję z każdego sportu, bo nawet szachy stresują ;)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 23.06.2018 21:40

Po m.w. roku przerwy od ostatniego dłuższego biegu... na bieżni; stwierdziłem, że trzeba ruszyć w teren;
w ubiegły czwartek udało się zaliczyć pętlę wokół Pogorii III w DG.
Na 6,5km udało się pierwsze 3km przebiec bez przerwy co mnie naprawdę zdziwiło (myślałem, że z kondychą jest gorzej, choć przyznam, że tempo było słabe, truchtowe); potem marsz jakieś 1km, znowu bieg 2km i dalej marsz 0,5km.
Po tym dołożyłem te same 6,5km już na rolkach, zmęczenie po biegu sprawiło, że czas przejazdu był 10min dłuższy niż najlepszy wynik pętli na rolkach. Ale i tak kluczowy był dystans 5km w biegu po takiej długiej przerwie.
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 23.06.2018 22:04

Gratuluję rozruchu :) bieganie przychodzi powoli niestety. Ale na początek spokojnie łącz trucht z marszem.
A bieganie na bieżni to całkiem coś innego niż teren czy nawet asfalt. Na bieżni biega się samo :)
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 23.06.2018 23:55

Bea.ta napisał(a):
lew napisał(a):.......ponieważ jak widzę, to wątek do "chwalenia się" to ja dzisiaj ( 4 + 20 )+ 10km biegania po równym jak stół terenie ,a wczoraj i przedwczoraj (1,5+ 40)+10 km. Czyli wkładam dużo pracy , aby zrobić sobie niedługo ostrogi, zwyrodnienie stawów kolanowych i biodrowych.

nie tak dawno pisałeś:
lew napisał(a):........ 2 km + 40 km + 10 km - czyli skrócenie życia o kilka dni: intensywnie pracuję nad ostrogą, zmianami zwyrodnieniowymi kolan i stawów biodrowych, zespołem stożka rotatorów, prawdopodobnie również FA( w najlepszym razie), oraz nawdychałem się mnóstwa karcynogenów w PM 2.5 i PM 10

Rozumiem, że opalając się pracujesz nad rakiem skóry, jeżdżąc samochodem - nad wypadkiem drogowym z "odpowiednimi" konsekwencjami, degustując alkohol nad marskością wątroby, itd ....
Odnoszę wrażenie, że ktoś w dzieciństwie straszył się karami za czyny :roll:
..... to jakaś psychoanaliza za free? Wyluzuj, bo dobrze rozumujesz :"..opalając się pracujesz nad rakiem skóry, jeżdżąc samochodem - nad wypadkiem drogowym z "odpowiednimi" konsekwencjami, degustując alkohol nad marskością wątroby, itd ." I niestety to prawda. :mrgreen:
Ostatnio edytowano 24.06.2018 00:08 przez lew, łącznie edytowano 1 raz
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 23.06.2018 23:56

:mrgreen:
19Gumis20 napisał(a):Albo zrezygnuj z biegania, będziesz zdrowszy :mrgreen:

Wiem o tym lepiej od ciebie :mrgreen:
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 24.06.2018 00:06

Czy wjeżdżając do DG rowerem ostatnim mostem nad S1 ,można dotrzeć do tej "trasy rolkowej" wokół Pogorii?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 24.06.2018 08:16

lew napisał(a):Czy wjeżdżając do DG rowerem ostatnim mostem nad S1 ,można dotrzeć do tej "trasy rolkowej" wokół Pogorii?

Chętnie pomogę, ale sprecyzuj o który most Ci chodzi, nie wiem skąd jedziesz? Dodatkowo, która Pogoria? Jeżeli faktycznie jak nazwałeś "wokół" to będzie IIIka; jest jeszcze trasa rolkowa na IV, ale tam wokoło się już nie da?

Bea.ta napisał(a):Gratuluję rozruchu :) bieganie przychodzi powoli niestety. Ale na początek spokojnie łącz trucht z marszem.
A bieganie na bieżni to całkiem coś innego niż teren czy nawet asfalt. Na bieżni biega się samo :)

wiem, tam mogę i 45min bez przerwy, dziwne
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 24.06.2018 08:27

Bo na bieżni tylko "podnosisz nogi " :) droga ucieka sama :) ale bieżnia dużo daje. Rozkręcasz się. Nad kondycja pracujesz.
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 24.06.2018 11:01

.......jadąc z zagranicy ulicą Myśliwską, a potem Laski i chcąc się dostać do Siewierza . Nawigacja zawsze prowadzi mnie przez las drogą , która nie zawsze jest przejezdna po deszczu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone