Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.07.2013 14:51

No i 10 dni w Italii zakończyliśmy wczoraj korkiem przed Brenerem.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 21.07.2013 18:14

A gdzie to się było??? w tej Italii?????

Pozdrawiam. :wink: :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.07.2013 18:17

Grzegorz Ćwik napisał(a):A gdzie to się było??? w tej Italii?????

Pozdrawiam. :wink: :lol:

No to pojechali...

Monachium, GaPa, Grainau, Zugspitze, Schwangau, Fussen, Linderchof, przełęcz Bormio, Livigno, Menagio, Griante, Bellagio, Parma, Modena, Maranello, Abetone, Marlia, Lucca, kilka villi, Pisa, Cinqe Terrre, La Spezia, Viareggio, Livorno, Calambrone, Tirenia.

Tak w skrócie wszystkie ww. odwiedzone, tzn., że pozwiedzaliśmy...
Całość to prawie 4kkm, 11 dni, grubo ponad 1k fotek, koło 200km na rowerach, kilkadziesiąt z buta, kilka parków narodowych, wrażeń i konstatacji, że Polska drogim Krajem jest...
ferster
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferster » 22.07.2013 10:32

A ja właśnie wróciłem z pierwszego pobytu w Itali! :) Dzieci są zachwycone, plaża płytka woda, życie campingowe itp! :) Generalnie pobyt bardzo udany. Na pierwszy raz wybrałem Caorle w Vneto ( aby nie męczyć rodziny długą drogą).
Jednak z mojej strony uważam że region mało ciekawy. W porównaniu do sąsiedniej Istrii przegrywa z kretesem. Brak tam tej egzotyki - woda nie jest tak lazurowa, tak czysta ani tak słona! Widoki podwodne w hr niepowtarzalne.
Na wybrzeżu Veneto nie ma takich zapachów jak w Hr., niby rodną pinie ale nie pachną tak intensywnie! Nie czuć zapachu ziół- kopru, anyżku, lawendy brak!
Jeżeli chodzi o ceny, to jednak drożej ale: wino po 1.1 euro za litr!, makaron też tańszy, pomidory tanie i lepsze!
Warto tam jechać jeżeli macie dzieci do 10 lat, w przeciwnym razie raczej nie polecam!
Aby poczuć prawdziwy smak Włoch należy jechać do Toskanii, na południe lub na Istrie!
Pozdr!
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 22.07.2013 16:06

Po 1,1E to już całkie dobre wino. Bo byle co to już za 0,6 sie kupi. Nie ma to jak Italia, juz sie nie moge doczekać 17.08. A Istria też nie jest znowu taka idealna. Raz byłem na Istrii w Porecu i żadnych nadzwyczajnych zapachów nie czułem ani krajobrazów nie widziałem. Po takie głębsze doznania to trzeba dopiero do Dalmacji. Może na emerytrze z OFE :lol: sie tam jeszcze wybiorę. Ale póki mam małe dzieci to zdecydowanie wolę rejony Wenecji.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.07.2013 16:27

Z Toskanii trochę szlachetnych :wink: napitków przywiozłem.
Fakt. Winka z kogucikiem w cenach włoskich w RP nie zobaczysz. :evil:
O Livigno nawet nie wspominam.
Aperol po 7; Austria, Włochy 11-12€
Ale stamtąd, to trzeba z ilościami uważać.
ON po 1€
kroman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroman » 22.07.2013 20:18

Ja plażowałem w BiBi. Po zeszłorocznej kamienistej plaży w BV i Tucepi, dałem sznase skosztować malcowi, prawie dwulatkowi, na piachu. PEŁNA akceptacja.
Miałem pewne obawy o te Bibione. Niepotrzebnie.
Nie porównuję tej części Italii do środkowej czy południowej Dalmacji.
Jechałem tam po inne doznania i doświadczenia.
Osobiście polecam. Bibi na TAK:-))
Na przyszły rok już knuję plan:-))
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 02.08.2013 13:17

Ja w tym roku tez wybrałem Włochy i 4* Kemping.
W porównaniu do Chorwacji zdecydowanie lepiej ... i drożej ;)
Plaża super, baseny rewelacja, kemping idealnie zadbany - w przyszłym roku raczej też będą Włochy. Dzieciaki zdecydowanie bardziej zadowlone z Włoch niż z Chorwacji.
Cro to jednak oczko niżej jeśli chodzi o poziom kempingów.

ps. było trochę stresu z miejscem na campie, bo np. na Marina Di Venezia kolejka oczekujących na wolne miejsce wynosiła....42 samochody !
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 02.08.2013 14:36

Te 42 samochody w kolejce to raczej zła organizacja. Bo w porownaniu do wielkości tego kempingu to pewnie drobiazg.
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 02.08.2013 17:29

Stali bo nie bylo wolnych miesjc. Kemping zapchany na maxa.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 02.08.2013 19:20

Niesamowite.
Byłem na tym kempingu i nie mogę sobie wyobrazić, że udało się go zapełnić.
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 02.08.2013 20:21

W tym roku duzo campow jest pelnych. Moze to obawa przed wylotami do Egiptu, Tunezji ze wzgledu na zamieszki....
Na CaPasquali mieli 3 wolne miejsca - autentycznie. Dzwonilem po campach bedac w Austrii ok. południa w czwartek. W koncu wyladowalismy w Union Lido bo tam akurat byly wolne miejsca ale w strefie C (bezrezerwacyjnej) bylo ok. 8 moze 10 parceli wolnych. Schodzilismy wszystkie strefy zeby cos fajnego wybrac.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.08.2013 20:57

Bym polemizował; we Włoszech w lipcu nad morzem były pustki, podobnie jak dzisiaj we Wrocku...
Kryzys...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.08.2013 21:10

0
FUX napisał(a):Bym polemizował; we Włoszech w lipcu nad morzem były pustki, podobnie jak dzisiaj we Wrocku...
Kryzys...

Potwierdzam, tłumów nie widziałem, a Mysza mnie nimi straszyła ;)

:papa:
ferster
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferster » 02.08.2013 22:24

Bo, tam gdzie ty byłeś - pospolici ludzie już nie docierają! :D
pozdr! :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia