Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Apartamenty z internetem

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mieczysław
Globtroter
Apartamenty z internetem

Postnapisał(a) mieczysław » 08.04.2010 14:07

W apartamencie, który bedziemy wynajmować jest dostep do internetu.
Chciałbym zapytać czy ktoś już korzystał w chorwacji z internetu, jak to się robi, i wogóle proszę o porady dotyczące podłączenia sie do sieci
lukasz1977
Croentuzjasta

Postnapisał(a) lukasz1977 » 08.04.2010 14:10

mieczysław napisał(a):W apartamencie, który bedziemy wynajmować jest dostep do internetu.
Chciałbym zapytać czy ktoś już korzystał w chorwacji z internetu, jak to się robi, i wogóle proszę o porady dotyczące podłączenia sie do sieci

hehe - normalnie się podłączasz jak u nas
pewnie będzie jakaś instrukcja na miejscu - my w Igrane mieliśmy login i hasełko i tyle ;)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.04.2010 14:14

Wystarczy, by w laptopie było wi-fi.
Jeśli sieć nie jest zabezpieczona hasłem, komp sam się połączy (kiedy dasz komendę wyszukiwania sieci) , a jeśli jest hasło, dowiesz się o tym od właścicieli (a i komp pokaże, że sieć zabezpieczona). Dalej wprowadzasz hasło i już.. . żadna filozofia.
Pozdrawiam
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Postnapisał(a) pawelli » 08.04.2010 18:10

A to w Chorwacji jest inny internet niż w Polsce :lol: :lol: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.04.2010 18:34

zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
Liquid
Cromaniak

Postnapisał(a) Liquid » 08.04.2010 19:34

A mając w apartmanie internet to i zadzwonić można za dużo mniejsze pieniążki. Albo z komputera przez komunikator albo (tak jak ja) przez skonfigurowaną pod VoIP komórkę. Minuta rozmowy do bliskich na poziomie 9 gr/min.
stary_jac
Croentuzjasta

Postnapisał(a) stary_jac » 08.04.2010 20:04

podszywacz napisał(a): rozmowy do bliskich na poziomie 9 gr/min.

a za internet nie płacisz ? jeśli nie masz oddzielnej taryfy np. za godzine ...KN
to pewno opłata jest ukryta w cenie apartmenu itd.
Liquid
Cromaniak

Postnapisał(a) Liquid » 08.04.2010 20:09

stary_jac napisał(a):

a za internet nie płacisz ? jeśli nie masz oddzielnej taryfy np. za godzine ...KN

Właściciel mojego lokum zapewniał mnie że internet (wifi) mam za free. Znając życie takim łączem filmu pewnie nie ściągnę a VoIP dużej ilości danych nie przesyła. Pytanie tylko jakiej jakości jest to łącze bo jak 125 kb/s to VoIP nie pociągnie...
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.04.2010 20:24

podszywacz napisał(a):
stary_jac napisał(a):

Właściciel mojego lokum zapewniał mnie że internet (wifi) mam za free. Znając życie takim łączem filmu pewnie nie ściągnę a VoIP dużej ilości danych nie przesyła. Pytanie tylko jakiej jakości jest to łącze bo jak 125 kb/s to VoIP nie pociągnie...

Jeśli właściciel daje w ofercie mozliwość korzystania z Interenetu to raczej ma dostęp szerokopasmowy... (a nie "prehistoryczny" oparty na połączeniu telefonicznym)... jeśli ma limit transferu danych, to pewnie poprosi, by filmów nie ściągać (swoja drogą niezły pomysł... na wakacjach), ale to by dopiero były jaja, gdyby naliczał, jak w kafejce internetowej.. gwarantuję, że tak nie będzie.
A jeśli VoIP nie pociągnie, to pozostają komunikatory (skype na przykład).
Liquid
Cromaniak

Postnapisał(a) Liquid » 08.04.2010 21:15

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a): by filmów nie ściągać (swoja drogą niezły pomysł... na wakacjach)

Mam nadzieję że nie zrozumiałaś mnie źle nieopatrznie. Z tym filmem to tak napisałem jako przeciwwaga. Komputer mam na codzień ponad 300 dni w roku i na wakacjach ma mi służyć tylko do niezbędnych rzeczy, zadzwonić własnie, podejrzeć co zjeść, gdzie i jak pojechać (dojechać, zwiedzić) oczywiście za pomocą strony www.cro.pl :lol:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.04.2010 21:31

Domyśliłam się...a co do prędkości połączenia, to nie martw się, nie powinno być aż tak źle.. My w umowie mamy do 4 Mbit/s download
i 256 kbit/s upload (a to najmniejsza możliwa prędkość u "prawie monopolisty" na rynku: T-com), nawet jeśli w rzeczywistości nie ma 100% realizacji, to choć połowa tego musi być przy szerokopasmowym połączeniu (nawet na prowincji).

A wracając do tego dodatkowego płacena za Net.. naprawdę nie sądzę... Fakt, że takie udogodnienie podnosi standard apartamentu, ale
przecież właściciele, nie mają tego tylko dla turystów i tylko latem, ale sami korzystają z tego cały rok. Poza tym uwgędnili by taką informację na swojej stronie...
Pozdrawiam
Liquid
Cromaniak

Postnapisał(a) Liquid » 08.04.2010 21:43

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Domyśliłam się...a co do prędkości połączenia, to nie martw się, nie powinno być aż tak źle.. My w umowie mamy do 4 Mbit/s download
i 256 kbit/s upload (a to najmniejsza możliwa prędkość u "prawie monopolisty" na rynku: T-com), nawet jeśli w rzeczywistości nie ma 100% realizacji, to choć połowa tego musi być przy szerokopasmowym połączeniu (nawet na prowincji).

A wracając do tego dodatkowego płacena za Net.. naprawdę nie sądzę... Fakt, że takie udogodnienie podnosi standard apartamentu, ale
przecież właściciele, nie mają tego tylko dla turystów i tylko latem, ale sami korzystają z tego cały rok. Poza tym uwgędnili by taką informację na swojej stronie...
Pozdrawiam

A właśnie właściciele kwatery gdzie jadę poinformowali mnie o bezpłatnym necie dopiero podczas wymiany korespondencji mailowej. Na ich stronie słowem nie jest o tym napisane. Jeżeli przepustowość łącz jest taka jak piszesz to VoIP i ściąganie filmów :wink: spokojnie pójdzie.
mieczysław
Globtroter

Postnapisał(a) mieczysław » 09.04.2010 07:12

Dzięki za cenne porady
Pozdrawiam
Plumek
Cromaniak

Postnapisał(a) Plumek » 09.04.2010 08:39

stary_jac napisał(a):

Eeeeeetam ukryta. Internet w Chorwacji trafił pod strzechy i jest nawet w maleńkich wioskach - przynajmniej na lądzie. Na wyspach może być nieco inaczej. W naszym maleńkim Blato hula jak trzeba - nawet Wi-Fi :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 09.04.2010 09:39

We wiochach na wyspach także... trudno wyobrazić sobie życie na końcu świata bez internetu.. Co ciekawe, wedle statystyk, Hr pod względem użytników posiadających podłączenie do Interenetu we własnym domu, jest lepsza niż np. Polska...a z drugiej strony ciągle brak tutaj sensownych portali porównujących ceny, czy innych podobnych, które np. w Pl są czymś najbardziej normalnym...
Pozdrówka
Następna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje