Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Thot
Cromaniak

Postnapisał(a) Thot » 28.04.2015 22:32

Powiedzcie mi, Szanowni Państwo, jak wygląda na dzień dzisiejszy kwestia kart płatniczych - głównie płacenia na CPN-ach oraz bankomatów - w Albanii?
W 2009 jak ostatnio tam byłem było bankomatów było jak na lekarstwo, a na CPNach inna cena była w LEKach i za gotówkę, a inna - też za gotówkę tylko - w Euro (jakieś ok. 30% wyższa)?
Bo opłat "dziwnych" na granicy wyczytałem od Was, że już nie ma, ale jak z tymi kartami, czy jest i Visa i Mastercard?
No i druga kwestia - jaka jest jakość dróg jakby wjechać od MNE a wyjechać w Grecji? Bo wychodzi mi, że w przeciwieństwie do dawnych czasów droga przez SRB nie jest jedyna i najsłuszniejsza z uwagi na elegancką autostradę w HR?
wkrak
Odkrywca

Postnapisał(a) wkrak » 28.04.2015 22:59

Bankomatów jest mało, ale w miejscowościach turystycznych znajdziesz je. Jeździliśmy głównie po małych miastach i wsiach - mizerne możliwości płacenia kartą. Na stacji benzynowej pokazywałem kartę - jeżeli reakcja była na NIE, to pytałem o euro. Jeżeli TAK, to wtedy długopis i kartka papieru i ustalanie kursu. Jeżeli Cię zadowala, to tankujesz. Uważam, że trzeba mieć miejscową walutę, ewentualnie kurs euro ustalać przed płaceniem. Za noclegi przeważnie zapłacisz w euro.
W Serbii na podrzędnych trasach było różnie na satcjach - przyjmowali karte lub nie. Natomiast na dwóch noclegach nie chcieli serbskiej waluty, tylko euro.
Thot
Cromaniak

Postnapisał(a) Thot » 29.04.2015 07:12

Dzięki - głównie chodzi mi wstępnie o okolice Durres oraz Vlore. A kartą na CPNach w tych okolicach da radę?
Sol-Wagon
Cromaniak

Postnapisał(a) Sol-Wagon » 29.04.2015 08:41

np. w nadmorskiej Sarandzie na jednej z ulic było kilka bankomatów...
np. na stacji paliw przy wjeździe do Sarandy niby z szyldem BP brak możliwości płacenia kartą, za to przyjmowali EUR...
kawałek dalej, na wsi mała stacja paliw GULF wraz z przenośnym terminalem płatniczym...
po prostu nie ma reguły...wymień sobie na granicy kasę, a jak ci zostanie to za nią zatankujesz...
a nie wiem czy paliwo w Czarnogórze nie tańsze niż w Albanii...
co do jakości dróg to chcąc jechać do Grecji jedź drogą przez miejscowości: Krane-Kullurice-Vagalat i przejście Konispol-Qafe Bote...nowiutki asfalcik...
Thot
Cromaniak

Postnapisał(a) Thot » 29.04.2015 09:37

Dzięki wielkie! :) A czy ktoś wie - pytanie z gatunku trudnych - OD KIEDY dokładnie zaczynają się w Albanii wakacje czyli szczyt sezonu? Bo chciałbym jechać w czerwcu, ale jeszcze PRZED sezonem, bo wiem, że tam tłumy się nagle zaczną na plaży? I nie wiem czy mogę celować w samą końcówkę czerwca, do 20-go czy np. do 15-go czerwca jest w miarę luźno?
I jeszcze - jak wygląda droga z Vlore przez Tetelena do przejścia Kakavia, żeby nie zjeżdżać ku samemu dołowi Albanii?
Plaże we Vlore i Sarandzie czym się różnią czy "jeden pies" i bez piasku wszystkie?
wkrak
Odkrywca

Postnapisał(a) wkrak » 29.04.2015 12:01

W czerwcu jest pustawo. W lipcu są miejsca solidnie obciążone (Durres, Ksamil, Saranda), a w mniejszych miejscowościach czuje sięwięcej ludzi w weekendy.
Nie wiem, jak z drogą z Vlore na zachód. Jechaliśmy z Fier przez Tepelene w kierunku Grecji - prawie wszystko jest nowe i fajne widoki.
Plaże we Vlore są bardzo różne. Na północy znajdziesz piasek i luz na plaży. Na południu jest piasek i za plecami droga krajowa. Bardziej na południe jest tak ciasno, że są podesty dla ludzie i kamyczki lub skały. W Sarandzie piasek/kamyczki i jest ciasno.
Thot
Cromaniak

Postnapisał(a) Thot » 29.04.2015 12:07

Ale z Tepelene jechałeś przez Kelcyra czy bardziej na południe przez Dervican?
Wodnik73
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Wodnik73 » 29.04.2015 13:03

To ja wrzucę taką małą radę dla jadących przez Czarnogórę. W Czarnogórze miałem takie zdarzenie na stacji.

Byliśmy na dwa auta, kolega zatankował pierwszy i poszedł zapłacić ja tankowałem przy innym dystrybutorze. Kolega zapłacił i już odchodził od kasy (nie biorąc paragonu) kiedy ja podchodziłem płacić. Kasjer zapytał czy tylko paliwo, odpowiedziałem że tak. Podał kwotę i zapłaciłem kartą. I tu gość myślał, że już po wszystkim, ale że ja zbieram wszystkie rachunki więc poprosiłem o paragon, gość bez problemu wydrukował mi go. Wziąłem paragon do ręki i jakoś kontem oka zerknąłem na niego i widzę na nim coś tam, coś tam 2 x 5 Euro = 10 i niżej ileś tam paliwa jakaś tam kwota. W tym momencie wrócił kolega też po paragon, więc pytam kolegi Ty, co to jest za te 10 Euro, on też oczy wywalił, więc walimy do kasjera z pytaniem co to jest? Kasjer wziął paragon poleciał na zaplecze, po powrocie mówi, że się kasa pomyliła :D

I wyciągnął z kieszeni 10 Euro (dosłownie ze swojej kieszeni, nie z kasy)

Gość widząc, że jeden polaczek nie bierze paragonu to i pewnie drugi też nie będzie chciał to mu dostukam coś za 10 Euro, a tu taki zong :)

Sprawdzajcie paragony !
pozdrawiam i udanych wakacji
wkrak
Odkrywca

Postnapisał(a) wkrak » 29.04.2015 14:39

sanchopan napisał(a):Ale z Tepelene jechałeś przez Kelcyra czy bardziej na południe przez Dervican?

Przez Dervican w kierunku Kakavii. Od Gjirokaster jest to szeroka płaska dolina.
Sol-Wagon
Cromaniak

Postnapisał(a) Sol-Wagon » 29.04.2015 15:26

Wodnik73 napisał(a):Sprawdzajcie paragony !
pozdrawiam i udanych wakacji

albo zapamiętajcie kwotę jaka "wyskoczyła" na dystrybutorze:)
Thot
Cromaniak

Postnapisał(a) Thot » 29.04.2015 16:24

wkrak napisał(a):
sanchopan napisał(a):Ale z Tepelene jechałeś przez Kelcyra czy bardziej na południe przez Dervican?

Przez Dervican w kierunku Kakavii. Od Gjirokaster jest to szeroka płaska dolina.

A z Vlore do Tepeleny drogą SH76 - też dobra i mocno górzysta?
wkrak
Odkrywca

Postnapisał(a) wkrak » 29.04.2015 18:52

sanchopan napisał(a):
wkrak napisał(a):

A z Vlore do Tepeleny drogą SH76 - też dobra i mocno górzysta?

Pisałem, że jechałem z Fier do Tepelene, czyli SH4. A SH76 jeszcze nie jechałem, na pewno jest nieźle pokręcona, górki i niezłe widoki. Nie wiem, jak z jakością nawierzchni. Jeżeli chcesz jechać szybko na południe, to jedziesz autostradą z Vlore w kierunku Fier (cofasz się) i przed Fier do Tepelene.
Albo trzeba jechać SH76 i SH100, a później kierunek Tepelene. A jeżeli masz czas i ochotę na prawdziwą Albanię, to pewnie SH76.
JurekM73
Croentuzjasta

Postnapisał(a) JurekM73 » 01.05.2015 15:40

Takie informacje możecie uzyskać także na nowym forum o Albanii, na PW mogę podać stronę
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 01.05.2015 17:23

JurekM73 napisał(a):Takie informacje możecie uzyskać także na nowym forum o Albanii, na PW mogę podać stronę

z tego co pamiętam to było już podawane, jeśli mówimy o tym samym... shqiperia
JurekM73
Croentuzjasta

Postnapisał(a) JurekM73 » 01.05.2015 20:18

Teraz jest na innej stronie, niestety nie podam na tym forum bo w własnie za to zablokowali mi poprzednie forum. Jak tam wejdziecie to jest nowy adres.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 93
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone