Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 30.03.2015 16:23

sopellos napisał(a):A gdzie waszym zdaniem na pierwszy raz pojechać do Czarnogóry jakieś piękne miejsce z przystępnymi cenami ?

ja bym bardziej spytał: gdzie nie jechać?
na pewno nie jedź do Budwy - miasto nastawione typowo na rosyjskich turystów i w stosunku do innych miejsc nadmorskich jest zdecydowanie najdrożej :papa:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 14.04.2015 18:50

Mam pytanie. Jak wygląda sytuacja z kartami bankowymi w Czarnogórze. Gdzie można płacić kartami. Mam na myśli stacje benzynowe, restauracje, sklepy.
memaka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) memaka » 14.04.2015 19:16

Na stacjach benzynowych nie ma problemu, w większych sklepach można także płacić Visa, Master Card. Byłem w zeszłym roku i nie było problemu, owszem osiem lat temu byłem zdziwiony, że Visy nie przyjmowali tylko Master Card (kiedyś Bałkany były bardziej zorientowane na Master Card). Staram się zawsze maksymalnie płacić plastikiem.
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 15.04.2015 08:02

Ural napisał(a):Mam pytanie. Jak wygląda sytuacja z kartami bankowymi w Czarnogórze. Gdzie można płacić kartami. Mam na myśli stacje benzynowe, restauracje, sklepy.

W większości tych miejsc.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 15.04.2015 19:15

Jak wygląda sytuacja z cenami ???. Pytam się bo spotykam się z różnymi nawet skrajnymi wypowiedziami. Jeden z użytkowników powiedział, że jest drożej niż w Polsce, a za obiad 3 osobowej rodziny zapłacił 600 zł. Czy takie są ceny w knajpach to jakie sa w sklepach, to ile kosztują np. lody ??? Coś mi tu do końca nie chce wierzyć. Nie byłem w Czarnogórze więc nie wypowiadam tylko czytam wypowiedzi bywalców tego podobno tańszego od Chorwacji kraju. Co do apartamentów to przekonałem się, że są one tańsze co wynika z mojego rozeznania i użytkowników forum. Jaka jest zatem prawda i tylko prawda ???
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 15.04.2015 19:24

Prawdy i tylko prawdy dowiesz się jak pojedziesz i zobaczysz na własne oczy ;)
To zależy gdzie wylądujesz ,z tego co się orientuję to np Budwa jest drogim miastem .Robiliśmy zakupy w sklepach spożywczych i są podobne jak u nas .Mięso dość drogie ,nabiał tani .Drożdżówki,lody,owoce podobne ceny jak w Polsce ,ja mówię o Petrovacu .
Nie wiem gdzie i kto pisał i co jadł że za obiad zapłacił 600zł 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.04.2015 19:56

Już gdzieś wklejałem:
Sidro.jpg
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 15.04.2015 20:16

Ural napisał(a):Jak wygląda sytuacja z cenami ???. Pytam się bo spotykam się z różnymi nawet skrajnymi wypowiedziami. Jeden z użytkowników powiedział, że jest drożej niż w Polsce, a za obiad 3 osobowej rodziny zapłacił 600 zł. Czy takie są ceny w knajpach to jakie sa w sklepach, to ile kosztują np. lody ??? Coś mi tu do końca nie chce wierzyć. Nie byłem w Czarnogórze więc nie wypowiadam tylko czytam wypowiedzi bywalców tego podobno tańszego od Chorwacji kraju. Co do apartamentów to przekonałem się, że są one tańsze co wynika z mojego rozeznania i użytkowników forum. Jaka jest zatem prawda i tylko prawda ???

Byłem dwa razy i co do cen to są podobne jak u nas, a robiłem zakupy nawet w wiosce, gdzie turystów raczej się nie spotyka. Co do popularniejszych miejscowości typu Kotor, Budva itp. to ceny podobne jak w Cro.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 16.04.2015 12:58

Co do kolacji dla 3 osób w wysokości 600 zł to zapłacił w Budwie. Powiedział, że w Budwie to drożej jak w Chorwacji.
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 16.04.2015 13:04

Wiesz ,Budwa,Dubrownik to tak jak u nas Sopot ,dość drogie ,turystyczne miejsca ,mimo wszystko wydaje mi się ,że to lekko przesadzona kwota.Tak jak mówię ,nie wiadomo co jadł i być może w jakiejś bardzo ekskluzywnej restauracji :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.04.2015 20:42

W Montenegro raz zjedliśmy w 4 osoby dorosłe za 100 E, ale był w tym półmisek ryb i owoców morza, butelka wina, jakaś zupa, napoje. Można zjeść taniej i drożej. Jak wszędzie. Pizza za 5 E też była dostępna. Montenegro jest jednak nieco tańsze niż Chorwacja. Ale jakby słabiej rozwinięte. Takiego wuceta jak w przydrożnej knajpie nie widziałem już dawno...A tam właśnie jadłem wcześniej pizzę. Jakbym najpierw wszedł do tego WC, to bym tam nie jadł :)
Kolacje najczęściej zamawialiśmy w obiekcie. Jak pamiętam to były po 6-8 E od osoby w tym zupa i jakieś drugie danie, czasem deser. Dobre. Małży za 7 E nie dałem rady przejeść ze względu na ilość.
jacusek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusek » 17.04.2015 09:20

Moim zdaniem Czarnogóra nie jekst droższa niż CRO. A raczej nieco tańsza. Jedyna moja obserwacja in minus co do cen to noclegi. Jeżdżę zawsze poza sezonem (2-ga połowa maja) i w MNE ceny noclegów jak CRO poza sezonem. Ale może to taka lokalna specyfika.
Jedzenie, tak jak pisał któryś z poprzedników, jest w podobnych cenach jak u nas. Oczywiście nie mogę się wypowiadać co do cen w sezonie bo nigdy (na szczęście) nie byłem.
PS.
Obiad bez zupy z piwem na dwie osoby w Petrovacu 25 EURO. Więc te 600 PLN 8O to jakaś kosmiczna uczta :lol:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 17.04.2015 17:31

Jacusek ceny kwater są nawet połową tańsze niż w Chorwacji. Co do cen artykułów spożywczych to ludzie na forum piszą różnie i ciężko jest wywnioskować czy jest drogo czy tanio, czy zabierają żywność z kraju czy sobie darują i kupują w czarnogórskich supermarketach. Jeśli gość pisze, że woda mineralna 1,5 litra kosztuje 0,5 euro, a drugi ,że w supermarkecie 1,5 euro no to wybacz ktoś tu opowiada bzdury. Mnie interesują konkrety od osób, które były w Czarnogórze w 2014 r. i doznały tych cen na własnej skórze. Są tacy co piszą, że drożej jest niż w Grecji i to nie wcale w obleganej Budwie ale czarnogórskiej małej miejscowości koło Bar. O co tu chodzi.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 17.04.2015 17:47

w 2013 roku płaciłem za 8 osób: apartament 4 osobowy 2 pokojowy + 2 pokoje 2 osobowe nad zatoką kotorską w pierwszej linii brzegowej 130 EUR/noc
ceny artykułów spożywczych generalnie niższe niż w Cro
rakija domowej roboty 8-10 EUR/litr - genialna!
w knajpce przy samej zatoce pamiętam, że płaciliśmy za sałatkę grecką 1 EUR, za pizzę 3 EUR, za makaron, lub risotto z owocami morza 5-6 EUR, piwo 1,5 EUR
w 2014 za apartament 4 osobowy 2 pokojowy w drugiej linii brzegowej również nad boką płaciliśmy 50 EUR
pozdrawiam
mike_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mike_ » 17.04.2015 18:39

Tak jest taniej niż w cro. Zapraszamy do Petrovac do apartamentów mojej Czarnogórskiej cioci i wujka, apartamenty z basenem i jacuzzi w sezonie od 35 euro za 3 osobowy :) 8 osobowe mieliśmy po 80 euro ale już są wynajęte w lipcu i sierpniu. w google to: Apartamenty Czarnogora Srzentic Nesho tak nas można odnaleźć.

Duże fotki cen w menu z restauracji u kuzyna na starym mieście w Kotrze, w Petrovac i u kuzyna w restauracji w Buljaricy mogę wysłać na maila bo tu się nie mieszczą takie duże zdjęcia. Te małe troche nie wyraźne. Tu terz ceny wycieczek dodaje w jednym z biur turystycznych w Petrovac. Mój mail to adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

PS. To ciekawa nazwa taniej restauracji w Petrovac - Venera hihi :D
Załączniki:
IMG_20140902_180438_1 (Kopiowanie).jpg
IMG_20140902_180435 (Kopiowanie).jpg
IMG_20140902_180428 (Kopiowanie).jpg
IMG_20140902_180423 (Kopiowanie).jpg
IMG_20140902_180417 (Kopiowanie).jpg
IMG_20140902_180412 (Kopiowanie).jpg
IMG_20140902_180400 (Kopiowanie).jpg
DSC09641 (Kopiowanie).JPG
DSC09640 (Kopiowanie).JPG
DSC09639 (Kopiowanie).JPG
DSC09638 (Kopiowanie).JPG
DSC09637 (Kopiowanie).JPG
DSC09636 (Kopiowanie).JPG
DSC09635 (Kopiowanie).JPG
DSC09499 (Kopiowanie).JPG
DSC09488 (Kopiowanie).JPG
DSC09487 (Kopiowanie).JPG
DSC09395 (Kopiowanie).JPG
DSC09394 (Kopiowanie).JPG
DSC02844 (Kopiowanie).JPG
DSC02843 (Kopiowanie).JPG
DSC02842 (Kopiowanie).JPG
DSC02841 (Kopiowanie).JPG
DSC02840 (Kopiowanie).JPG
DSC02839 (Kopiowanie).JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 90
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone