Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 18.04.2015 17:20

mike_ napisał(a):Dodam że jedna pusta butelka po piwie na wymianę np. po Niksicku lub Jeleniu kosztuje 50 euro centów hihihi :)

To warto zbierać - po przeliczeniu ponad 2 zł. U nas w sklepach za darmo nie chcą. :papa: :hut:
mike_
Croentuzjasta

Postnapisał(a) mike_ » 18.04.2015 17:39

Najśmieszniejsze było to jak moi znajomi zabrali z Polski do Czarnogóry kilka kartonów papierosów nie wiedząc że w Czarnogórze papierosy są o połowe tańsze niż w pl :)
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 18.04.2015 17:47

To jest dobra informacja bo jedna osoba z rodziny popala papierosy. Mike bardzo dobra informacja dla wielbicieli tytoniu.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.04.2015 20:25

mike_ napisał(a):Dodam że jedna pusta butelka po piwie na wymianę np. po Niksicku lub Jeleniu kosztuje 50 euro centów hihihi :)

I dzięki tobie zrozumiałem teraz dlaczego barman tak mocno nalegał żeby butelki po piwie zabranym do pokoju koniecznie zwracać. A można sprzedać butelki po naszym piwie w Czarnogórze? Bo ciekawy zarobek widzę..;)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.04.2015 20:28

mike_ napisał(a):Najśmieszniejsze było to jak moi znajomi zabrali z Polski do Czarnogóry kilka kartonów papierosów nie wiedząc że w Czarnogórze papierosy są o połowe tańsze niż w pl :)

Faktycznie papierosy były tańsze o ok 40 %. I nie wyczułem żeby to były jakieś "podróbki". Chyba inny system podatkowy.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.04.2015 21:42

[i]znalazłem szereg informacji na forum gdzie uzytkownicy pisali o wyższych cenach. Tu w tym wątku pozwoliłem sobie sprawdzić czy nie bredzą. Dzięki Mike mam bezpośrednie informacje o cenach w knajpach. Jeśli podeśle o cenach w marketach będę wiedział wszystko. Dzięki niemu Ty i wielu innych na forum. Pozdrawiam

P.S. Jak na razie podwawelskiej, kaszanki i ziemniaków nie zamierzam zabierać do pięknej Czarnogóry :wink:[/quote]
[/i]

To może napisz cen jakich towarów potrzebujesz.
Tu w ogóle jest ciekawe rozumowanie.Większość pisze,że jest drożej ale czekamy na tego jednego,który stwierdzi,że JEST TANIEJ NIŻ W BIEDRONCE.wtedy cel zostanie osiągnięty.Nie obraź się ale to jest bez sensu.Jest drożej ale nie aż tak drogo. Sa produkty ,które jak u nas czasami są w promocji ,są lokalne i markowe.
Sprawdź przepisy zywności do czarnogóry wwozić nie wolno
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 19.04.2015 06:07

Jest takie powiedzenie - Kto bogatemu zabroni zaoszczędzić więcej pieniędzy. Jeśli chodzi o produkty to mięsne i nabiał. Tytuł wątku -Albania i Czarnogóra - Pytania i Porady. Więc pytam ................ i zarazem doradzam. Jakoś to cro użytkownikowi forum Mike nie przeszkadza podać aktualne ceny z restauracji. Jak jeszcze poda ceny ze sklepów to jeszcze lepiej. Do Czarnogóry jadę pierwszy raz. W Chorwacji nigdy nie byłem. Samochodem na urlop zagraniczny jadę też pierwszy raz. Czy ktoś ma wątpliwości, że o wszystko pytam ????? Nie jadę sam, nie jadę z dziewczyną, która na jednym jogurciku wytrzyma cały dzień tylko z rodziną, którą mam na utrzymaniu jako jedyny tzw. żywiciel. Czy jeszcze kogoś to dziwi. Dodam jeszcze, że też chcę jak inni ojcowie pokazać rodzinie południowe morze, a nie filmiki na you toube. Czy mniej zasobnemu w pieniądze czy jak to nazwać mało zaradnemu życiowo nie wolno pytać o wszystko. Bez obawy kartofli i kapusty nie zabieram do Czarnogóry, a może powinienem ...................... zabrać ze sobą żywą kurę na rosół. Jak się do niego .......doleje wody to starczy na tydzień.
Z
Cromaniak

Postnapisał(a) Z » 19.04.2015 07:42

mike mógłbyś podać adres tych restauracji w okolicach Petrovaca(w czerwcu odwiedzę).W 2011 była taka budka na plaży w Petrovacu z dobrym jedzonkiem,jak się schodziło na plażę to w lewo trzeba było skręcić i zaraz koło placu zabaw się znajdowała.Żona do dziś wspomina że lepszego spaghetti i risotto nigdy nie jadła, a i pizza znakomita.
mike_
Croentuzjasta

Postnapisał(a) mike_ » 19.04.2015 17:43

Z napisał(a):mike mógłbyś podać adres tych restauracji w okolicach Petrovaca(w czerwcu odwiedzę).W 2011 była taka budka na plaży w Petrovacu z dobrym jedzonkiem,jak się schodziło na plażę to w lewo trzeba było skręcić i zaraz koło placu zabaw się znajdowała.Żona do dziś wspomina że lepszego spaghetti i risotto nigdy nie jadła, a i pizza znakomita.

Hej dam dane restauracji GPS bo po adresie to w Czarnogórze ciężko gdziekolwiek trafić bo wiele domów nie ma numerów :)

W Buljaricy: 42.199714, 18.966645 i w Petrovac Venera jest raczej najtańsza :) 42.207310, 18.941849 zobacz na google maps będzie centralnie na tych budynkach strzałka.

Ja rzadko chodzę po restauracjach bo stołuję się u cioci w domu tam jest bardzo dobre jedzonko i już nie mam miejsca na więcej jedzenia w brzuchu :)
mike_
Croentuzjasta

Postnapisał(a) mike_ » 19.04.2015 18:25

Tak mi się przypomniała historia z kawiarnią mojej świętej pamięci babci w górach we wsi Klopot. Babcia mieszkała w domku z super miejscem widokowym na najwyższy most kolejowy na świecie (most Mala Rijeka 200m, teraz to drugi most na świecie bo Chińczycy zbudowali w międzyczasie wyższy). Przy tym domku często turyści się zatrzymują i robią zdjęcie tego mostu. Pewnego razu zatrzymał się jakiś turysta wszedł za bramę na taras, siadł i patrząc na most zamówił u mojej babci piwo ona mu je grzecznie przyniosła, później sobie siedział podziwiał most, poprosił jeszcze o drugie piwo to mu babcia dała też i tak sobie siedział przy stoliku i pił to piwo czytając gazetę. Na koniec chciał wyjść i pyta ile za to piwo, a moja babci mówi że to za darmo, a on jak to za darmo przecież Pani kawiarnia wtedy by nic nie zarabiała jak by Pani sprzedawała piwa za darmo, a moja babci na to że to zwykły dom a nie żadna kawiarnia hehe co zszokowało tego turystę, później się okazało że to jakiś dziennikarz z Podgoricy i opisał tą cała historie w gazecie. Po tym moja babcia założyła tam kawiarnie czyli kafane :)

Na youtube wrzuciłem mój filmik z widokiem na ten most z domku babci gdzie była kiedyś kafana :) https://www.youtube.com/watch?v=pOBQDqyuXOE lubię ten widok z tarasu :) Może kiedyś reaktywujemy tam kafanę kto wie :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.04.2015 07:26

mike_ napisał(a):Tak mi się przypomniała historia z kawiarnią mojej świętej pamięci babci w górach we wsi Klopot. Babcia mieszkała w domku z super miejscem widokowym na najwyższy most kolejowy na świecie (most Mala Rijeka 200m, teraz to drugi most na świecie bo Chińczycy zbudowali w międzyczasie wyższy). Przy tym domku często turyści się zatrzymują i robią zdjęcie tego mostu. Pewnego razu zatrzymał się jakiś turysta wszedł za bramę na taras, siadł i patrząc na most zamówił u mojej babci piwo ona mu je grzecznie przyniosła, później sobie siedział podziwiał most, poprosił jeszcze o drugie piwo to mu babcia dała też i tak sobie siedział przy stoliku i pił to piwo czytając gazetę. Na koniec chciał wyjść i pyta ile za to piwo, a moja babci mówi że to za darmo, a on jak to za darmo przecież Pani kawiarnia wtedy by nic nie zarabiała jak by Pani sprzedawała piwa za darmo, a moja babci na to że to zwykły dom a nie żadna kawiarnia hehe co zszokowało tego turystę, później się okazało że to jakiś dziennikarz z Podgoricy i opisał tą cała historie w gazecie. Po tym moja babcia założyła tam kawiarnie czyli kafane :)

Na youtube wrzuciłem mój filmik z widokiem na ten most z domku babci gdzie była kiedyś kafana :) https://www.youtube.com/watch?v=pOBQDqyuXOE lubię ten widok z tarasu :) Może kiedyś reaktywujemy tam kafanę kto wie :)

:)
wtopek
zbanowany

Postnapisał(a) wtopek » 20.04.2015 07:31

ojp...

proponuję powklejać jeszcze skany paragonów sklepowych i faktury za prąd i wodę...
Nicolae
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Nicolae » 20.04.2015 07:48

mike_ napisał(a):Tak mi się przypomniała historia z kawiarnią mojej świętej pamięci babci w górach we wsi Klopot. Babcia mieszkała w domku z super miejscem widokowym na najwyższy most kolejowy na świecie (most Mala Rijeka 200m, teraz to drugi most na świecie bo Chińczycy zbudowali w międzyczasie wyższy). Przy tym domku często turyści się zatrzymują i robią zdjęcie tego mostu. Pewnego razu zatrzymał się jakiś turysta wszedł za bramę na taras, siadł i patrząc na most zamówił u mojej babci piwo ona mu je grzecznie przyniosła, później sobie siedział podziwiał most, poprosił jeszcze o drugie piwo to mu babcia dała też i tak sobie siedział przy stoliku i pił to piwo czytając gazetę. Na koniec chciał wyjść i pyta ile za to piwo, a moja babci mówi że to za darmo, a on jak to za darmo przecież Pani kawiarnia wtedy by nic nie zarabiała jak by Pani sprzedawała piwa za darmo, a moja babci na to że to zwykły dom a nie żadna kawiarnia hehe co zszokowało tego turystę, później się okazało że to jakiś dziennikarz z Podgoricy i opisał tą cała historie w gazecie. Po tym moja babcia założyła tam kawiarnie czyli kafane :)

Tak się tworzą pomysły na biznes :D
wtopek napisał(a):ojp...

proponuję powklejać jeszcze skany paragonów sklepowych i faktury za prąd i wodę...

:?
Wodnik73
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Wodnik73 » 20.04.2015 18:33

Ja jak pierwszy raz z rodziną 5 osobową jechałem do Chorwacji, też chciałem wydać jak najmniej na jedzenie, żeby więcej zostało na inne atrakcje. Pamiętam że zabraliśmy ze sobą toster i 3 opakowania sera gouda z Biedronki do tostów. Sosy do spageti, frytkownicę do której olej i frytki kupiliśmy już w Chorwackich hipermarketach. Ostatnio nawet do Czarnogóry zabraliśmy sobie zamrożoną suszoną kiełbaskę :) (włożyliśmy ją w taki termiczny plecak z 2x0.5l zamrożonymi wodami mineralnymi) całość dotarła oszroniona i zamrożona. Teraz po jakimś czasie wiem, że na następny wyjazd zrezygnuję z tostera bo już nam się przejadło, ale frytkownica i mrożona kiełbaska będzie zabrana :).

Dlatego Ural czytaj wszystko, a może z czegoś skorzystasz i nie przejmuj się.
Udanego urlopu życzę !
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 26.04.2015 04:33

Staram się wiele informacji pozyskać od Szanownego Grona na forum.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 92
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone