07.04.2014
Pomiędzy 24 marca a 15 maja zapraszamy do restauracji w północno-zachodniej Istrii na szparagową ucztę. Po raz ósmy odbywają się Dni Istryjskich Szparagów, podczas których lokalne restauracje serwują specjalne "szparagowe menu”, czyli sezonowe dania zawierające dzikie szparagi, począwszy od słynnego "fritaja" (omletu), poprzez zupy, domowe makarony i risotto, do pomysłowych kombinacji z mięsa i ryb oraz przepysznych deserów. Być może podczas długiego majowego weekendu uda się i Wam spróbować któregoś z tych regionalnych specjalności.
Szparagi to jedne z najbardziej cenionych roślin dziko rosnących na Istrii, zbierane od połowy marca do końca kwietnia. Ponieważ rośną w mniej dostępnych miejscach, często wśród ciernistych krzewów, ich zbieranie wymaga sokolego oka i sporej cierpliwości. Jeśli odwiedzicie Istrię wiosną, prawdopodobnie będziecie mieć okazję napotkania przydrożnych sprzedawców szparagów. Może dacie się skusić?
Szparagi są warzywami cenionymi ze względu na walory smakowe i lekkostrawność, jak również posiadają cechy lecznicze. Nie można też zapominać, że już dawno temu ta roślina została uznana za afrodyzjak. Ponieważ dzikie szparagi zawierają pełnię gorzkawego smaku, rdzenne istryjskie potrawy wykorzystujące te warzywa zachwycają podniebienia prawdziwych koneserów.
Więcej informacji na temat Dni Istryjskich Szparagów: http://www.coloursofistria.com/en/events/food-and-wine/days-of-asparagus.
Szparagi są warzywami cenionymi ze względu na walory smakowe i lekkostrawność, jak również posiadają cechy lecznicze. Nie można też zapominać, że już dawno temu ta roślina została uznana za afrodyzjak. Ponieważ dzikie szparagi zawierają pełnię gorzkawego smaku, rdzenne istryjskie potrawy wykorzystujące te warzywa zachwycają podniebienia prawdziwych koneserów.
Więcej informacji na temat Dni Istryjskich Szparagów: http://www.coloursofistria.com/en/events/food-and-wine/days-of-asparagus.