Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 04.09.2011 10:58

bezelek_89 napisał(a):skoro nie liczy się kosztów, bo to wakacje to po co wieziesz ze sobą jedzenie?
przecież na meijscu też kupisz i co za różnica czy weźmiesz na peirwsze 3-4dni, czy od razu na miejscu zrobisz ciut droższe jak w PL zakupy.
to jest niekonsekwencja

Rzeczowo i na temat = :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
transporter0
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) transporter0 » 05.09.2011 08:45

9 godzin temu wróciłem z Tucepi. Samochód BMW 330i Touring w automacie. Łącznie przejechane troszkę ponad 3000km, średnie spalanie 12,7L/100km wg. BC. Trasa pokonana bardzo, bardzo szybko. :D Kolegi Mondeo 2.0TDCI spalił 8L/100km.
alfi34
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) alfi34 » 05.09.2011 18:06

Dziś wróciliśmy z Medulinu (plus jeszcze 2dni nad Balatonem), spalanie wyszło 7l/100, jechaliśmy w pięć osób, Volvo S80 D5, także wyszło bardzo dobrze
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 07.09.2011 12:30

Z cyklu jak oszczedzic.
Znajomi właśnie wrócili z CRO - tydzien na Pag i tydzień objazdówki (z Dubrownikiem).

3 osoby w Skoda Fabia 1,4 TDI 80 KM. Spalanie z całej trasy: 4,4 l/100km (wg. komputera)
Cały czas 90-95 km/h. - wlacznie z autostradami.

Jechali ta samą trasą co ja na Pag (noc, ok. 1050km) - ja 10,5 h, oni 13 h.
U mnie spalanie ok. 7,3 l - czyli jak sie ma samozaparcie to sie da przyoszczedzić ;)
bezelek_89
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezelek_89 » 07.09.2011 12:32

Kichol napisał(a):Z cyklu jak oszczedzic.

3 osoby w Skoda Fabia 1,4 TDI 80 KM. Spalanie z całej trasy: 4,4 l/100km (wg. komputera)

to niech się cieszą, że patrole autostradowe ich oszczędzili - bpo za zbyt powolną jazdę są kary podobnie jak za przekroczenia!!
co za sens autostradą jechać 90km/h?
ludzie... a w zasadzie POLACY!!
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 07.09.2011 12:35

Każdy orze, jak może.
Za 90 to raczej nie ukarzą.
bezelek_89
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezelek_89 » 07.09.2011 12:43

Dudek2222 napisał(a):Każdy orze, jak może.
Za 90 to raczej nie ukarzą.

żebyś się nie zdziwił... za utrudnianie płynności ruchu.
W niemczech bodajże 20-50euro kara
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 07.09.2011 12:51

Znajomi właśnie wrócili z CRO - tydzien na Pag i tydzień objazdówki (z Dubrownikiem).

U mnie spalanie ok. 7,3 l - czyli jak sie ma samozaparcie to sie da przyoszczedzić ;)

Dobra rada dla znajomych, następnym razem niech trzymają się jak najbliżej samochodu ciężarowego. Najlepiej w jego "tunelu powietrznym" spokojnie można wtedy 0,3 litra zaoszczędzić ;) :)
bezelek_89
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezelek_89 » 07.09.2011 12:53

jak widać na wakacje jechali skoro każde o,2litra paliwa robi różnicę....
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.09.2011 12:56

dids76 napisał(a):

Dobra rada dla znajomych, następnym razem niech trzymają się jak najbliżej samochodu ciężarowego. Najlepiej w jego "tunelu powietrznym" spokojnie można wtedy 0,3 litra zaoszczędzić ;) :)

Adam i Jamie już to przerabiali.
berd
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) berd » 07.09.2011 12:58

bezelek_89 napisał(a): to niech się cieszą, że patrole autostradowe ich oszczędzili - bpo za zbyt powolną jazdę są kary podobnie jak za przekroczenia!!

nawet za 80,- nie mają prawa ;) jeżdżąc 1.7D od tych mandatów w życiu bym się nie wypłacił ;).
bezelek_89
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezelek_89 » 07.09.2011 15:17

berd napisał(a):
bezelek_89 napisał(a): to niech się cieszą, że patrole autostradowe ich oszczędzili - bpo za zbyt powolną jazdę są kary podobnie jak za przekroczenia!!

nawet za 80,- nie mają prawa ;) jeżdżąc 1.7D od tych mandatów w życiu bym się nie wypłacił ;).

jak masz auto nie przystosowane do ruchu po drogach szybkieog ruchu to się na nie nie pchaj... dziwne bo maluchem i syreną 105 nie raz jechałem ponad 100 - to dlaczego 1.7d miałby nie móc pojechać?

a jak uważasz, że nie mają prawa to powodzenia jak mandat będziesz podpisywał tak samo za jazdę tuż za innym samochodem żeby się schować w jego "tunelu" - jakbyście się zainteresowali prawem o ruchu drogowym w europie to taką jazdę traktują jak nacisk psychiczny na poprzedzającego kierowcę co również jest karalne mandatem z rąk policjanta...
Smelbo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smelbo » 07.09.2011 15:36

Jacek S napisał(a):Adam i Jamie już to przerabiali.

Jechałem kawałek po autostradzie w Chorwacji za wyższym ode mnie samochodem, prędkość około 130km/h, odległość od samochodu jakieś 10-15 metrów. I powiem że faktycznie komputer mniej pokazuje niż się jedzie "na pusto" :)

W Cro widziałem polaków którzy przyjechali polonezem, może to ktoś z forum. Jestem ciekawy ile takie fso spaliło? :) To był jeszcze ten starszy przed caro.
berd
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) berd » 07.09.2011 15:46

bezelek_89 napisał(a):jak masz auto nie przystosowane do ruchu po drogach szybkieog ruchu to się na nie nie pchaj... dziwne bo maluchem i syreną 105 nie raz jechałem ponad 100 - to dlaczego 1.7d miałby nie móc pojechać?

a jak uważasz, że nie mają prawa to powodzenia jak mandat będziesz podpisywał tak samo za jazdę tuż za innym samochodem żeby się schować w jego "tunelu" - jakbyście się zainteresowali prawem o ruchu drogowym w europie to taką jazdę traktują jak nacisk psychiczny na poprzedzającego kierowcę co również jest karalne mandatem z rąk policjanta...

widzę, że wiesz lepiej, nawet to, że nie pisałem nic o tunelu areodynamicznym, ale TY mi usilnie przypisujesz cudze slowa.

Zgodnie z art. 19 ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005r Nr 108 poz. 908 z późn. zm.) cyt. ,,Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać z prędkością zapewniającą panowanie nad pojazdem, z uwzględnieniem warunków, w jakich ruch się odbywa, a w szczególności: rzeźby terenu, stanu i widoczności drogi, stanu i ładunku pojazdu, warunków atmosferycznych i natężenia ruchu.” Z ust. 2 pkt 1 wynika jednak obowiązek poruszania się z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym.
To kierujący decyduje, jaka prędkość w danych okolicznościach (również na autostradzie) jest bezpieczna, czyli taka, która pozwoli mu na panowanie nad pojazdem w przypadku pojawienia się zagrożenia. To również kierujący musi ocenić czy w danych warunkach prędkość, z jaką jedzie nie powoduje utrudnień dla innych pojazdów. Nie można jednak zapominać o ograniczeniu prędkością dopuszczalną, w tym przypadku 130 km/h dla samochodów osobowych, motocykli oraz sam. ciężarowych o DMC poniżej 3,5 T.

masz jeszcze jakies wątpliwości? Przy dwoch pasach ruchu, ba nawet 3 czy 4 moje 80 czy ich 95 nie stwarza dyskomfortu takim Ścigantom jak Ty ktorzy smigaja 130 lub jeszcze szybciej.

PS. Oddech w maluchu, syrece czy mojej ex. Vectrze 1.7D szybciutko kończy się gdy na horyzoncie pojawia sie górka.
bezelek_89
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezelek_89 » 07.09.2011 15:54

berd napisał(a):Z ust. 2 pkt 1 wynika jednak obowiązek poruszania się z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym.

a jazda do Cro w słoneczny dzień ogranicza kogoś przed jazdą zgodnie z ograniczeniem - a nie jechania poniżej i tamowania ruchu?
Kto jeździ po autostradach lewym pasem? Polacy...
Kto jedzie poniżej - znaznie poniżej ograniczenia? Polacy...

a Wy się dziwicie dlaczego policja na świecie tak się czepia naszego narodu...
bo albo w jedną rpzeginamy i gnamy ponad 200 albo poniżej 100 w dobrych warunkach - najlepiej skrajnie lewym pasem...

Życzę w takim razie powodzeni atłumacząc się czemu jechałeś ~90 jak inni jakoś mogliu jechać bez przeszkód 130...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.