Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bert » 10.07.2010 18:38

tomekm67 napisał(a):
Viniu napisał(a):Autostrady - 140km/h (wg. GPS 130km/h)

Może trochę off, ale...
Kto wyjaśni mojej żonie, dlaczego w danej chwili inną wartość km/h wskazuje prędkościomierz, a inną GPS?

...ponieważ sygnał GPS musi dojść do satelity i z powrotem do GPS - by wskazać wynik, stąd różnice. Prędkościomierz ma bliżej - bo linka tylko łączy od kół. Największe opóźnienia GPS ma w nocy, bo satelita nie widzi od razu naszego urządzenia, tylko wyszukuje go noktowizyjnie....
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.07.2010 20:48

No i jeszcze ten skomplikowany algorytm wynikający z różnicy prędkości samochodu, ruchu obrotowego Ziemi
i prędkości satelity, który przecież, tak na prawdę to stoi w miejscu, a jednocześnie strasznie pop..dala.
Nie dość, że ci facet musi namierzyć pozycję, skonsultować to z dwoma, przynajmniej innymi, to jeszcze musi się dogadać z twoim GPS'em.

A wiadomo, im droższy sprzęt, tym wyżej głowę nosi i słuchać się nie chce ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2010 21:38

chyba to trochę bardziej skomplikowane :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.07.2010 21:38

Qrcze a ja cały czas myślałem że liczniki przekłamują in minus :wink: :D :D
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 10.07.2010 21:55

Bert napisał(a):
tomekm67 napisał(a):
Viniu napisał(a):Autostrady - 140km/h (wg. GPS 130km/h)

Może trochę off, ale...
Kto wyjaśni mojej żonie, dlaczego w danej chwili inną wartość km/h wskazuje prędkościomierz, a inną GPS?

...ponieważ sygnał GPS musi dojść do satelity i z powrotem do GPS - by wskazać wynik, stąd różnice. Prędkościomierz ma bliżej - bo linka tylko łączy od kół. Największe opóźnienia GPS ma w nocy, bo satelita nie widzi od razu naszego urządzenia, tylko wyszukuje go noktowizyjnie....

Ale głupoty wypisujecie. Nie wiem skąd masz tak wybujałe informacje. Noc czy dzień- dla GPS nie ma to żadnego znaczenia. Satelita w kosmosie ma tylko moc obliczeniową, ale prędkość na ziemi oblicza po zmianie współrzędnych geograficznych odbieranych też poprzez maszty na ziemi. A może jak są chmury i burza to liczy jeszcze gorzej? Jedynym ograniczeniem dla GPS jest warstwa BETONU. GPS zawsze pokazuje realną wartość prędkości, ewentualnie z kilku sekundowym opóźnieniem spowodowanym działaniem samego urządzenia GPS, ponieważ moc obliczeniowa małego procesorka jest ograniczona.

Dodam że do obliczania prawdziwych V-max prędkości w autach są używane właśnie nadajniki GPS, zamiast licznik w aucie. Dlaczego? Ponieważ nasze auta oszukują o 10km/h. TZN pokazują zawsze około 10km/h wyższą wartość. Nie zauważyliście że gdy łapią na radar to nasz licznik wskazywał 140km/h a policjant pokazuje na suszarce 130km/h? We wszystkich autach zawsze pokazuje 10 km/h więcej.

A teraz jeszcze większy numer:
Nowa opona ma bieżnik o grubości 8mm. Gdy jest starta do połowy mamy w obwodzie koła 8mm mniej, czyli po 4 mm z każdej strony. O ile w ogóle mamy rozmiar koła wg danych producenta, a nie 18" alus z 235 szeroką oponą (pomijam ciśnienie w oponach). Więc starta do połowy opona w skali 100km obróci się kilka razy szybciej niż nowa z 8mm bieżnikiem. Wiec jak ma nie oszukiwać prędkościomierz?

Dokładnie pisało też o tym w "Motorze" chyba zimą. "Motor" udowodnił na podstawie nadajnika GPS że wszystkie auta oprócz kilku modeli oszukuje o 10km/h na korzyść.

weldon napisał(a):No i jeszcze ten skomplikowany algorytm wynikający z różnicy prędkości samochodu, ruchu obrotowego Ziemi
i prędkości satelity, który przecież, tak na prawdę to stoi w miejscu, a jednocześnie strasznie pop..dala.
Nie dość, że ci facet musi namierzyć pozycję, skonsultować to z dwoma, przynajmniej innymi, to jeszcze musi się dogadać z twoim GPS'em.

A wiadomo, im droższy sprzęt, tym wyżej głowę nosi i słuchać się nie chce ...

Te algorytmy konstruktorom satelity w kosmosie jest znany od lat, w których wystrzelono pierwszą rakietę w kosmos. My w ogóle sobie tym głowy nie zawracajmy. Kiedy jaka satelita obsługuje nasz GPS w ogóle nikt nie ma świadomości. GPS od lat 80tych podajże już posługiwało się powszechnie wojsko. Bo każda nowoczesna technologia jest zastrzeżona dla wojska. A potem trafia do cywila. GPS zawsze pokazuje prędkość realną. I bardzo łatwo zauważyć-obojętnie jakim typem i marką auta jechać że pokaże zawsze 10km/h więcej niż prędkościomierz.

Dodam że satelity w kosmosie które obsługują nasze GPS, obsługują także internet między kontynentami (niektórymi) oraz tv satelitarną i nasze komórki gdy gadamy międzykontynentalnie. Więc jak ona mają się mylić w czasie?

GPS gubi lekko sygnał w wysokich górach i przy krawędzi morza co jest spowodowane warunkami odbioru sygnału fal, nie tylko GPS ale także radiowych i telefonicznych. Ale prędkość w czasie gdy działa dobrze, zawsze pokaże właściwą.
Ostatnio edytowano 10.07.2010 22:15 przez nosekdomin, łącznie edytowano 7 razy
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.07.2010 21:55

Serce w pasy napisał(a):chyba to trochę bardziej skomplikowane :D

Starałem się nie namieszać :oops:

Dlatego baaaaaardzo uprościłem.

Na przykład nie napisałem o kwadrancie odległości średniej satelitów
wzajemnie w stosunku do siebie, jak i wysokości nad poziomem morza, która w sposób oczywisty wpływa na pomiar ciśnienia barycznego, oddziałującego
na smar w otulinie linki prędkościomierza oraz wpływie oporu tocznego na pomiar prędkości samochodu,
który to opór, w przypadku satelity, z przyczyn oczywistych nie jest brany pod uwagę ...

Zauważyłem tu gdzieś błąd w całym wywodzie, ale, z tego co widzę, na ogólny wynik
błąd ten nie powinien mieć wpływu.

3 do 2 dla Niemców ...
Motoschiza
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Motoschiza » 10.07.2010 22:03

Przejechane 2800km
Prędkość autostradowa (bo większość autostradami) 130km/h -150km/h, czasami 160 :oops: Cały czas włączona klima.
Średnie spalanie 6,4l w autku Megane 1,5dci
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2010 22:13

Z pow.
Ostatnio edytowano 25.08.2010 08:02 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.07.2010 22:20

nosekdomin napisał(a):GPS gubi lekko sygnał w wysokich górach i przy krawędzi morza ...

Czyli gubi ...

nosekdomin napisał(a):... w czasie gdy działa dobrze, zawsze pokaże właściwą.

A jednak, tylko jak działa dobrze ... W pozostałym okresie przekłamuje ... :D
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 10.07.2010 22:25

Honda City. Przejechane 2800 km. Średnie spalanie 5,8. Tam bez klimy spowrotem prawie cały czas z klimą. W Chorwacji również.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2010 22:27

Z pow.
Ostatnio edytowano 25.08.2010 08:02 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.07.2010 22:30

To ja napisał(a):GPS nigdy nie gubi lekko sygnału, taka zasada działania.

W tunelach głupieje.

I jak mu się akumulatorek wyczerpie.

A AutoMapa i mapy.google głupieją w BiH ... :wink:
Ale, niech będzie, spalanie się przez to nie zmienia ...
Przynajmniej u mnie. Już ponad rok nie palę.

O rany! Półtora! 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2010 22:34

Czytałem kiedyś, że GPS zawsze przekłamuje, ze względów bezpieczeństwa. W owym artykule, mądre ludzie pisali, że gdyby GPS podawał poprawną prędkość, to żaden VIP nie mógłby go używać, ponieważ, złe ludzie mogłyby bez problemu namierzyć pozycję takiego VIPa.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.07.2010 22:38

Serce w pasy napisał(a):... złe ludzie mogłyby bez problemu namierzyć pozycję takiego VIPa.

To samo mi moja ochrona mówi ...

Dlatego czuje się dość bezpiecznie w czasie podróży do Cro.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2010 22:39

No i jak człowiek ma mniej problemów na głowie, to samochód lżejszy i mniej pali od razu :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone