Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.11.2007 01:08

Marcin29 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):8O O Marcinek wrócił. :papa:

Ostatnio nie byłem i się nie wybieram :!:

nie pytam czy ostatnio, pytam czy kiedykolwiek....?

W Białorusi nie byłem, ale byłem w tamtych terenach kiedy były one jako twór o nazwie ZSRR.

Chcesz powiedzieć że Białoruś to kraj demokratyczny i wzór do naśladowania :?:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 01.11.2007 11:25

Marcin29 napisał(a):Żle mnie zrozumiałeś . Mam na myśli państwo świeckie jako instytucję . A Kościół to wszyscy wierzący w tym Rydzyk przede wszystkim ( on ma bezpośr. wpływ na kilka milionów wiernych )
Za komuny Kościół wcale nie miał się żle ( może za wyj lat stalinowskich ).

Nie Rydzyk bo to nie kumpel ale ks.Rydzyk.
Po drugie herezje jakie tu przytaczasz....pewnie czytasz nie?albo fakty i mity?
dawno takiej degrengolady nie widzialem :oops:

Oczywiście że czytam tygodnik Jerzego Urbana - nie wiem co w tym złego ? To że obnaża grzechy Kościoła w Polsce i nie tylko, wcale nie oznacza że należy go od razu potępiać . Kościół bowiem podobnie zresztą jak inne instytucje polityczne narażony jest na krytykę medialną - to jest normalne i nikogo nie powinno dziwić :!:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.11.2007 11:41

Marcin29 napisał(a):

A co autor mial na myśli pytając :?:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 01.11.2007 11:43

Janusz Bajcer napisał(a):
mkm napisał(a):Żle mnie zrozumiałeś . Mam na myśli państwo świeckie jako instytucję . A Kościół to wszyscy wierzący w tym Rydzyk przede wszystkim ( on ma bezpośr. wpływ na kilka milionów wiernych )
Za komuny Kościół wcale nie miał się żle ( może za wyj lat stalinowskich ). Niech w demokracji Kościół spełnia swoją misję i głosi ewangelię wiernym , tylko niech zarazem daleko trzyma się od instytucji państwa . Państwo musi być neutralne światopoglądowo , niezależne od Kościoła i wolne od wpływów jakiejkolwiek wiary .

Czy tylko w czasach stalinowskich Kościół miał źle, a Popiełuszko to niby w jakim okresie zginął.
Gdzie Ty widzisz dzisiaj Kościół w instytucjach Państwa. żadem ksiądz nie jest ministrem.
Czy państwo świeckie oznacza, że prezydent, premier, ministrowie, posłowie maja być wolni od jakiejkolwiek wiary, albo się do niej nie przyznawać :?: :?: :?:

Rzeczpospolita Polska (bez numerków) jest państwem świeckim :!:

Popiełuszko nie zginął w czasach stalinowskich. Gdyby Popiełuszko swą działalność prowadził w tych czasach to nie zdążył by nawet dokończyć jednego kazania politycznego.
Władze świeckie mogą wierzyć w co chcą - to jest ich intymna rzecz i nie powinni demonstrować swojej pobożności w państwowych mediach .
Kościół w Państwie to np. religia w państwowych szkołach , symbole religijne w intytucjach państwowych , finansowanie przez Państwo Kościoła ( świątynie , uczelnie katolickie , ulgi i zwolnienia z płacenia podatków ) . Jednym słowem jestem przeciwnikiem uprzywilejowanej pozycji Kościoła w stosunku do Państwa :!:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.11.2007 12:25

mkm napisał(a):Popiełuszko nie zginął w czasach stalinowskich. Gdyby Popiełuszko swą działalność prowadził w tych czasach to nie zdążył by nawet dokończyć jednego kazania politycznego.
Władze świeckie mogą wierzyć w co chcą - to jest ich intymna rzecz i nie powinni demonstrować swojej pobożności w państwowych mediach .
Kościół w Państwie to np. religia w państwowych szkołach , symbole religijne w intytucjach państwowych , finansowanie przez Państwo Kościoła ( świątynie , uczelnie katolickie , ulgi i zwolnienia z płacenia podatków ) . Jednym słowem jestem przeciwnikiem uprzywilejowanej pozycji Kościoła w stosunku do Państwa :!:

No to w tym temacie mamy inne zdanie i niech każdy przy swoim zostanie :wink: :!:
bonar
Cromaniak
Ogłupiacze młodzieży

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 01.11.2007 14:02

„Nie”-„Fakty i mity”-„Angora”, jeszcze tylko chusta i czerwona książeczka do ręki. Cudotwórcę już mamy, teraz tylko Wielki Skok http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_Skok i mamy polską Irlandię. Fachowcy od kampanii wyborczej korzystali z dobrego sprawdzonego źródła.
A pomysłodawcą tej kampanii był Mao Zedong
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.11.2007 15:01

Popieram mkm. Nie mam życzenia aby z moich pieniędzy jako podatnika budowano sakralne budowle.Nie mam życzenia aby np. PZU robiło to samo budując swoje gmachy. Nie mam życzenia żeby rząd który reprezentuje mnie, dotował szkołę Rydzyka która zajmuje 3 miejsce od końca na liście rankingowej szkół tego typu. Dlaczego w szkołach wiszą krzyże a nie wiszą inne symbole religijne innych religii? Kościół załatwił sam siebie poprzez mieszanie sie do polityki i z opoki narodu jaka był czasach stanu wojennego. stał sie w wielu miejscach instytucją biznesową. Gdzie ta skromność gdy patrzy się na kapiące złotem biskupie sługi boże?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.11.2007 17:58

Sławomir Wocial napisał(a):Popieram mkm. Nie mam życzenia aby z moich pieniędzy jako podatnika budowano sakralne budowle.Nie mam życzenia aby np. PZU robiło to samo budując swoje gmachy. Nie mam życzenia żeby rząd który reprezentuje mnie, dotował szkołę Rydzyka która zajmuje 3 miejsce od końca na liście rankingowej szkół tego typu. Dlaczego w szkołach wiszą krzyże a nie wiszą inne symbole religijne innych religii? Kościół załatwił sam siebie poprzez mieszanie sie do polityki i z opoki narodu jaka był czasach stanu wojennego. stał sie w wielu miejscach instytucją biznesową. Gdzie ta skromność gdy patrzy się na kapiące złotem biskupie sługi boże?

Sławek - te Twoje stwierdzenia to jak dla mnie tzw. oczywista oczywistość i moge sie tylko pod nimi podpisać :wink:
Mnie natomiast bardzo interesuje inna rzecz. W Polsce wiele osób (POWTARZAM - WIELE A NIE WSZYSCY) wyciera sobie gebę słowami: BÓG, WIARA. Statystyki (szczególnie kościelne) podają, że w RP jest 90 ileś tam procent osób wierzących i praktykujących. Pytanie dotyczy pewnej drażliwej dla przedstawicieli Kościoła kwestii. M. in. za nasza zachodnia granicą funkcjonuje bardzo praktyczny sposób na finansowanie działalności kościoła (nie tylko katolickiego) nazywa sie on: Kirchensteuer i wynosi on 7-8 % od dochodu (jest to podatek DOBROWOLNY). Każdy wierzący odpala tyle ze swoich zarobków i jest po sprawie.
A moje pytanie brzmi - ile z tych wierzących, praktykujących z tych 90 iluś tam procent (szczególnie tych demonstrujących wszem i wobec swoją wiarę) dobrowolnie opodatkowałoby swoje dochody kwota 7-8 % żeby wspomóc działalność kościoła.
Byłoby po sprawie i nikt by nie czepial sie że kasa idzie z budżetu państwa. Tylko czy nadal mówilibyśmy o 90 iluś tam procentach :?: ..........pytanie retoryczne :wink:
Pozdrav :papa:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.11.2007 18:09

Tak , jest to bardzo prosty sposób. Kto wierzy niech wspomaga swój Kościół. Gwoli ścisłości to oszołomy polityczne podają , że w Polsce jest 90% wierzących, bo chcą byś świętsi od Papieża. Kościół , z tego co słyszałem robi badania polegające na liczeniu wiernych uczestniczących w liturgii. i liczba to oscyluje koło 50%-60% O tzw. wierzących niepraktykujących nie wspominam bo to śmiech na sali. Wydaje mi się , że większość sakramentów to nie wiara tylko obyczaj w Polsce. Chociażby śluby. To chęć uczestniczenia w ceremonii, białej sukni, a nie sakrament. Bo skąd tyle rozwodów? Chrzest? Bierzmowanie? Ułatwienie sobie przyszłego życia. Ja uczęszczałem na religię, mam nawet z niej maturę i wspominam to bardzo pozytywnie. Tylko, że nie odbywała sie ona w szkole jako pewnego rodzaju obowiązek a poza nią , w kościele i traktowana była jako przyjemność.
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 01.11.2007 18:11

A dlaczego sam kościół w Polsce nie pali się do popierania wprowadzenia podatku kościelnego? Teoretycznie wpływy by wzrosły ale duchowni wiedzą że tylko teoretycznie.
Marcin29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin29 » 05.11.2007 10:07

Marcin29 napisał(a):

W Białorusi nie byłem, ale byłem w tamtych terenach kiedy były one jako twór o nazwie ZSRR.

Chcesz powiedzieć że Białoruś to kraj demokratyczny i wzór do naśladowania :?:

czyli nie byłeś

chcę powiedzieć, że jeśli nie byłeś to nie powinieneś rzucać górnolotnych haseł i sloganów wyrwanych z kampanii przed wejściem do UE.
ja miałem okazję i moge powiedzieć, że obraz jaki pokazują w tv na tematy białoruskie, mowiąc delikatnie-mija sie z prawdą

oczywiście mogę powiedzieć jak Ty-byłem w HR jak jeszcze była częścią tworu zwanego YU i jakoś kurcze...inaczej jest teraz...nieprawdaż?

co do demokracji na Białorusi-zgadzam się, co do reszty nie bardzo :wink:
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 05.11.2007 10:25

Marcin29 napisał(a):Nie Rydzyk bo to nie kumpel ale ks.Rydzyk.

dawno takiej degrengolady nie widzialem

co najwyzej pan rydzyk, do ksiedza to jeszcze mu duzo brakuje

bedziesz musial oczy woda swiecona przemyc
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.11.2007 11:05

Marcin29 napisał(a):czyli nie byłeś
ja miałem okazję i moge powiedzieć, że obraz jaki pokazują w tv na tematy białoruskie, mowiąc delikatnie-mija sie z prawdą
co do demokracji na Białorusi-zgadzam się, co do reszty nie bardzo :wink:

Tu też delikatnie mijają się z prawdą :?:

Czy chciałbyś mieć takiego "wodza" :?:

"Aleksandr Grigorjewicz Łukaszenko ur. 30 sierpnia 1954 w miasteczku Kopyś, obwód witebski) - białoruski polityk, wybrany prezydentem Białorusi od 1994 roku, w kolejnych, najprawdopodobniej sfałszowanych wyborach. Od kilku lat (zwłaszcza po prawdopodobnie sfałszowaniu referendum pozwalającego na 3. kadencję prezydenta, a także samych wyborów prezydenckich w marcu 2006) uważany przez społeczność międzynarodową za dyktatora. Amerykańska sekretarz stanu Condoleezza Rice uznała go za "ostatniego dyktatora" w Europie"

Czy chciałbyś żyć w kraju o takiej gospodarce :?:

"Ok. 80% PKB wypracowywanego jest przez sektor państwowy. Gospodarka oparta jest na rolnictwie i przemyśle i pozostaje w dużej zależności ekonomicznej od Rosji."

Czy chciałbyś żyć w kraju o takim rankingu :?:

"Wskaźnik Wolności Gospodarczej 2007 (Economic Freedom Index): w dorocznym raporcie amerykańskiej Heritage Foundation z 2007 (przygotowanym przy współudziale "Wall Street Journal"), Białoruś została zakwalifikowana do grupy państw o "represjonowanej gospodarce" i zajęła 145. miejsce (na 157), za Bangladeszem i Wenezuelą, tuż przed Burundi i Czadem"

Więcej pytań nie zadaję.

W/g profilu jesteś menadżerem, a więc powodzenia w interesach na Białorusi :papa:
keruj7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 05.11.2007 13:00

Marcin29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin29 » 09.11.2007 13:48

Marcin29 napisał(a):
W/g profilu jesteś menadżerem, a więc powodzenia w interesach na Białorusi :papa:

Janusz
Wszystko fajnie zacytowałeś źródła...amerykanskie, więc czego oczekujesz tam wyczytać?ze Białoruś jest OK? :lol:
równie dobrze możesz żądać ażeby zamieścili pochwalne info na temat Saddama.
Wszelkie swoje tezy opieram na życiowych doświadczeniach, nie tych sprzed ćwierć wieku jak w Twoim wypadku ale sprzed parunastu miesięcy i to bądż osobiście, bądź przez osoby ktore nie opowiadają bajek i prowadzą w tym kraju poważne interesy.
Więcej niestety nie moge ujawnić, jednak tyle ile wiem, pozwala mi upierać się, że ludziom tam nie żyje się tak fatalnie jak to malują zachodnie media.

Co do mojego fachu, pozwolisz, że będę sam wybierał z kim a z kim nie kooperować. Póki co współpraca z moimi klientami w sektorze lotniczym całkowicie mnie satysfakcjonuje.
pozdrowienia
ps.chciałbym żyć na Florida Keys...nie lubię zimna :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone