Ostatnio nie byłem i się nie wybieram
.png)
.png)
Janusz Bajcer napisał(a):anna iwona napisał(a):I do prawdziwej demokracji teżprofet napisał(a):I do prawdziwej demokracji też "
Czy możecie napisać co uważacie za prawdziwą demokrację i dlaczego jej u nas jeszcze nie ma![]()
![]()
.png)
Janusz Bajcer napisał(a):anna iwona napisał(a):I do prawdziwej demokracji teżprofet napisał(a):I do prawdziwej demokracji też "
Czy możecie napisać co uważacie za prawdziwą demokrację i dlaczego jej u nas jeszcze nie ma![]()
![]()
bonar napisał(a):W tamtej służył brat, jako dzielnicowy kazał pozrywać plakaty popierające Solidarność no i naraził się właśnie oficerom z SB, którzy w ten sposób chcieli użyć prowokacji wobec regionalnemu działaczowi opozycyjnemu.
.png)
Sławomir Wocial napisał(a):To nie demokracja, to kultura.
.png)
.png)
.png)
.png)
mkm napisał(a):Proszę zatem nie liczyć na jakiś przełom w Polsce , ponieważ najpierw państwo musi być świeckie- a do tego jeszcze daleka droga niestety .
.png)
Janusz Bajcer napisał(a):mkm napisał(a):Proszę zatem nie liczyć na jakiś przełom w Polsce , ponieważ najpierw państwo musi być świeckie- a do tego jeszcze daleka droga niestety .
Tyko jak trwoga, to BogaDo walki z komuną kościół był potrzebny a do życia w demokracji nie. Kościół to nie Rydzyk, to wszyscy wierzący.
Pamiętasz jak w czasie głębokiej komuny śpiewano starą pieśń Boże, coś Polskę
Wtedy zamiast "pobłogosław" śpiewałem "racz nam wrócić Panie"
.png)
mkm napisał(a):Żle mnie zrozumiałeś . Mam na myśli państwo świeckie jako instytucję . A Kościół to wszyscy wierzący w tym Rydzyk przede wszystkim ( on ma bezpośr. wpływ na kilka milionów wiernych )
Za komuny Kościół wcale nie miał się żle ( może za wyj lat stalinowskich ). Niech w demokracji Kościół spełnia swoją misję i głosi ewangelię wiernym , tylko niech zarazem daleko trzyma się od instytucji państwa . Państwo musi być neutralne światopoglądowo , niezależne od Kościoła i wolne od wpływów jakiejkolwiek wiary .
.png)