Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.10.2007 08:54

8O O Marcinek wrócił. :papa:

Ostatnio nie byłem i się nie wybieram :!:
anna iwona
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anna iwona » 31.10.2007 14:27

Janusz Bajcer napisał(a):
anna iwona napisał(a):I do prawdziwej demokracji też :wink:

profet napisał(a):I do prawdziwej demokracji też "

Czy możecie napisać co uważacie za prawdziwą demokrację i dlaczego jej u nas jeszcze nie ma :?:

:papa: :papa:

Wg mnie prawdziwa demokrakcja będzie miedzy innymi wtedy gdy Kowalski oddawszy głos na partię X nie będzie przypinał „łatek” Dziubdzińskiemu z tego powodu że zagłosował na partię Y – i oczywiście vice-versa. „Łatek” w rodzaju „ciemnogród”, „komuch”, „aferał” itp. Często to słyszę i przyznam szczerze że tak do końca wolna od tego też nie jestem. Też mam skłonność do „klasyfikowania” ludzi, szczególnie pod względem politycznym.
Skutek jest taki, że ludzie albo się nie chcą przyznać na kogo głosowali (bo sie po prostu boją) albo jeżeli się przyznają to najczęściej dochodzi do kłótni. Mam na myśli kręgi rodzinne czy nawet dobrych znajomych, gdzie chyba można się wymienić poglądami. I może dobrze by było, bo nikt nie jest najmądrzejszy.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.10.2007 15:59

To nie demokracja, to kultura. :D
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 31.10.2007 16:14

anna iwona napisał(a):I do prawdziwej demokracji też :wink:

profet napisał(a):I do prawdziwej demokracji też "

Czy możecie napisać co uważacie za prawdziwą demokrację i dlaczego jej u nas jeszcze nie ma :?:

:papa: :papa:

Wywołany spróbuję w skrócie odpowiedzieć co dla mnie znaczy prawdziwa demokracja:
- powszechny i świadomy udział obywateli w życiu politycznym - przy
najmniej wybory z frekwencją 65-75%(choć ostatnio i tak było nieźle)
- znajomość podstawowych reguł i praw życia publicznego politycznego.
- publiczne media
- odpolitycznienie aparatu państwowego (chodzi mi głównie o kadrę urzędniczą ministerstw i urzędów)- stanowiska nie powinny być łupem politycznym
- tolerancja dla cudzych poglądów i innego systemu wartości
- etyka w polityce
Bocian
zbanowany
Re: Umiejętność czytania między wierszami

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.10.2007 16:30

bonar napisał(a):W tamtej służył brat, jako dzielnicowy kazał pozrywać plakaty popierające Solidarność no i naraził się właśnie oficerom z SB, którzy w ten sposób chcieli użyć prowokacji wobec regionalnemu działaczowi opozycyjnemu.

Źle skoordynowana akcja. Musieli mieć słaby przepływ informacji. Dziś tez sie to zdarza, choć środki łączności o wiele lepsze...
anna iwona
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anna iwona » 31.10.2007 16:38

Sławomir Wocial napisał(a):To nie demokracja, to kultura. :D

to się nazywa tolerancją dla cudzych poglądów i innego systemu wartości jak napisał to Profet. Zgadzam się, to też kultura.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.10.2007 16:44

Anno iwono - czytając Twoją odpowiedź, zgadzam się ze Sławkiem.
To co napisałaś jest kulturą polityczną a ponieważ nie wszyscy ludzie są i nie będą kulturalni, więc takie zachowania jak opisałaś będą nawet w prawdziwej demokracji.

Profet - w Polsce jak wiesz demokrację zaczęliśmy budować od 1989 r.
Prawdziwa dopiero się urodzi , ale jesteśmy na dobrej drodze do jej stworzenia. Inne narody budowały demokrację kilkaset lat, my dopiero 18 lat - ale znając doświadczenia innych krajów nie będziemy chyba musieli tak długo czekać.
Większość przytoczonych przez ciebie punktów już funkcjonuje w naszym obecnym systemie demokratycznym.

Mówiąc o demokracji trzeba przytoczyć jej podstawową definicję, bo jeśli każdy będzie miał swoją, to ta prawdziwa długo nie powstanie.

"Demokracja parlamentarna - ustrój polityczny, w którym uprawnieni do głosowania wybierają parlamentarzystów jako swoich przedstawicieli (w Polsce posłów i senatorów). Liczba przyznanych mandatów zależy od głosów oddanych na poszczególne partie w wyborach oraz od obowiązującej ordynacji wyborczej. Demokracja parlamentarna jest najbardziej popularną odmianą demokracji pośredniej."

Odsyłam do źródła: http://pl.wikipedia.org/wiki/Demokracja_parlamentarna
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 31.10.2007 17:05

"Większość przytoczonych przez ciebie punktów już funkcjonuje w naszym obecnym systemie demokratycznym."
Funkcjonuje ale nie zawsze sprawnie np media publiczne ustawowo zagwarantowane i praktyka inna. Sprawna i ukształtowana demokracja jest wtedy gdy są odpowiednie instytucje (w Polsce są) i świadomi swoich praw i obowiazków obywatele i politycy(trochę gorzej).
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 31.10.2007 21:50

Poziom demokracji i kultury politycznej w danym kraju jest wprost proporcjonalny do poziomu cywilizacyjnego danego kraju.
Proszę zatem nie liczyć na jakiś przełom w Polsce , ponieważ najpierw państwo musi być świeckie :!: - a do tego jeszcze daleka droga niestety . :(
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.10.2007 22:37

mkm napisał(a):Proszę zatem nie liczyć na jakiś przełom w Polsce , ponieważ najpierw państwo musi być świeckie :!: - a do tego jeszcze daleka droga niestety . :(

Tyko jak trwoga, to Boga :lol: Do walki z komuną kościół był potrzebny a do życia w demokracji nie. Kościół to nie Rydzyk, to wszyscy wierzący.
Pamiętasz jak w czasie głębokiej komuny śpiewano starą pieśń Boże, coś Polskę
Wtedy zamiast "pobłogosław" śpiewałem "racz nam wrócić Panie"
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 31.10.2007 23:21

mkm napisał(a):Proszę zatem nie liczyć na jakiś przełom w Polsce , ponieważ najpierw państwo musi być świeckie :!: - a do tego jeszcze daleka droga niestety . :(

Tyko jak trwoga, to Boga :lol: Do walki z komuną kościół był potrzebny a do życia w demokracji nie. Kościół to nie Rydzyk, to wszyscy wierzący.
Pamiętasz jak w czasie głębokiej komuny śpiewano starą pieśń Boże, coś Polskę
Wtedy zamiast "pobłogosław" śpiewałem "racz nam wrócić Panie"

Żle mnie zrozumiałeś . Mam na myśli państwo świeckie jako instytucję . A Kościół to wszyscy wierzący w tym Rydzyk przede wszystkim ( on ma bezpośr. wpływ na kilka milionów wiernych )
Za komuny Kościół wcale nie miał się żle ( może za wyj lat stalinowskich ). Niech w demokracji Kościół spełnia swoją misję i głosi ewangelię wiernym , tylko niech zarazem daleko trzyma się od instytucji państwa . Państwo musi być neutralne światopoglądowo , niezależne od Kościoła i wolne od wpływów jakiejkolwiek wiary .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.11.2007 00:15

mkm napisał(a):Żle mnie zrozumiałeś . Mam na myśli państwo świeckie jako instytucję . A Kościół to wszyscy wierzący w tym Rydzyk przede wszystkim ( on ma bezpośr. wpływ na kilka milionów wiernych )
Za komuny Kościół wcale nie miał się żle ( może za wyj lat stalinowskich ). Niech w demokracji Kościół spełnia swoją misję i głosi ewangelię wiernym , tylko niech zarazem daleko trzyma się od instytucji państwa . Państwo musi być neutralne światopoglądowo , niezależne od Kościoła i wolne od wpływów jakiejkolwiek wiary .

Czy tylko w czasach stalinowskich Kościół miał źle, a Popiełuszko to niby w jakim okresie zginął.
Gdzie Ty widzisz dzisiaj Kościół w instytucjach Państwa. żadem ksiądz nie jest ministrem.
Czy państwo świeckie oznacza, że prezydent, premier, ministrowie, posłowie maja być wolni od jakiejkolwiek wiary, albo się do niej nie przyznawać :?: :?: :?:

Rzeczpospolita Polska (bez numerków) jest państwem świeckim :!:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.11.2007 00:35

Ci którzy twierdzą, że Polska jest krajem wyznaniowym niech uważnie przeczytają TO i jeszcze TO
Marcin29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin29 » 01.11.2007 00:48

Janusz Bajcer napisał(a):8O O Marcinek wrócił. :papa:

Ostatnio nie byłem i się nie wybieram :!:

nie pytam czy ostatnio, pytam czy kiedykolwiek....?
Marcin29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin29 » 01.11.2007 00:50

Żle mnie zrozumiałeś . Mam na myśli państwo świeckie jako instytucję . A Kościół to wszyscy wierzący w tym Rydzyk przede wszystkim ( on ma bezpośr. wpływ na kilka milionów wiernych )
Za komuny Kościół wcale nie miał się żle ( może za wyj lat stalinowskich ).

Nie Rydzyk bo to nie kumpel ale ks.Rydzyk.
Po drugie herezje jakie tu przytaczasz....pewnie czytasz nie?albo fakty i mity?
dawno takiej degrengolady nie widzialem :oops:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone