Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

Gajus.ems
Cromaniak
słowa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 30.10.2007 11:51

j23 napisał(a):szczęśliwie okres w którym naród wybierał "odpowiednich" ludzi skończył się 18 lat temu, ale widać, że niektórzy tęsknią za tymi czasami, bo naród nie głosuje tak jak mu władza mówi, księża głoszą z ambony, tylko kieruje się swoim rozumem, !

Z całym szacunkiem j-23, ale sądze że nie byłeś ostatnio w kościele, a z całą pewnością nie przed wyborami skoro sugerujesz, że księża głosili aby głosować na PIS a nie głosować np na PO. Moim zdaniem powtarzasz slogany które usłyszałeś, bądź przeczytaleś w czołowych polskich mediach. W żadnych wypadku nie twierdzę, że nie masz prawa do swojego zdania, ale moim zdaniem mijasz sie z prawdą.
Osobiście głosowałem na PIS ( to był trudny wybór), i nie rozpaczam że wygrało PO, może faktycznie będzie lepiej.
Od siebie dodam ( a śledzę ten wątek ), że co niektórzy koledzy ( starsi wiekiem ) trochę chyba utracili umiar. np próbują wmówić formułowiczom ( a są tu przeważnie sami młodzi ) że członkowie PZPR byli ludzimi honoru , a wogóle kto myśli inaczej jest zaściankowy i nienowoczesny.No cóż można i tak. PO chwali się pozyskaniem młodzieży, faktycznie jest czym. Dodam taką "anegdotkę". W jednym z liceum ( 16-18 latki )w mieście którym mieszkam na dwa dni przed wyborami przeprowadzono prawybory i wygrała ...... SAMOOBRONA, na moje pytanie dlaczego ? "wyborcy" odpowiedzieli tak dla zgrywu. Daleki jestem od wyciagania wniosku że dlatego PO miało takie poparcie wśród młodzieży.
Mam nadzieje że koledzy formułowicze których bardzo szanuję za dorobek i wkład w istnienie tego forum, z równą zaciętością ( ale tylko w tym wątku) kiedy tropili liczne potknięcia PIS, będa kosekwetni i nie dostaną nagle pomroczności jasnej i jeśli chodzi działanie aktualnej koalicji.
Nikogo nie chciałem urazić, uważam jednak że we wszystkim należy zachować umiar.

Nienowocześnie myslacy GAJUS
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.10.2007 12:38

Czyli , co, wszyscy co byli w PZPR nie mieli honoru?
Napisz mi proszę , co dla Ciebie zrobił PiS, w czym polepszyło sie Twoje życie zawodowe i osobiste, jaką uzyskałeś perspektywę na przyszłość? U mnie , w mojej firmie sięgnęliśmy dna i zanurzyliśmy się w mule, a upolitycznienie sięgnęło zenitu, żadna decyzja nie może zostać podjęta z obawy o utrate stanowiska. Miernota w kierowaniu i dowodzeniu!!!
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 30.10.2007 13:41

Sławomir Wocial napisał(a):Czyli , co, wszyscy co byli w PZPR nie mieli honoru?

Odpowiadam, sądzę że trochę w miarę przyzwoitych było. ( do tej pory takich nie spotkałem, ale pewno paru jak sadzę jest na tym forum)Ale nie zgadzam się na to aby dzisiaj mówiło sie o nich "ludzie honoru" jest to wg mnie spore nadużycie.
Pytasz co mi dał PIS, odpowiadam jest to moja osobista sprawa, nie wszystko da sie przeliczyć na pieniądze.
WOCIALU mam do Ciebie jedną uwagę. Jesteś od dłuższego czasu aktywnym uczestnikiem forum, podzeliłeś sie wieloma przydatnymi informacjami. Podobnie jak i ty lubię PELJESAC ( BORAK-DINGAC). Teraz do rzeczy. Narzekasz na swój los zwiazany z pracą w swojej firmie. a w szczególności za okres rzadów PIS. Jeśli czytam uważnie Twoje posty to sądzę, że pracujesz w jednej z najbardziej elitarnych formacji Twojej firmy.,a co za tym idzie masz przywileje o których mogła by pomażyć wielotysieczna masa innych pracowników. Co by nie mówic stać cię na coroczny wyjazd do CRO ( przepraszam naprawdę nie chodzi mi o zagladanie komuś do kieszeni). Dziwi mnie że "plujesz" na swoją firmę, zawsze możesz ją zmienić. Nie sadzę aby Twoimi przełożonymi byli sami głupcy i karierowicze, ( myśle że paru byłoby przykro, że masz o nich takie zdanie ). Skoro tak narzekasz to za rządów innych ugrupowań musiałeś mieć dobrze ( zarobki, warunki itp. ). Śmiem kolego wątpić, nie chce być złym prorokiem, ale nie zdziwie się jeśli za rzadów PO-PSL Tobie i wielu innym zabiorą przywileje emerytalne.
Pozdrawiam kolegę GAJUS
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 30.10.2007 13:54

istotnie jestem osobą areligijną, ale słucham i czytam i gdy wypowiadają się
przedstawiciele KK to nie mam wątpliwości kogo wskazują, to przedstawiciele PiS byli częstymi gośćmi u Rydzyka, to w końcu Glemp w wywiadzie mówił, że nie pozwolono dokończyć rewolucji PiS-owi, jeżeli to nie są wskazówki na kogo głosować, to co to jest. Kościół poniósł kolejną klęskę wyborczą i wyciąga wniosku z poprzednich porażek, bo ludzie odróżniają sacrum od profanum, a oni nie, dokonywanie atku wyborczego nie na nic wspólnego z wyznawaną religią. Żyjemy póki co w państwie świeckim, choć przejawy klerykalizacji mamy na każdym kroku.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.10.2007 14:45

Gajus.ems napisał(a):
Sławomir Wocial napisał(a):Czyli , co, wszyscy co byli w PZPR nie mieli honoru?

Odpowiadam, sądzę że trochę w miarę przyzwoitych było. ( do tej pory takich nie spotkałem, ale pewno paru jak sadzę jest na tym forum)Ale nie zgadzam się na to aby dzisiaj mówiło sie o nich "ludzie honoru" jest to wg mnie spore nadużycie.
Pytasz co mi dał PIS, odpowiadam jest to moja osobista sprawa, nie wszystko da sie przeliczyć na pieniądze.
WOCIALU mam do Ciebie jedną uwagę. Jesteś od dłuższego czasu aktywnym uczestnikiem forum, podzeliłeś sie wieloma przydatnymi informacjami. Podobnie jak i ty lubię PELJESAC ( BORAK-DINGAC). Teraz do rzeczy. Narzekasz na swój los zwiazany z pracą w swojej firmie. a w szczególności za okres rzadów PIS. Jeśli czytam uważnie Twoje posty to sądzę, że pracujesz w jednej z najbardziej elitarnych formacji Twojej firmy.,a co za tym idzie masz przywileje o których mogła by pomażyć wielotysieczna masa innych pracowników. Co by nie mówic stać cię na coroczny wyjazd do CRO ( przepraszam naprawdę nie chodzi mi o zagladanie komuś do kieszeni). Dziwi mnie że "plujesz" na swoją firmę, zawsze możesz ją zmienić. Nie sadzę aby Twoimi przełożonymi byli sami głupcy i karierowicze, ( myśle że paru byłoby przykro, że masz o nich takie zdanie ). Skoro tak narzekasz to za rządów innych ugrupowań musiałeś mieć dobrze ( zarobki, warunki itp. ). Śmiem kolego wątpić, nie chce być złym prorokiem, ale nie zdziwie się jeśli za rzadów PO-PSL Tobie i wielu innym zabiorą przywileje emerytalne.
Pozdrawiam kolegę GAJUS

A ile to jest to trochę? A kto mówi o wszystkich ludziach będących kiedyś w PZPR-"ludzie honoru" Wg mnie ludzie należeli, bo w coś wierzyli, mieli do tego prawo. Dla mnie PiS rządził i pewnie będzie sie rządził dokładnie takimi samymi prawami jak PZPR. "Jest tylko jedna prawilna Partia" "Kto nie myśli jak my jest reakcjonistą" Ciśnie sie na usta "zapluty karzeł reakcji" choć tego epitetu raczej była władza nie używała z oczywistych powodów:) Na moje pytanie co Ci dała PiS odpowiadasz -to moja sprawa. Nie przeczę,ale taka odpowiedz to dla mnie wykręt.
Nie musisz używać , zwracając sie do mnie, mojego nazwiska, choć jeśli chcesz to oczywiście możesz, jeśli śledzisz forum to wiesz , że używam ksywki Bocian. Dziękuję za uznanie w temacie Peljesca.
A teraz do tematu. Tak, narzekam na swój los w firmie która jest niewydolna. Tak, pracuję w elitarnej jednostce, przynajmniej ja tak uważam. Nie chciałbym pracować nigdzie indziej w Firmie i poza nią. Nie mam żadnych dodatkowych apanaży z tego tytułu. Żadnych dodatków wynikających z charakteru pracy. Są policjanci którzy na moim stanowisku zarabiają więcej bo mają wyższy mnożnik kwoty bazowej. Większe pieniądze wynikają tylko wyłącznie z tego , że jednostka jest w strukturze KGP. Dla tych wszystkich co tak mi zazdroszczą i często jeszcze twierdza , że nic nie robię, mam zawsze jedna odpowiedz: jest dużo wolnych miejsc, zapraszam. Wykaż się zdrowiem fizycznym i psychicznym, odpowiednia kondycją i już!! Też będziesz zarabiał krocie i nic nie robił. Narzekam na swój los bo swój los związałem z tą jednostką, w niej codziennie zostawiam pot i czasem krew jak to mówią. Z nią mam związane najwspanialsze wspomnienia. W niej uciekłem śmierci z pod kosy. Stać mnie na wyjazd do Cro, nigdzie nie pisałem o finansach. Żenujące byłoby narzekanie na zarobki wiedząc , że są na tym forum ludzie co zarabiają dwa czy trzy razy miej. Poza tym moja Renata zarabia i to więcej ode mnie. Aby wyjechać odkładamy cały rok. W przyszłym roku to sie nie uda bo mamy inne wydatki, wiec tych pieniędzy nie jest tak znowu dużo. Narzekam , bo rzeczywiście za innych rządów było lepiej. Był szacunek dla tej pracy, były pieniądze na premie, byliśmy doceniani. Była amunicja i środki do treningu. Ostatnio nie strzelałem ponad miesiąc bo się skończyła amunicja, to żenujące. Nie pluję na swoją firmę, a twierdzenie ,że zawsze mogę ją zmienić to jedyny argument w ostatnim czasie jakim nas częstują przełożeni w odpowiedzi na nasze głosy. Jeśli sam nie jesteś policjantem lub nie masz w rodzinie policjanta, nie masz pojęcia o czym piszesz. Pozdrawiam-Bocian
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 30.10.2007 15:19

Sławku, przepraszam że "wywołałem cię po nazwisku ", sądziłem że to "ksywka ". Nie będziemy się chyba licytować kto ile razy uciekł od śmierci lub dał sie trafić. "Przeciętny" użytkownik forum i tak raczej potraktuje to jako temat nierealny, bo nie ma na codzień z takimi sytuacjami do czynnienia. Temat zawodowy znam od podszewki, jest cieżko jak całemu społeczeństwu. Nie wydaje mi sie aby to forum było dobrym miejscem na wyciąganie zawodowych spraw. Jak mniemam jesteś człowiekiem abmitnym i pewno w przeszłości będziesz jakimś przełożonym i wtedy chetnie posuchałbym opinii o Tobie Twoich podwładnych.
Co do moich poglądów na tematy polityczne są one stałe i raczej nigdy nie wypowiadałbym ich jako funkcjonariusz ale tylko i wyłącznie jako GAJUS.
Pozdrawiam , mam nadzieje , że nie zostaniemi nieprzyjaciółmi.
bonar
Cromaniak
Cudów nie będzie!

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 30.10.2007 15:21

Od dłuższego czasu śledzę ten temat na cro-forum, jak zawsze i wszędzie, tak tutaj i teraz trudno nie zauważyć wpływu michnikowszczyzny, propagandy antynarodowej – typu, „dajcie spokój generałowi”.
Powiem Wam tak, lekcje odrabiałem przy lampie naftowej, pamiętam jak elektryfikowano nasz kraj, pamiętam życie w głębokiej komunie, pamiętam i brałem czynny udział w walce z komuną, 5-ciokrotnie pielgrzymowałem na Jasną Górę w intencji obalenia PRL-u, komuchy (pewne tajne służby) potrzaskali słoik z farbą olejną o mój samochód, wiem, dlaczego JPII wysłał na misje ks. Marka Łabudę, całą drogę męczeńską ks. Jerzego Popiełuszko przejechałem z modlitwą a jego kazań i prawdy prawdziwej słuchać mogłem jedynie przez zagłuszane radio z Monachium. Za wszystkie te działania córka studia kończyć musiała w przyjaznym nam kraju zachodnim i tam wiedzie dostatnie życie i czeka na polską Irlandię by wrócić do nas na stałe. Gdzie byliście wtenczas?
CO WY WIECIE O HISTORII NAJNOWSZEJ???
Bawicie się w bezsensowne komentarze, (to nic nie kosztuje) a ja Wam radzę, więcej pokory i szacunku dla ludzi oddanych Polsce, naszej wspólnej Matce - Ojczyźnie.
Co Wami powoduje, po co tyle jadu i złośliwości – odpuście sobie, już po wyborach, za dwa lata czekają nas następne, za kolejny rok prezydenckie, samorządowe a po drodze różne referenda.
Jeszcze będzie lepiej, wszystkim.
pozdrav

:hut: :papa:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.10.2007 16:05

Gajus.ems napisał(a):Sławku, przepraszam że "wywołałem cię po nazwisku ", sądziłem że to "ksywka ". Nie będziemy się chyba licytować kto ile razy uciekł od śmierci lub dał sie trafić. "Przeciętny" użytkownik forum i tak raczej potraktuje to jako temat nierealny, bo nie ma na codzień z takimi sytuacjami do czynnienia. Temat zawodowy znam od podszewki, jest cieżko jak całemu społeczeństwu. Nie wydaje mi sie aby to forum było dobrym miejscem na wyciąganie zawodowych spraw. Jak mniemam jesteś człowiekiem abmitnym i pewno w przeszłości będziesz jakimś przełożonym i wtedy chetnie posuchałbym opinii o Tobie Twoich podwładnych.
Co do moich poglądów na tematy polityczne są one stałe i raczej nigdy nie wypowiadałbym ich jako funkcjonariusz ale tylko i wyłącznie jako GAJUS.
Pozdrawiam , mam nadzieje , że nie zostaniemi nieprzyjaciółmi.

Nie mam zamiaru być Twoim nieprzyjacielem i nie w tej intencji piszę te posty. Mam nadzieję , że w przyszłości a nie w przeszłości :) :) będę przełożonym jeszcze wyższego szczebla. Jestem oficerem Policji i od wydarzeń w Magdalence zajmuję kierownicze stanowisko. Ja tu się wypowiadam jako policjant bo mówimy o policji.
Do bonara- nie moja to wina , że lekcje musiałeś odrabiać przy lampie naftowej. Współczuję Ci z tego powodu. Ale to nie powód do tego żebym nie miał swoich prywatnych poglądów na czasy przeszłe i historię teraźniejszą. Jeśli komentarze uważasz za bezsensowne to wypowiedz sie sensownie w tej materii lub nie czytaj tego tematu. Możesz coś sensownego powiedzieć na temat pracy w policji, bo o tym teraz tu piszemy. Chyba , że bonar sobie jaja robi i dałem sie wpuścić w maliny.
bonar
Cromaniak
Umiejętność czytania między wierszami

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 30.10.2007 16:54

Czytam jak wielu nie wypowiadających się w tym temacie, a ja jednak odpowiem tak. Temat policji znam dokładnie, tamtej komuszej i tej naszej (?). W tamtej służył brat, jako dzielnicowy kazał pozrywać plakaty popierające Solidarność no i naraził się właśnie oficerom z SB, którzy w ten sposób chcieli użyć prowokacji wobec regionalnemu działaczowi opozycyjnemu. Od tego czasu brat jest szczęśliwym rencistą o czystym sumieniu i przyjacielem tego działacza PiS. Jeszcze jeden przykład? - proszę, b. oficer z mojego miasta (kapitan) policji usunięty z „naszej” policji ma postawione 11 zarzutów w tym napady na TIRy i zlecenie zabójstwa jest na „zasłużonej „ emeryturze (koledzy zdążyli załatwić) mając dożywotnie pozwolenie na posiadanie broni wiedzie dostatnie życie odnajdując się w firmie ochroniarskiej. I tak mamy rozumieć porządek w naszym kraju, czy po to była ta zmiana?
Honorem jest stać w prawdzie i czystym sumieniu, tak jak pobierać nauki przy lampie naftowej przetrzymując ołówki w drewnianym piórniku, tak jak obowiązkiem jest przypominać o drodze, jaką moje pokolenie przeszło do wolnej Polski. Nie są to wielkie słowa, to prawda, której młodsze pokolenie nie chce znać i daje się nabierać na okrągłe wyborcze słówka.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 30.10.2007 17:14

Widzę że temat schodzi na manowce a ludzie zaczynają wylewać tu swoje różne frustracje i zamiast wesoło robi się ponuro.
Więc dla rozluźnienia atmosfery będzie trochę "kultury"; Oglądałem wczoraj niezły Teatr TVP - "Afera mięsna" - dla tych co nie widzieli 2 słowa komentarza; sztuka oparta na wydarzeniach z PRLu lat 60-tych. Władza ludowa potrzebowała kozłów ofiarnych aby wyjasnić braki mięsiwa na półkach. Skończyło się ostatecznie na jednej wykonanej "czapie" i kilku dożywociach po pokazowym procesie. Przypomniała mi się jak żywo sprawa kardiochirurga Garlickiego, posłanki Sawickiej i paru innych ludzi poświęconych analogicznie jak z mięsem w imię "oczekiwań społecznych" czyli igrzysk dla ludu - doprawdy zadziwiające podobieństwa. Morał z tego taki że IV-ta RP i PRL to były dwie siostry, na sczęście ta pierwsza kojfnęła za młodu i to jest plus zdecydowanie dodatni :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.10.2007 17:27

Towarzysz Wiesław tez pewnie przetrzymywał ołówki w drewnianym piórniku. Innych wtedy pewnie nie było...
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 30.10.2007 17:34

Tęskniącym za PZPR proponuje wyjazd na Kube do swojego brata.Oczywiście z biletem w jedną strone :lol:
bonar
Cromaniak
Sfabularyzowany dokument z 1964 roku.

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 30.10.2007 17:39

Z szacunkiem, wyrok kary śmierci wykonano na Stanisławie Wawrzeckim, ojcu aktora Pawła Wawrzeckiego. Dzisiaj sądy niezawisłe, a płacz i lament odczytany z karteczki nie zagłuszy aferzystów i łapówkarzy.
Jest nadzieja, idzie nowe, będzie lepiej.
pozdrav :hut: :papa:
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 30.10.2007 17:40

tygrys500 napisał(a):Tęskniącym za PZPR proponuje wyjazd na Kube do swojego brata.Oczywiście z biletem w jedną strone :lol:

Brawo, tak jest!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.10.2007 17:51

tygrys500 napisał(a):Tęskniącym za PZPR proponuje wyjazd na Kube do swojego brata.Oczywiście z biletem w jedną strone :lol:

Nie trzeba tak daleko - można za "miedzę" do Białorusi :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone