Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.10.2009 16:58

janniko napisał(a): i częściowo z PIS (np. tacy jak Ujazdowski itp)

Ujazdowskiego,jak również tych "itp" Jarek juz dawno w...ł z pisu.
Zostali Suski,Brudziński itp ;)
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 12.10.2009 18:22

hepik napisał(a):
janniko napisał(a): i częściowo z PIS (np. tacy jak Ujazdowski itp)

Ujazdowskiego,jak również tych "itp" Jarek juz dawno w...ł z pisu.
Zostali Suski,Brudziński itp ;)

Hepiku, przecież wiem.. aż tak odstający nie jestem..
:P

Ujazdowski to porządny gość, ma styl, który łączy w sobie stanowczość z łagodnością i elegancją przekazu, no i raczej facet wygląda na takiego, który wie co i o czym mówi. Choć, jak dla mnie, trochę zbyt katolicki. No cóż, nikt nie jest bez skazy... :?
Myślę, że go wywalili za nonkonformizm, brak uległości i za inteligencję... zaczynał być groźny... :(
turan
Croentuzjasta

Postnapisał(a) turan » 12.10.2009 19:32

Drodzy dyskutanci,

Po raz kolejny ktoś z forumowiczów apeluje o wywalenie tego wątku.
Ciekawa rzecz: te apele zaczęły pojawiać się dopiero wraz ze wzrostem ilości niekorzystnych dla wizerunku PO wydarzeń.

Jakoś wcześniej nikt nie żądał usunięcia wątku, mimo że lały się tu kubły pomyj na "karłowate ścierwa" , które "rozszarpują naszą ukochaną Ojczyznę".

Nikogo nie raziły wtedy sformułowania pod adresem urzędników państwowych typu "kreatura".

Nikt się nie oburzał na stwierdzenia w stylu: "Wydupczyli was bez mydła", "warchoł z chamem się dogada", "nasza zasrana rzeczywistość", "jebana szpiegowska siatko", fotki podpisane: "człowiek który ochujał"

Za nieśmiałą próbę napisanie wątku niezgodnego z liną jedynie POprawną otrzymywało się ostrzeżenie: "uważaj, bo ci koloratka spod garnituru wystaje".

To cytaty tylko z kilkunastu pierwszych stron tego wątku, nie chce mi się grzebać dalej.

Nie wspomnę już o dziesiątkach linków do durnych filmików na Youtube, rymowanek częstochowskich i rysuneczków jak poniżej:

Obrazek

Nie jestem ani członkiem, ani nawet jakimś specjalnie zagorzałym sympatykiem PiSu . Po prostu, z oferty partii politycznych, które się liczą na polskiej scenie PiS mi najbardziej odpowiada.

Nie ma sensu i czasu, aby szeroko uzasadniać dlaczego. W zasadzie jestem raczej socjalistą (już cię mam, ty komuchu turanie...), ale z alergiczną nienawiścią do czerwonych za to, co uczynili naszemu krajowi, tych naszych i tych z nieodległej zagranicy.

Zresztą, moim zdaniem, PiS ma znacznie więcej wspólnego z nowocześnie rozumianym socjalizmem, niż z prawicą, oczywiście za wyjątkiem całej sfery obyczajowej.

Nie bez znaczenia w moim wyborze była i jest nadzieja na czyszczenie Polski z pozostałości komunistycznych.

Kilkanaście lat temu przeżyłem fascynację ideałami Michnikowszczyzny, byłem gorącym zwolennikiem Balcerowicza, głęboko wierzyłem, że jedynie maksymalnie radykalne posunięcia wolnorynkowe mogą szybko doprowadzić nasz kraj do poziomu zbliżonego do Zachodu. Ochoczo tępiłem "zacofanie i ciemnogród" wśród znajomych i rodziny...

Teraz wolę o tym nie pamiętać :oops:

Moje doświadczenia z kapitalizmem były też empiryczne: przez ok. 6 lat grałem aktywnie na giełdzie papierów wartościowych z niezłym rezultatem: wybudowałem i urządziłem dom, kupiłem niezły samochód tylko z dochodów z giełdy.

Od kilkunastu lat jestem pracownikiem jednej z międzynarodowych korporacji: to właśnie doświadczenia związane z tą pracą najbardziej wpłynęły na moje obecne poglądy polityczne.

Piszę o tym jedynie dlatego, aby uzmysłowić adwersarzom, że do obecnych poglądów dochodziłem dość okrężną i długą drogą.

Moim zdaniem, to nie stopień liberalizmu gospodarczego, a raczej poziom wrażliwości społecznej decyduje o poziomie rozwoju danego kraju. Oczywiście, poziom owej "wrażliwości" musi być dostosowany do możliwości gospodarczych danego kraju.

W prowadzonej tu dyskusji nigdy nikogo nie obrażałem, nie wyśmiewałem poglądów, starałem się nie używać wulgarnego języka, pomimo irytacji wypowiedziami niektórych, szanownych forumowiczów.

Ale trudno mi sobie odmówić odrobiny satysfakcji, polemizując z adwersarzami, kiedy sytuacja polityczna zmienia się w kierunku mi bardziej bliskim., to znaczy odzierania ze złudzeń i miraży zwolenników PO.

Najwyższy czas się przebudzić, zacząć samodzielnie myśleć, a nie poddawać się bezwolnie PR-owskiej paplaninie o miłości, zaufaniu, pokoju.
Nie twierdzę, że PiS to "samo wcielone dobro", ale jakoś bardziej wierzę w ich uczciwość i dobre intencje.

I nie przeraża mnie wizja podsłuchów, śledzenia, "szukania haków" - ja i miliony nie mają się czego obawiać - mogą mnie podsłuchiwać na okrągło, nie mam nic do ukrycia. Niech się boją ci, co "jadą grypsem".

I tak jesteśmy wszędzie podglądani i podsłuchiwani: przez pracodawców, w supermarketach i sklepikach, na ulicy pełno kamer, w banku, na stacji benzynowej, nawet w mojej przychodni lekarskiej (prywatnej) - wszędzie i cały czas. Jakoś nie protestujemy.
Mam jeden telefon służbowy, pewnie też na podsłuchu i wcale nie zamierzam kupować 5 dodatkowych na kartę.

Reasumując, skoro wątek przetrwał najazd "Kaczystowski" oraz chwalebny powrót III RP, pozwólmy mu towarzyszyć nam w dalszej drodze do przyszłości.

I nie obiecuję, że już nigdy tu niczego nie wkleję :) Ale będę wstrzemięźliwy, to mogę obiecać.

PozdraV
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.10.2009 19:56

A na całe Tuskowe plemię i pole, spuść dobry Panie Boże wszystkie plagi CeBeAowskie :wink:

Obrazek

Tylko się nie pomyl i nas Pawlaków,
sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy i pałacu trzymamy".

Obrazek
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 13.10.2009 09:10

janniko napisał(a):PS
generalnie mój ulubieniec Korvin M. IS THE BEST, ale to już zupełna mniejszość w mniejszości..
:( :( :(

No to jest nas dwóch - może jeszcze ktoś dołączy...
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 13.10.2009 15:59

jan_s1 napisał(a): ... No to jest nas dwóch - może jeszcze ktoś dołączy...

Niestety idee p. Janusza zawsze będą napotykać na niezrozumienie i opór wśród plebsu i gawiedzi, gdzie króluje poczucie humoru w stylu powyższego postu (zdjęcia).
Hm... a zresztą zawsze tak było i dlatego demokracja (póki co) jest systemem, do którego ludzkość jeszcze nie dojrzała.. :( :( :(
i prędzej czy później, jeśli owa demokracja nie będzie miała oparcia w państwie policyjnym przerodzi się w potwora na kształt tzw. "socjalizmu" lub nie daj Boże "komunizmu" czy innego gówna w stylu ZSRR, PRL czy Kuby.

Ale można sobie przecież pomarzyć..
Ostatnio edytowano 13.10.2009 16:07 przez janniko, łącznie edytowano 2 razy
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 13.10.2009 16:05

janniko napisał(a):
jan_s1 napisał(a): ... No to jest nas dwóch - może jeszcze ktoś dołączy...

Niestety idee p. Janusza zawsze będą napotykać na niezrozumienie i opór wśród plebsu i gawiedzi, gdzie króluje poczucie humoru w stylu powyższego postu (zdjęcia).
Hm... a zresztą zawsze tak było i dlatego demokracja (póki co) jest systemem, do którego ludzkość jeszcze nie dojrzała.. :( :( :(
i prędzej czy później, jeśli owa demokracja nie będzie miała oparcia w państwie policyjnym przerodzi się w potwora na kształt tzw. "socjalizmu" lub nie daj Boże "komunizmu" czy innego gówna w stylu ZSRR, PRL czy Kuby.

Ale można sobie przecież pomarzyć..

Jest coraz ciekawiej...
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 13.10.2009 17:04

turan napisał(a):
Zresztą, moim zdaniem, PiS ma znacznie więcej wspólnego z nowocześnie rozumianym socjalizmem, niż z prawicą, oczywiście za wyjątkiem całej sfery obyczajowej.

Bardzo słuszna uwaga, ale właśnie z powodu tego dość zakamuflowanego socjalizmu z PIS-em mi nie po drodze.

turan napisał(a):Moim zdaniem, to nie stopień liberalizmu gospodarczego, a raczej poziom wrażliwości społecznej decyduje o poziomie rozwoju danego kraju.

Na pierwszy rzut oka brzmi, jak herezja, gdybyś więc zechciał nieco tą myśl rozwinąć...:wink:
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 13.10.2009 18:55

JacYamaha napisał(a):
Jest coraz ciekawiej...

Poważnie? :lol:
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 13.10.2009 19:40

janniko napisał(a):demokracja (póki co) jest systemem, do którego ludzkość jeszcze nie dojrzała.. :( :( :(

No nie wiem, czy to taki żart miał być, czy Ty tak poważnie...:?:
W dawnych czasach, to znaczy w latach 70-tych mawiano, że socjalizm to taki znakomity ustrój, tylko ludzie do tego nie dojrzeli.
Pamiętasz, jak pan Mazowiecki wykoszony przez pana Tymińskiego chlapnął z telewizora, że społeczeństwo nie dojrzało do demokracji?
Czy ludzi mamy dopasować do systemu, czy system do ludzi?

Demokracja jest najgorszym z możliwych ustrojów, bowiem są to rządy hien nad osłami. (Arystoteles)

janniko napisał(a):i prędzej czy później, jeśli owa demokracja nie będzie miała oparcia w państwie policyjnym przerodzi się w potwora na kształt tzw. "socjalizmu"

Czytałeś Karola Marksa? - "Na to, by w danym kraju zapanował socjalizm, wystarczy wprowadzić w nim demokrację."
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 13.10.2009 20:03

jan_s1 napisał(a): ...Czytałeś Karola Marksa? - "Na to, by w danym kraju zapanował socjalizm, wystarczy wprowadzić w nim demokrację."

Hm.. no kurde molek mało, że nie czytałem, to zupełnie nie mam zamiaru czytać tego pana... mam jeszcze kilka zaległych kryminałów i Alisterów McLainów.. 8)

A tak na poważnie, to pisząc o demokracji policyjnej, miałem na myśli USA i ewentualnie Australię (choć mocno inna.. ). W tych dwóch krajach mam sporo znajomych (z różnych sfer społecznych.. od fliziarzy, poprzez handlowców po doktorów i architektów.. aha, i jeszcze muzyków). I na podstawie korespondencji i rozmów przez skype tak sobie wywnioskowałem, że np. w USA mają demokrację policyjną i bardzo mi się ten system podoba. Na dany moment nigdzie na świecie nie zastosowano lepszego systemu, który by łączył i zaspokajał (mniej lub bardziej) interesy tak wielu warstw społecznych.
To nie są moje "mrzonkowe" wizje, lecz wnioski oparty na relacjach obywateli tych krajów. Dzieli nas tak kolosalna przepaść, że rozumiem rodaków, którzy nawet nie potrafią zrozumieć o co chodzi w tych systemach i tylko potrafią psioczyć, że USA to lub USA tamto.. że imperium militarne, że pchają się wszędzie itp itd. Ale mi chodzi tylko i wyłącznie o ich wewnętrzną politykę

I tyle w tej materii.
pozdro
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 13.10.2009 20:49

utajniono
Ostatnio edytowano 13.10.2009 21:04 przez AndrzejJ., łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.10.2009 20:54

jan_s1 napisał(a):
janniko napisał(a):PS
generalnie mój ulubieniec Korvin M. IS THE BEST, ale to już zupełna mniejszość w mniejszości..
:( :( :(

No to jest nas dwóch - może jeszcze ktoś dołączy...

Zawsze dołączę jeśli chodzi o Janusza.
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 13.10.2009 20:59

utajniono
Ostatnio edytowano 13.10.2009 21:04 przez AndrzejJ., łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.10.2009 21:00

zebik napisał(a):
Zawsze dołączę jeśli chodzi o Janusza.

Miło mi :wink: :wink: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone