Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspy Kanaryjskie

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.04.2013 12:53

Następnie odbijamy w głąb wyspy i razem z linią brzegową zostawiamy za sobą również ładną pogodę. Nadciągają chmury, chociaż właściwie to my nadciągamy w ich kierunku i wkrótce zaczyna nawet lekko mżyć.
Droga nadal się wspina; w punkcie widokowym wyskakujemy tylko na moment, po czym kawalkada zjeżdża do stromej doliny i zatrzymuje się przed knajpą na odludziu. Pora na obiad.

P1040194.JPG

P1040194a.JPG

P1040195.JPG

P1040196.JPG

P1040197.JPG

P1040198.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.04.2013 13:02

P1040199.JPG

P1040199a.JPG

P1040200.JPG

P1040200a.JPG

P1040202.JPG

P1040202a.JPG

P1040203.JPG

P1040204.JPG

P1040204a.JPG
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 16.04.2013 12:25

Franz napisał(a): Nadciągają chmury, chociaż właściwie to my nadciągamy w ich kierunku i wkrótce zaczyna nawet lekko mżyć.

Pogoda faktycznie atlantycka :? ... ale miejsca piękne. 8)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.04.2013 12:48

Fajna ta zieleń! :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.04.2013 14:06

Tiaaa... to jednak bedę musiał skrobnąć kilka zdań...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.04.2013 22:46

Uzupełnienie tekstowe do wcześniejszego odcinka.

Na Gomerze przetrwał do naszych czasów el silbo - język gwizdów. Polega na porozumiewaniu się gwizdem w zastępstwie zwykłej mowy, co umożliwia dogadanie się na duże odległości.
Prawdopodobnie język Guanczów był na tyle prosty fonetycznie, ze dało się istotną jego część zastępować odpowiednio akcentowanymi frazami gwizdanymi. Po upowszechnieniu się na wyspach języka hiszpańskiego, gwizdy zostały przeniesione w ograniczonym zakresie na nowy język.
Wprawdzie na Gomerze chwalą się, że to jedyne takie miejsce na świecie, ale szczątkowo język gwizdany przetrwał jeszcze w kilku innych miejscach naszego globu. Co natomiast nie ulega wątpliwości, na Gomerze od pewnego czasu języka tego dzieci uczą się w szkole.

W oczekiwaniu na podanie obiadu, nasza przewodniczka opowiada nam między innymi anegdotę dotyczącą uczestniczki jednej z wcześniej oprowadzanych grup.
Tradycyjnym trunkiem alkoholowym na Gomerze jest... gomeron. Rzeczona uczestniczka postanowiła sama zamówić sobie ten trunek i nauczyła się tego zdania po hiszpańsku. Pomyliła się zaledwie w jednej literce. Podeszła do szynkwasu i poprosiła:
- Un gomero, por favor.

Nastąpiła lekka konsternacja, zapadła cisza, obecni przy tym mężczyźni spojrzeli na nią, taksując wzrokiem.
Wreszcie barman zapytał:
- Quieres un Gomero? Puedes elegir.

I wskazał na stojących facetów, z których pani miała sobie wybrać, którego chce. No cóż, gomeron to trunek, a Gomero to mieszkaniec Gomery.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.08.2013 14:41

Po obiedzie ruszamy w najwyższe partie Gomery, gdzie chronionym skarbem jest Garajonay - rezerwat przyrody wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Porastający ten obszar las nazywany jest laura silva, czyli lasem laurowym, jednak składają się nań nie tylko rzadko spotykane wawrzyny, ale także wierzba i sosna kanaryjska oraz ok. 20 gatunków drzew sprzed milionów lat. Co dla nas jest największą atrakcją, to erica arboreum – wrzos-olbrzym, dochodzący do 25 m wysokości - po raz pierwszy zdarza mi sie zadzierać wysoko wzrok, żeby spojrzeć na wrzosy, na które przecież zwykłem spoglądać pod nogi, choćby we własnym ogrodzie. Takiemu bogactwu natury sprzyja tu przede wszystkim wilgotny klimat, i - co najważniejsze! - fakt, że pierwotna roslinność nie została zniszczona przez okresy zlodowacenia, które do tej wyspy nie sięgnęły.

Chłodne pasaty atlantyckie zderzają się tutaj z cieplejszą bryzą, powodując zamglenia, obejmujące górne połacie Gomery przez większą część roku. Stosunkowo niewiele światła przebija się przez baldachim drzew, stąd obfitość mchów i porostów. Zanurzamy się w zaczarowany las poplątanych omszałych pni i gałęzi, wywołujących dreszcze dziwnego niepokoju. Czy zostaliśmy nagle przeniesieni do innego świata? Czy zza kolejnego pnia nie wyłoni się wykrzywiona maska jakiegoś dziwostwora czyhającego na zagubionych wędrowców?..

Czy nie pochyli się nagle nad nami jakiś dwudziestometrowy wrzos, szepcząc złowrogo:
- Przycinałeś moich współbraci w swoim ogrodzie? Nadeszła pora odwetu...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.09.2013 12:42

Zostawiamy spowity chmurami najwyższy rejon Gomery. Zjeżdżamy w kierunku wschodnim; zaledwie dwieście metrów niżej już widoczność jest znacznie lepsza. I bardzo dobrze, gdyż przystanek wypada przy Los Roques. Skały - tak po prostu nazywa się ten chroniony obecnie rejon - a tuż przy szosie wznosi najbardziej charakterystyczna z nich: Roque de Agando. Wszystkie są pochodzenia wulkanicznego i obrazują z grubsza kształt niegdysiejszego komina lawowego. Jest to bowiem właśnie zastygła w drodze do krateru magma. Z czasem krater uległ całkowitej erozji, obsunęły się, obróciły w proch bardziej podatne warstwy skał, otaczające komin, ukazując go nam dzisiaj w całej okazałości.

Na szczycie istnieją resztki świątyni Guanczów; podobno do lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku zachowały się w niezłym stanie, zostały jednak poważnie naruszone i częściowo ograbione przez niemiecką ekipę telewizyjną, kręcącą tam film dokumentalny.

P1040205.JPG

P1040206.JPG

P1040207.JPG

P1040208.JPG

P1040208a.JPG

P1040209.JPG

P1040210.JPG

P1040211.JPG
marcin_es
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_es » 14.11.2013 23:20

Jako, że w tym roku mam jeszcze urlop w grudniu zastawiam się czy nie wybrać się na jedną z Wysp Kanaryjskich. Może będziesz wiedział jak to jest z szukaniem tam apartamentów? Czy są ogóle tak popularne jak w Chorwacji, czy raczej istnieje dominacja hoteli? Znasz jakieś strony 'rezerwacyjne' apartamentów?
ADAMOS II
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ADAMOS II » 15.11.2013 11:52

marcin_es napisał(a):Jako, że w tym roku mam jeszcze urlop w grudniu zastawiam się czy nie wybrać się na jedną z Wysp Kanaryjskich. Może będziesz wiedział jak to jest z szukaniem tam apartamentów? Czy są ogóle tak popularne jak w Chorwacji, czy raczej istnieje dominacja hoteli? Znasz jakieś strony 'rezerwacyjne' apartamentów?

Się wtrącę...chociaż nieładnie... :(

Na Teneryfie podobny portal prowadzi Darek ..facet niezwykle pomocny i sympatyczny ...może udzielić dużo informacji....

quote="teneryfa"]a widzisz bo jesli chodzi o Teneryfe to tu jest konieczny przelot samolotem, nie da sie przyjechać na Teneryfe np stopem...... i dlatego biura kupią samolot hurtem i noclegi hurtem w hotelach, a ktos z ulicy idąc do hotelu placi na nocleg np 50 euro a biuro TYLKO 25 - (wiem bo mieszkam na Teneryfie ponad 10 lat) - bardzo często taniej wychodzi kupic z biura niz kupić osobno samolot i potem hotel, w przypadku wysp tak niestety jest, polecam ci troche info o tej wyspie - http://www.teneryfa24.pl/ poczytaj tam forum i loty
Pozdrawiam z Teneryfy[/quote]
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.11.2013 12:28

marcin_es napisał(a):Jako, że w tym roku mam jeszcze urlop w grudniu zastawiam się czy nie wybrać się na jedną z Wysp Kanaryjskich. Może będziesz wiedział jak to jest z szukaniem tam apartamentów? Czy są ogóle tak popularne jak w Chorwacji, czy raczej istnieje dominacja hoteli? Znasz jakieś strony 'rezerwacyjne' apartamentów?

Miejsc w hotelach jest znacznie więcej, niż apartamentów, jednak tych ostatnich wcale nie brakuje. Nie pamiętam w tej chwili, jak szukałem, ale jeśli wrzucisz do gogle hasła: apartamentos, habitaciones, rural - to dostaniesz sporo do wyboru. Zawsze pozostaje też booking.com.

Dla mnie większym problemem było dostanie się na wyspy, dlatego za każdym razem, gdy rezerwowałem tam noclegi, łączyłem to z wykupionym przelotem i pobytem w jakimś hotelu.

ADAMOS II napisał(a):Się wtrącę...chociaż nieładnie... :(

Moim zdaniem - ładnie i słusznie. Każda informacja się liczy.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 15.11.2013 20:44

No to ja od siebie dodam, że zgłębiałem nieco temat i aktualnie np. z Trójmiasta na kilka Wysp można dostać się irlandzkimi i węgierskimi oraz niemieckimi liniami odpowiednio przez Sztokholm lub Oslo, Londyn Luton, a także przez Berlin :)

W razie pytań służę pomocą :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.11.2013 18:01

tony montana napisał(a):No to ja od siebie dodam, że zgłębiałem nieco temat i aktualnie np. z Trójmiasta na kilka Wysp można dostać się irlandzkimi i węgierskimi oraz niemieckimi liniami odpowiednio przez Sztokholm lub Oslo, Londyn Luton, a także przez Berlin :)

Mnie bardziej od Trójmiasta interesowałoby południe Polski, tyle że pewnie przy lotach łączonych i bagażu głównym cena za przelot dosyć istotnie rośnie.

Pozdrawiam,
Wojtek
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 18.11.2013 18:27

Od następnego roku Itaka puszcza czartery z Modlina na kanary
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.11.2013 18:57

Z napisał(a):Od następnego roku Itaka puszcza czartery z Modlina na kanary

Ale w ferie zimowe tez? Czy tylko od wiosny/lata?
Edit:
Dobra doczytalem juz....(ale nie w kwestii Modlina bo o nim nic nie znalazlem jeszcze)
Od czerwca. Z Lublina.tylko Fuerta.... Cena 1600 za leb. Wow.
Brawo Itaka :) to sie nazywa rozeznanie potrzeb rynku chyba civi do nich zloze :boss: :|

W 2013 z tego samego lotniska zapowiadali multum atrakcyjnych czarterow, skonczylo sie na Bulgarii i Turcji
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Wyspy Kanaryjskie - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone