Witam wszytkich wielbicieli Chorwacji.
Od kilku dni przeglądam tą wspaniałą stronkę i nabieram coraz większej ochoty na wakacje na Chorwacji.
Ale czym więcej czytam tym mniej wiem:).
Z góry przepraszam jeśli rozpoczynam kolejny wątek który był pewnie wałkowany, ale każdy przypadek jest indywidualny>
Zamierzam wyjechać do Dalmacji ,w rejon splitu we środę własnym samochodem z dziewczyną. Startuje z Brzeska i zdecydowałem sie na trasę Nowy sącz - piwniczna( przejscie graniczne pl) poprad, budapeszt, nagikanza ( do budapesztu jakoś dojadę - póżniej już nie wiem jak. Tzn.chce na nagikanze i autostradą do splitu)
Pytanie :
1. Czy jeśli wyjadę o 18 00 , około 21 będe w POpradzie to na którą mogę być ( przy dobrych wiatrach) w budapeszcie , i gdzie za budapesztem mozna się drzemnąć na jakimś przyjaznym parkingu.
2. zakładając taka drzemkę około 4 godzinki na która mogę być w splicie.
3, Czy w czwartek nie będę miał problemów ze znalezieniem kwater konkretnie 2 sierpnia ( pokoju 2 osobowego z aneksem kuchennym) i ile taki pokoik bez klimy , w miarę czysty może kosztować.
4. Jaką miejscowośc polecacie ( z przyjemną plażą do wypoczynku)
5.Jeśli ktoś jechał podobną trasą niech napisze gdzie muszę płacić winiety , i opłaty > Z tankowaniem gazu myślę że nie będe miał problemu , dla bezpieczeństwa zaleje zbiornik Pb do pełna w pOlsce)
5.Jakie ubezpieczenie powinienem zapłacić ( nadmienię że płace w Polsce mini casco w pzu , czyli kradziezowe ale chyba obowiązuje tylko na terytorium POlski-nie wiem na stówe)
Czy jakies ubezpieczenie zdrowotne też płacicie ; jeśli tak to gdzie.
Z góry dziękuję za pomoc .Jeśli macie jeszcze jakieś cenne informacje o których nie powinienem zapomnięc to bardzo proszę się podzielić.
Pozdrawiam serdecznie
Sławek

.png)
.png)