Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 15.06.2025 20:03

Mali Losinj jest piękne, byłem dwa razy ale we wrześniu, ulicę obok. Masz różne plaże w okolicy na tych dwóch cyplach, betonowe, żwirowe, skaliste, fajnie zacienione.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 15.06.2025 20:11

renata.sz napisał(a):Wybraliśmy na miejscówkę Mali Losinj, jednak mam dylemat, jak jest tam z dostępnością plaż ze strony lądu. Czy mógłby ktoś napisać? Zarezerwowaliśmy apartament przy ul. Nicole Tesla.

W samym mieście nie masz dużego wyboru. Najbliżej Ciebie będzie kamienista plaża Sv. Martin.
renata.sz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) renata.sz » 16.06.2025 16:58

:) Myślałam nawet o zmianie miejscowości ze względu na plaże, ale jak piszecie, chyba tak źle nie jest. Dziękuję za odpowiedzi :)
assin
Plażowicz
Peljesac, Pag a może KRK?

Nieprzeczytany postnapisał(a) assin » 19.06.2025 19:46

Drodzy forumowicze,

potrzebuję Waszej porady.

W Chorwacji byłem z rodziną kilkukrotnie, a ostatnio naszą bazą wypadową było Zivogosce, które uważamy za świetne miejsce do spędzenia czasu z dziećmi tj.mniejsza miejscowość, plaże z cieniem i bez tłoku, blisko większych miast.

Pierwszy raz w tym roku nie mamy zarezerwowanego noclegu z góry i mimo, że dotychczas mieliśmy fajną, sprawdzoną miejscówkę to zależy nam na poznaniu czegoś nowego i najprawdopodobniej tym razem pojedziemy w ciemno.

Rozważałem Istrię, Pag, KRK a ostatnio mocno chodzi za mną Peljesac, a konkretniej wieś Zuljana - tyle, że booking już przebrany.

Może ktoś z Was był i poleca albo wręcz przeciwnie? Cenowo oceniam wyspy Chorwacji za nieco droższe, a jak wypada wg Was Peljesac pod tym kątem?

Ewentualnie może macie jakieś inne propozycje dla miejscówki typu:
- dzieciofriendly
- blisko plaża bez tłumów
- blisko większej miejscowości chcąc urozmaicić sobie wieczór

W sezonie nie brakuje Chorwatów z tabliczkami apartmani przy ulicach, ale czy macie wiedzę, że na Peljesacu wygląda to podobnie?

Pozdrawiam ;)
Yanush
Cromaniak
Re: Peljesac, Pag a może KRK?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 19.06.2025 21:37

assin napisał(a):
W sezonie nie brakuje Chorwatów z tabliczkami apartmani przy ulicach, ale czy macie wiedzę, że na Peljesacu wygląda to podobnie?

Masz pewne infomacje? W zeszłym roku kolega pojechał do cro (Dalmacja południowa) we wrześniu (żona po raz pierwszy "mogła" bo przeszła na nauczycielską emeryturę) z tym przekonaniem, że we wrześniu nie będzie problemu z lokum.
Jakże się zdziwił jak ponad pół dnia (sic!) szukał i ledwo znalazł. Był taki najazd emerytów Czechów i innych nacji.
assin
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) assin » 20.06.2025 07:31

Tak, mogę powiedzieć również na podstawie zeszłego roku. Lubię zjechać nieco wcześniej z autostrady i w zeszłym roku miałem jeden nocleg na trasie w miejscowości Vodice. Jadąc na spokojnie Jadranką wzdłuż wybrzeża aż po Riwiere Makarską widać było oferty noclegów, a byliśmy w lipcu.

Wydaje mi się, że nawet zwiedzając wyspę Hvar i kilkukrotnie jeżdżąc od Sucuraju na drugi koniec wyspy można było ustrzelić jakiś nocleg, ale raczej pojedyncze przypadki.

Nie wiem tylko na ile problematyczne może okazać się dogrywanie terminu pobytu na miejscu, bo ktoś może dysponować noclegiem ale np. na krótszy pobyt niż chce.

Dla mnie takie poszukiwania na miejscu mogą być nawet ciekawe, natomiast obawiam się, że małżonka i dzieci mogą nie podzielić mojego entuzjazmu :D Dlatego wolałbym wiedzieć tez jak to jest w przypadku półwyspu Peljesac.
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 20.06.2025 07:49

Poszukiwanie noclegu po wyczerpującej podróży nie należy do przyjemności, a w środku sezonu to już sobie tego nie wyobrażam. Oprócz bookingu warto też wejść na Google Maps i przeglądać apartamenty w regionie który nas interesuje. W informacjach jest link do strony lub często do agencji/pośrednika, która w danym regionie działa. Ja zawsze zaczynam poszukiwania od booking ale w sumie zawsze rezerwowałem nocleg w inny sposób.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.06.2025 11:18

W zeszłym roku w lipcu ani razu nie widzieliśmy osoby z tabliczkami free apartament... Nawet ze szwagrami o tym rozmawialiśmy.......
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 20.06.2025 11:33

Ja ostatni raz widziałem w okolicy Makarskiej w 2018r.
Ale też nigdy nie szukałem ludzi z tabliczkami.
Teraz większość ogłasza się w internecie.
qra69
Croentuzjasta
Re: Peljesac, Pag a może KRK?

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 20.06.2025 18:00

assin napisał(a):

Dawno nie widziałem ludzi z tabliczkami, ja bym się chyba nie zdecydował na szukanie po podróży :) na pelješcu masz Trpanj, Zuljane, Trstenik, Lovište. Każda z tych wiosek ma swój urok, dla mnie najlepszy Trpanj ale wszystkie klimatyczne. Szukałeś na https://www.apartamentychorwacja.pl/ lub https://www.zakwaterowaniewchorwacji.pl/ ? Chociaż pewnie ciężko będzie znaleźć tak późno.
assin
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) assin » 21.06.2025 07:05

Zdecydowanie moje wyobrażenia o możliwościach znalezienia w ciemno były korzystniejsze :D W każdym razie dziękuję za podpowiedzi i będę próbować jeszcze coś zarezerwować przez internet. Na tych stronach akurat nie szukałem, więc zintensyfikuje działania.

Nawet jeśli uda mi się coś znaleźć z góry, to dam znać na forum będąc już w Cro jak to w tym roku wygląda z tymi tabliczkami :)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.07.2025 09:42

Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.07.2025 09:48

Trochę niedoceniany Karlobag
https://putnikofer.hr/mjesta/karlobag-s ... karlobagu/
W jego okolicy położona jest Dabarska cesta. Może być konkurencją dla Majstorskoj cesti.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.07.2025 10:44

Marlowe1994 napisał(a):Trochę niedoceniany Karlobag
W jego okolicy położona jest Dabarska cesta. Może być konkurencją dla Majstorskoj cesti.

Byłem w okolicach Karlobagu jesienią 2023 i miasteczko fajne, może trochę zaniedbane. Piękna, widokowa trasa D25 w kierunku Gospić. Nie wiem jak tam wygląda w sezonie, ale poza sezonem jak dla mnie było bardzo ok.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.07.2025 10:54

dids76 napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Trochę niedoceniany Karlobag

Byłem w okolicach Karlobagu jesienią 2023 i miasteczko fajne, może trochę zaniedbane. Piękna, widokowa trasa D25 w kierunku Gospić. Nie wiem jak tam wygląda w sezonie, ale poza sezonem jak dla mnie było bardzo ok.

Dabarską testowałeś?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 135
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone