Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Genzo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Genzo » 09.06.2025 20:33

Ja również stoję przed wyborem miejscowości na tygodniowy pobyt. Może szanowni Cro maniacy przyjdą z pomocą?
Szukam niewielkiej miejscowości ale takiej z promenadą i strefą gastro przy plaży. A na plaży musi się znaleźć naturalny cień od drzew. Plaża najlepiej Żwirowa. Ze względu na dzieciaki nie chcemy skał.
dokładnie taką miejscówką jest Tucepi. Tam będę przez tydzień i szukam czegoś oddalonego od tej miejscowości żeby też coś pozwiedzać.
Chętnie byśmy zobaczyli okolice Primosten i Rogoźnicy, ale tam chyba nie ma takich plaż z cieniem. Inna strona to okolice Orebic ale nie wiem która miejscowość będzie najlepsza.
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 09.06.2025 21:50

Genzo napisał(a):Inna strona to okolice Orebic ale nie wiem która miejscowość będzie najlepsza.

W Orebic masz i promenadę i gastro jednak z cieniem będzie gorzej. Trpanj na półwyspie - masz palmy na plaży Luka więc o cień nie trudno, jest też mały bar Libe przy plaży, nie masz za to promenady. Jest kilka restauracji przy marinie i głównej plaży Pozora, tam jednak znowu trudniej o cień.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.06.2025 08:17

Nie dużo dalej jak Orebić to może Mlini? Ma wszystko, choć promenada długa nie jest, ale można dojść do Kupari.

Sutivan na wyspie Brać i plaża Bistrica (choć cienia dużo nie ma). W lipcu 2024 dużego tłoku nie było.

I Murter na Murterze, choć typowej promenady nie ma, ale wzdłuż morza można się pokręcić. Plaż z cieniem też trochę jest, kwestia dojazdu.
Zbigniew74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew74 » 10.06.2025 12:35

qra69 napisał(a):
Genzo napisał(a):Inna strona to okolice Orebic ale nie wiem która miejscowość będzie najlepsza.

W Orebic masz i promenadę i gastro jednak z cieniem będzie gorzej. Trpanj na półwyspie - masz palmy na plaży Luka więc o cień nie trudno, jest też mały bar Libe przy plaży, nie masz za to promenady. Jest kilka restauracji przy marinie i głównej plaży Pozora, tam jednak znowu trudniej o cień.

Ja chodziłem taką promenadą wzdłuż morza z centrum na ulicę Luka. Nawet ławeczki były, można podejść wyżej pod kościoły jest super widok :)
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 10.06.2025 17:16

Zbigniew74 napisał(a):
Ja chodziłem taką promenadą wzdłuż morza z centrum na ulicę Luka. Nawet ławeczki były, można podejść wyżej pod kościoły jest super widok :)

To bardziej ścieżka przy morzu :) fakt, widoki piękne. Jest po drodze kilka plaż kamienistych, zejście do starego miasta, na cmentarz albo do Blače Bay
Zbigniew74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew74 » 10.06.2025 21:59

qra69 napisał(a):
Zbigniew74 napisał(a):

To bardziej ścieżka przy morzu :) fakt, widoki piękne. Jest po drodze kilka plaż kamienistych, zejście do starego miasta, na cmentarz albo do Blače Bay

Promenada czy ścieżka dla mnie to samo, ważne że przy morzu Czym to odróżnić?
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 11.06.2025 07:08

W sumie jak zwał tak zwał:)
kouczan
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kouczan » 11.06.2025 09:14

Możecie polecić jakąś spokojną miejscówkę? Bez tłumów, knajpy, bary na plaży mnie nie interesują. Do plaży mogę dojeżdżać samochodem. Byleby nie było tylko jak np. w Krvavicy, gdzie nocleg miałem na górze i pod koniec wyjazdu to już nawet nam się nie chciało na plażę iść :) Wielkim plusem byłby jakiś skrawek cienia na plaży. Od Istrii po powiedzmy Rogoźnice.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 11.06.2025 09:45

kouczan napisał(a):Możecie polecić jakąś spokojną miejscówkę? Bez tłumów, knajpy, bary na plaży mnie nie interesują. Do plaży mogę dojeżdżać samochodem. Byleby nie było tylko jak np. w Krvavicy, gdzie nocleg miałem na górze i pod koniec wyjazdu to już nawet nam się nie chciało na plażę iść :) Wielkim plusem byłby jakiś skrawek cienia na plaży. Od Istrii po powiedzmy Rogoźnice.

Mało oryginalny będę ?? Metajna , szukaj noclegów Magdalena ;) Cisza, spokój, tanio i bardzo łagodne wejście do wody. Bliżej Rogożnicy polecam Kanicę, ale tam raczej będzie ciężko znaleźć nocleg . To takie moje propozycje bez tłumów ale i bez wieczorowych "atrakcji". Osobiście uwielbiam ;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.06.2025 11:51

Mandre na Pagu i jedna z tych plaż:
Plaža Koperva Draga
Boyani Beach
shrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) shrek » 12.06.2025 16:55

Szukaj na mapie rejonów które cię interesują. Następnie szukaj filmów na YouTube z tych miejscowości. Teraz sporo osób kręci filmiki z wyjazdów, nawet z drona i wrzuca na YouTube,
Tak będziesz mógł sam dokładnie zobaczyć, jak wygląda plaża i deptak w danej miejscowości.
Ja osobiście mogę polecić Podgorę i Gradac, ale z cieniem na plaży jest dosyć słabo.

https://youtu.be/Y7HmqlaxtVM?si=-
mT3gkJ3owfmN6jL

https://youtu.be/7TKRH2K-oaI?si=LE34ch7gTOUV463d
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 12.06.2025 18:24

Polecam to miejsce, nie jest duże, ale ma wszystko, czego potrzeba do komfortowego pobytu.
Mieszkam bardzo blisko.

https://www.premantura.net/
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 12.06.2025 20:56

Jedyny minus tego miejsca to, że po przejeździe z samochodu można kurz zbierać szufelką.

Największy plus, że można znaleźć miejsca tylko dla siebie.
kouczan
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kouczan » 14.06.2025 04:58

Dziękuję za podpowiedzi. Wybór padł na wyspę Pag. Zastanawiamy się jedynie czy Povljana czy Mandre.
renata.sz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) renata.sz » 15.06.2025 17:36

Wybraliśmy na miejscówkę Mali Losinj, jednak mam dylemat, jak jest tam z dostępnością plaż ze strony lądu. Czy mógłby ktoś napisać? Zarezerwowaliśmy apartament przy ul. Nicole Tesla.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 134
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone