Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
qwerty7
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) qwerty7 » 23.04.2025 20:05

marekkowalak napisał(a):Jeśli ma być bliżej, to może Kvarner? Crikvenica, Novi Vinodolski, Opatija.

Ewentualnie trochę dalej, czyli północna Dalmacja: Pakoštane, Rogoznica, Primosten...

Dziękuję za propozycje. Doprecyzuję jednak, że pisząc o odpoczynku przy piwku to miałem głównie na myśli plażowanie :D

Z tego co wyczytałem na szybko to najlepsze plaże są w okolicach Makarskiej/Breli, a tam jednak dość daleko (i teraz na dodatek drogo). Myśleliśmy też o Pagu - w Metajnie ciężko już teraz cokolwiek znaleźć, a inne plaże albo mają dość ciężki dojazd albo są daleko np. od jakichś sklepów. Blisko jest też Krk - będzie to przełom lipca/sierpnia, a podobno Stara Baška to wówczas ludź na ludziu :oczy:

Jestem jednak otwarty na wasze top5, bo o wielu miejscach z pewnością nie wiem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.04.2025 13:50

ja na początek polecam nadal (w zależności jak daleko chcemy jechać na południe Chorwacji)

1. Bibinje k/Zadaru
2. Trogir ale po przejechaniu Mostu Narodów na Ćiovo (Slatnia lub Arbanija)
3. Brela Stomarica
4. Trpanj lub Trstenik (dla osób kochających życie w malutkich osadach z dala od zgiełku) na półwyspie Peljeśac
:mg: :mg: :mg:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.04.2025 14:00

W Trpanju spokój jak prom przypłynie :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.04.2025 14:15

20240820_192549.jpg
20240820_132922.jpg
20240820_123616.jpg
Marlowe1994 napisał(a):W Trpanju spokój jak prom przypłynie :oczko_usmiech:

byliśmy w sezonie w sierpniu.....prom przypłynął i naprawdę nie było tłoku. ludzie teraz mają możliwości podróży przez most i dlatego naprawdę tam jest zastój. nawet konoby w południe świeciły pustkami. my piliśmy browar i zajadaliśmy się kalmarami sami w knajpie. wszystkie konoby i kafiće były puściutkie. ludzie autami rozjechali się po okolicy i tyle ich było widać.
a jeszcze spokojniej jest w Trsteniku. tam to już oaza spokoju dosłownie a o 20.00 nikogo już nie widać i cały Trstenik pusty...........zersztą jak się przyjrzeć to zawartość promu widać nie była delikatnie mówiąc imponująca..... :mg: :mg: :mg:
statek wycieczkowy też stał "na kołkach" nie było chętnych bo brak ludzi.......
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 29.04.2025 15:23

Swego czasu kolejka na prom była aż za miasteczko. Bywał lekki meksyk :)
A Trstenik to dla mnie osada ładna głównie na pocztówkach. Plażowanie tam to słabizna. Atutem tego miejsca są dojazdowe serpentyny i drogą do tunelu z zawrotką i drogą do Żulki :)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.05.2025 15:26

Jak ktoś chce pospacerować, kilka propozycji z mojej ulubionej strony z której korzystam.
https://putnikofer.hr/preporuke/najljep ... -za-izlet/
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.05.2025 15:40

Marlowe1994 napisał(a):Jak ktoś chce pospacerować, kilka propozycji z mojej ulubionej strony z której korzystam.

Widzisz jakie bogactwo zapodałeś :idea: Hvala Ljepa :papa:

Znałem tylko 3 miejsca.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.05.2025 16:18

te kiero napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Jak ktoś chce pospacerować, kilka propozycji z mojej ulubionej strony z której korzystam.

Widzisz jakie bogactwo zapodałeś :idea: Hvala Ljepa :papa:

Znałem tylko 3 miejsca.

Znałeś bo byłeś czy czytałeś o tych miejscach?
Ta stronka to skarbnica wiedzy o cro i nie tylko.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.05.2025 16:26

Znałem, bo były już w planach odwiedzenia (Trakoscan, Opatija i Brijuni), ale jednak albo brakło czasu lub zmieniliśmy plany :oops:
Reszta też bardzo ciekawa.
Trzeba będzie uwzględnić następnym razem, ale najlepiej na dojeździe lub na miejscu, bo na powrocie z urlopu już wrażeń na tyle, że coraz częściej odpuszczamy zaplanowane miejsca.

Zeleni Vir i Kanjon Kamaca coś mi świta, że widziałem tablice informacyjne.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.05.2025 18:01

Tu jest mowa o Zelenim Viru w Gorskom Kotoru. Ja czytałem o Zielonym Wirze niedaleko miejsca które w wakacje chce odwiedzić bo nigdy tam nie byłem. Park prirode Žumberak. Slap (nie vodopad) Zeleni Vir. Ale ja postaram się zobaczyć Vranjak i Brisalo.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.05.2025 05:30

Marlowe1994 napisał(a):Tu jest mowa o Zelenim Viru w Gorskom Kotoru. Ja czytałem o Zielonym Wirze niedaleko miejsca które w wakacje chce odwiedzić bo nigdy tam nie byłem. Park prirode Žumberak. Slap (nie vodopad) Zeleni Vir

GM trochę dodaje zawiłości, bo Gorski Kotar pokazuje zupełnie, gdzie indziej niż Zeleni Vir przy miejscowości Skrad, jak opisano w artykule. Wydaje mi się, że właśnie w okolicy DK3 widziałem tablice na ten Zeleni Vir. No ale nazwy mogą się powtarzać tak jak wskazujesz w PPŻumberak.
Zrzut ekranu 2025-05-02 061722.jpg

Marlowe1994 napisał(a):Ale ja postaram się zobaczyć Vranjak i Brisalo.

Perełki, Brisalo bardziej się podoba, obyś miał tam wodę :)

Ps. Slap / vodopad... myślałem, że to to samo, ale nie uczyłem się chorwackiego w żadnej szkole, rejczel samemu coś tam.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.05.2025 07:24

No ale przecież Gorski Kotar to kraina i rozciąga się na wiele km. Załapuje się i Zeleni Vir koło Skradu i to miejsce z mapy, niedaleko źródła rzeki Kupa :)
Co do wody to wielce się nie nastawiam. Widziałem niejeden wodospad bez wody po pokonaniu kilometrów w upale :lool: Choćby Sopot na Istrii czy Kotli.
A slap to kaskady, vodopad to jeden spadek wody. Można to zauważyć w nazwach.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 02.05.2025 08:13

Marlowe1994 napisał(a):Swego czasu kolejka na prom była aż za miasteczko. Bywał lekki meksyk :)
A Trstenik to dla mnie osada ładna głównie na pocztówkach. Plażowanie tam to słabizna. Atutem tego miejsca są dojazdowe serpentyny i drogą do tunelu z zawrotką i drogą do Żulki :)

Teraz to wożą głównie powietrze z Ploce. Ale ceny nie obniżą bo po co.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.05.2025 08:36

Wprowadzą opłaty za most to o promie sobie przypomną 8)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 06.05.2025 09:36

Tu lista z innego portalu internetowego, więcej propozycji.
https://net.hr/magazin/putovanja/top-20 ... a096cf6e8e
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 132
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone