Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wrocław-Plitvice-Dubrovnik

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
suomif
Podróżnik
Wrocław-Plitvice-Dubrovnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) suomif » 09.07.2007 11:17

Witam wszystkich serdecznie
Mam pytanko, wyruszam o 7.00 z Wrocławia do Chorwacji z dwójką dzieciaków 25.07.2007, jadę przez Czechy, Słowację, Austrię, Słowenię czy zdołam dotrzeć do Plitvickich Jezior przed zmrokiem?
Jadę pierwszy raz, obmyśliliśmy sobie 2 noclegi w Plitwicach aby je zwiedzić przez cały dzień. Przyznaję, że tematów podobnych jest sporo ale przejrzałem całe forum i żaden temat do końca nie odpowiada na moje wątpliwości, dlatego zakładam nowy. Mam nadzieję, że ktoś życzliwy się ulituje i podpowie co nieco. Pytam ze względu na dzieciaki, muszę raczej dokładnie wszystko zaplanować, aczkolwiek wiem że trudno przewidzieć wszystkie okoliczności.

PS. Słyszałem że nie trzeba w tym roku już wykupować winiety na przejazd przez Słowację jeżeli pobyt jest krótszy niz 1 dzień czy to prawda?

pozdrawiam serdecznie
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2007 12:18

suomif napisał(a):.... Słyszałem że nie trzeba w tym roku już wykupować winiety na przejazd przez Słowację jeżeli pobyt jest krótszy niz 1 dzień czy to prawda?...

Źle słyszałeś :lol: Ktoś tu na forum kilka dni temu wrzucił taki temat ale wyjaśniłem mu, że trochę źle przeczytał (a raczej zinterpretował) przepisy słowackie.
Na stronie http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1346 jest wprawdzie "wykreskowana" tabelka przy winietach jednodniowych ale nie oznacza to, że jak przejedziesz w 24 h to nie zapłacisz tylko oznacza , że jednodniowych winiet dla samochoów o masie do 3,5 tony NIE MA
Dla osobówek są winiety:7 -dniowe, miesięczne i roczne
Pozrav :papa:
suomif
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) suomif » 09.07.2007 12:42

Oki, chociaz informacja była podana na onecie, ale spoko i tak nie wiem czy nie ominę w sumie Słowacji, bardziej mnie nurtują jedna moje wczęsniejsze pytania:)

pozdrawiam
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 09.07.2007 13:23

Zależy czym jedzies i jaka srednia predkosc uzyskacz. Jedziesz z dzieciakami wiec nie sadze, aby drzemal w tobie Kubica :D. Powiem tak bedzie ciezko dojechac przed zmrokiem. Wyjedz o 5 rano bedziesz spokojniejszy. Chyba ze chcialbys wziasc nocleg na Sloweni w jakims Motelu. Nie znam twoich mozliwosci jako kierowcy a sam napewno najlepiej zdjaesz sobie sprawe ze na pokladzie masz maluchy, roznie moze byc. Policz sobie ilosc km do przejechania i srednia predkosc 70km/h (z postojami) i wiesz na ktora dojedziesz.
suomif
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) suomif » 09.07.2007 13:54

Kubica nie, ale Massa czasami :)

A tak na serio to mam zamiar oczywiście jechac z przepisami,pewnie i tak się nie da szybciej bo będę mocno załadowany, z mapy wychodzi 850 km co wg Twojego przelicznika dawałoby 12 godz. , wtedy zdążę, jak nie to przenocuję gdzies po drodze może zdołam chociaż w takim układzie przebić się przez chorwacką granicę.
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 09.07.2007 14:47

skoro masz tylko 850 km to smialo. ja mam z rzeszowa 1200 do splitu i robie to w okolo 14 godzin, ale nie mam dzieci na pokladzie i jade caly czas w nocy.
suomif
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) suomif » 09.07.2007 18:30

Spróbuję, jak nie będzie nieprzewidzianych okoliczności to damy radę:)
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 09.07.2007 20:14

Rok temu trasa Wrocław-Plitvice 14 godzin.....
Wyjazd około 3 nad ranem, przerwy 15 minutowe co 200km.
Jeden dłuższy postój godzinny w strefie wolnocłowej.
Becelllll
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Becelllll » 09.07.2007 22:22

Mysle ze 11-12 h Ci starczy. W zeszlym roku do Makarskiej jechalem 16h i w tym roku zakladam ze bedzie podobnie. Trasa Wro-Brno-Mikulov-Wieden-Graz-Maribor-Makarska(1250km) . Tez jade z dzieckiem wyjazd planuje o 04:00 ale w SRODE! :D
suomif
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) suomif » 10.07.2007 09:33

Arekwroc gdzie nocowałeś w Plitvicach?
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 10.07.2007 11:15

Nocleg mielismy w miejscowości Poljanak klika km przed Plitvicami.
Rezerwacja przez internet, warunki bardzo przyzwoite.
Cena za pokój 2 os. chyba 22E
suomif
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) suomif » 10.07.2007 15:01

Myślałem o campingu w Plitvicach ale dzięki za info, może skorzystam, w końcu nie wiem kiedy dotrę, czas przyjazdu będzie warunkował lokum , tak myślę. Jka dotrę do 20.00 to zdążę rozbić namiot.

pozdrawiam

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone