Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z Orebica

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kawa
Croentuzjasta
Wróciłem z Orebica

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 01.08.2006 13:45

Witam!
Właśnie wróciłem z Orebica, a właściwie z Perny 5 km. za Orebicem. Jechalem przez Bośnię. Służę informacjami.
Pozdrawiam[/list]
wojtek51
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek51 » 01.08.2006 16:52

Jadę do Orebicia 19.08. Napisz coś na temat tamtejszych plaż - słyszałem, że na plażach w tamtej okolicy są małe kulki :twisted: jakieś mazi (mazut?). Ponoć plaża Trstenica to plaża piaszczysta. Napiszcie też coś na temat tamtejszych restauracji - gdzie można coś dobrego zjeść. Czy ktoś mieszkał w Orebiciu w domu "Irena"? Interesuje mnie co możecie powiedzieć na temat zakwaterowania itp.
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 01.08.2006 17:49

Cześć!
Ja nie wdziałem w morzu żadnych kulek mazutu ani niczego innego, a kąpałem się w różnych miejscach. Co do zakwaterowania to ja byłem zakwaterowany 5 km. za Orebicem w miejscowości Perna w bungalowach ośrodka hotelowego KOMODOR. Za taki bunaglow dla 4 osób /2 sypialnie dwuosobowe, pokój dzienny z aneksem kuchennym, łazienka z prysznicem i mały tarasik/ płaciłem 54 euro dziennie, co uważam za tanio w szczycie sezonu. Sam Orebić jest to miasteczko ok.10 tys. mieszkańców, które rozpościera się wzdłuż głównej drogi tego półwyspu.
Domu Irena nie znam ale dowiedz się czy nie jest przypadkiem przy głównej ulicy bo wtedy będziesz miał non stop hałas i smród spalin i daleko do morza /do 500 m/. Najlepiej żeby był to dom położonu na drugiej równoległej do tej głównej ulicy przebiegającej nad morzem. Tam jest cicho i fajnie. Co do plaż to są one przeważnie żwirowe /z takich małych otoczaków/. Piaszczysta plaża była na wyspie Korczula w miejscowości Lumbarda. Jak podasz adres mailowy to mogę ci przesłać jakieś zdjęcia.
Pozdrawiam
Sławek[/list][/list]
wojtek51
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek51 » 01.08.2006 19:04

Dziękuję za informacje. Na szczęście będę mieszkał :) w tej drugiej części. Jeśli możesz przesłać zdjęcia to na maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl. Napisz coś o tamtejszych knajpkach, restauracjach.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.08.2006 21:04

wojtek51 napisał(a):Jadę do Orebicia 19.08. Napisz coś na temat tamtejszych plaż - słyszałem, że na plażach w tamtej okolicy są małe kulki :twisted: jakieś mazi (mazut?). Ponoć plaża Trstenica to plaża piaszczysta......

Mazut na plaży zdarza się, wygląga jak niżej:

Obrazek

Jednym to przeszkadza (czyt. przykleja się) - innym nie.
Jeśli chodzi o plażę Trstenica to jest kamienisto - żwirowo - piaszczysta. W ubiegłym roku widziałem tam tez "babki" z piasku:

Obrazek
Pzdr
iwonqua
Plażowicz
Orebić

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwonqua » 02.08.2006 17:05

Witam

W sierpniu zamierzamy wybrać się do miejscowości Orebić. Przeczytałam kilka wypowiedzi na forum i mam sprzeczne uczucia. Czy ze względu na to że spędziłeś tam swoje wakacje mógłbyś mi jakoś pomóc i powiedzieć parę rzeczy o Orebić? Będziemy mieszkać w apartamentach Ina (może słyszałeś?). Czy naprawdę warto tam jechać czy może szukać czegoś gdzie indziej? Bardzo proszę o pomoc, gdyż ma to byc nasza pierwsza wyprawa na Chorwację i nie chcę się rozczarować jeśli mam jeszcze jakieś możliwości wyboru. I jeszcze jedno. Czy słyszałeś coś o tym, że droga przez Bośnię i Hercegowinę udostępniana jest tylko przez okres wakacyjny? (mam nadzieję że to tylko bzdurne informacje). Bardzo proszę o kontakt i parę zdjęć jeśli możesz :D na adres adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
zianek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zianek » 02.08.2006 18:02

a ja jade na peljesac juz jutro i co wiecej bedzie to moja pierwsza wizyta w cro:)

a teraz kilka pytan gdzie warto robic zakupy? jakie winko polecasz i gdzie mozna je nabyc... jak to miasto wyglada od strony rozrywek (pytanie dosc glupie ale proszono mnie bym je zadal;)) no i co warto obejrzec w okolicy.. co Cie zauroczylo(jakies szczegolnie fajne miejsca???????
Andrzej G
Croentuzjasta
Re: Orebić

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 06.08.2006 11:27

iwonqua napisał(a):Witam

W sierpniu zamierzamy wybrać się do miejscowości Orebić. Przeczytałam kilka wypowiedzi na forum i mam sprzeczne uczucia. Czy ze względu na to że spędziłeś tam swoje wakacje mógłbyś mi jakoś pomóc i powiedzieć parę rzeczy o Orebić? Będziemy mieszkać w apartamentach Ina (może słyszałeś?). Czy naprawdę warto tam jechać czy może szukać czegoś gdzie indziej? Bardzo proszę o pomoc, gdyż ma to byc nasza pierwsza wyprawa na Chorwację i nie chcę się rozczarować jeśli mam jeszcze jakieś możliwości wyboru. I jeszcze jedno. Czy słyszałeś coś o tym, że droga przez Bośnię i Hercegowinę udostępniana jest tylko przez okres wakacyjny? (mam nadzieję że to tylko bzdurne informacje). Bardzo proszę o kontakt i parę zdjęć jeśli możesz :D na adres adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.

Ja w ubiegłym roku byłem we wrześniu w Orebiku trzy dni i tyle mi wystarczyło .Poplażowałem zwiedziłem miasto Korcule ,byłem na końcu półwyspu w bardzo spokojnej miejscowości Loviste .Polecam tam wycieczke ,aby dojechać wjeżdza się na sam szczyt góry skąd przecudny widok na okolicę .Mogę przesłać zdjęcia.Jak chcesz w Orebiku urlop na plażowaniu to uważam że to doskonałe miejsce,szczególnie jeśli się ma łódkę z silniczkiem
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2006 12:28

Nie wiem czy to było pytanie do kawy, który wrócił niedawno i założył ten post, czy do mnie -autora wcześniejszej wypowiedzi?
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 06.08.2006 13:45

Byłem już w kilku miejscach w Chorwacji i Orebić jest jednym z lepszych miejsc do odpoczynku /byle tylko nie mieszkać przy głównej drodze/ i zwidzania jeśli się już wcześniej było w innych regionach Dalmacji. Na pierwszy raz poleciłbym okolice Zadaru lub Splitu jest tam więcej do zwiedzania i zobaczenia. Ale do plażowania jest tu idealnie,woda czysta, plaże żwirowe, a ze względu na stale wiejący wiatr, bardzo dobre miejsce do uprawiania windsurfingu, ładny widok na Korczule /warto zwiedzić, utrodził się tam Marco Polo/, dobre miejsce do zwiedzania południowej Dalmacji /Korczula, Mljet, Ston, Dubrownik,Medjugore/. Fajne knajpki są na Korczuli, z Orebica pływa tam co godzinę prom, kosztuje coś k. 30 kun od osoby, płynie się 15 minut. Droga przez Bośnię jest bardzo malownicza ja jechałem wzdłuż rzeki Neretwy, piękne widoki, ale jedzie się wolno cały czas serpentynami przez góry i długo z tym schodzi. Wracałem już autostradą.
iwonqua
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwonqua » 06.08.2006 14:49

Bardzo dziękuję za informacje. Mam wrażenie że zarezerwowaliśmy niewłaściwy domek bo zaraz przy głównej ulicy. Trochę obawialiśmy się jechać w ciemno.

Co do pytania Slapola to faktycznie moje pytanie kierowałam do Kawy ale będę wdzięczna za wszelkie wskazówki np. o drogę. Jeśli chcielibyśmy jak najszybciej dojechać do celu to czy jadąc z Krakowa powinniśmy przejeżdżać przez Słowację czy Czechy? (przepraszam za moje pytanie ale w tej dziedzinie jestem totalnym laikiem).

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2006 17:08

iwonqua napisał(a):........Co do pytania Slapola to faktycznie moje pytanie kierowałam do Kawy ale będę wdzięczna za wszelkie wskazówki np. o drogę. Jeśli chcielibyśmy jak najszybciej dojechać do celu to czy jadąc z Krakowa powinniśmy przejeżdżać przez Słowację czy Czechy? (przepraszam za moje pytanie ale w tej dziedzinie jestem totalnym laikiem).

Pozdrawiam

Akurat w tym temacie nie udzielę Ci miarodajnych wskazówek, bo dla mnie z Wrocławia droga przez Czechy jest najkrótsza i najszybsza (drogę z Krakowa niech ocenią krakusy :lol: ). W ubiegłym roku jechałem przez BiH i Węgry, ale był to wybór świadomy i krajoznawczy - trasa wolniejsza, dla mnie dłuższa i ciekawa (wzdłuż Neretvy i Vrbas). Uważam, że co najmniej raz trzeba ją przejechać. Reasumując, jak musisz być na miejscu szybko - wybierz trasę najszybszą, a wracając - nie ma się co spieszyć "do normalności" - jedź i napawaj sie widokami - proponuję wtedy przejazd przez BiH.
Pozdravki
iwonqua
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwonqua » 06.08.2006 17:46

Bardzo dziękuję!!!
W takim razie zaczynam namawiać moich współuczestników wyprawy do przejazdu przez BiH. :wink:
AndrzejG
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejG » 01.09.2006 12:04

Naszczęście żadnego mazutu na plażach nie sptkaliśmy. Ja polecam na Peljesacu Trpanj - spokojna miejscowość, czyste plaże. Super miejsce na plażowanie to zatoka Diwna miejsca można zobaczyć na moich zdjątkach
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=13601
Pozdrawiam
Azjasia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Azjasia » 28.06.2007 16:33

Naprawdę warto !!! Byłam już w Orebicu w 2003 i jadę tam znowu w sierpniu(18 ). Myślę, że będziesz bardzo zadowolona.
Ostatnio edytowano 03.07.2007 22:50 przez Azjasia, łącznie edytowano 1 raz
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone