Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z Orebica

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 28.06.2007 16:45

Ja też polecam, bardzo fajne miejsce do odpoczynku i na wycieczki. Koniecznie zobacz Korczulę, Ston, Mljet i Dubrownik.
Plaże są żwirowe ale koło Stonu w miejscowości Prapratno jest cudowna zatoka z piaskiem. Ja jechałem tam właśnie przez Bośnię, zadnych wiz nie trzeba było mieć, droga codowna wzdłuż reki Neretwy ale kręta i wąska jedzie się wolno Jak chcesz więcej informacji to daj znać.
Pozdrawiam
Kawa[/list]
verus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) verus » 28.06.2007 16:49

wogóle cały płw. Peljesac jest piękny :!:
jak ktoś chce uciec od drogi i hałasu to kilka km od Orebic jest wiele malutkich wiosek jak Dingac, Borak, Trstenik, w których naprawdę się wypoczywa. Ale niestety nie ma sklepu i disco 8)
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 28.06.2007 17:44

Ja byłem właśnie 5 km. za Orebicem w miejscowości Ruskamen ośrodek Komodor. Polecam
assia i norbert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) assia i norbert » 28.06.2007 17:56

verus napisał(a):wogóle cały płw. Peljesac jest piękny

Jadę z mężem na półwysep we wrześniu, właściwie ruszamy 30 sierpnia. Byliśmy pierwszy raz w podróży poślubnej na Hvarze. Hvar jest piękny ale z racji tego że lubimy co roku odwiedzać nowe miejsca postanowiliśmy wybrać inne miejsce. Tegoroczną podróż długo planowaliśmy, nie mogliśmy się zdecydować. Padło na półwysep Peljesać i z tego co widzę to chyba dobry wybór. Pozdrawiam. asia
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 03.07.2007 19:57

kawa napisał(a):Ja byłem właśnie 5 km. za Orebicem w miejscowości Ruskamen ośrodek Komodor. Polecam

Nie spotkałem w Ruskamen ośrodka Komodor.I Ruskamen 5 km za Orebicem? :wink:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 03.07.2007 20:18

Ruskamen jest za Omisem :D
Za Orebićem jest Loviste :D
tak mi się wydaje
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 04.07.2007 06:53

Przepraszam, pomyliło mi się, miejscowość nazywała się Kučište-Perna 5km za Orebićem w stronę końca półwyspu, ośrodek hotelowy z bungalowami "KOMODOR".
http://tz-orebic.com/hrv/index.php?k=mj ... d=3&id2=17
Pozdrawiam[/list]
Pocahontas
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pocahontas » 06.07.2007 22:19

Witam,
W Orebicu byłam w sierpniu 2006r. i muszę powiedzieć, że był to najspokojnieszy wyjazd do Chorwacji jaki odbyłam (a było ich już 7). Miejscowość, aż za nadto spokojna, można rzec bez żadynch rozrywek. W mieście tylko kilka knajpek i jedna dyskoteka (zazwyczaj zamknięta, a jak już otwarta to średnia wieku wynosiła 16 lat). Polecam wycieczkę na Korculę i do Dubrovnika, pozatym w okolicy nic się nie dzieje. Jak ktoś szuka ciszy i spokoju to jest to miejsce idealne, dla zainteresowanych jakimiś rozrywkami stanowczo odradzam. Zakwaterowani byliśmy na polu namiotowym z którego do "centrum" miasta było około 5 km, a do najbliższego sklepu 3 km, co bardzo utrudniało np. zakup świeżego pieczywa codziennie. W zeszłym roku przeszkadzał mi też Polaków, na polu namiotowym co drugi samochód był z Polską rejestracją.
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 07.07.2007 08:43

Ja byłem zakwaterowany w ósrodku Komodor w Pernie w bungalowach. Oprócz tego był tam hotel z restauracją i barem oraz camping. Na terenie ośrodka był sklep spożywczy i piekarnia. W weekendy w hotelu była dyskoteka. Codziennie po południu z przystani pod hotele odpływał stateczek na Korczulę gdzie było mnóstwo atrakcji. Wracał spowrotem ok. pólnocy. Tak więc jak ktoś chciał, to atrakcje miał zapewnione.
Pozdrawiam'
Sławek[/list]
erteo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) erteo » 23.06.2009 12:45

Witam.
Mógłbyś opisać dokładnie ten ośrodek? Jadę tam w sierpniu i chciał bym się dowiedzieć np. jak długo idzie się pieszo do centrum Orebica? Czy w pobliżu ośrodka są jakieś sklepy i restauracje?
pepe75
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pepe75 » 23.06.2009 17:54

a może wiesz czy do samego Orebica z Kuciste jeżdzi jakiś autobus?
z góry dzięki za odpowiedz.
pzdr
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 23.06.2009 19:31

Cześć !
Ośrodek składa się z hotelu, bungalowów i campingu. W hotelu jest restauracja, a oprócz tego w samej tej miejscowości jest kilka restauracyjek (najlepsza moim zdanie jest na przeciwko betonowej przystani zaraz jak się zaczyna ogrodzenie ośrodka. Przy wjeździe na camping jest sklep spożyczy, gdzie są podstawowe produkty, świeże pieczywo oraz owoce i warzywa. Na terenie ośrodka działała szkoła windsurfingu, którą prowadził Polak. Można było wykupić sobie lekcje.
Co dzień od pomostu przy hotelu odpływa po południu na Korczulę statek hotelowy, można tam pobyć i wrócić tym statkiem z powrotem bodajże o godz. 22.00.
Do samego Orebica jest ok. 5 km tak więc spacer tam zajmuje ok. 1 godziny. Po drodze mija się gorę św. Ilija na którą polecam wejść. Piękne widoki. Oprócz tego polecam wycieczkę na wyspę Mljet - park przyrody, miasto Ston oraz oczywiście Dubrownik.
Reasumując jest to fajne miejsce do spędzenia czasu, a także na wypady i zwiedzanie.
Podaj mi swojego e-maila to prześlę ci kilka zdjęc z tego ośrodka.
Pozdrawiam
Sławek
erteo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) erteo » 24.06.2009 07:41

Dzięki wielkie za informacje dotyczące tego ośrodka bo w internecie jest tego jakoś tak mało.
e-mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wróciłem z Orebica - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone