Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Właśnie wróciłam z Cro.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AgaBor
Croentuzjasta
Właśnie wróciłam z Cro.

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 08.07.2006 09:11

Byłam 2 tygodnie,było przecudnie,nocowałam na campach-Boban,koło Podgory i Podvare w Sukosanie(koło Zadaru),Jechałam przez BiH.Jeśli macie pytania służę pomocą.
Pozdrav.Aga
Anusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 08.07.2006 10:08

Pewnie, że mamy :) chciałam się zapytać jakie są ceny na campie boban?? a no i jak trasa przez BiH?? ile czasu jechałaś, czy z noclegiem, ilu kierowców?? pozdrawiam
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 08.07.2006 10:11

a moze jakas relacja;)?
jarek21
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarek21 » 08.07.2006 11:47

No właśnie, może relacja- jakie wrażenia z kempów, czy dużo ludzi, jakie ceny, sanitariaty, plaża itd.. Nie daj się prosić!!!
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 08.07.2006 16:25

jarek21 napisał(a):No właśnie, może relacja- jakie wrażenia z kempów, czy dużo ludzi, jakie ceny, sanitariaty, plaża itd.. Nie daj się prosić!!!

Wyjechaliśmy ok 12.00 z Grudziądza(koło Torunia),po 8 godzinach byliśmy na przejściu w Korbielowie(ładne przejście,bez kolejek)wymieniliśmy trochę pieniążków,aby mieć na paliwo(kurs 10 koron=1,08)paliwo droższe niż u nas ON-4,30zł(diesel najtaniej wychodzi na Cro 3,50zł na stacjach INA-i naprawdę jest super,po górkach idzie jak samolocik.Zrobiliśmy jeszcze mały przystanek w TESCO i dalej w drogę.TrasaDolny Kubin,Rużomberok,Bańska Bystrica,Zvolen,Lucenek(granica)Samoskoujfau,Hatvan,Jaszbereny,Nagykata,Cegled,Kacskemet,Baja,Bataszek,Udvar,Osijek,Bakovo,Modrica,Doboj,Żepce,Zenica,Visoko,Llidża,Jablanica,Mostar,Liubuski i do Zivigosce Blato na camp Boban(obok jest Dole,ceny takie same,ale jest wielki i brak mu charakteru)Co do jazdy to jechaliśmy 33 godzin z ok 4 godz. drzemką-nie polecam nikomu.Lepiej zatrzymać się na normalny nocleg.Byliśmy bardzo zmęczeni.BiH ma słabo oznakowane drogi i okropnych!!!!!! kierowców-wymuszają,trąbią,zajeżdżają drogę-po prostu koszmar-więc lepiej być wypoczętym.Za to widoki zrekompensują wszystko.Macie na to moje słowo.Zajechaliśmy ok. 22.00 na miejsce.Było otwarte,nikogo nie było,ale powiedziano nam,że możemy się wybrać miejsce.Rozstawiliśmy namiot i poszliśmy spać.Rano,gdy wstaliśmy przyszła miła pani-porozmawialiśmy,spisała z paszportów i obliczyła,że doba wyniesie(2 os. dorosłe,1 dziecko,1 namiot,1 samochód+klimatyczne 103 kuny-więc około 60 zł-choć ja zawsze dzieliłam na pół,tak było łatwiej).Potem jednak przyszła i powiedziała,że dziecko odliczyła-synek ma 9 lat-i zostało 91 kun za dobę.Tam jest po prostu cudownie.Po stronie campu Boban jest plaża żwirkowo piaszczysta,dużo zatoczek,gdzie często opalaja się nago-spokój,cisza,sielanka.Można chodzić oczywiście na Dole,ale tam są kamienie,tłok i stare grube baby bez staników-oczywiści wszędzie trzeba uważać na kolczugi-jak mówił na nie mój syn-takie czarne kulki z kolcami,podobno można dostać od nich gorączki.Mimo butów do pływania na nogach mąż i ja ukłuliśmy się,ale nic się nie działo.Komarów tam nie ma,są ptaki które śwoergolą o 6.00 rano.Oprócz opalania robiliśmy sobie wycieczki-najlepiej tak od 17tej,bo jest już po ich przerwie(12.00-17.00) i słońce zachodzi leciutką mgiełką.Byliśmy w Dubrowniku(strasznie drogi),Makarskiej(polecam muzeum muszli otwarte od 17.00-18.00-tak wyczytałam w przewodniku-nie można tam robić foto,ani video)Jest tam też fajny ryneczek,gdzie kupowalismy rakije i wino proszek(wg. mnie najlepsze,bo słodkie)narwaliśmy też liści laurowych...Podgora.Tucepi-wszędzie jest pięknie.Zapaleni wędkarze niech zabiorą wędki(łowi się na ślimaki)-Mąż kilka złowił-ale były kolacje.Na campie Dole jest sklep,mozna też wymienić kasę,ale kursy nie są korzystne.Najlepiej wymieniać w bankach i nie ma prowizji.Za dolara najwięcej było 5,72,a za euro chyba 7,20.Byliśmy w Splicie-oprócz zabytków fajny i tani rynek,na rzece Krka-wstęp 50 kun/osoba-za syna nigdzie nie płaciliśmy,nikt od dzieci nie chciał biletów,wię nie kupowaliśmy,choć powinniśmy.Potem pojechaliśmy do Sukosanu koło Zadaru na camp Podvare.Piękne widoki,plaża jakieś 100 m,beton,ale w wodzie piasek.W kibelkach czysto,ale brakuje tam damskiej ręki-brak papieru,częściej też mógłby zamiatać w łazienkach(liście i igliwie),a nie wiecznie się opalać.Tam płaciliśmy 70 kun/doba.Były tańsze i droższe,ale zatłoczone i w ogródkach,a tam lasek piniowy,cień,spokój.Właścicielkę poznaliśmy przypadkiem,kiedy kupowaliśmy wino-miała najtańsze i najlepsze(mieszka koło tablicy z napisem Camp Podvare- informacje, i strzałka-bardzo fajna)Zwiedziliśmy Zadar,potem Plitwickie jeziora(po prostu trzeba tam pojechać!!!-85 kun/osoba)Zagrzeb i pojechaliśmy na trochę do Budapesztu i na Słowację.Łącznie nie było nas 3 tyg(z czego 2 w Cro)-wydaliśmy 4,5 tyś łącznie z zakupami przed i paliwem.W Cro koniecznie idżci na jagnięcinę z grilla-jest wyborna(porcja ok 70 kun-zależy gdzie).
To chyba wszystko.Jeśli macie jeszcze jakieś pytania,chętnie odpowiem.Ewentualne zdjęcia mogę przesłać na maila.
Pozdrav.Aga
Anusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 08.07.2006 18:52

witam, fajnie że zamieściłas relacje no i ja bym sie pisała na fotki, szczególnie z Plitvic i z campu Boban (jesli masz oczywiście) adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl :) pozdrówki
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 08.07.2006 22:57

najlepiej fotki wrzuc gdzies do albumiku
nie wiem np tu
http://www.ao.pl/
wszyscy chetnie by obejrzeli:)

to wyglada jak u mnie
http://www.wakacje.ao.pl/

pozdrawiam
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 10.07.2006 12:29

Anusia napisał(a):witam, fajnie że zamieściłas relacje no i ja bym sie pisała na fotki, szczególnie z Plitvic i z campu Boban (jesli masz oczywiście) adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl :) pozdrówki

moje sa z plitwic na naszym forum

pozdrowienia
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 10.07.2006 16:20

ines napisał(a):najlepiej fotki wrzuc gdzies do albumiku
nie wiem np tu
http://www.ao.pl/
wszyscy chetnie by obejrzeli:)

to wyglada jak u mnie
http://www.wakacje.ao.pl/

pozdrawiam

Hej Ines.
Powiedz mi jak mam to zrobić,bo jekie tylko zdjęcie chcę tam dodać to wyskakuje komunikat,że plik jest za duży.Wiem,że wielkość ma być do 90KB,ale ja takich małych nie mam.Co mam zrobić?
Pozdrav.
Aga

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne