Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Whisky

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 16.09.2017 18:34

Whisky to taki lokalny angielski bimber troczę lepiej zaprawiony w dębowej beczce. Nic specjalnego, no ale są tacy, którzy się nim delektują lub udają, że się delektują. Robotnicy angielscy od zarania dziejów nim się zapijało i dalej zapija. U nas królowała biała czysta i bimber zajeżdżającymi drożdżami. Cóż tam piją i nas też zwłaszcza w weekendy, a w poniedziałek do roboty. Taki jest przeciętny polak i anglik. U nich są puby u nas królowały kiedyś pijalnie piwa, bary z pół litra i śledziem. Ot taka to jest kultura picia. Przeciętny anglik smoli tyle samo % co polak, a zachowuje się jeszcze gorzej niż niejeden rodak znad Wisły.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 16.09.2017 18:59

Jako ten przeciętnych Polak (nota bene, w polszczyźnie przyjęło się, że nazwy narodowości piszemy wielką literą) zamierzam dzisiejszego wieczoru udawać,
że delektuję się szkockim bimbrem.

P.S.
Jeśli będziesz miał jeszcze coś ciekawego w temacie tego wątku, to pisz śmiało. Osobiście lubię rozmaite ciekawostki.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 16.09.2017 19:39

To na zdrowie :!:
Podnoszę w górę miarkę z chorwackim bimbrem zwanym rogaczówką :)

Angielski bimber też da się wypić ze smakiem :)
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 18.09.2017 20:01

Się dowiedziałem o sobie czegoś nowego ;)
Wiem, że Glen M ma 40%, ale jak się doda odrobinkę wody, to jakoś łatwiej smak poczuć.
Oprócz tych wyspiarskich lubię też południowe %produkty% :)
A nasze leśne to już mistrzostwo świata :)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 02.12.2017 16:57

Jakoś ten temat umarł ? czyżby towarzystwo zmieniło upodobania i np. popija teraz tylko napoje z ziemniaków lub żyta ?
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 04.12.2017 22:19

o...a Ty tu tak samiuteńki siedzisz? :wink:
...pewnie zbierają "baterię" na Święta.
pozdro
fly
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 07.12.2017 13:47

yzedef napisał(a):Jakoś ten temat umarł ? czyżby towarzystwo zmieniło upodobania i np. popija teraz tylko napoje z ziemniaków lub żyta ?

Ziemniaki i żyto tyż dobre. Życie jest za krótkie, żeby się ograniczać :mrgreen:

Co do łychy, to polubiłem ją dość wcześnie, bo na studiach. Wtedy (i tak do trzydziestki) popijałem głównie proste produkty - popularne szkockie blendy takie jak Teacher's, Famous Grouse, J&B, czy Ballantine's. Oczywiście trafiał się też Jack Daniel's, czy amerykańskie bourbony.

Gdzieś koło trzydziestki, a był to dla mnie koniec kawalerstwa - poznałem urok irlandzkiej whiskey - Tullamore Dew, Bushmills, a zwłaszcza Jameson i te smaki towarzyszyły mi przez parę dobrych lat (Jamesona wciąż co jakiś czas zakupuję, natomiast znacznie rzadziej amerykańce, które są dla mnie za słodkie), czasem przeplatane czymś lepszym (jak częstowali).

Czymś lepszym, czyli albo premium blendem (np. różne odcienie J. Walkera - poza czerwonym oczywiście, który zawsze uważałem za niepijalny), albo single maltem. Ostatni okres, jeśli chodzi o whisk(e)y stoi dla mnie głównie pod znakiem jednosłodowych szkockich łiskaczy. Szczególnie upodobałem sobie mocne, przesiąknięte aromatem torfu, bandaży i jodyny single malty z wyspy Islay, a więc Laphroaig, Ardbeg, Lagavulin, Kilchoman...

Nie, żebym "zesnobiał", po prostu wyrabiam sobie smak i już praktycznie nie kupuję "w ciemno", zresztą kto w XXI wieku wydaje swoje ciężko zarobione pieniądze bez sprawdzenia w sieci, czy jest choćby szansa, że będzie z nabytku zadowolony? Wiem jedno - nie smakują mi tanie, jadące alkoholem blendy, przesadnie perfumowane whisk(e)y oraz łiskacze mocno słodowe, słodkie (np. Ballantine's). Celuję w wyrazisty, wytrawny smak, mile widziany jest torf (wspomniane wyżej trunki z Islay) lub sól (np. Talisker).

P.S. Ostatnio odkryłem ciekawą whisky - co prawda nie single malt, ale blend, natomiast stanowiący mieszankę torfowych whisky z wyspy Islay właśnie. Za niewielką kwotę można spróbować, czym to pachnie :wink:
blend_isl21.jpg
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 07.12.2017 15:03

Obrazek

29 zeta w "Auchan" (0,7 l).
Da się to pić. :wink:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 07.12.2017 21:01

anakin napisał(a):Obrazek

29 zeta w "Auchan" (0,7 l).
Da się to pić. :wink:

W sumie taniej niż vodka :D. Widzę że masz dar do wyszukiwania okazji 8)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 07.12.2017 22:44

A to mój zestaw świąteczny :wink:

WP_20171207_19_43_00_Pro.jpg

Ktoś coś? Bo nie wiem czy kiedyś degustowałem...
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 08.12.2017 00:34

o, kurde... a ja jeszcze menu świątecznego nie mam ustalonego :oops: ,
liczyłem że Mikołaj cosik przyniesie...ale pewnie wychlał sam, i zaspał w rowie.
pozdro
fly
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 08.12.2017 08:50

Marsallah napisał(a):Wiem jedno - nie smakują mi tanie, jadące alkoholem blendy, przesadnie perfumowane whisk(e)y oraz łiskacze mocno słodowe, słodkie (np. Ballantine's). Celuję w wyrazisty, wytrawny smak, mile widziany jest torf (wspomniane wyżej trunki z Islay) lub sól (np. Talisker).

Też lubię smoked whisky. Zwróć jeszcze uwagę na Laphroaiga, jeśli się uda to 15-letniego, choć o takiego u nas niełatwo.
Ale dziesięcioletni też jest doskonały.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 08.12.2017 08:57

greenrs napisał(a):A to mój zestaw świąteczny :wink:

Ktoś coś? Bo nie wiem czy kiedyś degustowałem...

Dewar's jest OK. Hankey Bannister to już raczej słabizna.

maxredaktor napisał(a):Też lubię smoked whisky. Zwróć jeszcze uwagę na Laphroaiga, jeśli się uda to 15-letniego, choć o takiego u nas niełatwo.
Ale dziesięcioletni też jest doskonały.

Pisałem w moim poście o Laphroaigu :) 10-ka gości u mnie regularnie, piłem też wersję PX, ale jednak wolę "podstawkę". Starszego jeszcze nie dane mi było, natomiast miałem 15-kę Lagavulina - genialny trunek!
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 08.12.2017 09:06

Rzeczywiście, umknęło mi. Kiedyś na lotnisku udało mi się znaleźć wersję quarter cask, dziesięcioletnią, była doskonała.
A żadnego Lagavulina nie miałem jeszcze okazji spróbować.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 08.12.2017 10:54

yzedef napisał(a):W sumie taniej niż vodka :D. Widzę że masz dar do wyszukiwania okazji 8)

Czasem się coś trafi. :wink:
Generalnie to właśnie w "Auchanie" najczęściej.
Tydzień temu kupiłem litrowego Jacka Danielsa za 84 zeta, więc też chyba nieźle. :D

Słyszałem, że w Lidlu jest teraz m.in. "Ballantines" za 90 zeta (1,5 litra).

greenrs napisał(a):Ktoś coś? Bo nie wiem czy kiedyś degustowałem...

Banister wg mnie niespecjalny, baniak mnie trochę łupał. :wink:
Po tym drugim nie mam niemiłych wspomnień. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.