Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Whisky

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 08.12.2017 12:32

Marsallah, anakin dzięki za informacje :) Nie jestem koneserem whisky więc myślę, że świąt mi to nie popsuje. Z bólem baniaka też raczej nie miewam problemów a w razie czego dobre piwo zawsze mnie wyleczy. To lubię najbardziej :oczko_usmiech:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 09.12.2017 16:23

W Lidlu jest coś takiego za 60zł za 1L.
W sumie znawca ze mnie żaden ale ma fajny dymny smaczek 8)
Załączniki:
smoky.jpg
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 11.12.2017 09:05

maxredaktor napisał(a):A żadnego Lagavulina nie miałem jeszcze okazji spróbować.

Zrób sobie prezent na Święta :) 16YO Lagavulin ~230 zł. Na pewno jest lepszy od 10YO Laphroaiga, ale czy aż o tyle, żeby płacić stówę więcej? Przekonaj się sam :lol:

greenrs napisał(a):Nie jestem koneserem whisky więc myślę, że świąt mi to nie popsuje. Z bólem baniaka też raczej nie miewam problemów a w razie czego dobre piwo zawsze mnie wyleczy. To lubię najbardziej .

W takim razie spox :mrgreen: Dla mnie w HB zbyt bardzo czuć karmel i ogólną "sztuczność". Dewar's na ten przykład należy już do blendów lepiej skomponowanych, nadających się do picia "bez coli" ;)

Też najbardziej lubię kraftowe piwa :papa:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 13.12.2017 22:41

Przygotowując się do przejścia ze starego do Nowego, okazyjnie zakupiłem dzisiaj Glen Silver's Single Malt 0.7L

W ubiegłym roku dostałem w prezencie i przypadł mi do gustu. :wink:

Glen.jpg
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 25.11.2018 20:56

Obrazek

Tesco.
2l za 99,00 zeta.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 27.11.2018 22:37

W Bie...nce :)
promo-pic.jpg

Przyjemnie się degustuje bez dodatków. :)
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 28.11.2018 10:44

Ja ostatnio chyba ustaliłem, który z blendów najbardziej mi smakuje. Bushmills Black Bush - zdecydowanie. Wczoraj się bardzo przyjemnie porozgrzewałem...
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 12.12.2018 14:04

Coś dla łowców promocji, choć niekoniecznie koneserów :D

Dziś w Tesco:
Grant'S 1,5 l za 69,90
Bourbon Jim Beam po 49,99 za 1,0 l :wink:
Zdjęć nie wstawiam bo chyba wszyscy znają :)

A tak przy okazji...
Natknąłem się dziś przypadkiem na czteroczęściowy TEST najbardziej popularnych w naszych sklepach blended whisky. Muszę przyznać, że jego lektura mocno zaburzyła moje postrzeganie niektórych marek i wiedzę na ich temat. Oczywiście biorę pod uwagę, że każdy test jest jedynie subiektywną oceną jego autorów :roll:

Dla przykładu - bardzo wysoka ocena Johnnie Walker Red Label, której nigdy szczególnie nie ceniłem i z kolei zaskakująco niska Tullamore Dew, która zawsze mi smakowała. Podobnych zaskoczeń jest tam więcej.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 22.12.2018 10:36

greenrs napisał(a):Natknąłem się dziś przypadkiem na czteroczęściowy TEST najbardziej popularnych w naszych sklepach blended whisky. Muszę przyznać, że jego lektura mocno zaburzyła moje postrzeganie niektórych marek i wiedzę na ich temat. Oczywiście biorę pod uwagę, że każdy test jest jedynie subiektywną oceną jego autorów :roll:

Dzięki za link. Ciekawa lektura. :)

Zaskoczyła mnie bardzo niska pozycja Passport'a. To prawda, że jest jedną z najtańszych "blendów" w naszym kraju, ale jest produktem spółki Chivas Brothers, która produkuje jeden z najlepszych blendów, czyli Chivas Regal.

Trunek z zielonej butelki (jak za tę cenę) pije się całkiem dobrze. :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 22.12.2018 21:13

greenrs napisał(a): Tullamore Dew

To był u mnie zawsze nr 1, aż do czasu pojawienia się Killbegana, którego z kolei przebiła Connemara :D
Załączniki:
IMG_5980.JPG
Te trochę z wyższej półki. Ta, którą piłem kosztowała coś koło 40 ojro.
IMG_5931.JPG
A to gotowy produkt, zaraz przed rozlaniem do beczek. Z informacji, które przekazał przewodnik wynikało, że to ma 90%. Te małe kieliszki to poczęstunek. Kopało nieźle..:)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 24.12.2018 11:31

Anakin widzę, że koneser z Ciebie... ja w tym roku na stół postawię Polską Starkę 6.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 27.12.2018 13:47

Oj, żaden koneser.
Po prostu zdarzyło mi się tam być. :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 29.12.2018 20:32

Cześć.
Jak przygotowania do zmiany kodu na "19" :?: :oczko_usmiech:

Z promocji: dziś w Carrefour, Ballantines 1l za 56,99 PLN.

A ja w prezencie dostałem takiego blenda:

IMG_2491_DxO.jpg

Szkocka blended whisky pochodząca się ze znanej destylarni Glenmorangie. Podobna jedna z lepszych w swojej (taniej) klasie.
I rzeczywiście dobra. :)

A do tego personalizowana a glass of whisky :D

IMG_2495_DxO.jpg
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 07.04.2019 06:26

Ja tam już nie pijam alkoholu. Co miałem wypić to wypiłem. Jedynie wino półwytrawne albo gronowe, domowe lekkie. Piwo odrzuciłem bo bęben rośnie. Żaden markowy alkohol nie robi na mnie wrażenia. Kto chce niech pije tylko, że rozważnie.
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.