Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Magda O.
Cromaniak
Re: Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 05.03.2018 08:51

wojan napisał(a):Chyba nie odkryję tu Ameryki pisząc, że odkryłem :D niejakiego Carlosa Ruiza Zafóna . Jak dla mnie Autor klasy światowej ( celowo piszę z dużej litery :D ). Moim zdaniem drugi King ... :). Polecam wszystkim forumowym molom książkowym :)

Ooo tak :D własnie czytam "Labirynt Duchów" - opasłe, ponad 800 stronnicowe tomiszcze. Jest to czwarta część serii o Cmentarzu Zapomnianych Książek i moim zdaniem najlepsza. Polecam.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 05.03.2018 10:26

Czwartej części jeszcze nie czytałem.
Chyba sobie odświeżę całą serię :) Kilka lat już minęło.
Ja najbardziej sobie cenię Grę Anioła, którą generalnie wszyscy bardzo nisko stawiają w hierarchii całej serii.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 14.03.2018 09:38

Żarna niebios- Maja Lidia Maja Lidia Kossakowska ... dlaczego ja dopiero teraz trafiłam na ten cykl :?: :!:
Kilka opowiadań, które w większym lub mniejszym stopniu się ze sobą łączą.
Czytało się genialnie.
Archanioł Gabryś, Michaś i "czarny" bohater Lampka... nie można ich nie lubić!

Trzeba zabrać się za kolejny tom z małą przerwą na Kobietę w oknie, zobaczymy o co cały ten szum. ;)
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 21.03.2018 20:19

I jak tu nie kochać mojego nowego idola :D :D
Zafón ustami Fermina Romero de Torres radzi co robić w przypadku trudności z wybudzeniem:
"Anestezję eliminuje się identycznie jak samotność seminarzysty - wprawiając w ruch części wstydliwe "
Chyba trzeba opracować nowe dane do podręczników anestezjologii ... :) :) :)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 18.04.2018 07:57

581667-352x500.jpg

"(...)Chcę zobaczyć, jak Elżunia staje się królową Węgier, a Kaziu wyrasta na króla. I marzy mi się, by towarzyszyć Rikissie w Brnie, przy okazji spoglądając, jak Jan Luksemburski z młodzieńca zamienia się w arcymistrza europejskiej polityki. Ciekawi mnie, jak Władek zawiąże sojusz z Giedyminem i co na to Jadwiga. Żal opuszczać Krzyżaków, wszak to pierwsza na naszych ziemiach korporacja z prawdziwego zdarzenia. Czy to zapowiedź kontynuacji? Oczywiście!"

Jakże mnie to ucieszyło. Będzie ciąg dalszy!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.04.2018 08:28

Z Norwegii i Szwecji przeniosłem się na chwilę na południe, do Niemiec. Cykl Hamburski Craiga Rusella, o detektywie Janie Fablem. Russel jest Szkotem płynnie mówiącym po niemiecku i na dodatek interesującym się powojenną historią Niemiec - stąd klimaty hamburskie i dość spore eksponowanie Hamburga :) Jestem na etapie tomu czwartego - Mistrz Karnawału.

Karnawał w Kolonii. Miasto opanowuje chaos, stanowiący tło dramatycznych wydarzeń. Jan Fabel odkłada swoją decyzję o odejściu ze służby i postanawia pomóc kolońskiej policji w schwytaniu seryjnego mordercy kanibala.

W tym samym czasie jego podwładna, Maria Klee, potajemnie rozpoczyna swoją prywatną krucjatę przeciwko dawnemu wrogowi – Wasylowi Witrence. Tropem bossa ukraińskiej mafii handlującej żywym towarem podąża również major Taras Buslenko. Przewodzi tajnej misji mającej jeden cel: wyeliminowanie Witrenki.

Punktem kulminacyjnym wydarzeń staje się Karnawałowa Noc Kobiet, podczas której nic nie jest takie, jakim się wydaje. Jak wytropić mordercę, gdy nie wiadomo, czyja twarz kryje się za maską?

Obrazek
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 18.04.2018 08:52

Pääkäyttäjä napisał(a): Jestem na etapie tomu czwartego - Mistrz Karnawału.

Jak już jesteś na czwartym tomie, to pewnie cały cykl na plus?
Dodaję do listy. ;)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 18.04.2018 09:09

A spróbujcie coś takiego:

https://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiaz ... ok-za-ogon

Dla mnie super :!:

pzdr :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.04.2018 11:18

Roxi napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a): Jestem na etapie tomu czwartego - Mistrz Karnawału.

Jak już jesteś na czwartym tomie, to pewnie cały cykl na plus?
Dodaję do listy. ;)

Tak, mnie się podobało. Czasami jest za dużo rozwlekania i przeciągania albo momentami jest za dużo wątków ale ksiązka jest dobrze napisana. Z cyklu brakuje mi jeszcze do przeczytania Duchy Altony i Baśniowy Morderca (aka Brat Grimm). Mam to zezowate szczęście, że jak mnie coś zainteresuje, to zawsze pierwszą książkę z serii dostanę ze środka (pierwszą z cyklu zacząłem od Zmartwychwstałego), tak samo jak u Horsta w serii o komisarzu Wistigu czy Hjortha & Rosenfeldta z cyklem o Sebastianie Bergmanie - lepiej zacząć od początku serii bo potem jest "hę? o czym on tu pisze?" ;)

I coś czuję, że w przypadku Craiga, chyba będę musiał się przeprosić z Kindlem (wiele książek dostępnych jest już tylko w wersji elektronicznej) bo szukam brakujących części na papierze i nie ma (podobnie z serią Lennox tegoż autora) :roll:
shaman72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) shaman72 » 18.04.2018 11:41

Obrazek
"...Nowe wydanie najgłośniejszej książki wybitnego brytyjskiego historyka! Dzięki nieznanym wcześniej dokumentom Antony Beevor dokonuje pasjonującej rekonstrukcji ostatnich miesięcy istnienia III Rzeszy. Berlin 1945..."
Jeśli lubicie książki historyczne dotyczące II WŚ, to polecam.Bardzo dobrze napisana.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.04.2018 12:05

shaman72 napisał(a):"...Nowe wydanie najgłośniejszej książki wybitnego brytyjskiego historyka! Dzięki nieznanym wcześniej dokumentom Antony Beevor dokonuje pasjonującej rekonstrukcji ostatnich miesięcy istnienia III Rzeszy. Berlin 1945..."
Jeśli lubicie książki historyczne dotyczące II WŚ, to polecam.Bardzo dobrze napisana.

Podobnie jak Norman Davies, facet jest pasjonatem historii i wyłazi to z jego książki (ja czytałem tylko Drugą Wojnę Światową po angielsku). Świetnie się to czyta ale tam chyba jest grubo ponad tysiąc stron - szkoda, że historii w szkole tak nie uczą... dzięki za przypomnienie autora ;)
shaman72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) shaman72 » 18.04.2018 16:13

Pääkäyttäjä napisał(a):
shaman72 napisał(a):"...Nowe wydanie najgłośniejszej książki wybitnego brytyjskiego historyka! Dzięki nieznanym wcześniej dokumentom Antony Beevor dokonuje pasjonującej rekonstrukcji ostatnich miesięcy istnienia III Rzeszy. Berlin 1945..."

Podobnie jak Norman Davies, facet jest pasjonatem historii i wyłazi to z jego książki (ja czytałem tylko Drugą Wojnę Światową po angielsku). Świetnie się to czyta ale tam chyba jest grubo ponad tysiąc stron - szkoda, że historii w szkole tak nie uczą... dzięki za przypomnienie autora ;)

Nie ma sprawy :wink: ''Druga Wojna Światowa'' czeka na czytniku - jest w planach :wink: Pozdrawiam :papa:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 14.05.2018 07:56

Moje odkrycie roku:

372579-352x500.jpg

Strzelby miecze i zapomniana magia, która odżywa.

Prochowi magowie manipulują prochem strzelniczym, uzyskując w ten sposób nadnaturalne zdolności.

Były inspektor policji Adamat, a obecnie prywatny detektyw zostaje wezwany do pałacu, aby rozwikłać niezwykłą zagadkę. Jedno jest pewne – obalenie władcy to wyjątkowo krwawy interes. Dla wszystkich.

Dość marnotrawstwa, chciwości i korupcji.
Dość szlachty pijącej krew ludu.
Ja im pokażę nowy rodzaj czarów: …proch i kule.
Jutro odzyskam i oddam ludziom ich kraj.
Epoka królów dobiegła końca i to moja sprawka.

A do tego wszystkiego, piękne jak zawsze wydanie z Fabryki Słów. :)
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 21.05.2018 22:41

Uwaga Kingomaniacy ... :D Jutro premiera :D

:D :papa:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 22.05.2018 07:21

Czekamy. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane... - strona 6...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone