Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser
Re: Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane

Postnapisał(a) Roxi » 28.06.2019 08:05

Ostatnie odkrycie to cykl Materia Prima Adama Przechrzty.
Kapitalne jak dla mnie połączenie tła historycznego z gatunkiem fantasy!

Warszawa początek dwudziestego wieku.
W środku miasta pojawia się enklawa, jej rozrost może powstrzymać jedynie mur nabity srebrnymi prętami. Nikt nie wie, skąd się wzięła, dlaczego zmienia się tam układ ulic i wygląd kamienic. Identyczne strefy znajdują się w Moskwie i Petersburgu. Pozornie normalne życie tuż obok emanacji wynaturzonego świata pełnego stworzeń rodem z mrocznych legend. Do strefy zapuszczają się jedynie carskie patrole i alchemicy w poszukiwaniu składników do swoich eksperymentalnych leków. Polski alchemik Olaf Rudnicki oraz oficer elitarnej carskiej gwardii, muszą zmierzyć się z zagrożeniem, stawiając na szali nie tylko życie. Na domiar złego narasta konflikt miedzy mocarstwami, nieubłaganie zbliża się wojna. Pojedynki, zakazane eksperymenty i narastające wrzenie w mieście, prowadzą do finału, którego nikt się nie spodziewa.

Skuszona całkiem dobrym serialem przeczytałam też Ślepnąc od świateł Jakuba Żulczyka. Według mnie książka lepsza, ale to jest bardzo subiektywna ocena, bo mi się książki zawsze bardziej podobają niż ekranizacje. ;) Książka lepsza niż serial, ale czy rzuca na kolana? Zdecydowanie nie. Szybko się czyta, ale tak samo szybko o niej zapomina.

Teraz czas na Bramy Światłości: Tom 2, czyli kolejny tom cyklu Zastępy Anielskie... to już 6. :) I cóż mogę napisać... same cudowności! :hearts:
Magda O.
Cromaniak

Postnapisał(a) Magda O. » 28.06.2019 08:16

Niedawno odkryłam serię kryminałów, których głównym bohaterem jest komisarz Wisting. Bohater inny niż wszyscy - bez nałogów ( prawie, jest trochę pracoholikiem), bez większych dramatów życiowych ani załamań psychicznych. Akcja ciągnie się wolno, wręcz leniwie, ale niesamowicie wciąga. Finał zazwyczaj zaskakuje. Autorem jest norweski pisarz Jørn Lier Horst. Póki co najbardziej podobał mi się "Kod Kathariny". Polecam wszystkim fanom kryminałów :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.06.2019 08:53

Magda O. napisał(a):Niedawno odkryłam serię kryminałów, których głównym bohaterem jest komisarz Wisting. Bohater inny niż wszyscy - bez nałogów ( prawie, jest trochę pracoholikiem), bez większych dramatów życiowych ani załamań psychicznych. Akcja ciągnie się wolno, wręcz leniwie, ale niesamowicie wciąga. Finał zazwyczaj zaskakuje. Autorem jest norweski pisarz Jørn Lier Horst. Póki co najbardziej podobał mi się "Kod Kathariny". Polecam wszystkim fanom kryminałów :)

Ja już pochłonąłem ostatnią z serii - Jedna jedyna :mrgreen: IMHO jest to lepsze niż Nesbo (inne) :)
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 28.06.2019 09:31

Pääkäyttäjä napisał(a):Bez spojlerowania mi tu proszę :mrgreen:

Nie ma tu przecież żadnego spoilera :D

Magda O. napisał(a):Autorem jest norweski pisarz Jørn Lier Horst. Póki co najbardziej podobał mi się "Kod Kathariny". Polecam wszystkim fanom kryminałów :)

Dzięki. Jako fanka kryminałów, pewnie po nie sięgnę :)
Magda O.
Cromaniak

Postnapisał(a) Magda O. » 28.06.2019 11:52

Pääkäyttäjä napisał(a):
Ja już pochłonąłem ostatnią z serii - Jedna jedyna :mrgreen: IMHO jest to lepsze niż Nesbo (inne) :)

Dla mnie zdecydowanie lepsze :D Przeczytałam ( a właściwie wymęczyłam) dwie książki Nesbo, ale nie przypadły mi do gustu.
corrina
Cromaniak

Postnapisał(a) corrina » 01.08.2019 15:31

Ja zakupiłam na Hvar za 2 tygodnie:

1) kolejnego Nesbo - "Pentagram"
2) "Chwila na miłość" - Joanna Stovrag
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4100354/chwila-na-milosc
3) "Sofia albo początek wszystkich historii" - Rafik Schami
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4872248/ ... h-historii

Odnośnie pozycji nr 2: nigdy nie oceniaj książki po okładce/tytule. Spodziewałam się początkowo romansidła w stylu harlequina z Bałkanami w tle. Nic bardziej mylnego. Miałam czytać w drodze na Hvar ale wyszło inaczej i po 1 dniu jestem w połowie (co przy pracy od 9:00 do 17:30 i 2 dzieci jest wyczynem ! ;) ) . Książka totalnie mnie wciągnęła. Piękna historia miłosna oczywiście jest, ale do tego bardzo solidna dawka historii wojny na Bałkanach (przekazana w sposób niezwykle ciekawy!), magiczne Sarajewo w tle i dużo kwestii skłaniających do refleksji. Już wiem, że jadąc za 2 tygodnie do BiH będę patrzeć na ten kraj zupełnie inaczej (bo przyznam, do tej pory byłam sporą ignorantką historyczną, jeśli chodzi o te rejony... :roll: :oops: )

Odnośnie pozycji nr 3 - brałam w ciemno, bo poprzednia książka tego syryjskiego pisarza ("Ciemna strona miłości", którą absolutnie polecam!), pomimo ponad 900 stron i miliona wątków oraz retrospekcji w czasie czytała się sama i trudno było przestać. Liczę na to, że z Sofią będzie podobnie ;)
ruzica
Cromaniak

Postnapisał(a) ruzica » 04.08.2019 09:12

Wczoraj skończyłam czytać "Nóż" Jo Nesbo. No i jestem trochę rozczarowana. Książka ogólnie nie jest zła, ale autor poprzednimi tomami tak wysoko postawił poprzeczkę, że tym razem do tej poprzeczki trochę zabrakło. Książka miejscami jest nudna i przegadana; za mało jest akcji, a za dużo pseudofilozoficznego bełkotu. Zakończenie niby zaskakujące, jednak mi się nie podobało. Poprzednie tomy czytałam z zapartym tchem, obecny też przeczytałam szybko, ale głownie dlatego, że nie mogłam doczekać się końca. No i n ie podoba mi się, że autor taką lekką ręką uśmierca pozytywnych bohaterów.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 04.08.2019 12:34

ruzica napisał(a):Wczoraj skończyłam czytać "Nóż" Jo Nesbo. No i jestem trochę rozczarowana. Książka ogólnie nie jest zła, ale autor poprzednimi tomami tak wysoko postawił poprzeczkę, że tym razem do tej poprzeczki trochę zabrakło. Książka miejscami jest nudna i przegadana; za mało jest akcji, a za dużo pseudofilozoficznego bełkotu. Zakończenie niby zaskakujące, jednak mi się nie podobało. Poprzednie tomy czytałam z zapartym tchem, obecny też przeczytałam szybko, ale głownie dlatego, że nie mogłam doczekać się końca. No i n ie podoba mi się, że autor taką lekką ręką uśmierca pozytywnych bohaterów.

Marta, sądzę dokładnie tak samo. Tak jak napisałam parę postów wcześniej - rozwiązanie zagadki mnie wkurzyło! :evil:
Oprócz pseudofilozoficznego bełkotu, jak piszesz, mz za dużo jest w "Nożu" o muzyce. Rozumiem fascynacje muzyczne Nesbo, który sam gra w zespole. Mnie też muzyka jest bardzo bliska, ale ileż można :?: :roll:

No i trochę się z historii naszych bohaterów zrobiła brazylijska telenowela :roll: Nie napiszę więcej, żeby nie było spoilerów ;)
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 14.02.2020 08:07

Joe Abercrombie- Zemsta najlepiej smakuje na zimno.

Klik

756681-352x500.jpg

Cóż to była za książka. Chyba znalazłam nowego ulubionego autora. 8O
Dla mnie 9,5/10... połówkę odejmuję za główną bohaterkę, której nie polubiłam. Jest to delikatne stwierdzenie, ale to w sumie dobrze, bo książka ma wzbudzać emocje, a ta wzbudziła ich mnóstwo.
Reszta bohaterów genialna, szczególnie Cosca. :)

Polecam wszystkim fanom gatunku. :D

Od dziewiętnastu lat płynie krew. Okrutny wielki książę Orso zaciekle zmaga się ze skłóconą Ligą Ośmiu, wykrwawiając kraj. Podczas gdy maszerują armie, spadają głowy i płoną miasta, bankierzy, kapłani oraz starsze, mroczniejsze potęgi toczą śmiertelną zakulisową rozgrywkę, usiłując wskazać, kto zostanie królem.

Być może wojna to piekło, jednak dla Monzy Murcatto, Węża Talinsu, najstraszliwszej i najsłynniejszej najemniczki na usługach wielkiego księcia Orso, jest także znakomitym sposobem na zarobek. Jej zwycięstwa uczyniły ją sławną — nieco zbyt sławną jak na gust jej pracodawcy, który każe ją strącić z górskiego szczytu. Zdradzonej Monzie pozostają jedynie strzaskane ciało i paląca żądza zemsty. Bez względu na cenę, siedmiu ludzi musi umrzeć.
Sojusznikami Monzy zostają najbardziej zawodny pijaczyna i najbardziej zdradziecki truciciel w całej Styrii, masowy morderca z obsesją na punkcie liczb oraz barbarzyńca, który chce jedynie czynić dobro. W poczet jej wrogów zalicza się ponad połowa narodu. A to jeszcze nie koniec, gdyż wkrótce jej tropem zostaje posłany najniebezpieczniejszy człowiek na świecie, który ma dokończyć to, co zaczął książę Orso… "
wojan
Koneser

Postnapisał(a) wojan » 02.03.2020 20:23

Roxi napisał(a):Joe Abercrombie- Zemsta najlepiej smakuje na zimno.

Cóż to była za książka. Chyba znalazłam nowego ulubionego autora. 8O

Abercrombiego przerabiałem w zeszłym roku i w pełni potwierdzam Twój entuzjazm :) Oprócz " Zemsty ... " Napisał jeszcze kilka fajnych rzeczy :)
A jako koingomaniaczce :) polecam Ci Justina Cronina i cykl w stylu "Bastionu" - Trylogia przejścia. Myślę,że się nie zawiedziesz :)
labusm
Cromaniak

Postnapisał(a) labusm » 02.03.2020 23:12

marko350
Cromaniak

Postnapisał(a) marko350 » 03.03.2020 12:12

Przyłączam się do zaproszenia. :D
Trajgul
Cromaniak

Postnapisał(a) Trajgul » 03.03.2020 13:34

Ostatnio przeczytałem "Złotą Klatkę" Camilli Lackerg. Po przeczytanej sadze z Fjallbacki (pierwsze 4 części) myślałem, że będzie równie ciekawie. Niestety, ale od początku strasznie ta książka mnie irytowała, jednak wytrwale dojechałem do końca. Jednym słowem, nie podobała mi się.
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 08.03.2020 20:30

Znalazłam nową literacką fascynację 8) .
Carlos Ruiz Zafón i cykl Cmentarz Zapomnianych Książek. Genialne pióro :!:
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 23.04.2020 16:49

Dziś Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich.

20200124_200713.jpg

Od moich dzieci dostałem świetną książkę pt. "Babel. W dwadzieścia języków dookoła świata". Opisanymi w niej dwudziestoma językami mówi połowa ludności naszej planety.

Książka jest naszpikowana niesłychanie ciekawymi opowieściami. Np. co to znaczy, że rosyjski jest spokrewniony z angielskim? Jak to się stało, że język malutkiej Portugalii tak bardzo się rozprzestrzenił, a niderlandzki już nie? Co to jest liga językowa? I co to znaczy, że bułgarski, rumuński wraz z albańskim „grają” w jednej lidze?

Czy wiedzieliście, że na wybranych uczelniach w Skandynawii, na kierunkach informatycznych jest rok nauki łaciny? To dlatego, że nauka gramatyki, to nauka kodowania. Ale chyba najbardziej urzekła mnie wielojęzyczność Afrykańczyków.

Przede wszystkim książka opowiada o tym, jak konkretny język wpływa na sposób myślenia i postrzegania rzeczywistości.
Świetna lektura dla tych, którzy interesują się językami obcymi, ale nie tylko. Polecam. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane... - strona 6...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone