A ja sobie czytam "Inwazję" Wojciecha Miłoszewskiego (brat Zygmunta). Czyta się szybko, wciąga.
A pomysł na fabułę... Trochu straszno.
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)

.png)
wojan napisał(a):"Kingomaniacy"pewnie wiedzą, ale jakby co to uprzejmie donoszę, że jest coś nowego do poczytania
![]()
.png)
Roxi napisał(a):wojan napisał(a):"Kingomaniacy"pewnie wiedzą, ale jakby co to uprzejmie donoszę, że jest coś nowego do poczytania
![]()
Wiedzą, ale zawsze miło zobaczyć, że ktoś tak jak i ja czeka na każdą nową książkę Pana Kinga.![]()

.png)
A&P napisał(a):Cześć,
Moja Kochana Małżonka zmusiła mnie ostatnio do pozycji Kamila Janickiego p.t." Damy ze skazą".
Zabrałem się niechętnie, ale...
po pierwsze, autor ma lekkie pióro i ze swadą toczy ciekawą narrację przez ponad czterysta stron.
Historia traktuje o czasach pierwszych Piastów z perspektywy żony Mieszka II, Rychezy. Książka jest zbeletryzowaną historią, bo przecież dokumentów źródłowych dla wydarzeń z roku 1000, praktycznie nie ma...
Wchodzimy w świat początków państwowości Polski, ukazanej zarówno w świetle dużej, europejskiej perspektywy jaki i poprzez lokalny koloryt. Jesteśmy świadkami wojen i dworskich gierek, obserwujemy Bolesława Chrobrego tworzącego Polskę a później jej upadek w wyniku niesnasek rodzinnych.
Kawał dobrej książki, odkrywający przez nam nieznane skrawki NASZEJ historii z pozycji naszej pierwszej królowej ... Niemki
Polecam gorąco, nie zawiedziecie się!
.png)
wojan napisał(a):Roxi - byłem pewien, że jak uderzę Kingiem w stół to Ty się na 100% odezwiesz ...Pozdrav
![]()
.png)
.png)
Roxi napisał(a):Jak każdy tom Filarów Ziemi, tak i ten baaaardzo mi się podobał.
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.