Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser
Re: Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 03.11.2016 08:40

W jedno popołudnie przeczytałam najnowszą książkę o przygodach Harrego Pottera, a właściwie to jego syna Albusa.
Harry Potter i Przeklęte Dziecko to scenariusz, nie ma tutaj tej atmosfery i magii, którą tak lubiłam w normalnych książkach o Harrym. Nie mogę jednak powiedzieć, że mi się nie podobała- czytało się przyjemnie, fajnie było spotkać się znowu z Hermioną i Ronem. ;)
GSM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 03.11.2016 11:24

Wcześniej nie miałem okazji,ale w końcu przeczytałem.Słynną już książkę, byłego selekcjonera reprezentacji Francji
Raymonda Domenecha ,pod tytułem : "Straszliwie Sam.Mój dziennik".Mogę z czystym sumieniem polecić,bo naprawdę miło się czyta(ze względu na zdrowy obiektywizm ,oraz szerzej: typ człowieka jakim jest autor).Daje ogląd wpływu (mentalności,charakteru czy intelektu) piłkarzy,trenerów,działaczy,dziennikarzy itd na atmosferę i tym samym wyniki.
Mimo,że książka została napisana przede wszystkim dla odkłamania roli Domenecha jako kozła ofiarnego.Winnego wszelkich niepowodzeń reprezentacji Francji po mundialu w RPA,nie ma w niej czarno białej narracji zwrotnej "ja dobry,oni źli"
Misiek78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Misiek78 » 30.11.2016 19:08

konan-destylator,big,690191.jpg

Właśnie skończyłem :D
Kolejna porcja świetnego humoru w kolejnej odsłonie przygód Jakuba W. Polecam
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 01.12.2016 08:28

Misiek78 napisał(a):Właśnie skończyłem :D
Kolejna porcja świetnego humoru w kolejnej odsłonie przygód Jakuba W. Polecam

Całą serię mam na liście "chcę przeczytać", ale jakoś zawsze coś innego wpadnie mi w ręce. Muszę się w końcu za to wziąć. :)
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 01.12.2016 14:48

Philip Roth - Ludzka skaza.
Ciekawa rzecz, polecam.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 05.12.2016 12:12

longtom napisał(a):Powiedz proszę, "Cień Góry" trzyma poziom Shantarama :?:

pzdr :wink:

Wczoraj skończyłam Cień góry. To drugi tom cyklu Shantaram. Tak jak Shantaram mnie zachwycił, tak Cień góry... nudził. Niektóre sceny ciągnęły się jak flaki z olejem, a filozoficzną bitwę... po prostu ominęłam. :twisted:
Nie ten klimat, nie Ci bohaterowie. Lin ciągle się zastanawia- kocham czy nie kocham, na ulicach niby wojna gangów, ale też bez atmosfery która była w Shantaramie. Niektóre książki nie powinny mieć chyba drugich części. ;)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 05.12.2016 13:39

Roxi napisał(a): Niektóre książki nie powinny mieć chyba drugich części. ;)

Dokładnie te same odczucia. Szczęśliwie już przebrnąłem. :)
Ale żona jeszcze się męczy. :(

pzdr :wink:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 23.01.2017 10:58

Tron z czaszek czytało się bardzo przyjemnie i szybko. To już 4 tom całego cyklu, a każdy z nich podzielony jest na dwie księgi. W Tronie z czaszek więcej było wojny w blasku dnia, ale klimat całej historii jest niesamowity.
Pod koniec Księgi 2 kilka razy miałam ochotę rzucić nią o ścianę... bo to było takie niesprawiedliwe... a co? Nie powiem! ;)

412833-352x500.jpg

"Nie pojmujecie nic z tego, co wasze czyny na pustyni sprowadziły na wasz lud- oznajmił Małżonek- Nadejdzie czas roju."

Ostatnie zdanie Tronu z czaszek zapowiada doskonały ciąg dalszy Cyklu demonicznego.
Malowa
Cromaniak
Re: 50 książek w rok

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malowa » 02.02.2017 11:36

Można zagłosować na ulubione książki

http://lubimyczytac.pl/index.php/plebiscyt
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.02.2017 11:57

Malowa napisał(a):Można zagłosować na ulubione książki

http://lubimyczytac.pl/index.php/plebiscyt

Przeniosłem post - bo bardziej pasuje tutaj.
Malowa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malowa » 02.02.2017 12:02

Fakt, dzięki
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 13.02.2017 14:37

Fascynująca książka...
"Nikola Tesla przez jednych uważany był za ekscentryka i wariata, przez innych zaś za człowieka, który wyprzedził swoją epokę. Wizjoner, geniusz, szaleniec... Jak wiele nieprzeciętnych jednostek, ten genialny wynalazca, autor ponad stu patentów, poznał radość zwycięstwa i gorzki smak porażki. Chociaż część pomysłów Tesli nigdy nie doczekała się realizacji, to jednak bez jego niezwykłych dokonań współczesny świat byłby znacznie uboższy."

352x500.jpg

I ten początek jednego z pierwszych rozdziałów:

" Jeżeli w powietrzu unosi się słodki zapach cyprysów, oleandrów, lawendy i ziemi nagrzanej południowym słońcem, jeśli waszym oczom ukażą się monumentalne Góry Dynarskie, malownicze miasteczka z czerwonymi dachówkami i błękotnoszmaragdowe morze, możecie być pewni, że oto właśnie znaleźliście się w Dalmacji"
Malowa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malowa » 13.02.2017 16:00

Roxi napisał(a):Fascynująca książka...
"Nikola Tesla przez jednych uważany był za ekscentryka i wariata, przez innych zaś za człowieka, który wyprzedził swoją epokę. Wizjoner, geniusz, szaleniec... Jak wiele nieprzeciętnych jednostek, ten genialny wynalazca, autor ponad stu patentów, poznał radość zwycięstwa i gorzki smak porażki. Chociaż część pomysłów Tesli nigdy nie doczekała się realizacji, to jednak bez jego niezwykłych dokonań współczesny świat byłby znacznie uboższy."

352x500.jpg

" Jeżeli w powietrzu unosi się słodki zapach cyprysów, oleandrów, lawendy i ziemi nagrzanej południowym słońcem, jeśli waszym oczom ukażą się monumentalne Góry Dynarskie, malownicze miasteczka z czerwonymi dachówkami i błękotnoszmaragdowe morze, możecie być pewni, że oto właśnie znaleźliście się w Dalmacji"

Koniecznie przeczytam (zostawię sobie na wakacje....)
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 13.02.2017 19:21

Roxi napisał(a):Fascynująca książka...

352x500.jpg

Muszę gdzieś to zdobyć 8O
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 13.02.2017 19:45

lotnikwsk napisał(a):Muszę gdzieś to zdobyć 8O

Myślę, że w dobrej cenie :arrow: tutaj
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane... - strona 5...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone