Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agata26061
Cromaniak
Re: Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane

Postnapisał(a) agata26061 » 13.03.2014 21:58

Ja znów polecam Cobena. W pewnym momencie jak przeczytałam kilka powieści tego autora, to troszkę mi się znudziły i zrobiły się zbyt przewidujące, ale po dłuższym czasie znów przeczytałam kilka pozycji Cobena i znów czytałam je z zapartym tchem. Lubię też powieści Lee Child, ale według mnie jest tam troszkę zbyt dużo zbędnych opisów. Ostatnio też zaczęłam czytać powieści Simona Kernicka i też niezłe z nich kryminały.
Polecam :D
agata26061
Cromaniak

Postnapisał(a) agata26061 » 13.03.2014 22:09

Mam jeszcze takie pytanie odnośnie ostatniego "hitu" 50 twarzy Grey'a?
Ogólnie nie przepadam za romansidłami, bo jak pisałam wyżej, wolę kryminały, thrillery, ale tak wszyscy zachwycają się tą powieścią, więc pomyślałam sobie, że może warto to przeczytać. Jak myślićie? Jak Wam się podobało?
Jest tam jakiś ciekawy wątek, czy może wszystko w stylu "ja go kocham, ale on mnie nie" wiecie o co chodzi? Czy nie jest to jakiś "brazylijski serial"? Nie wiem nic o tej książce, więc sorry że tak piszę, ale no kurczę nie chcę kupować książki, którą odłożę po przeczytaniu kilku stron. Z góry dzięki :D Pozdrawiam :D
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 13.03.2014 22:26

Przekaz od mojej lepszej połowy :)
Książka dla infantylnych lasek które czekają na księcia z bajki :) Gwoździem programu miały być momenty które były bardziej śmieszne niż ekscytujące :) Literatura porównywalna z Harlekinami :)
Paulka
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Paulka » 13.03.2014 23:40

Powieści Marii Nurowskiej to może nie jest literatura wysokich lotów, ale w ramach czytadeł do herbaty czasem podczytuję. Skończyłam niedawno "Sergiusz, Czesław, Jadwiga", w której przedstawione zostały fakty z życia Czesława Miłosza i Sergiusza Piaseckiego. Nurowska bardzo krytycznie przedstawia swoich bohaterów (szczególnie Miłosza) pisząc o wydarzeniach z ich życia, które biografowie właściwie pomijają.
Mimo wszystko książka wciąga.
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 14.03.2014 07:22

agata26061 napisał(a):Ja znów polecam Cobena.

Wręcz odwrotnie; zajęło mnie to pół weekendu.
Nie trzyma formy, jak poprzednimi powieściami.
dorota19
Croentuzjasta

Postnapisał(a) dorota19 » 14.03.2014 08:56

" 50 twarzy Grey'a" jedna z najgorszych po jaką zdarzyło mi się sięgnąć.
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 14.03.2014 09:07

Bocian napisał(a):Przekaz od mojej lepszej połowy :)
Książka dla infantylnych lasek które czekają na księcia z bajki :) Gwoździem programu miały być momenty które były bardziej śmieszne niż ekscytujące :) Literatura porównywalna z Harlekinami :)

kaszubskiexpress napisał(a):Ja dałem się namówić znajomej na przeczytanie "50 Twarzy Greya"
No cóż, nudy.
Jeśli dla autorki mega hardcore to klaps w pupę, to może powinna pisać poradniki dla młodych mam.

Autorka potrafiła na jednej stronie nawet kilka razy napisać, że się zaczerwieniła. "Wewnętrzna bogini" rozwalać mnie zaczęła mniej więcej po 20 razie. Można pewne rzeczy nazywać różnie, ale czytać to samo określenie w dwóch następujących po sobie zdaniach 8O

Więcej erotyzmu znalazłem w "Czerwonym i Czarnym" Stendhal'a

Moim zdaniem zmarnowany czas !
agata26061
Cromaniak

Postnapisał(a) agata26061 » 14.03.2014 15:10

FUX napisał(a):
agata26061 napisał(a):Ja znów polecam Cobena.

Wręcz odwrotnie; zajęło mnie to pół weekendu.
Nie trzyma formy, jak poprzednimi powieściami.

A ja właśnie lubię to u Cobena, że nie trzyma formy.
agata26061
Cromaniak

Postnapisał(a) agata26061 » 14.03.2014 15:13

kaszubskiexpress napisał(a):

kaszubskiexpress napisał(a):
Moim zdaniem zmarnowany czas !

dorota19 napisał(a):" 50 twarzy Grey'a" jedna z najgorszych po jaką zdarzyło mi się sięgnąć.

Skoro tak piszecie, to chyba jeszcze trochę czasu mi zajmie zanim przeczytam tą książkę. Dzięki za Wasze opinie
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 19.03.2014 09:03

Zdanie po zdaniu. Kartka po kartce. Rozdział za rozdziałem. Tom za tomem.... i tak przeszła cała Saga Wiedźmina :)

Ostatni tom czytało się znakomicie, tylko to zakończenie- totalnie mnie rozczarowało, ale tak pewnie miało być.
Czytelnik miał zamknąć książkę i zadać sobie pytanie- i co? i już? i tyle?

Trzeba zabrać się za Sezon burz :)
Paulka
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Paulka » 30.03.2014 18:32

Właśnie skończyłam "Służącą Hemingwaya" Eriki Robuck. Tytuł początkowo sugerował, że to typowe czytadło i pierwsze rozdziały też na to wskazywały. Niemniej autorka bardzo udanie wplotła realia życia domowego Hemingwaya w 1935 roku na wyspie Key West. Ulubiony hemingwayowski sposób spędzania wakacji na Bimini wśród ludzi morza i jego słynne wyprawy na jachcie "Pilar", czy bardzo realistyczne oddanie tragizmu huraganu, który nawiedził wybrzeże Florydy naprawdę wciągają.
Czytało mi się równie dobrze jak kiedyś "Eliksir Papy Hemingwaya" Moniki Warneńskiej.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 31.03.2014 10:18

Paulka
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Paulka » 31.03.2014 10:44

Bocian napisał(a):Życiowe, polecam 8)

Skoro o życiowości mowa ... http://lubimyczytac.pl/ksiazka/113984/przelot-bocianow
arb
Cromaniak

Postnapisał(a) arb » 31.03.2014 10:53

Co prawda ja właśnie czytam Bilskiego ale widzę że różne książki tutaj się pojawiają.

Chciałbym polecić Nelsona DeMille - to moje nowe odkrycie. Jestem już po 10 jego książkach. DeMille pisze seriami (ma określone postacie), ale posiada też w swoim dorobku powieści, jak to nazywam: jednorazówki.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nelson_DeMille

Szczególnie seria Johna Coreya jest wybitna moim zdaniem. Książki często są pisane z perspektywy pierwszej osoby, bohater jakby sam opowiadał swoją historię. Humor pierwsza klasa. Postacie - genialne.

Z ciekawostek: widziałem gdzieś zestawienie, w którym jedna z książek DeMille "Szkoła wdzięku" znalazła się w Top10 najwybitniejszych książek, które nigdy nie zostaly sfilmowane. Zresztą wraz z drugą "Nad rzekami Babilonu". Polecam zarówno te dwie pozycje, jak i całą resztę.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 31.03.2014 12:52

Troszkę na fali aktualnych wydarzeń... Emmanuel Carrere Limonov
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane... - strona 4...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone