.png)
Roxi napisał(a):karalajna napisał(a):a obecnie na rozkładówce "Świat Finansjery" Terry'ego Pratchett'a
Pratchett'a uwielbiam!
Całkiem niedawno przeczytałam Wyprawę Czarownic z serii Świata Dysku.
Jest to opowieść o opowieściach, o tym, co to znaczy być wróżką i matką chrzestną, ale przede wszystkim o zwierciadłach i odbiciach.
Magrat Garlick dziedziczy magiczną różdżkę, która potrafi wyczarowywać dynie (i właściwie nic więcej...) i z pozostałymi wiedźmami udaje się do Genui, żeby pewne dziewczę nie poślubiło księcia. Wbrew Przeznaczeniu i Happy-endyzmowi.
.png)
.png)
.png)
.png)
Paulka napisał(a):Niespodziewanie wpadło mi trzy dni wolnego i bardzo dobrze ... wreszcie mogłam zasiąść na słoneczku z Bruczkowskim. Na pierwszy ogień "Powrót niedoskonały". Jeżeli ktoś lubi klimaty Barei, Redlińskiego i Głowackiego razem wziętych to jest proza Marcina Bruczkowskiego.
Powieściowy Robert Brakat projektant interfejsu użytkownika wraca po 18 latach pobytu w Japonii i nie tylko do Polski z której wyjechał w 1987 roku. Zderzenie z nową polską rzeczywistością jest sporym szoczkiem, a przystosowanie obfituje w niezłe perypetie. Czyta się wyśmienicie, bo nie dość, że autor japońskie realia zna z autopsji to i polskie podaje naprawdę lekkim piórem.
Cóż powiedzieć ... siedzę, czytam i się chichram. Jak skończę, biorę się za "Zagubionych w Tokio".

.png)
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.