Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dorota19
Croentuzjasta
Re: Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota19 » 24.04.2014 13:02

dziękuję wszystkim za odpowiedzi;)
karalajna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karalajna » 25.04.2014 07:43

Roxi napisał(a):
karalajna napisał(a):a obecnie na rozkładówce "Świat Finansjery" Terry'ego Pratchett'a :)

Pratchett'a uwielbiam!
Całkiem niedawno przeczytałam Wyprawę Czarownic z serii Świata Dysku.

Jest to opowieść o opowieściach, o tym, co to znaczy być wróżką i matką chrzestną, ale przede wszystkim o zwierciadłach i odbiciach.
Magrat Garlick dziedziczy magiczną różdżkę, która potrafi wyczarowywać dynie (i właściwie nic więcej...) i z pozostałymi wiedźmami udaje się do Genui, żeby pewne dziewczę nie poślubiło księcia. Wbrew Przeznaczeniu i Happy-endyzmowi.

Pratchett jest genialny. Jestem w trakcie odświeżania całej serii i dokupywania kilku brakujących pozycji. Chociaż w sumie od Świata Finansjery mam już wszystko, co tylko było wydane :mrgreen: a teraz czekam aż wyjdzie najnowsza - Para w ruch z moim ulubieńcem - Moistem von Lipwig :)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 25.04.2014 10:23

karalajna napisał(a): a teraz czekam aż wyjdzie najnowsza - Para w ruch z moim ulubieńcem - Moistem von Lipwig :)

Dla mnie Babcia Weatherwax i Niania Ogg są number 1 :)
karalajna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karalajna » 25.04.2014 10:31

No trzeba przyznać, że czarownice są klasą samą w sobie :) ale jakoś bardziej mnie ciągnie w stronę Ankh-Morpork ;)
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 25.04.2014 19:25

Dopiero co przeczytane - J.M.Rymkiewicz "Rejtan. Upadek Polski", J.M Rymkiewicz "Wieszanie", R. Legutko "Esej o duszy polskiej", R. Legutko "Antykaczyzm".

Obecnie czytane - Józef Mackiewicz "Droga donikąd", Grzegorz Eberhardt "Pisarz dla dorosłych. Opowieść o Józefie Mackiewiczu", Bohdan Urbankowski "Pierścień Gygesa", Alain Besançon "Święta Ruś".

Czekają - Krzysztof Jasiewicz "Rzeczywistość sowiecka 1939-1941 w świadectwach polskich Żydów" (napoczęte), Henryk Ciecierski "Pamiętniki".
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.04.2014 19:30

Dlaczegóż to taki przygnębiający wybór?
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 25.04.2014 19:32

Zacytuję J.Mackiewicza - "tylko prawda jest ciekawa".
Misiek78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Misiek78 » 26.04.2014 14:43

właśnie skończyłem czytać "Głód i Pragnienie" najnowsza część przygód Mordimera Madderdina :D
Paulka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 29.04.2014 17:45

Hallgrimur Helgason - Kobieta w 1000°C. Na podstawie wspomnień Herbjörg Maríi Björnsson

Herra to osiemdziesięcioletnia wnuczka pierwszego prezydenta Islandii – mieszka w garażu, z laptopem i starym granatem ręcznym. Pod łóżkiem ma dwa kartony pall malli, które zdąży wypalić, nim wysadzi się w powietrze. W głowie korowód nieprawdopodobnych, a jednak prawdziwych wspomnień: szaleństwo drugiej wojny światowej, ekscesy lat sześćdziesiątych, gdy romansowała z Beatlesami, absurdy współczesności. Za oknem Islandia, która właśnie pogrąża się w kryzysie.

Hallgrímur Helgason nie ma dla nas litości. Tnie ostrzem satyry, wrzuca w szalony wir historii, każe patrzeć na świat oczami ekscentrycznej staruszki. Jak nikt inny potrafi oddać szaleństwo współczesnego świata, pisać o sprawach przejmujących i trudnych w sposób ironiczny i pełen humoru.

Dobrze, że mam trochę wolnego, bo coraz bardziej wciąga. :lol:
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 02.05.2014 21:31

Wojciech Sumliński "Z mocy bezprawia"

Też uważam, że tylko prawda jest interesująca...
Paulka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 08.05.2014 21:23

Niespodziewanie wpadło mi trzy dni wolnego i bardzo dobrze ... wreszcie mogłam zasiąść na słoneczku z Bruczkowskim. Na pierwszy ogień "Powrót niedoskonały". Jeżeli ktoś lubi klimaty Barei, Redlińskiego i Głowackiego razem wziętych to jest proza Marcina Bruczkowskiego.
Powieściowy Robert Brakat projektant interfejsu użytkownika wraca po 18 latach pobytu w Japonii i nie tylko do Polski z której wyjechał w 1987 roku. Zderzenie z nową polską rzeczywistością jest sporym szoczkiem, a przystosowanie obfituje w niezłe perypetie. Czyta się wyśmienicie, bo nie dość, że autor japońskie realia zna z autopsji to i polskie podaje naprawdę lekkim piórem.
Cóż powiedzieć ... siedzę, czytam i się chichram. Jak skończę, biorę się za "Zagubionych w Tokio". :lol:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.05.2014 21:40

Paulka napisał(a):Niespodziewanie wpadło mi trzy dni wolnego i bardzo dobrze ... wreszcie mogłam zasiąść na słoneczku z Bruczkowskim. Na pierwszy ogień "Powrót niedoskonały". Jeżeli ktoś lubi klimaty Barei, Redlińskiego i Głowackiego razem wziętych to jest proza Marcina Bruczkowskiego.
Powieściowy Robert Brakat projektant interfejsu użytkownika wraca po 18 latach pobytu w Japonii i nie tylko do Polski z której wyjechał w 1987 roku. Zderzenie z nową polską rzeczywistością jest sporym szoczkiem, a przystosowanie obfituje w niezłe perypetie. Czyta się wyśmienicie, bo nie dość, że autor japońskie realia zna z autopsji to i polskie podaje naprawdę lekkim piórem.
Cóż powiedzieć ... siedzę, czytam i się chichram. Jak skończę, biorę się za "Zagubionych w Tokio". :lol:

Autor i tytuł zapisane, trzeba się do biblioteki przejść :oczko_usmiech:
dorota19
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota19 » 08.05.2014 22:09

To przy okazji znów polecę Charlotte Link...dla mnie jej książki są bardzo dobre. Na tyle dobre, że polskich przekładów jest już brak więc zakupiłam wersję obcojęzyczną i kurcze nie mogę się nadziwić, ze nawet rozumiem ;)
Poza tym zdecydowałam się na zakup kindla i jest już w drodze :) a teraz muszę się dowiedzieć jak mogę w miarę tanio przeczytać książkę. Czy z chomika jak scigam, to taka książka jest nielegalna? Czy zawsze muszę kupić ją w księgarni? Cz różni się książka z chomika a księgarni?
Jest wiele darmowych książek, ale ja wychodzę z założenia, że książka mnie ma bawić, wzruszać czy też tam najnormalniej "wciągać" więc niekoniecznie chciałabym przeczytac "Chłopów" ;) tudzież inne zacne dzieła.
Jaka jest szansa na pozyskanie książki w miarę rozsądnej cenie, (odczytaj dosłownie, jak najtanszej), ale tak by ktoś nie zapukał mi do drzwi i powiedział "ooo Ty Ty Robaczku, tak niewolno"!
Może ktoś mi łopatologicznie wyjaśnić.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 08.05.2014 22:53

Dorotko - tutaj masz wszystko o czytnikach, co , gdzie i za ile kupić i jeszcze dużo innych przydatnych informacji :D :papa:
dorota19
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota19 » 09.05.2014 11:51

Pomocne, dziękuję
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane... - strona 4...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone