Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ynka
Cromaniak
Re: Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane

Postnapisał(a) ynka » 19.06.2013 20:56

Kenik napisał(a):
ynka napisał(a):
Kenik napisał(a):Wreszcie "Dzienniki kołymskie" Jacka Hugo-Badera doczekały się u mnie swojej kolejki. Ależ się to czyta. Prawdziwy reporterski majstersztyk !

Przerysowane ;)
Szczególnie Biała gorączka, no cóż lepiej się sprzedają książki o "dzikiej Rosji" :roll:

Słuszne określenie ... przerysowane a mimo to wciągające.

Miłej lektury życzę :)
Ja nie umiałam przeczytać do końca tej drugiej książki, irytowały mnie te opisy dróg i obyczajów, może dlatego że znam to z autopsji ;)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2013 21:14

ynka napisał(a):Miłej lektury życzę :)
Ja nie umiałam przeczytać do końca tej drugiej książki, irytowały mnie te opisy dróg i obyczajów, może dlatego że znam to z autopsji ;)

Ja podobnie reaguję na Stasiuka opisującego realia Beskidu Niskiego.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 19.06.2013 21:15

Kenik napisał(a):Ja podobnie reaguję na Stasiuka opisującego realia Beskidu Niskiego.

Ja na niego tak nie reaguję... :)
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 20.06.2013 05:57

Bocian napisał(a):Tego jest chyba z 10 tomów... :)

Dokładnie 10 :)
Ale zacząć trzeba od pierwszego :lol:
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 20.06.2013 06:31

Roxi napisał(a):
Bocian napisał(a):Tego jest chyba z 10 tomów... :)

Dokładnie 10 :)
Ale zacząć trzeba od pierwszego :lol:

Chyba po czwartym czy piątym dałem spokój. Jak już ożywili gościa co go w poprzedniej części tak zabili na śmierć, że łomatko to odpuściłem :) A załatwili go na cacy już w pierwszym ;)
viltob08
Cromaniak

Postnapisał(a) viltob08 » 20.06.2013 07:08

ynka napisał(a):
Kenik napisał(a):Wreszcie "Dzienniki kołymskie" Jacka Hugo-Badera doczekały się u mnie swojej kolejki. Ależ się to czyta. Prawdziwy reporterski majstersztyk !

Przerysowane ;)
Szczególnie Biała gorączka, no cóż lepiej się sprzedają książki o "dzikiej Rosji" :roll:

Tak na marginesie, to jednym tchem przeczytałam Sagę ( "Bez pożegnania" ) Barbary Rybałtowskiej o pobycie na Syberii jej matki i babki podczas wojny. Dla mnie bardzo wiarygodne, piękne, smutne i straszne.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2013 07:55

viltob08 napisał(a):Tak na marginesie, to jednym tchem przeczytałam Sagę ( "Bez pożegnania" ) Barbary Rybałtowskiej o pobycie na Syberii jej matki i babki podczas wojny. Dla mnie bardzo wiarygodne, piękne, smutne i straszne.

Tego nie znam. Ale będąc w tematyce Rosji. Wiele osób zachwycało się "Wołoką" Mariusza Wilka. Sięgnęłam, ale ledwo zmogłam. Ciężko mi się czytało.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2013 07:56

Bocian napisał(a):
Kenik napisał(a):Ja podobnie reaguję na Stasiuka opisującego realia Beskidu Niskiego.

A jak reagujesz ? :)
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 20.06.2013 08:12

Bocian napisał(a):Chyba po czwartym czy piątym dałem spokój. Jak już ożywili gościa co go w poprzedniej części tak zabili na śmierć, że łomatko to odpuściłem :) A załatwili go na cacy już w pierwszym ;)

Tylko nie mów kto kogo tak zabił na śmierć, bo uduszę :twisted:
Jestem tak mniej więcej w połowie, w sumie to nie za wiele się dzieje, a czyta się super! Co tu dużo mówić- Brian Lumley i wszystko jasne :)
ynka
Cromaniak

Postnapisał(a) ynka » 20.06.2013 08:29

Kenik napisał(a):
viltob08 napisał(a):Tak na marginesie, to jednym tchem przeczytałam Sagę ( "Bez pożegnania" ) Barbary Rybałtowskiej o pobycie na Syberii jej matki i babki podczas wojny. Dla mnie bardzo wiarygodne, piękne, smutne i straszne.

Tego nie znam. Ale będąc w tematyce Rosji. Wiele osób zachwycało się "Wołoką" Mariusza Wilka. Sięgnęłam, ale ledwo zmogłam. Ciężko mi się czytało.

Ja też nie znam "Bez pożegnania", znalazłam w sklepie internetowym, zamówię, przeczytam i się wypowiem :)
Mam trzecią noc zerwaną, bo przeszukuję archiwa, fora historyczne, poznaję pochodzenie mojego rodu i powody przebycia na Syberię ich życie, byt i zwyczaje. Więc jestem w "temacie" ;)
Aczkolwiek z doświadczenia wiem, że wszystkie opowieści z tam tych terenów, nie tylko polskich autorów z prawdą nie mają nic wspólnego.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2013 08:48

ynka napisał(a):
Kenik napisał(a):Ja też nie znam "Bez pożegnania", znalazłam w sklepie internetowym, zamówię, przeczytam i się wypowiem :)
Mam trzecią noc zerwaną, bo przeszukuję archiwa, fora historyczne, poznaję pochodzenie mojego rodu i powody przebycia na Syberię ich życie, byt i zwyczaje. Więc jestem w "temacie" ;)
Aczkolwiek z doświadczenia wiem, że wszystkie opowieści z tam tych terenów, nie tylko polskich autorów z prawdą nie mają nic wspólnego.

Skoro tak grzebiesz w rodzinnej historii może przelejesz kiedyś na papier i poczytamy. :)
viltob08
Cromaniak

Postnapisał(a) viltob08 » 20.06.2013 08:55

ynka napisał(a):
Kenik napisał(a):

Ja też nie znam "Bez pożegnania", znalazłam w sklepie internetowym, zamówię, przeczytam i się wypowiem :)

myślę, że Ci się spodoba ( kolejne tomy może już trochę mniej), rozmawiałam z osobą, której mama również tam była i mówiła, że dużo prawdy w tej książce jest, aczkolwiek nie jest to dokument tylko powieść, wiec wiele faktów jest "wygładzonych". Co do książki, to wszyscy, którzy czytali z mojego otoczenia, zachwycili się.
ynka
Cromaniak

Postnapisał(a) ynka » 20.06.2013 09:06

Kenik napisał(a):
ynka napisał(a):
Kenik napisał(a):Ja też nie znam "Bez pożegnania", znalazłam w sklepie internetowym, zamówię, przeczytam i się wypowiem :)

Skoro tak grzebiesz w rodzinnej historii może przelejesz kiedyś na papier i poczytamy. :)

hi hi... może jako opowieści dla dzieci o dzieciństwie małej rezolutnej Ynce :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2013 10:20

ynka napisał(a):[
hi hi... może jako opowieści dla dzieci o dzieciństwie małej rezolutnej Ynce :oczko_usmiech:

Może :) Zdjęcie przed kartą tytułową już masz. :lol:
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 20.06.2013 10:47

Kenik napisał(a):
Bocian napisał(a):

A jak reagujesz ? :)

W ogóle :) Nie znam gościa :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane... - strona 2...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone