Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
who
Croentuzjasta
Re: Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane

Postnapisał(a) who » 27.04.2013 22:07

Hmm..., czytam cztery "jednocześnie". Kevin MacDonald: "Kultura krytyki. (...)", Bohdan Urbankowski: "Czerwona msza", Frank Wilczek: "Lekkość bytu, masa, eter i unifikacja sił", St. Cat Mackiewicz: "Myśl w obcęgach".
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.05.2013 21:07

Lubię literaturę biograficzną, więc chętnie sięgam po pozycje z serii "A To Polska właśnie" . Polecam "Schulza" Jarzębskiego, "Dwudziestolecie literackie" Zawady, "Żydzi" Żbikowskiego.
Z literatury pięknej :
"Szklany klosz" Sylwii Plath, ciągle się powstrzymuję, żeby po raz kolejny nie sięgnąć. :)
"Madame" Libery początkowo sięgnęłam z zawodowego obowiązku i miłe zaskoczenie ... naprawdę dobra.
"Za rzekę, w cień drzew" Hemingwaya ... niedoceniona w jego dorobku, ale jak dla mnie majstersztyk.
"Inne Głosy, Inne Ściany" Capote ... taką literacką senność uwielbiam.

Z literatury lżejszej :
ja natka napisał(a):Skończyłam "Lilkę" Małgorzaty Kalicińskiej.
Polecam. Pełna ciepła, ale i smutku książka.

Też niedawno skończyłam. Pierwszą połowę prawdę mówiąc trochę męczyłam i miałam odczucie, że Kalicińskiej weny brak ... ale druga część zdecydowanie lepsza.

"Zwyczajny facet" Kalicińskiej dobry na niemyślenie.

"Pasje i uspokojenia" Fleszarowej-Muskat chyba jedna z lepszych w jej dorobku poza serią "Tak trzymać".
W tej chwili czytam "Dwie ścieżki czasu".

Z najnowszej epistolografii dobrze się czyta "188 dni i nocy" i "Między wierszami" duetu Domagalik -Wiśniewski
Roxi
Koneser
Re:

Postnapisał(a) Roxi » 07.05.2013 13:38

rbandula napisał(a):
mutiaq napisał(a):Obecnie zmieniłam klimat, koleżanka pożyczyła mi "Tysiąc wspaniałych słońc" Khaled'a Hosseini'ego.

Tego samego autora: "Chłopiec z latawcem". Polecam obie książki!

Długo szukałam tej wypowiedzi żeby ją zacytować. "Chłopiec z latawcem" zrobił na mnie ogromne wrażenie.
Książka jest niesamowita. Jedna z lepszych jakie ostatnio czytałam z gatunku nie wchodzącego w fantasy czy King'owskie klimaty.

Wzrusza...
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2013 13:04

Dzisiaj ślęcząc przy maturze wzięłam się wreszcie za długo czekający w kolejce "Pokaz prozy" - antologię 12 krótkich form "śmietanki polskich prozaików". Barańczak jak zwykle nie zawiódł. Chwin, któremu nie mogłam poświęcić całej uwagi trochę enigmatyczny. Jutro ... Huelle.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 16.05.2013 08:04

16 - 19 maja uczta dla smakoszy książek :)

Ponad 500 wystawców, ponad 500 autorów, na Stadionie Narodowym, więc z dodatkową atrakcją,
jakby ktoś chciał w tym czasie zajrzeć do Warszawy.

Pozdrawiam
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 21.05.2013 12:12

Wczoraj skończyłam Cień wiatru i zupełnie nie wiem dlaczego swego czasu był taki szał na tą książkę.
Fajna, ale żeby się zachwycać? Tło historyczne trochę książkę uratowało, bo sama fabuła przewidywalna.

Po dłuższym czasie wracam do Świata Dysku :)
agata26061
Cromaniak

Postnapisał(a) agata26061 » 28.05.2013 15:42

Ostatnimi pozycjami jakie czytałam, to kilka powieści Harlana Cobena. Ostatnio trochę czasu mi brak na czytanie, ale muszę wrócić właśnie do tego autora i dokończyć resztę powieści. Są wciągające, aczkolwiek po przeczytaniu kilku pozycji, można przewidzieć, że zakończenie i tak będzie inne niż nam się wydaje :D :D :D
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 29.05.2013 09:03

Apetyczne: Zupa z granatów oraz Woda różana i chleb na sodzie autorstwa Marshy Mehran.
Nie porywają, ale naprawdę sympatyczne.

Za to wciągnęła nas trylogia (czekamy na 4 część) Dziewiąty Mag (2. Zdrada, 3. Dziedzictwo) A.R. Reystone (pseudonim polskiej pisarki fantasy)

I mówcie co chcecie, ale polubiłam Oksę Pollock i towarzyszące jej zgadurki, Bzikuski i magię...

Gorzej, bo jakoś na wakacje nic fajnego nie wyczaiłam (w sensie czytania, bo miejscówka na Hvarze czeka)... Pomożecie?
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 29.05.2013 09:47

Męczę ostatni tom Harry'ego Potter'a :shock:

Aneta co porabiacie w weekend :?: dobra napisałem na priv :)
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 29.05.2013 10:02

przeczytałam. I HP i wiadomość.
mam nadzieję, że do zobaczenia.
viltob08
Cromaniak

Postnapisał(a) viltob08 » 29.05.2013 10:18

Uwielbiam skandynawskie kryminały :-), ale czytam w zasadzie wszystko, co mi wpadnie w łapy :oops: Ostatnio, zachęcam do przecztania, autobiografia Beaty Tyszkiewicz, Nie wszystko na sprzedaż. Polecam, bo napisana z duża dozą humoru i samokrytycyzmu :papa:
agata26061
Cromaniak

Postnapisał(a) agata26061 » 29.05.2013 10:57

Leszek Skupin napisał(a):Męczę ostatni tom Harry'ego Potter'a :shock:
)

A ja właśnie zbieram się do przeczytania Harry'ego, ale gdzieś nie mogę się zebrać. Muszę nad tym popracować :D
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 29.05.2013 11:04

Muszę przyznać, że pierwsze tomy połykałem :D ale ten ostatni własnie męczę od dwóch miesięcy... przeczytałem 60 stron :shock:
agata26061
Cromaniak

Postnapisał(a) agata26061 » 29.05.2013 11:21

Prędzej, czy później przeczytam Harry'ego, bo muszę zaspokoić swoją ciekawość, czy faktycznie powieść warta grzechu :D ;)
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 29.05.2013 11:37

lepiej żałować za grzechy, niż żałować, że się nie grzeszyło ;-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane... - strona 2...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone