Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 25.07.2012 21:15

Niee nooo, fajnie jest o ile nie informuje się całego świata o tym, co się aktualnie je i jak często robi siusiu :twisted: :wink:
mich
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mich » 25.07.2012 21:25

...
Kasiulka85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiulka85 » 28.07.2012 11:02

Ja ze swojej strony z fantasy polecam: niedawno odkrytego przeze mnie Patrica Rothfussa i jego Kronikę królobójcy, C.S. Friedmann "Uczta dusz".
Z kryminałów polecam "Bielszy odcień śmierci".
rbandula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbandula » 28.07.2012 19:35

mutiaq napisał(a):Obecnie zmieniłam klimat, koleżanka pożyczyła mi "Tysiąc wspaniałych słońc" Khaled'a Hosseini'ego.

Tego samego autora: "Chłopiec z latawcem". Polecam obie książki!
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 30.07.2012 09:23

Kasiulka85 napisał(a):Ja ze swojej strony z fantasy polecam: niedawno odkrytego przeze mnie Patrica Rothfussa i jego Kronikę królobójcy

Czytałam to kilka lat temu i też bardzo miło wspominam.
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 31.07.2012 16:24

jako, że mam fisia kulinarnego ;) to książki też w tym kierunku i ostatnio na tapecie "zupa z granatów" i "woda różana i chleb na sodzie" Marsha Mehran
Kasiulka85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiulka85 » 31.07.2012 16:49

Zupa z granatów - bardzo fajna czytałam
Arek
Koneser
Re: Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 20.08.2012 09:45

Plaża i książka to dobre połączenie.
"Podróże z Herodotem" Ryszarda Kapuścińskiego
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 22.08.2012 08:05

Polecam cykl powieści „Korpus”, autor W.E.B. Griffin, a właściwie William Edmund Butterworth. Moim zdaniem w cyklu tym doskonale opisał realia i rzeczywistość służby żołnierzy w Piechocie Morskiej Stanów Zjednoczonych w czasie II Wojny Światowej i podczas wojny w Korei. Oczywiście trzeba lubić tego rodzaju literaturę.
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 22.08.2012 11:42

Najukochańsza i najbardziej zapadająca w pamięć: "Dymy nad Birkenau" Szmaglewskiej.

Następne w kolejności, to: "Wystarczy być" Kosińskiego
i "W księżycową jasną noc" Whartona.

"Malowanego Ptaka", o którego ktoś na początku pytał czytałam z 2 powodów:
po pierwsze autor podobno pochodzi z tych samych okolic co i ja, po drugie swego czasu było o niej głośno...
Moje odczucia: bardzo drastyczne opisy, czasem powodujące wręcz odruch wymiotny, jednak myślę, że warto - bardzo zapada w pamięć...

"Boso ale w ostrogach" Grzesiuka też, bardzo bardzo... i Kolumbowie rocznik 20 Bratnego też
"Imię róży" Eco, Tolkien: "Hobbit", "Władca Pierścieni" - kocham je...

Wszystkie Kingi, Mastertony, Ludlumy, Higginsy, Forsythe'y, MacLeany i jeszcze paru innych, których nazwiska wyleciały mi z głowy, generalnie akcja, sensacja, kryminał, horror.. - ostatnio na plaży dla przypomnienia, po latach znowu "Miasteczko Salem" (mój pierwszy King ;)) - film do doopy, książka the best jak większość pierwszych razów :P

"Gra Geralda" Kinga - co najmniej kilka razy, tak jak i "Misery"
oraz "Spisek Akwitanii" czy seria o Bournie Ludluma
albo "Złote Rendez-Vous" "Wiedźma morska" czy "Żegnaj Kalifornio" McLeana,
nie wspominając o "Działach Nawarony" czy "Stacji arktycznej Zebra"

Jeszcze mi się T. Clancy przypomniał i "Polowanie na czerwony październik"

S. Meyer - wstyd się przyznać ale, wszystkie części łyknęłam jak pelikan, choć miałam pewne obawy czy to dla mnie historia...

Pomijam w powyższym opisie wszelkie moje młodzieńcze fascynacje Aniami z Zielonego wzgórza, Winnetou, Wyspami Skarbów, czy wszystkim co się zdarzyło Niziurskiemu napisać i innymi bo nie wiem kiedy skończyłabym pisać... ;)
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 22.08.2012 19:44

Anai napisał(a):
Wszystkie Kingi .....

Dobrze wiedzieć, że są tu jeszcze inni oprócz mnie "kingomaniacy' :D :papa:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.08.2012 20:09

Anai napisał(a):"Boso ale w ostrogach" Grzesiuka też, bardzo bardzo... i Kolumbowie rocznik 20 Bratnego też
"Imię róży" Eco, Tolkien: "Hobbit", "Władca Pierścieni" - kocham je...

Zacne pozycje ...

Niedawno, na Żoliborzu, odsłonięto pomnik Kolegium A, na którym wzorował się Bratny pisząc Kolumbów.
Przy odsłonięciu byli dawni żołnierze Oddziału.

Strasznie tajemnicza jednostka - nawet dziś mało kto o nich wie.
Trochę na blogu o nich napisałem.

No a Grzesiuk ... Pięć lat kacetu, pierwsza jego powieść, mimo, że przygnębiająca, też warta przeczytania.
Szkoda, że przekonania miał plugawe, ale, z drugiej strony, warszawski apasz, więc czego się tam po nim spodziewać :D

Pozdrawiam
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 23.08.2012 11:51

wojan napisał(a):Dobrze wiedzieć, że są tu jeszcze inni oprócz mnie "kingomaniacy' :D :papa:

Są! Są!
Czytam wszystko co Kinga i zazwyczaj zatracam się już po kilku stronach przedmowy autora :)
Dla mnie mistrzostwem jest Mroczna Wieża....
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 23.08.2012 15:12

Ja spędzając jeden z fragmentów tegorocznych wakacji prawie w puszczy na Mazurach postanowiłem,że przeczytam ponownie "Hobbit - czyli tam i z powrotem" - Tolkiena. Plener sprzyjał, a zbliżająca się grudniowa premiera pierwszej części ekranizacji zachęciła. Czytałem dawno i wiele szczegółów zapomniałem. Zastanawiałem się z przyjaciółmi gdzie Jackson zakończy część pierwszą. Moim zdaniem będzie to po beczkowej ucieczce z niewoli Elfów i dotarciu do miasta ludzi.
Pozdrawiam.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.09.2012 20:38

Fanom Kinga i nie tylko polecam "Dallas '63", REWELACJA!! Zacząłem czytać nad Jadranem, na szczęście tuż przed samym powrotem, bo się nie mogłem od niej oderwać ;) :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane... - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone