Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Vodice. Hotel Jadran Plavi i wodospady Krka

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ajgor
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ajgor » 07.05.2007 21:17

Witam.
W czerwcu wybieram sie do Vodic (bedzie to moja pierwsza wizyta w Chorwacji), i mam w zwiazku z tym kilka pytan.
Pierwsza sprawa - gdzie w Vodicach miesci sie hotel Jadran Plavi (tam mam mieszkac). I jaka jest plaza w jego okolicy. Czy istnieje jakis dobry plan Vodic w internecie? Znalazlem same malo wyrazne :(
Druga sprawa - Jaki z Vodic jest dojazd do wodospadow Krka, zeby zwiedzic to, co najciekawsze. I ile trzeba na takie zwiedzanie szykowac pieniedzy. Nie jade samochodem, tylko autokarem z biura podrozy, wiec bede musial tam poruszac sie autobusami. I ogolnie.. Jaka tam jest pogoda w polowie czerwca (jade ósmego), jaka woda itp:)
marek2006
Globtroter
Re

Nieprzeczytany postnapisał(a) marek2006 » 11.05.2007 21:19

Byłem w Vodicach dwa lata temu,ale gdzie jest hotel to nie wiem.Plaże są oczywiście kamieniste z jeżowcami.Ja byłe na początku lipca i muszę Cie zmartwić bo w Vodicach woda była bardzo zimna.Codziennie z przystani kilka stateczków wycieczkowych wypływa na wodospady Krk-a i myślę że nimi najłatwiej się tam dostać.Nie pamiętam ile płaciliśmy ale w cenie był :rejs,rakija,obiad na stateczku,wejściówki do parku i w drodze powrotnej kąpiel w rzece gdzie woda była bardzo ciepła.Hoteli w Vodicach jest sporo ale nie przywiązywałem do nazw uwagi .Miasto nie jest ogromne więc hotel znajdziesz bez problemu na miejscu.Myśmy mieszkali w prywatnym apartamencie.
Ajgor
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ajgor » 14.05.2007 16:07

Dzieki za odpowiedz :)
Bardzo zimna woda w lipcu w Chorwacji? Ale chyba zimna w skali Chorwacji:)
Czyli pewnie i tak o kilk stopni cieplejsza od Baltyku w srodku lata :)
A jeszcze pytanko. Jak tam wyglada sprawa z bankomatami. Nie ma problemu z wybraniem pieniedzy? A tak z ciekawosci na przyszlosc.. Ile kosztuja kwatery?:) Ja juz mam oplacone wczasy w hotelu z wyzywieniem. Ale a nuż nam sie spodoba i zechcemy tam wrocic:)
Ajgor
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ajgor » 20.05.2007 11:35

Sorki za dopisywanie posta, ale zrobilem to celowo, zeby post nie zniknal w odmetach, tylko zeby ktos zauwazyl pytanie i ewentualnie odpowiedzial :)
Chodzi mi o to, jaka woda jest w Vodicach> Czy czysta, czy raczej zanieczyszczona?
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 20.05.2007 14:12

Ajgor napisał(a):Jaka woda jest w Vodicach? Czy czysta, czy raczej zanieczyszczona?

http://www.mzopu.hr/more/default.aspx?id=1000
Maaya
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maaya » 23.05.2007 12:06

Ajgor, woda w Vodicach jest bardzo przyzwoita, pisze to "z brzegu" jako turystka i plażowicz, nie zaś jako nurek -tu nie chciałabym sie wypowiadać. Temperatura wody jest w duzym stopniu uzależniona do pogody a w szczególnosci prądów morskich, byłam w ubiegłym roku w czerwcu na 4 dni, było bardzo fajnie, i pluskałam sie na całego. Podobnie po sztormach- woda jest decydowanie zimniejsza, ale słyszałam od miejscowych,że w Vodicach i tak ten skok temeperatur nie jest zbytnio odczuwalny.

Co do KRK- podobnie jak przedmówca polecam wyprawę statkiem - króciutko, ale bardzo przyjemnie. Transportem autokarowym jest zdecydowanie mniej radośnie ( "pot z niej spływa, tłusta oliwa" i tak dalej Brzechwą). Musiałbyś sie z Vodic wyprawic do Szybenika , a później ok. 15 km autokarem, albo bezpośrednio, jednak strasznym gruchotem:F Stateczki odpływaja z przystani, codziennie, zdecydowanie wyprawy do KRK nie odpuszczaj!
Jadran Plavy to chyba nazwa jednego z hoteli w kompleksie hotelowym na samym nabrzeżu, nie pamietam całościowej nazwy,ale standard ok.
pozdrav:)
Maaya
Irecki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irecki » 23.05.2007 12:22

tu mozesz sledzic temperatury morza na bierzaco, nie ma co prawda Vodic ale sa inne miejscowosci jak Sibenik, Zadar czy Spli ..wiec srednia zawsze wyciagniesz sobie sam :-)

http://vrijeme.hr/more_n.html

tu masz cos o prywatnych apartamentach

http://www.dalmatina.info/eng_Private-a ... nt_all.htm

tutaj troche zdjec z Vodic i okolic

http://www.hrholiday.com/croatia/thumbn ... m=3&page=1

a tu srednie kursy walut z kazdego dnia

http://www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm

pozdrawiam
Irecki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irecki » 23.05.2007 13:01

http://www.hrholiday.com/croatia/albums ... C00459.jpg

na budynku z prawej strony (sciana z kamienia) widac dziure z bankomatem ...bo tez pytales o bankomat, od niego w promieniu 200m masz chyba ze 3 kantory :-)
Ajgor
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ajgor » 23.05.2007 13:46

Dziekuje wszystkim za wyczerpujace odpowiedzi.
Na tym forum jest swietna atmosfera :) Czytajac tutaj posty mam wrazenie, jak bym juz byl na miejscu:)

A jeszcze pytanko. Ile kosztuje taka wycieczka statkiem do Krka? Pewnie w programie wczasow bedzie wycieczka fakultatywna, ale chcial bym wiedziec, czy lepiej placic za ta wycieczke, czy wybrac sie na wlasna reke:) Podobno w tej wyprawie statkiem kest w programie obiad i kąpiel pod wodospadem...
Annetta
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Annetta » 28.05.2007 12:39

Witam,
Vodice ładne ale tłoczne, byłam w zeszłym roku, natomiast 2 km w str. Sibenika w Srimie spokojniej i dużo ładnych kwater oraz plaża z drobnym żwirkiem i za przystanią z czymś co można nazwać piaskiem. Dla dzieci jest ok.
W tym roku 15.06 właśnie tam jedziemy,mam upatrzoną kwaterę, z polecenia, jest czysto, przystępnie w cenie, po dotarciu na miejsce okaże się prawdą to polecę Wam.
Vodice polecam jako bazę wypadową nie tylko do N.P. Krka ale do Zadaru, Sibenika i Trogiu oraz Splitu, chociaż to męczące.
Niestety nie wiem jak dopłynąć do Krka, ale polecam samenu pojechać na parking od strony Drinovci i tam wejść na teren Parku. Jak już będziesz najciekawszy jest "dolny" odcinek z kładkami i wodospadem, gdzie można się kąpać. Pięknie!
Annetta
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Annetta » 28.05.2007 12:45

Doczytałam Twojego posta dalej - jeśli chodzi o wodę "czystsza" jest w stronę Srimy (na pn. nie byłam :oops: ) ale może jeszcze sprawdzę.
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 06.06.2007 21:52

Czy stateczek z Vodic płynie do Skradina, czy do wodospadu, a może jeszcze dalej w górę rzeki? Ile czasu trwa taka wycieczka? Czy mamy dużo czasu na obejście wodospadu, czy trzeba się śpieszyć na powrót?
Odpowiedzi pozwolą mi rozstrzygnąć kwestię czy z Vodic jechać własny autkiem, czy płynąć stateczkiem?

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone