Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Vela Luka na Korculi - gdzie i jak ? Prosze o rady

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 30.01.2009 15:54

maslinka napisał(a):Pawelsko, podłączę się do Twojego wątku z pytaniem, bo też chcemy jechać do Vela Luki w tym roku.

dangol napisał(a):Miasteczko fragmentarycznie pojawia się też w moich relacjach z wakacji 2005 i 2007

Danusiu, pisałaś, że jaskinia Vela Špilja zamknięta kratami. Czy bywa w ogóle dostępna dla "zwiedzających", czy też nie można jej zobaczyć? Czy wobec tego sam spacer w górę szlakiem jest na tyle atrakcyjny, że warto się tam zapuszczać? :wink:

Pozdrawiam :)

A ja myślę, że dla chcącego nic trudnego... Najprawdopodobniej wystaczy spytać w TZ w Vela Luce, czy jest możliwość zwiedzenia jaskini. Pewnie jest ktoś, kto nad jaskinią czuwa...Z tym, że (jak znam życie) pewnie zwiedzanie tylko z przewodnikiem...
P.S.
TU fajna stronka o jaskini.
Może zaspokoi głód wiedzy i ciekawość (może zwiedzanie nie będzie już konieczne).
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.01.2009 16:00

Byłem w jaskini i podobało Nam się, a spacer i widoki miodzio.
Jest ścieżka na skróty ale trudno w tamta stronę na nią trafić, z powrotem łatwo.

Ciekawostka; niegdys jaskinia była bardzo ważnym punktem spotkań ludów wędrujących. Tam gdzie teraz jest Vela Luka kiedys kończył sie lad stały. Morze miało poziom nizszy o chyba 150m.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.01.2009 16:07

A to jednak groty nie pomylilem; pozostaję przy swoim zdaniu...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.01.2009 16:18

Danusiu, dzięki za odpowiedź. Hum to dla mnie na Korculi obowiązkowy punkt programu, ale myślę, że do Vela Spilji też się wybierzemy, choćby ze względu na widoki :) Mam jeszcze pytanie: co według Ciebie warto zwiedzić na Korculi (poza miastem Korcula i Vela Luką) :?: Wstępnie myślałam o popłynięciu na wyspy Proizd (Kasia polecała plaże) i Osjak, i o zwiedzaniu Blato.
Będziemy na Korculi około tygodnia, camping Mindel.

Dzięki, Kasiu, za podesłanie linka do strony o jaskini. Spróbujemy spytać na miejscu, w Vela Luce. Jak już będziemy tak blisko, to można zajrzeć, czemu nie :)

igg napisał(a):Byłem w jaskini i podobało Nam się, a spacer i widoki miodzio.
Jest ścieżka na skróty ale trudno w tamta stronę na nią trafić, z powrotem łatwo.

Igg, jak Wam się udało wejść :?: Kraty były otwarte? Poszliście z przewodnikiem?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.01.2009 16:42

Było otwarte, a w środku przewodnik. Mówił dobrze po angielsku, opowiedział, pokazał. To było w 2007 około 20 czerwca

Wewnatrz jaskinia rozciąga sie na prawo. Okrążając ją można przeczytać z kolejnych tablic fakty antropologiczne, archeologiczne i historyczne. W sklepieniu sa dwie dziury, większa na przeciw wejscia. W najciemniejszym zakatku po prawej jest odkrywka archeologiczna, warstwy schodkowe linki tabliczki itp. Fajne i ciekawe miejsce.

Podobno stamtad jest juz blisko do morza w kierunku przeciwnym niz Vela Luka, ale nie byłem.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.01.2009 16:50

Dzięki, Igg. Fajnie, że przewodnik jest na miejscu. Jedziemy w lipcu, więc w szczycie sezonu, to na pewno też będzie otwarte :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.01.2009 17:10

pawelsko

Jak wejdziesz do Vela Spilja po drodze robiąc zdjęcia to avatarek będziesz mógł mieć ładniejszy :wink:
pawelsko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelsko » 30.01.2009 19:05

Trzymam Cię za słowo IGG i postaram się żeby tak było.
Jeśli ktoś chce obejrzeć to wrzucam link do forum Minolty a w nim na kolejnych stronach kilkanaście fotek z ubiegłorocznego wypadu do Cro.

http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=12188&page=53

A tu z przed trzech lat Czarnogóra + Chorwacja

http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=12188
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 30.01.2009 20:11

Pawelsko - piękne fotki robisz 8) , liczę na to, że po powrocie z tegorocznych wakacji, trochę ich nam pokażesz :D

Agnieszko, mój pobyt na wyspie był zbyt krótki :( i turystyczne mało aktywny (2005 - w gruncie rzeczy przeważało błogie lenistwo nad wodą :lol: ), zbyt wiele nie zobaczyliśmy, to i radzić trudno... Sama będziesz wiedziała najlepiej, co warto a co nie, jak już tam będziesz. Z pewnością odkryjesz wiele fajnych miejsc, a ja potem będę miała sporo radości, czytając Twoją relację. Co do wspomnianych wysepek - Proizd znam tylko z netu, ale to wystarczy, żeby zgodzić się z Kasią i innymi, którzy są tym miejscem zachwyceni - troszkę mi przypomina zatoczkę pod latarnią :). Osjak - hmm, nie zrobił na mnie jakiegoś piorunującego wrażenia, gdy przepływaliśmy obok, co oczywiście niczego nie oznacza...
Blato - trochę zaniedbane, lekko ospałe, ale bardzo mi się podobało. Z pewnością warto tam się zatrzymać na troszkę, łącząc zwiedzanie miasteczka z jeszcze jakims innym miejscem... A Korcula - nie znam nikogo, komu by się tam nie podobało :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.01.2009 22:30

Dzięki, Danusiu.
Już sobie zrobiłam wstępną rozpiskę "atrakcji", jakie chcemy zobaczyć na Korculi :) Wyszło tego całkiem sporo. A najważniejsze to dla mnie odkrywanie urokliwych plaż i zatoczek oraz takich miejsc, o których nie piszą przewodniki...
pawelsko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelsko » 30.01.2009 22:46

dangol miło mi że się podobały, obiecuje po przyjezdzie też coś wrzucić
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 01.02.2009 11:49

jacek77 napisał(a):Witam
Dopisze sie do tematu, interesuje mnie Uvala Nova, zatoka 7 km od Vela Luka z południowej strony wyspy naprzeciwko wysepki Trstenik. Będe wdzięczny za wszelkie info (plaże, drogi itp)

Nikt nic nie wie? szkoda, wnioskuje że miejsce odludne i mało uczęszczane i o to mi chodzi(cisza i spokój tylko szum błękitnego Jadrana)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.02.2009 17:33

Uvala Nova - wygląda , że tu cicho i spokojnie :lol:
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 01.02.2009 22:35

Janusz Bajcer napisał(a):Uvala Nova - wygląda , że tu cicho i spokojnie :lol:

Dokładnie w tym domu mam zarezerwowany apartament
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.02.2009 23:34

jacek77 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Uvala Nova - wygląda , że tu cicho i spokojnie :lol:

Dokładnie w tym domu mam zarezerwowany apartament

Trafiony - zatopiony :lol: miłego wypoczynku, czekamy na relację po powrocie :lol:

Vela Luka
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Vela Luka na Korculi - gdzie i jak ? Prosze o rady - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone