Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Vela Luka na Korculi - gdzie i jak ? Prosze o rady

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.01.2009 21:34

Coś ode mnie;

W Vela Luka z plażami jest trochę kiepsko, bo daleko. Z jadnej strony trzeba obejść długa zatokę Bale, z drugiej taką małą stocznię :)
Ja obchodziłem stocznię, bo mieszkałem z tej strony miasta i na plazach za zatoką nie byłem. A tam gdzie byłem to godzinkę się idzie :!:
ale mozna mieć swoją zatoczkę - tez byłem w czerwcu.
Uwaga na "jeże" w wodzie.

Po wyspie kursują autobusy i są zsynchronizowane z promami. Ale są napchane do granic mozliwości, kierowcy oszukują (jak się gada po słowiańsku - to nie oszukują). Jak wysiadaliśmy a Cara (czy moze Smokvica) to pół autobusu musiało wysiąść i pół bagaży.
Pobrudził mi się plecak w bagażniku smarem :evil:

Wypożyczalnie drogie - skuter 150 kn autko chyba 300 kn / dzien. Plus paliwko.

Stopem jest dużo przyjemniej, szybciej i ciekawiej. Można podpytać o atrakcje.
Jechaliśmy busem w 3 osobowej kabinie a plecaki w chłodni na hakach. Kierowca załatwił nam nocleg przez telefon.
Jechalismy Renówka 4 z dziadkiem 78letnim, zabrał nas swoje winnice, opowiadał, jedlismy pyszne czereśnie bo to w czerwcu było
Jechaliśmy z dwoma laskami w bikini BMWicą do Zavalaticy rajdowo 8O

Można wyskoczyć na sąsiednie wyspy i bardzo warto!
To duza zaleta Vela Luki.

Do Hvaru wodolotem jakieś 40 kun i 45 min. Hvaru nie trzeba reklamować. Fotki w necie wystarczy zobaczyć co tam można zobaczyć.
Widoczek ze wzgórza na Pakelni Otoki jak to się kolokwialnie mówi "urywa dupę".

I analogiczny widoczek urywa, jak jeszcze ma co, ale to już na Lastovie.
Trzeba promem z Vela do Ubli i tam autobusem, lepiej stopem do Lastova.
Tam wchodzimy na górke z obserwatorium astronomicznym i Archipelag Lastovski po prawej, Lastovo po lewej a zatoki Lucica i Sv Michal na wprost.

Obie wycieczki trzeba zaplanować na cały dzień, obcykac promy itd.

Uwaga - odwiedzenie tych miejsc grodzi nieuleczalnym uzależnieniem

:lol:
pawelsko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelsko » 30.01.2009 08:34

igg napisał(a):
Po wyspie kursują autobusy i są zsynchronizowane z promami. Ale są napchane do granic mozliwości, kierowcy oszukują (jak się gada po słowiańsku - to nie oszukują). Jak wysiadaliśmy a Cara (czy moze Smokvica) to pół autobusu musiało wysiąść i pół bagaży.
Pobrudził mi się plecak w bagażniku smarem :evil:

:lol:

Dzięki bardzo za cenne informację. Dopytam jeszcze o autobusy. Czy koniec czerwca tez tak bywaja zatłoczone?
Bilety kupuje sie u kierowcy czy jest w Vela Luka jakis dworzec z kasą.
Jeszce o wodoloty na Hvar, znasz moze godz. kursowania, może jakis rozkład?

Jeszcze raz dzięki...
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 30.01.2009 10:39

Wodolot relacji (miasto) Korčula - Prigradica - Hvar- Split
Krilo jet

lub Jadrolinija
mieli i prom i katamaran na relacji (Lastovo Ubli ) - Vela luka - Hvar - Split (nie jestm pewna, czy tego nie zlikwidowali)
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 30.01.2009 10:49 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.01.2009 10:48

Pierwsza stronka teraz działa, druga też :lol:
Ostatnio edytowano 30.01.2009 11:00 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 30.01.2009 10:52

...i Jadolinija też już "śmiga"; zatem potwierdzam, że i katamaran i prom mają, ale obecnie prezentują tylko zimowe rozkłady rejsów...
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 30.01.2009 10:58

Witam
Dopisze sie do tematu, interesuje mnie Uvala Nova, zatoka 7 km od Vela Luka z południowej strony wyspy naprzeciwko wysepki Trstenik. Będe wdzięczny za wszelkie info (plaże, drogi itp)
Ostatnio edytowano 30.01.2009 11:14 przez jacek77, łącznie edytowano 1 raz
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 30.01.2009 11:06

Może zmieńmy tę "bay" na uvalę... :D
Uvala Nova... tak być może łatwiej będzie coś wyszukać...
Pozdrawiam
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 30.01.2009 11:16

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Może zmieńmy tę "bay" na uvalę... :D
Uvala Nova... tak być może łatwiej będzie coś wyszukać...
Pozdrawiam

Oprostite już zmieniłem
pawelsko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelsko » 30.01.2009 12:32

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Wodolot relacji (miasto) Korčula - Prigradica - Hvar- Split
Krilo jet

lub Jadrolinija
mieli i prom i katamaran na relacji (Lastovo Ubli ) - Vela luka - Hvar - Split (nie jestm pewna, czy tego nie zlikwidowali)
Pozdrawiam

Czy w drugiej połowie czerwca na ten wodolot będzie problem z biletami?
Czy mozna kupić od razu bilet powrotny?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 30.01.2009 13:02

pawelsko napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Wodolot relacji (miasto) Korčula - Prigradica - Hvar- Split
Krilo jet

lub Jadrolinija
Pozdrawiam

Czy w drugiej połowie czerwca na ten wodolot będzie problem z biletami?
Czy mozna kupić od razu bilet powrotny?

Nie powinno być problemu. Bilety do kupienia tylko przed rejsem (na tzw. linie szybkie nie ma możliwości rezerwacji), ale najlepiej kupować od razu powrotny.
pawelsko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelsko » 30.01.2009 13:18

Nie powinno być problemu. Bilety do kupienia tylko przed rejsem (na tzw. linie szybkie nie ma możliwości rezerwacji), ale najlepiej kupować od razu powrotny.

A jak to będzie po chorwacku "Prosze 2 bilety na Hvar i 2 powrotne? :) :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 30.01.2009 13:25

pawelsko napisał(a):

A jak to będzie po chorwacku "Prosze 2 bilety na Hvar i 2 powrotne? :) :)

Dvije povratne karte do Hvara, molim.
lub
Dvije povratne karte za Hvar, molim.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.01.2009 13:34

Pawelsko, podłączę się do Twojego wątku z pytaniem, bo też chcemy jechać do Vela Luki w tym roku.

dangol napisał(a):Miasteczko fragmentarycznie pojawia się też w moich relacjach z wakacji 2005 i 2007

Danusiu, pisałaś, że jaskinia Vela Špilja zamknięta kratami. Czy bywa w ogóle dostępna dla "zwiedzających", czy też nie można jej zobaczyć? Czy wobec tego sam spacer w górę szlakiem jest na tyle atrakcyjny, że warto się tam zapuszczać? :wink:

Pozdrawiam :)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 30.01.2009 15:30

maslinka napisał(a): Danusiu, pisałaś, że jaskinia Vela Špilja zamknięta kratami. Czy bywa w ogóle dostępna dla "zwiedzających", czy też nie można jej zobaczyć? Czy wobec tego sam spacer w górę szlakiem jest na tyle atrakcyjny, że warto się tam zapuszczać? :wink:

Agnieszko, nie mam pojecia, jak jest z możliwością wejścia "za kratki" do jaskini. To, co po ciemku przez kratę było widoczne, :? nie utwierdziło mnie w przekonaniu, że wejść do środka warto - taka :roll: wielka dziura i tyle! Jaskinia ciekawa jest raczej z punktu widzenia tego, co w niejn kiedyś odkryto. Czy wobec tego warto do niej podejść? Za dnia - jak najbardziej :) , ładne stamtąd widoczki na miasteczko i okolice, a spacer dużo czasu nie zajmuje (w przeciwieństwie do wyprawy na bardziej widokowy Hum - na który czasu nam zabrakło), to przecież blisko :D . My podeszliśmy pod samą jaskinię w momencie, gdy już ciemno było. Nie było jak :( porozkoszować się widokami, chociaż Vela Luka jarząca się setkami światełek, też całkiem fajnie wyglądała :) . Na ostatnie "jasne" widoczki zdążyliśmy - tuż przed zachodem słońca - mniej więcej w połowie podejścia, w relacji były jakieś fotki z tego miejsca. Z samej góry i o innej porze dnia, widoki byłyby ciekawsze :D . Jeśli więc ktoś spędza w rejonie Velej Luki trochę czasu, to podejście do jaskini jak najbardziej polecam - ale z pewnością lepiej wybrać się na Hum, nie mówiąc już o tym, że na całej wyspie jest dużo więcej miejsc ciekawszych do zobaczenia, niż Vela Špilja.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.01.2009 15:40

Jeżeli mnie pamięć nie myli, a fotki padły razem z dyskiem, to nic nie traci się, nie oglądając...
Mam nadzieję, że miejsc nie mylę... :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Vela Luka na Korculi - gdzie i jak ? Prosze o rady - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone