Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 09.07.2022 10:28

Tak Latenye jechalem przez nowe przejscie ale byłem w nocy i jako pierwszy podjechalem do celnika a 2 razem ktos mnie na ostatniej prostej wyprzedził nikogo tam nie ma pusto . Nie wiem jak w weekendy bo nigdy tak nie jechałem trzeba, sprawdzic przez zjazdem na stare gdzie szybciej na google maps.
markid
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markid » 09.07.2022 10:41

Ewentualnie można pojechać na Redics i skręcić na Lenti jeśli jest to noc, a chcemy zatankować paliwo na Węgrzech.
W Redics i Lenti są ostatnie przed Chorwacją stacje benzynowe (po trasie), nie autostradowe (taniej), przy czym ta w Redics jest całodobowa, a w Lenti nie - dlatego może być warto jechać prze Redics (różnica 7 km).
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 09.07.2022 11:02

Dzięki, tak by mi to pasowało. Pozdrawiam.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.07.2022 12:08

markid napisał(a):Ewentualnie można pojechać na Redics i skręcić na Lenti jeśli jest to noc, a chcemy zatankować paliwo na Węgrzech.
W Redics i Lenti są ostatnie przed Chorwacją stacje benzynowe (po trasie), nie autostradowe (taniej), przy czym ta w Redics jest całodobowa, a w Lenti nie - dlatego może być warto jechać prze Redics (różnica 7 km).

Tylko że jak na razie paliwo na Węgrzech sporo droższe niż w Chorwacji czy Słowenii. Ja w tym roku jechałem po staremu przez Dolga Vas i Lendavę, ale odradzam bo w Mursko Sredisce budują kanalizację i jest trochę rozkopane + wahadło.
Baldini
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baldini » 09.07.2022 18:42

W/g kamerek z HAK.HR to wszyscy jadą przez Austrię/Słowenię. Trasa na odcinku Gorican-Zagrzeb praktycznie pusta. Wygląda na to, że na przejściach w Letenye puściutko :D Dopiero w Lućko na bramkach jest nieciekawie.
Baldini
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baldini » 09.07.2022 19:08

marekkowalak napisał(a):
Baldini napisał(a):Jadąc w kierunku Bratysławy musiałbym odbić w Trnawie na Komarno.

Można i tak.

Ja tak pojechałem raz jakieś 10 lat temu i jednak wolę autostradą przez Bratysławę - bo wolę jechać na tempomacie zamiast kręcić kierownicą i wajchować biegami.

Ale może tobie się spodoba.

Nie wiem jak poza granicami naszego kraju jest na autostradach, ale w Polsce, szczególnie po A4 to nienawidzę jeździć. Ruch niesamowity, o tempomacie można zapomnieć. Bardziej to jest walka niż frajda jazdą. Fajnie mi się jeździ od Lubina w kierunku Bałtyku, ale od Szczecina znowu dramat. Męczą mnie autostrady. Nie powiem, nie zawsze tak jest. Lubię jak trasa jest 50/50 :D
kokoliew
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokoliew » 09.07.2022 19:53

Witam
Widze tu Panowie posiadacie sporą wiedzę. Ppotrzebuje nie wjechac do Sloveni jadąc ze Słowacji i potem Węgry. Bo tam chyba trzeba viniete, a odcinek raczej krótki. Gdzie najlepiej zjechać By wjechac do Chorwacji w normalnych warunkach
Dzieki zapomoc
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 09.07.2022 20:23

Baldini napisał(a):

Nie wiem jak poza granicami naszego kraju jest na autostradach, ale w Polsce, szczególnie po A4 to nienawidzę jeździć.

Polska A4 to nie jest autostrada, tylko wyrób autostradopodobny. Koło autostrad w cywilizowanych krajach toto nawet nie stało.

A1 i A2 już są o wiele lepszej jakości, ale nadal jak to w Polsce, mamy wciąż dwa problemy: wyścigi słoni plus królowie lewego pasa. Więc nie pogonisz na tempomacie.

Wystarczy przejechać granicę - i już świat na autostradach staje się lepszy :D :D

Ja osobiście bardzo lubię słowacką D1 od Żyliny do Bratysławy - w Żylinie wrzucasz szóstkę i przez 200 km nie ruszasz biegów ani sprzęgła :D
Ostatnio edytowano 09.07.2022 20:31 przez marekkowalak, łącznie edytowano 1 raz
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 09.07.2022 20:27

kokoliew napisał(a):Witam
Widze tu Panowie posiadacie sporą wiedzę. Ppotrzebuje nie wjechac do Sloveni jadąc ze Słowacji i potem Węgry. Bo tam chyba trzeba viniete, a odcinek raczej krótki. Gdzie najlepiej zjechać By wjechac do Chorwacji w normalnych warunkach
Dzieki zapomoc

Za Zalabaksą odbijasz w lewo na Lenti, potem w Tornyiszentmioklos wjeżdżasz na M70 i w Letenye na stare przejście.
kokoliew
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokoliew » 09.07.2022 21:05

Bardzo Ci dziękuje za szybka odpowiedz A wiesz może czy warto tankowac u Wegrów czy lepiej u Chorwatów Oczywiscie nie mam zamiaru szukać stacji poza trasą Tak normalnie po drodze będe musial cos zatankowac PB95
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 09.07.2022 21:11

kokoliew napisał(a):Witam
Dzieki zapomoc

Nie trzeba winiety na Słowenię jak pojedziesz Dolga Vas i Lendavę( było to już tutaj kilka razy pisane)
Plus jazdy przez Słowenię jest taki że zatankujesz taniej paliwo i spokojnie wskoczysz na autostradę Chorwacką.
Stacja benzynowa w Słowenii
https://www.google.com/maps/@46.5938031 ... 312!8i6656
Tu masz rondo w Słowenii 2 zjazd kieruj się ulica Głavna do centrum Lendavy - bez winiety
https://www.google.com/maps/@46.5930317 ... 384!8i8192 :papa:
kokoliew
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokoliew » 09.07.2022 21:31

MAX21
Leczysz tu wszystkie moje wątpliwości. Te kombinacje Slovenskie to po moich 750 km bedą mam nadzieję że sie nie zgubie. Rozumiem że u Wegrów i Słowaków tankowanie nie jest opłacalne
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 09.07.2022 21:35

kokoliew napisał(a):Bardzo Ci dziękuje za szybka odpowiedz A wiesz może czy warto tankowac u Wegrów czy lepiej u Chorwatów Oczywiscie nie mam zamiaru szukać stacji poza trasą Tak normalnie po drodze będe musial cos zatankowac PB95

Na to niestety muszą ci odpowiedzieć inni forumowicze - ja jeżdżę na LPG
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 09.07.2022 21:45

kokoliew napisał(a):MAX21
Leczysz tu wszystkie moje wątpliwości. Te kombinacje Slovenskie to po moich 750 km bedą mam nadzieję że sie nie zgubie. Rozumiem że u Wegrów i Słowaków tankowanie nie jest opłacalne

Tu masz gotowca żebyś się nie zgubił - :D https://www.google.com/maps/dir/46.5988 ... 83!1m0!3e0
Odnośnie cen paliwa to Ci nie powiem bo dopiero jadę we wrześniu ale tu jest napisane -
aktualne-ceny-paliwa-t24457-2250.html#p2267949
kokoliew
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokoliew » 09.07.2022 21:54

Mówią że ludzie nie życzliwi jacyś teraz
A tu proszę kolega MAX21 sie pojawia i mnie przez Slovenie przeprowadza
Bardzo Ci dziekuje
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 428
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone