Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Toruń - Boboszów - Wiedeń - Maribor - Zagrzeb - Murter

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
trace82
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) trace82 » 09.07.2009 09:23

Co myślicie??
mamy nie za dużo pieniędzy na ten wyjazd dlatego w Słowenii omijamy drogi płatne. Oprócz paliwa za przejazdy wyliczyłem, 330 koron czeskich za miesięczną winietę, 14,4 Euro za Austrię, w Słowenii 0 :) i Chorwacja też lokalnymi drogami.
Może macie pomysł na tańszą podróż samochodem??
zenlok
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zenlok » 09.07.2009 21:42

Ja jadę z Grudziądza..do Orebić kupuje tylko winete w Słowacji...autostrada Bratyslawa a pozniej juz bez winet...Węgry droga 86 Słowenia cypelek bez winety...( Radice-hatar ...Mursko sredisce ) i już Chorwacja...
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 10.07.2009 07:33

trace82 napisał(a):Może macie pomysł na tańszą podróż samochodem??

Opcja 1 Boboszów-Svitavy-Brno-Holic-Bratysława-Trasa 86 na Węgrzech-Lendava(SLO)-Varazdin-Zagrzeb

Opcja 2 Boboszów-Brno-Mikulov-Wiedeń-Sopron-Szombathely(trasa 86) - dalej bez zmian

Za darmo :D
trace82
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) trace82 » 13.07.2009 07:42

kulka53 a mógłbyś dokładniej wrzucić miejscowości, które należy pokonać żeby wyszło bez opłat?? byłbym bardzo wdzięczny.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 13.07.2009 08:17

:D no problem

ad 1) Boboszów - Lanskroun - Svitavy - Letovice - Brno - Pohorelice - Mikulov(CZ) - Wiedeń - Ebreichsdorf - Wimpassing - Eisenstadt(A) i teraz albo - Sopron - Szombathely, albo Mattersburg(A)- Koszeg - Szombathely, dalej - Kormend - Redics(H)- Lendava(SLO) - Mursko Sredisce (CRO) - Cakovec - Varazdin - Novi Marof - Zagrzeb - Jastrebarsko - Karlovac - stara "jedynka" - Plitvice - Udbina - Gracac - Obrovac - Benkovac - Murter

Jadąc przez Brno wjeżdżasz na autostradę i kawałek nią jedziesz ale nie stresuj się, ten odcinek jest bezpłatny. Ale za to za Brnem musisz uważać bo odcinek drogi kawałek za granicami miasta do Pohorelic jest płatny, łatwo można go ominąc skrecając na drogę równoległą do czteropasmówki, jest to bodajże 2 albo 3 zjazd, na Rajhrad chyba, skręcasz w prawo i przejeżdżasz nad główną drogą górą, takim czerwonym wiaduktem, jak będziesz jechać wolno nie przegapisz zjazdu i wiaduktu nad drogą.
No i aby ominąć płatną drogę w Słowenii, tuż za granicą H - SLO na niewielkim rondzie nie jedziesz główną prosto tylko skręcasz na Dolga Vas i Lendava i kierujesz się na przejście w Petisovci/Mursko Sredisce

ad 2) Boboszów - Lanskroun - Svitavy - Letovice - Brno, tu kierujesz się na boczną drogę na Hodonin, nie trzeba wtedy jechać autostradą tą bezpłatną ani omijać płatnego odcinka, wjeżdżasz na Słowację - Holic - Malacky - Bratysława - Mosonmagyarovar (H) - Csorna - Szombathely i dalej bez zmian

Tu jest pewien mały problem, tuż przed Bratysławą wjeżdżasz na autostradę, mijasz tunel i Dunaj, kierując się na Budapeszt. Fragment od granic miasta do zjazdu na Jarovce, Rusovce i zwykłą drogę jest niestety płatny, (to jakieś 5 km) ja się tym nie przejmuję i jadę, jeżeli chcesz to ominąć musisz jechać przez bratysławskie zadunajskie osiedle Petrżalka. Mnie się nigdy nie chciało.......

Jak masz jakieś pytania to śmiało......
trace82
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) trace82 » 13.07.2009 09:02

dziękuje bardzo dzisia dokładnie sobie popatrzę na mapę. Słowenie mam rozpracowaną, resztę dopracuję dzięki Tobie. Czy przez omijanie dróg płatnych mocno wydłuża się czas przejazdu?? mam jeszcze pytanie odnośnie nawierzchni dróg w poszczególnych krajach. Czy droga jest gorsza niż w Polsce, czy drogi są z dużymi ograniczeniami prędkości, czy raczej coś ciekawszego........... :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 13.07.2009 09:16

Na pewno się wydłuża, ale nie wiem o ile bo autostradami nie jeżdżę :roll: , zwłaszcza w Czechach i w Austrii...... dlatego wydaje mi się że szybsza będzie opcja 2 przez Słowację i potem całość trasy 86.....

Co do jakości dróg to ogólnie nie jest źle, zależy to też od czy droga jest mniej czy bardziej główna, podobnie lub lepiej niż w Polsce. Najgorzej jest na 86 na Węgrzech, zwłaszcza około 20 km przed granicą ze Słowenią, to jest prawdziwy tor przeszkód :evil:

A ograniczenia :roll: wiadomo, teren zabudowany to 50 km/h, to już wystarczające ograniczenie...... troche ograniczeń do 30 jest na Węgrzech ale malo kto się nimi przejmuje, ogólnie trasa 86 jest do przejechania ze średnią ok 80 km/h odcinek słowacki jest pusty więc też mozna przyspieszyć, a Czechy i Austria...... niestety wolniutko...... :( wychodzi mi średnia około 60 km/h zwykle.
trace82
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) trace82 » 13.07.2009 09:29

a czy do wyznaczenia trasy używałeś może nawigacji czy doświadczenia życiowego :)??? zastanawiam się czy jak wrzucę te miejscowości w navi to wyjdzie prawidłowo, mam automape 5.3 .najlepszym rozwiązaniem pewnie i tak będzie navi plus mapa z instrukcjami od Ciebie :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 13.07.2009 09:38

Nie posiadam nawigacji i sądzę że jeszcze przez wieeeele lat nie będę jej posiadał :D :wink: . Opisywanymi trasami jeździłem (zależy którym odcinkiem) od 4 do ponad 10 razy :roll: Znam też inne trasy przez Czechy, ale wydaje mi się że ta jest w miarę najszybsza, jeździłem też trochę po Węgrzech, ale to w celu by potem jechać do/z CRO lub MNE przez BiH.

PS Na odcinku Mikulov - Wiedeń trwają zaawansowane prace przy budowie drogi szybkiego ruchu Brno - Wiedeń, w zeszłym roku jak jechałem tamtedy to było sporo utrudnień i jechało się wolno, pewnie teraz wygląda to podobnie.......
stebelska
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) stebelska » 16.07.2009 23:47

witam, interesuje mnie czy posida Pan miejsce w sammochodzie dla dwóch osób. Jestesmy studentami z Torunia i pilnie poszukujemy jakiegos transportu. Ovczywisice jezeli chodzi o koszty to sie dorzucamy. W razie zainteresowanie prosze pisac na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl lub dzownic na 793938931.

POzdrawiam, Magda
trace82
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) trace82 » 17.07.2009 07:59

cześć
jedziemy oplem corsą i bierzemy generalnie wszystko co niezbędne do przeżycia, więc zastanawiam sie czy w 2 osoby się zmieścimy. Niestety nie mamy możliwości zabrania Was ze sobą, przykro mi.
paza
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paza » 28.07.2009 08:55

trace82 napisał(a):Co myślicie??
mamy nie za dużo pieniędzy na ten wyjazd dlatego w Słowenii omijamy drogi płatne. Oprócz paliwa za przejazdy wyliczyłem, 330 koron czeskich za miesięczną winietę, 14,4 Euro za Austrię, w Słowenii 0 :) i Chorwacja też lokalnymi drogami.

Lokalnymi przez Chorwację? Jesteście twardzi.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 28.07.2009 09:16

trace82 napisał(a):Co myślicie??

My tez z Toronto

Szkoda nam bylo czasu wiec w tym roku spora czesc jechalismy autostradami, zwlasza powrot (Slowenia 15E + Austria 7,70E + Slowacja 4,90E)

Wrocilismy doslownie 4 dni temu :)

Lokalne w Chorwacji tez sa dla ludzi choc w zaleznosci od terenu moga byc krete i pagorkowate - asfalt dobrej jakosci i pare lat temu jak liczyl sie kazdy grosz wszystko robilismy nieplatnymi, rowniez cala Slowenie na Istrie czy Czechy z Cieszyna po skosie na Wieden :wink: . W tym roku Wegry jechalismy 86-ka i jest spoko - da sie jechac

Powodzenia i udanego urlopu :D
trace82
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) trace82 » 29.07.2009 10:15

"jesteście twardzi" a tam twardzi, kilka lat temu byłem w Chorwacji autostrad nie było i nikt nie narzekał. Ludzie jeździli maluchami do Hiszpanii czy Portugalii i też żyli :)))))))))))))) klimy nie było i każdy był szcześliwy. Poza tym należymy raczej do osób, które poją się podziwianiem tego co zobaczą po drodze a nie gnaniem na łeb na szyje z pkt A do B, a później 2 tygodnie smażenie wystającego brzucha na plaży. Przede wszystkim ma być wesoło :))))
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 29.07.2009 10:26

trace82 napisał(a):"jesteście twardzi" a tam twardzi, kilka lat temu byłem w Chorwacji autostrad nie było i nikt nie narzekał. Ludzie jeździli maluchami do Hiszpanii czy Portugalii i też żyli :)))))))))))))) klimy nie było i każdy był szcześliwy. Poza tym należymy raczej do osób, które poją się podziwianiem tego co zobaczą po drodze a nie gnaniem na łeb na szyje z pkt A do B, a później 2 tygodnie smażenie wystającego brzucha na plaży. Przede wszystkim ma być wesoło :))))

tak jest

pare lat temu majac oplacona winiete na austrie zjezdzalismy czesto z autostrady i "meczylismy" sie na pogorkach podziwiajac widoki. majac male dziecko priorytety nieco sie zmieniaja. w tym roku w cro po raz pierwszy gnalismy platnymi a tak zawsze po serpentynach za friko sie mykalo :wink:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone