Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

TomTom a sprawa CHORWACKA

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fuzi
Croentuzjasta
TomTom a sprawa CHORWACKA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 15.04.2008 12:29

Witam serdecznie !

Krótkie pytanie i mam nadzieje jeszcze krótsza odpowiedź ;-))
Mam zamiar kupić takie urządzenie :TomTom ONE XL z mapą miedzy innymi Chorwacji na której w końcu znalazłem moje miejsce docelowe jakim jest miejscowość Gradać. Jeżeli ktoś już używał w praktyce tą nawigację to proszę o informacje czy dojadę z nią bez problemu na miejsce.
Proszę Was o to by nie pisać jakich nawigacji używacie bo nie oto tu chodzi (sprawdzałem w historii) :-)
Błogosławieństwem była by odpowiedź typu - "... używałem - dojedziesz - bierz śmiało..."

Pozdrawiam serdecznie !!
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 15.04.2008 12:58

Niestety nie miałem przyjemności używać tego urządzenia... ale taka mała sugestia z mojej strony - jak masz możliwość to sprawdź jaką datę ma mapa Chorwacji. Kiedyś pobłądziłem trochę na TomTom'ie ale okazało się właśnie że była nieaktualna.
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 15.04.2008 13:08

Tu jest problem ponieważ nigdzie nie jest zamieszczona informacja o wersji oprogramowania ani na stronie producenta ani na stronie sklepu. Myślę jednak ze jest to aktualizacja z 2007 roku.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 15.04.2008 13:18

Fuzi napisał(a):Mam zamiar kupić takie urządzenie :TomTom ONE XL z mapą miedzy innymi Chorwacji na której w końcu znalazłem moje miejsce docelowe jakim jest miejscowość Gradać. Jeżeli ktoś już używał w praktyce tą nawigację to proszę o informacje czy dojadę z nią bez problemu na miejsce.

Źle postawione pytanie.

TomTom ONE XL to typ urządzenia, a znaczenie ma wersja mapy która jest w urzadzeniu zainstalowana. Na mapie Eastern_Europe_v680.1466 nie ma na przykład ostatniego odcinka autostrady docierającej juz do Sestanovaca.
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 15.04.2008 13:27

TomTom ONE XL (mapy 9 krajów) 4.3" - to wszystko co mozna wyczytać ze specyfikacji urządzenia. Jak już pisałem o wersji softu można zapomnieć.
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 15.04.2008 14:14

Fuzi napisał(a):TomTom ONE XL (mapy 9 krajów) 4.3" - to wszystko co mozna wyczytać ze specyfikacji urządzenia. Jak już pisałem o wersji softu można zapomnieć.

Mam taką samą zabawkę. Wersję możesz sprawdzić w następujący sposób: po zaplanowaniu trasy, pokazuje się jej całość , a pod mapką, z prawej strony wersja mapy. Najnowsza to 7.16.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 15.04.2008 15:11

N trase do Chorwacji polecam mapę Navigator firmy TeleAtlas
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.04.2008 15:13

Fuzi napisał(a):......na której w końcu znalazłem moje miejsce docelowe jakim jest miejscowość Gradać.....

Jeśli przeglądając mapę tej nawigacji znalazłeś daną miejscowość i prowadzi do niej zaznaczona droga to na pewno tam dojedziesz :lol:
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 15.04.2008 15:17

OK !

W tej chwili nie jestem w stanie tego zrobić ponieważ dopiero przymierzam się do zakupu.
Chodzi mi tylko o to czy jest sens wydawać 1500 zł na nawigację jeżeli mozna wydać 666 zł na TOMTOM ONE XL . Czy można zaufać mapom w które wyposażone są te urządzenia ?
Bo jeżeli odnalazłem miejsce docelowe to rozumiem że nawigacja doprowadzi mnie do celu ?
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 15.04.2008 15:21

Zgadza się slapol tylko słyszałem o mapach w tego typu urzadzeniach które znalazły docelowe miasto (miasteczko) ale po wyborze ustalenia trasy wyświetlały komunikat (brak mozliwości wyznaczenia trasy dla tego miejsca) lub coś w tym stylu. Dlatego chciałem zasięgnąć języka wsród starych globtroterów :D
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 15.04.2008 15:31

Fuzi napisał(a):OK !

W tej chwili nie jestem w stanie tego zrobić ponieważ dopiero przymierzam się do zakupu.
Chodzi mi tylko o to czy jest sens wydawać 1500 zł na nawigację jeżeli mozna wydać 666 zł na TOMTOM ONE XL . Czy można zaufać mapom w które wyposażone są te urządzenia ?
Bo jeżeli odnalazłem miejsce docelowe to rozumiem że nawigacja doprowadzi mnie do celu ?

Nie ma sensu wydawać tyle szmalu .... kup na Allegro MIO 560 z wgranymi aktualnymi mapami - za całe 900 zł - chyba lepiej na tym wyjdziesz - i dodatkowo na Allegro znajdziesz ludzi co sprzedają najaktualniejsze mapy na kartach pamieci po 60 zł za mapę ... (może to troche nieetyczne polecać złodziejstwo) ale oni twierdzą że mają licencję ...poza tym masz niezły komputerek w aucie z wifi - zawsze możesz mieć dostęp do netu - jak znajdziesz stację bez zabezpieczeń - osobiście mam Mio 550 i bardzo sobię chwalę - a mapy można wymieniać jak się chce -osobiście mam dostęp do facecika co wgrywa mapy na kartę i konfiguruje urzadzenie że wszystko gra - Pozdrawiam !!!

ps - jeśli chciałbyś więcej informacji to pisz - adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl lub GG 8733863 ... :D
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 15.04.2008 15:39

No to teraz żeś mi zadał :?
A prosiłem - krótkie odpowiedzi :D
No i mam za swoje - dalej nie wiem co mam kupić .
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 15.04.2008 15:39

Jacek L napisał(a):
Fuzi napisał(a):OK !

Nie ma sensu wydawać tyle szmalu .... kup na Allegro MIO 560 z wgranymi aktualnymi mapami - za całe 900 zł - chyba lepiej na tym wyjdziesz - i dodatkowo na Allegro znajdziesz ludzi co sprzedają najaktualniejsze mapy na kartach pamieci po 60 zł za mapę ... (może to troche nieetyczne polecać złodziejstwo) ale oni twierdzą że mają licencję ...poza tym masz niezły komputerek w aucie z wifi - zawsze możesz mieć dostęp do netu - jak znajdziesz stację bez zabezpieczeń - osobiście mam Mio 550 i bardzo sobię chwalę - a mapy można wymieniać jak się chce -osobiście mam dostęp do facecika co wgrywa mapy na kartę i konfiguruje urzadzenie że wszystko gra - Pozdrawiam !!!

ps - jeśli chciałbyś więcej informacji to pisz - adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl lub GG 8733863 ... :D

No bez przesady ! Miłośnicy Chorwacji to z natury uczciwi są !
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 15.04.2008 18:03

Bahama napisał(a):No bez przesady ! Miłośnicy Chorwacji to z natury uczciwi są !

pewnie że tak ! jakże by inaczej :D ?

obejzyj sobie - http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=315054290 ten sprzedawca co tydzień wystawia nowy sprzęt - sam kupiłem od niego !
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 15.04.2008 18:39

Dzięki - jednak po dłuższym namyśle doszedłem do wniosku że nie potrzebuję kolejnego komputera i dalej szukam tylko niskobudżetowej nawigacji której tak naprawdę użyję około 10 razy w roku.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi