Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

TomTom a sprawa CHORWACKA

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fokstrot
Croentuzjasta

Postnapisał(a) fokstrot » 15.04.2008 21:45

szukaj sprzetu ktory ostatnimi czasy czesto pojawial sie w Biedronkach itp sklepach. za 300zl mozna bylo nabyc naprawde rozsadny sprzet
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.04.2008 22:06

Fuzi napisał(a):No to teraz żeś mi zadał :?
A prosiłem - krótkie odpowiedzi :D
No i mam za swoje - dalej nie wiem co mam kupić .

Posłuchaj Jacka L, przecież tu nie chodzi o zakup kolejnego komputera tylko o większą możliwość wyboru map - czy to polskich, czy europejskich. Jeśli mialbyś "opór" przy ściąganiu ich z netu to możesz kupić oficjalnie w sklepie i stosować.
Szerokiej drogi :!:
Fuzi
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Fuzi » 16.04.2008 14:26

Mylisz się !
Nie chcę płacić za dodatkowe funkcje jakie oferuje palmtop bo ich nie potrzebuję w tego rodzaju urządzeniu. Mam już sciągniętą całą europę południową i zachodnią która spokojnie zmieści się na TomTomi-e. Chciałem wiedziet tylko czy na mapach TomToma można spokojnie podruzować po Europie i to wszystko. Tak jak napisał fokstrot nawet na nawigacje z biedronki można wgrać popularne mapy i równie skutecznie się nimi posługiwać.

Dziękuję za porady !
Pozdrawiam wszystkich !
Bahama
Cromaniak

Postnapisał(a) Bahama » 16.04.2008 18:10

Fuzi napisał(a):Dzięki - jednak po dłuższym namyśle doszedłem do wniosku że nie potrzebuję kolejnego komputera i dalej szukam tylko niskobudżetowej nawigacji której tak naprawdę użyję około 10 razy w roku.

Polecam urządzenie Goclever 4330A . Mam od 2 tygodni. Ma bardzo dobrze opracowaną mapę Europy w wersji Navigator 7. Po Polsce podrózuję z AutoMapą. Kosztuje coś koło 500 zł i ma ekran 4,3 cala ( nieporównywalnie funkcjonalniejszy niż 3,5 ) Chciałem kupić coś droższego, ale na forum Navia-Akira poradzili mi po co przepłacac...
gaceq
Croentuzjasta

Postnapisał(a) gaceq » 16.04.2008 18:40

Jacek L napisał(a):
Fuzi napisał(a):OK !

W tej chwili nie jestem w stanie tego zrobić ponieważ dopiero przymierzam się do zakupu.
Chodzi mi tylko o to czy jest sens wydawać 1500 zł na nawigację jeżeli mozna wydać 666 zł na TOMTOM ONE XL . Czy można zaufać mapom w które wyposażone są te urządzenia ?
Bo jeżeli odnalazłem miejsce docelowe to rozumiem że nawigacja doprowadzi mnie do celu ?

Nie ma sensu wydawać tyle szmalu .... kup na Allegro MIO 560 z wgranymi aktualnymi mapami - za całe 900 zł - chyba lepiej na tym wyjdziesz - i dodatkowo na Allegro znajdziesz ludzi co sprzedają najaktualniejsze mapy na kartach pamieci po 60 zł za mapę ... (może to troche nieetyczne polecać złodziejstwo) ale oni twierdzą że mają licencję ...poza tym masz niezły komputerek w aucie z wifi - zawsze możesz mieć dostęp do netu - jak znajdziesz stację bez zabezpieczeń - osobiście mam Mio 550 i bardzo sobię chwalę - a mapy można wymieniać jak się chce -osobiście mam dostęp do facecika co wgrywa mapy na kartę i konfiguruje urzadzenie że wszystko gra - Pozdrawiam !!!

ps - jeśli chciałbyś więcej informacji to pisz - adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl lub GG 8733863 ... :D

Pokarz mi linki do tych aukcji z najaktualniejszymi mapami ......
Seavolv
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Seavolv » 29.05.2008 09:02

Powracam do tego tematu.
Obecnie mapy TomToma posiadają pokrycie dla Chorwacji na poziomie 48%.
Sam mam TomToma więc jadąc do CHR sprawdzę jak to jest w rzeczywistości.
Sławek !
Podróżnik

Postnapisał(a) Sławek ! » 06.06.2008 18:38

Można też wgrać Tom Tom-a na telefon z systemem operacyjnym i dokupuje się odbiornik GPS za 130 zł i ma się navi zawsze z sobą i najtaniej .
amitt
Plażowicz

Postnapisał(a) amitt » 07.06.2008 20:00

Jeśli masz laptopa to dokup antenę i już masz sprawę rozwiązaną . W zeszłym roku byłem w Chorwacji z mapa tom tom 5 i było spoko, obecnie biorę auto mapę 5 powinno być lepiej . pozdrawiam
Adsx
Globtroter
mireo Cardinale ViaGps 2.1

Postnapisał(a) Adsx » 08.06.2008 07:55

Jeśli chcecie mieć naprawdę dokładne mapy Cro ze 100% pokryciem szukajcie takiego oprogramowania...
www.mireo.hr

Pozdrawiam
-Yaro-
Cromaniak

Postnapisał(a) -Yaro- » 08.06.2008 08:34

ja mam Tom Tom i Garmina w telefonie i w tym roku go przetestuje.
tczarnecki
Globtroter

Postnapisał(a) tczarnecki » 08.06.2008 12:41

a orientujecie się jak sobie radzi Tom Tom 720? Niedawno go nabyłem i też mam ochotę się przejechać do Chorwacji
jdubowski
Cromaniak

Postnapisał(a) jdubowski » 08.06.2008 13:27

tczarnecki napisał(a):a orientujecie się jak sobie radzi Tom Tom 720?

Podaj wersję mapy, to się może ktoś wypowie...
tczarnecki
Globtroter

Postnapisał(a) tczarnecki » 08.06.2008 13:55

jako laik nie mogę znaleźć oprogramowania czy to jest navteq czy coś innego... sprzęt się nazywa - tom tom go 720. Ale widziałem, że ma pokrycie w Cro 43% - coż - chyba stanie się po prostu tylko helpdeskiem dla papierowych map...
jolamik
Cromaniak

Postnapisał(a) jolamik » 09.06.2008 09:27

jeśli chodzi o tomtoma... właśnie kupiłem GO 720, aktualna wersja mapy to 7.20 w sprzęcie można sprawdzić wersję jaką mamy po podłączeniu do programu tomtom home... tam jest taka zakładka, nie pamiętam jak się nazywa, ale pokazująca co mamy w urządzonku, ile i jakie gadzety, a jak się kliknie na mapę, to pojawi się jaka jest wersja map w urządzeniu...
przeglądałem wiele nawigacji, i niestety trudno znaleźć coś na cro... ale z tt jest całkiem nieźle, moją mieścinkę pokazuje dość dokładnie, nawet z ulicami

acha, i co do aktualności map... jesli kupiłeś niedawno TT, to możesz sobie ściągnąć za free tę najnowszą mapę (też przy wykorzystaniu tomtom home - na górze zakładka narzędzia i "skorzystaj z gwarancji najnowszych map) trochę ściąganie trwa, ale jest ok... tylko trzeba wcześniej zrobić kopię map... żeby się nie okazało, że znikną przy jakimś błędzie
Seavolv
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Seavolv » 09.06.2008 09:29

Co do TomToma na Telefon to na obecną chwilę działające mapy na telefonie są mapy z serii 6x i nie polecam ich ani na Polskę a tym bardziej na Chorwację. Może niebawem ukaże się jakiś navcore 7xx na PDA ale na razie nic mi o tym nie wiadomo.
Co do urządzeń TomTom'a tu już jest znacznie lepiej obecnie navcore z serii 8x gdzie z mapami w wersji 7.20 i 8.05 (te same mapy tylko zależnie od modelu) możemy już śmiało ruszać w Polskę gdzie pokrycie wynosi (według producenta) 99% a dla Chorwacji 48% ale myślę że na jazdę samochodem i dotarcie do celu będzie to wystarczające pokrycie. Ja u siebie spokojnie wyznaczam drogę do Chorwacji i wyznacza mi trasę tak jak sobie wcześniej zaplanowałem.
Oczywiście kraje ościenne Niemcy, Słowacja, Czechy, Austria, mają pokrycie 99% Słowenia 48% więc na pewno nie zabłądzimy. Ja na razie używam tego urządzenia po Polsce i jak na razie doprowadza mnie do celu bezbłędnie.

Kupując tom tomtom'a musimy zwrócić uwagę na to jakie mapy mapy zainstalowane w urządzeniu (oczywiście można sobie dograć inne :D)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi