Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

To co nie udało sie Leninowi się uda Współczesnej Europie

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak
To co nie udało sie Leninowi się uda Współczesnej Europie

Postnapisał(a) janniko » 03.11.2009 18:18

Ot i nowa ciekawostka!
Generalnie uważam, że nauczanie religii powinno być przeniesione ze szkół do salek parafialnych i tam księża i katecheci opłacani przez inst. kościelną a nie przez państwo powinni nauczać podstaw wiary chrześcijańskiej dzieci, których rodzice tego sobie życzą!
Ale nigdy mi nie przeszkadzały krzyże, orły i inne symbole związane z naszą tradycją narodową.

Ktoś pytał nie dawno na czym niby polega pozbawianie nas suwerenności przez UE!
Poniżej jest jeden z niesamowicie otwartych w swym przekazie i żenujący przykład tego, dokąd tak na prawdę zmierza Nowa Europa!

fragment artykułu:

5 tys. euro kary za powieszenie krzyża w klasie
Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu orzekł, że wieszanie krzyży w klasach to naruszenie "prawa rodziców do wychowania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami" oraz "wolności religijnej uczniów".
Orzeczenie to wydał w związku ze skargą na obecność krzyża, złożoną przez obywatelkę włoską pochodzącą z Finlandii.

a tu link do całości:
http://wiadomosci.onet.pl/2071506,12,5_tys_euro_kary_za_powieszenie_krzyza_w_klasie,item.html

Ciekaw jestem jak się odniosą do tego nasi gorący zwolennicy UE.. ?

PS
Temat pośrednio zahacza o Chorwację, ponieważ ten kraj tak bardzo "pali się" do wstąpienia do naszej Wielkiej Wspólnoty.
8)
I nie piszcie, że TPC nie ma nic wspólnego z UE!
slawek66
Cromaniak
Re: To co nie udało sie Leninowi się uda Współczesnej Europi

Postnapisał(a) slawek66 » 03.11.2009 18:33

janniko napisał(a):Generalnie uważam, że nauczanie religii powinno być przeniesione ze szkół do salek parafialnych i tam księża i katecheci opłacani przez inst. kościelną a nie przez państwo powinni nauczać podstaw wiary chrześcijańskiej dzieci, których rodzice tego sobie życzą!

podpisuje sie obydwoma rekami i czym tak jeszcze moge pod ta wypowiedzia.
niestety nie mozliwe jest tego realizacja.
asikx
Cromaniak

Postnapisał(a) asikx » 03.11.2009 18:42

janniko napisał(a):[i]5 tys. euro kary za powieszenie krzyża w klasie

Podpisuję się po tym obiema rękami.
I żałuję, że to tylko 5 tysięcy.

Pozdrawiam
Rafał
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 03.11.2009 19:09

asikx napisał(a):
janniko napisał(a):[i]5 tys. euro kary za powieszenie krzyża w klasie

Podpisuję się po tym obiema rękami.
I żałuję, że to tylko 5 tysięcy.
Pozdrawiam
Rafał

Hm.. zastanawiam się tylko, czy nie jest to "puszka Pandory", czy takie wyroki nie prowadzą do tego, że np. za lat kilkanaście przeczytamy w prasie, że na kogoś nałożono karę iluś tam tysięcy euro za to, że powiesił w klasie (np. w Polsce) białego, rażąc w ten sposób uczucia patriotyczne jakiegoś ucznia niepolskiej narodowości, który akurat chodzi z jakichś tam względów do tej szkoły (np. Rosjanina lub Litwina lub Ukraińca)!

8O
asikx
Cromaniak

Postnapisał(a) asikx » 03.11.2009 19:19

janniko napisał(a): że powiesił w klasie (np. w Polsce) białego,

Ten biały, to ma być rozumiem godło państwowe, czyż tak?
Proszę, nie myl godła państwowego ze znakiem krzyża.
Póki co symbolika ta nie jest równoważna - choć pewnie niektórzy radykałowie chętnie zastąpiliby nasze godło symbolem religijnym męki Chrystusa, ewentualnie ukrzyżowali orzełka, w imię dalszej klerykalizacji naszego społeczeństwa.

Pozdrawiam
Rafał
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 03.11.2009 20:05

jedno pokolenie walczyło o przywrócenie...
drugie walczy o wyprowadzenie...
trzecie będzie w takiej mniejszości, że jak mułła powie, to wszystkie dziouszki chusty będą musiały nałożyć...
tyle, że teraz nie starcza wyobraźni na stopień islamizacji Europy, jeszcze bardziej naszego kraju...
że co, że do nas to nie dotrze ?

:roll: :roll:
asikx
Cromaniak

Postnapisał(a) asikx » 03.11.2009 20:24

jacky6 napisał(a):
trzecie będzie w takiej mniejszości, że jak mułła powie, to wszystkie dziouszki chusty będą musiały nałożyć...
tyle, że teraz nie starcza wyobraźni na stopień islamizacji Europy, jeszcze bardziej naszego kraju...
że co, że do nas to nie dotrze ?

Jaki mułła, jaka islamizacja, o co Ci chłopie kaman, bo nie nadążam?
Ile w ciągu ostatnich dwudziestu lat powstało w Polsce meczetów, cerkwi, synagóg czy innych zborów? No ile? Ktoś Ci każe oglądać Al Jazerrę i obchodzić ramadan pod groźbą dekapitacji? Czy też może Turek stoi u naszych granic i nic tylko wołać nam Hetmana Sobieskiego, żeby piersią i godnością swą bronił czci i wiary Narodu Polskiego?

Prawdziwą ekspansję prowadzi się pod znakiem "jedynej prawdziwej religii", używając do tego celu zdalnie sterowanych z ambony posłów i senatorów, którzy ustawowo zapewniają właściwe do klerykalizacji warunki otoczenia.
Czemu dotychczas nie dano podatnikowi możliwości deklaracji, na jaki kościół wyznaniowy ma mieć odprowadzane składki? Dlaczego dochodów kościoła nikt nie ośmielił się sfiskalizować?
Pytania bez odpowiedzi...

Pozdrawiam
Rafał
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 03.11.2009 20:25

Jestem ciekaw czy czarna mafia pozwoliłaby na wieszanie obok krzyża symboli innych wyznań. Czy w Sejmie są reprezentowani tylko katolicy? Czy do szkół chodzą tylko katolicy?
asikx
Cromaniak

Postnapisał(a) asikx » 03.11.2009 20:32

Bocian napisał(a):Jestem ciekaw czy czarna mafia pozwoliłaby na wieszanie obok krzyża symboli innych wyznań. Czy w Sejmie są reprezentowani tylko katolicy? Czy do szkół chodzą tylko katolicy?

Pamiętasz walkę o preambułę do Konstytucji RP?

Pozdrawiam
Rafał
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 03.11.2009 20:52

asikx napisał(a):... Proszę, nie myl godła państwowego ze znakiem krzyża...

Rafale.
Czytaj uważniej i ze zrozumieniem moje posty (jeśli już je czytasz).
Napisałem, że "za lat kilkanaście" takie wyroki i taki sposób postępowania mogą prowadzić do tego, iż TPC będzie ingerował we wszystko co jest związane z naszą tradycją, z naszą przynależnością narodową itp.
Nie jestem jakimś szczególnym patriotą ani zwolennikiem krzyży czy godła państwowego w szkołach itp, ale niech to pozostanie naszą wewnętrzną sprawą państwową. Przecież Włochom chodzi nie o religijny wydźwięk tego wyroku, lecz o "uderzenie" w suwerenność i tradycję.
Obejrzyj sobie "Skrzypka na dachu", to może zrozumiesz, młodzieńcze, "o co mi kamon"!
Nie jestem zagorzałym tradycjonalistą ani zwolennikiem "czarnych", lecz uważam, że tradycję należy szanować i ją pielęgnować.
Ale jeśli tego nie rozumiesz, to .. niestety.. przykro mi ..
może kiedyś, jak ciutkę dorośniesz, dojrzejesz (bez obrazy) to inaczej na to spojrzysz.

PS
A twoje dość napastliwe uwagi na temat krzyża i symboli męki chrystusowej... hm.. są trochę szczeniackie..
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 03.11.2009 20:58

A co to za porównanie godła państwowego do jakiegoś symbolu religijnego dla niektórych będącym niczym. Godło państwowe jest godłem Polski a zarazem wszystkich Polaków a krzyż tylko tych co w niego wierzą... Nie mieszajmy symboli państwowych do religii, to podstawowy błąd czarnych. Od czasu jak się wzięli za politykę tylko tracą a byli ostoja narodu w czasach przeszłych...
asikx
Cromaniak

Postnapisał(a) asikx » 03.11.2009 21:24

janniko napisał(a):
asikx napisał(a):Obejrzyj sobie "Skrzypka na dachu", to może zrozumiesz, młodzieńcze, "o co mi kamon"!
Nie jestem zagorzałym tradycjonalistą ani zwolennikiem "czarnych", lecz uważam, że tradycję należy szanować i ją pielęgnować.

Wiesz co? Mierzi mnie to wieczne gadanie o tradycji u nas w kraju. Tradycji z którą jednoznacznie identyfikowany jest krzyż, obrządek kościelny, taca i po mszy pół literka ze szwagrem pod ogóra. Do bani z taką tradycją, która jest utożsamiana z jedną grupą wyznaniową w Polsce.
Gdzie tradycje żydowskie? Zginęły w latach 1939-1945, resztki dobite zostały w 1968 r. Gdzie tradycje polskich tatarów? Tak, tak "siłą" tłumione przez kolejnych światłych ministrów kultury, którzy do niedawna odmawiali jakiegokolwiek wsparcia finansowego na remont i zabezpieczenie przeciwpożarowe meczetu w Kruszynianach?
Czy pielęgnujemy tylko te tradycje, które idą w imię kościoła katolickiego w Polsce?
Tradycje inkwizycji i wyduszenia z narodowego budżetu (w którym udział mają nie tylko do katolicy, ale ateiści, żydzi, muzułmanie, świadkowie Jehowy i wyznawcy Raela) każdego grosza mają się dobrze.

janniko napisał(a):A twoje dość napastliwe uwagi na temat krzyża i symboli męki chrystusowej... hm.. są trochę szczeniackie..

Śmieszny jesteś. Do bólu.

Pozdrawiam
Rafał
jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 03.11.2009 21:33

asikx napisał(a):Wiesz co? Mierzi mnie to wieczne gadanie o tradycji u nas w kraju. Tradycji z którą jednoznacznie identyfikowany jest krzyż, obrządek kościelny, taca i po mszy pół literka ze szwagrem pod ogóra. Do bani z taką tradycją, która jest utożsamiana z jedną grupą wyznaniową w Polsce.

do wigilijnej wieczerzy zatem nie zasiądziesz, bo po co Ci ...
opłatek kupisz na targu ?
po co Ci ...
...
rzecz jasna to tylko powierzchowność...
...
a co w zamian proponujesz swoim dzieciom ?
...
jakie widzenie świata ?

jacky6
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky6 » 03.11.2009 23:10

a POza tym i tak zwycięży Michnikowszczyzna promowana przez Uniwersytet Pedagogiczny...
tyle, że do czasu - bo Mejcherowgradzie różnie bywa ...

:wink: :wink: :P :P
pablo2222
Cromaniak

Postnapisał(a) pablo2222 » 04.11.2009 08:34

Hm co mogłoby wisieć innego na wiejskiej? Jak myślę prawdopodobieństwo, że któryś z posłów jest muzeumaninem jest niewielkie. Może się zdarzyć jakiś ŚJ ale oni to nie chcą żadnych symboli, może jest paru protestantów. Natomiast na 100% jest sporo starozakonnych a oni woleliby torę zamiast krzyża. Ateiści....
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.