Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

To co nie udało sie Leninowi się uda Współczesnej Europie

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 05.11.2009 09:16

Dobrze prawisz Szopenie. Bycie anty nie jest dobrą postawą, acz...

Nie jestem ateistą, ani też nie jestem zacietrzewionym katolikiem, nie podoba mi się wiele z tego, co robi kler, ale nie powiem, bym był wściekłym antyklerykałem.

Jadnakoż przyznać się muszę do jednej niewielkiej, lecz paskudnej cechy "anty". Jestem zagorzałym, wściekłym, zacietrzewionym i inne "za.. " ANYTKOMUNISTĄ, antysowietem, antyPRL-wocem i generalnie anty-lewicowcem!
no cóż.. nikt nie jest idealny..
:P
pietro
Cromaniak

Postnapisał(a) pietro » 05.11.2009 20:15

Bocian napisał(a):
pietro napisał(a):
Bocian napisał(a):
pietro napisał(a):może zamiast tak kłującego w oczy krzyża powiesimy portret jakiegoś polityka,na początek może to być np.J.Palikot albo wedle uznania

A nie lepiej symbol wszystkich Polaków, np. godło...

mam wrażenie że w zaciekłości przeciw klerowi gubimy coś co jest naprawdę ważne a przecież jakieś wartości trzeba przekazać młodszym,i jeszcze tolerancja której brak na każdym kroku

Rozróżnijmy kler od Kościoła i duchownych od pracowników firmy Pana Boga... Widzisz chyba różnice? A jakie wartości przekazują ci wszyscy "katolicy" którzy kradną, biją, gwałcą, chleją wódę? Pokaz mi te 90% narodu zachowujące Dekalog i 5 Przykazań Kościelnych... Pokarz mi te sługi boże ,skromne, kapiące od purpury i złota. Wg mnie Kościół to już nie sakramenty tylko obyczaj.

jednym słowem-"cały świat to jedno wielkie gówno,oprócz moczu..." a my w samym jego środku :wink:
choć to początek smutnych pór roku chyba zaczynam mieć doła... :wink: :D
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 11.11.2009 15:15

"Nikt nie będzie w Polsce przyjmował do wiadomości, że w szkołach nie wolno wieszać krzyży, nie ma na co liczyć. Być może gdzie indziej tak, ale w Polsce nie - zaznaczył prezydent."
Śmiech na sali... Dla mnie żenua...
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 11.11.2009 15:45

Zawieszenie krzyża tam, gdzie go nie było jest swego rodzaju demonstracją. Również demonstracją jest zdjęcie krzyża tam, gdzie on był. Po co takie demonstracje, skoro całą naszą europejską kulturę nazywamy łacińską, tudzież chrześcijańską? Czy przez to sami nie pozbywamy się czegoś, co nazywa się tożsamością?
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 11.11.2009 17:40

Używanie słów "wszyscy", "zawsze" to gruba przesada. To, że on ma takie przekonania to nie znaczy , że ja mam takie i nie zmienia tego fakt, że to "prezydent wszystkich Polaków" Mój także, dla mnie- niestety. Jak już pisał Rafał, pisałem i ja o co nam chodzi. Mierzi mnie ta chrześcijańska tożsamość, która jest dla mnie fikcją i obyczajem.
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 11.11.2009 17:50

Bocian napisał(a):... ta chrześcijańska tożsamość, która jest dla mnie fikcją i obyczajem.

No niestety, taka już nasza polska uroda.
Tu się zgadzam, że 90 % z tych 90% "zdeklarowanych" katolików to za przeproszeniem fikcja a nie chrześcijaństwo, zresztą fikcja skrzętnie podsycana przez księży. No bo ta "nasza" polska wiara bardziej przypomina pogaństwo, wiarę w rytuały, zabobony itp. niż praktykowanie nauk Chrystusa (ale to inny temat).
A jeśli chodzi z kolei o obyczaj, to raczej nie widzę w tym nic złego. Skoro jest to symbol kojarzony z naszą narodową tożsamością historyczną, no bo tak jest, to niech sobie jeszcze jakiś czas wisi.. nie wiem jak długo, ale na pewno teraz, gdy UE w sposób b. chytry chce jakoś tam trochę "wyzwolić" nas z naszej tożsamości narodowej i suwerenności, to może warto zostawić te krzyże. Też ich nie lubię, ale uważam, że teraz nie jest dobry czas na ich ściąganie.
pzodro
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 14.11.2009 22:45

Z blogu...
Biskupi są dziś celebrytami na miarę Joli Rutowicz. Toteż, jak zwykle po 1989 roku, podczas uroczystości 11 listopada, było czarno od sutann. Fiolet miał odcień biskupi, a zapięte pod szyją były nie amaranty, ale koloratki.

Kler, niczym rzep, podczepił się pod Święto Odzyskania Niepodległości, choć w okresie międzywojennym biskupi zabraniali odprawiania w tym dniu mszy dziękczynnych, o które prosiły władze II RP, bo 11 listopada był dla nich dniem triumfu socjalisty Piłsudskiego. Odprawiano wówczas msze żałobne. Podobnie, jak za mordercę prezydenta Narutowicza.

Zgodnie z maksymą Karla Krausa: "czyje serce jest puste, tego usta słów pełne", podczas uroczystych liturgii, biskupi pouczali o patriotyzmie i swoich zasługach w odzyskaniu niepodległości. Oczywiście nie wspomnieli ani o tym, że ich poprzednicy stanowili trzon Targowicy, ani o tym, że 11 sierpnia 1794 r. prymas Polski, a szpieg pruski, Michał Poniatowski, popełnił samobójstwo, aby uniknąć procesu o zdradę. Zapewne słusznie. Prawda jest okrutna. Nie ma się czym chwalić.

Biskupi zachowywali się, jak kocioł, który przymawia garnkowi. Piętnowali rządzących za dbanie o własny interes bardziej niż o dobro Polski, choć każdy już widzi, że robią dokładnie to samo. Może nawet są gorsi, bo bardziej obłudni.

Klerowi usiłował się przypodobać prezydent Kaczyński. Podjął się obrony krzyża, którego nikt nie atakuje, a jedynie wskazuje właściwe i niewłaściwe miejsca jego adoracji. Bez najmniejszego sensu i związku ze świętem niepodległości, powiedział: "Nikt nie będzie w Polsce przyjmował do wiadomości, że w szkołach nie wolno wieszać krzyży, nie ma na co liczyć. Być może gdzie indziej tak, ale w Polsce nie". Czyżby prezydent uznał, że tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem, Polska jest Wolską, a Polak Wolakiem?
AdamSz
Cromaniak

Postnapisał(a) AdamSz » 14.11.2009 23:19

Wszystko ewoluuje. Dzisiaj, tak, ale ... 8O , to, co w 1990 r. było nie do pomyślenia, dzisiaj jest normalne. Nie wiadomo, co bedzie za kolejne 20 - 30 lat. :wink: 8O !!!
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.11.2009 11:28

Bocian napisał(a):. Czyżby prezydent uznał, że tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem, Polska jest Wolską, a Polak Wolakiem?

Przyczyna zapewne bardziej prozaiczna-początek zabiegów o elektorat radiomaryjny.
Akurat Lech ma średnie notowania u Ojca dr Tadeusza.
Użytkownik usunięty
Re: To co nie udało sie Leninowi się uda Współczesnej Europi

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.11.2009 14:47

janniko napisał(a):
Ciekaw jestem jak się odniosą do tego nasi gorący zwolennicy UE.. ?

I nie piszcie, że TPC nie ma nic wspólnego z UE!

Nawet jak byśmy pisali 100 razy na dzień ,to i tak malo kto bedzie wiedział,że
Trybunał Praw Człowieka, organ ustanowy przez Europejską Konwencję Praw Człowieka przyjętej pod auspicjami Rady Europy. Nie powinien być mylony z odrębnym Europejskim Trybunałem Sprawiedliwości, organem Unii Europejskiej.

Wbrew potocznym wyobrażeniom Trybunał nie jest organem Rady Europy, tak jak są nimi Zgromadzenie Parlamentarne, Komitet Ministrów, czy Sekretarz Generalny.
Jest on wyłącznie organem Europejskiej Konwencji Praw Człowieka.

Ciemnemu ludowi radiomaryjni juz wmówili,że to szatańska Unia każe niszczyć krzyże a prezydent mówiący 11 listopada o krzyżach,w kontekscie UE, próbuje wcisnąć kit jeszcze głębiej.

Bo strach pomyśleć,że nie rozróznia instytucji europejskich od unijnych.
janniko
Cromaniak
Re: To co nie udało sie Leninowi się uda Współczesnej Europi

Postnapisał(a) janniko » 15.11.2009 16:47

hepik napisał(a): Ciemnemu ludowi radiomaryjni juz wmówili,że to szatańska Unia każe niszczyć krzyże a prezydent ... próbuje wcisnąć kit jeszcze głębiej... nie rozróznia instytucji europejskich od unijnych.

Współczuję ci, Hepiku, mieć za rodaków taką ciemnotę, a za prezydenta takiego, za przeproszeniem, nieuka!
Na twoim miejscu bym się pochlastał.
:( :( :(
mkm
Koneser

Postnapisał(a) mkm » 15.11.2009 17:39

janniko napisał(a):
Jadnakoż przyznać się muszę do jednej niewielkiej, lecz paskudnej cechy "anty". Jestem zagorzałym, wściekłym, zacietrzewionym i inne "za.. " ANYTKOMUNISTĄ, antysowietem, antyPRL-wocem i generalnie anty-lewicowcem!
no cóż.. nikt nie jest idealny..
:P

... A komuchy żyją :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.11.2009 17:52

mkm napisał(a):... A komuchy żyją :D

Całe szczęście, że Ci prawdziwi już nie długo -
niech żyją w pokoju przez ostanie swoje dni.
mkm
Koneser

Postnapisał(a) mkm » 15.11.2009 17:53

Bocian napisał(a):Z blogu...
Biskupi są dziś celebrytami na miarę Joli Rutowicz. Toteż, jak zwykle po 1989 roku, podczas uroczystości 11 listopada, było czarno od sutann. Fiolet miał odcień biskupi, a zapięte pod szyją były nie amaranty, ale koloratki.

Kler, niczym rzep, podczepił się pod Święto Odzyskania Niepodległości, choć w okresie międzywojennym biskupi zabraniali odprawiania w tym dniu mszy dziękczynnych, o które prosiły władze II RP, bo 11 listopada był dla nich dniem triumfu socjalisty Piłsudskiego. Odprawiano wówczas msze żałobne. Podobnie, jak za mordercę prezydenta Narutowicza.

Zgodnie z maksymą Karla Krausa: "czyje serce jest puste, tego usta słów pełne", podczas uroczystych liturgii, biskupi pouczali o patriotyzmie i swoich zasługach w odzyskaniu niepodległości. Oczywiście nie wspomnieli ani o tym, że ich poprzednicy stanowili trzon Targowicy, ani o tym, że 11 sierpnia 1794 r. prymas Polski, a szpieg pruski, Michał Poniatowski, popełnił samobójstwo, aby uniknąć procesu o zdradę. Zapewne słusznie. Prawda jest okrutna. Nie ma się czym chwalić.

Biskupi zachowywali się, jak kocioł, który przymawia garnkowi. Piętnowali rządzących za dbanie o własny interes bardziej niż o dobro Polski, choć każdy już widzi, że robią dokładnie to samo. Może nawet są gorsi, bo bardziej obłudni.

Klerowi usiłował się przypodobać prezydent Kaczyński. Podjął się obrony krzyża, którego nikt nie atakuje, a jedynie wskazuje właściwe i niewłaściwe miejsca jego adoracji. Bez najmniejszego sensu i związku ze świętem niepodległości, powiedział: "Nikt nie będzie w Polsce przyjmował do wiadomości, że w szkołach nie wolno wieszać krzyży, nie ma na co liczyć. Być może gdzie indziej tak, ale w Polsce nie". Czyżby prezydent uznał, że tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem, Polska jest Wolską, a Polak Wolakiem?

Bocianie , masz calkowitą rację ... Ale w Polsce z Kościołem nikt jeszcze nie wygrał i długo nie wygra . Także nie warto się w tym temacie za bardzo emocjonować .
Jednego jestem jednak pewien , że czarni czarodzieje ciężką będą mieć przeprawę do nieba :wink:
mkm
Koneser

Postnapisał(a) mkm » 15.11.2009 17:59

Janusz Bajcer napisał(a):
mkm napisał(a):... A komuchy żyją :D

Całe szczęście, że Ci prawdziwi już nie długo -
niech żyją w pokoju przez ostanie swoje dni.

... A ich prawdziwe dzieci , niech nam żyją długo i szczęśliwie :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.