Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

To co nie udało sie Leninowi się uda Współczesnej Europie

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 04.11.2009 08:42

jacky6 napisał(a):
a POza tym i tak zwycięży Michnikowszczyzna

:wink: :wink: :P :P

czy musisz używać koloru :?:
asikx
Cromaniak
Re: To co nie udało sie Leninowi się uda Współczesnej Europi

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 04.11.2009 08:49

jacky6 napisał(a):
do wigilijnej wieczerzy zatem nie zasiądziesz, bo po co Ci ...

Skąd wiesz czy w ogóle siadam?
Mierzysz wszystkich swoją miarą i to jest właśnie nasz polski problem.

jacky6 napisał(a):
opłatek kupisz na targu ?
po co Ci ...

Opłatkiem może być piętka zeschniętego chleba, bowiem treść jest ważniejsza od formy.

jacky6 napisał(a):...
jakie widzenie świata ?

Zależy jakie okulary założysz i jakie wartości do tego zastosujesz.

Pozdrawiam
Rafał
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.11.2009 10:02

co mogłoby wisieć innego na wiejskiej

Na Wiejskiej jest reprezentowany 40-to milionowy naród. A kpiną jest mówienie, że to tylko katolicy...
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 04.11.2009 13:01

Jak zwykle "młodzież" nie zakumała o co chodzi!

Asikx i Bocian i ...
Nie wsypujcie wszystkiego do jednego wora.
Wyraźnie napisałem, że chodzi o tradycję i związane z nią symbole.
Chcemy czy nie, ale nasza tradycja jest związana bardzo mocno z symbolami wiary chrześcijańskiej i nie odmienimy historii, nie akceptując tego faktu. Tak samo jak tego, że jednak większość u nas stanowili (i jeszcze trochę stanowią) chrześcijanie, albo przynajmniej ludzie, którzy z tą religią się utożsamiają.
Godne potępienia jest to, co zrobiliśmy (jako Polska) z Żydami. W sumie jesteśmy krajem rasistowskim, co często można zauważyć, słysząc teksty (niby żartem) w stylu "asfalt powinien leżeć na ulicy" itp .. i to w sferach zgoła nie najniższych .. Ale to inny, wstydliwy w sumie temat.
Chciałem tylko powiedzieć, iż historia uczy nas, że kraj, który wyrzeka się swej tradycji i odwraca się od swych korzeni b. szybko straci suwerenność. W ten sposób wielkie imperia "załatwiały" podbite narody (często skutecznie). Tak robili Rzymianie i Sowieci (i inni też).

A mówienie, że: cyt. ... Do bani z taką tradycją, z którą jednoznacznie identyfikowany jest krzyż, obrządek kościelny, taca i po mszy pół literka ze szwagrem pod ogóra
jest ciutkę śmieszne i dziecinne...

Też nie przepadam za "czarnymi" i jestem za odłączeniem instytucji kościelnych od instytucji Państwa, za wyprowadzeniem religii ze szkół (do salek przykościelnych), za samofinansowaniem się kościoła itp.

Ale tu chodzi o "uderzenie" w symbole, w tradycję, a tym samym w suwerenność! I tylko tyle.
To czy u nas będą krzyże, czy orły, czy religia w szkołach, czy w kościołach itp. - wszystko to są nasze wewnętrzne sprawy polskie i nikt spoza Polski nie powinien się w to mieszać!

A wywody w stylu:
asikx napisał(a): ... pewnie niektórzy radykałowie chętnie zastąpiliby nasze godło symbolem religijnym męki Chrystusa, ewentualnie ukrzyżowali orzełka, w imię dalszej klerykalizacji naszego społeczeństwa....

są raczej beznadziejnie prymitywne i głupie..
:(
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.11.2009 14:08

większość u nas stanowili (i jeszcze trochę stanowią) chrześcijanie

Czyli nie tylko katoland...
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 04.11.2009 15:09

Bocian napisał(a):
większość u nas stanowili (i jeszcze trochę stanowią) chrześcijanie

Czyli nie tylko katoland...

he he.. ale uparty..
:P
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.11.2009 20:30

pietro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietro » 04.11.2009 20:42

może zamiast tak kłującego w oczy krzyża powiesimy portret jakiegoś polityka,na początek może to być np.J.Palikot albo wedle uznania
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.11.2009 20:44

pietro napisał(a): albo wedle uznania

Kamiński w cierniowej koronie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.11.2009 20:47

pietro napisał(a):może zamiast tak kłującego w oczy krzyża powiesimy portret jakiegoś polityka,na początek może to być np.J.Palikot albo wedle uznania

A nie lepiej symbol wszystkich Polaków, np. godło...
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 04.11.2009 21:20

hepik napisał(a):
pietro napisał(a): albo wedle uznania

Kamiński w cierniowej koronie.

To smutniegroźneideologicze spojrzenie zza okularów wystarczy.
pietro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietro » 04.11.2009 21:35

Bocian napisał(a):
pietro napisał(a):może zamiast tak kłującego w oczy krzyża powiesimy portret jakiegoś polityka,na początek może to być np.J.Palikot albo wedle uznania

mam wrażenie że w zaciekłości przeciw klerowi gubimy coś co jest naprawdę ważne a przecież jakieś wartości trzeba przekazać młodszym,i jeszcze tolerancja której brak na każdym kroku
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 04.11.2009 21:39

pietro napisał(a):.... mam wrażenie że w zaciekłości przeciw klerowi gubimy coś co jest naprawdę ważne a przecież jakieś wartości trzeba przekazać młodszym,i jeszcze tolerancja której brak na każdym kroku

kurcze, wreszcie jakiś młody głos rozsądku...

:)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.11.2009 08:48

pietro napisał(a):
Bocian napisał(a):

mam wrażenie że w zaciekłości przeciw klerowi gubimy coś co jest naprawdę ważne a przecież jakieś wartości trzeba przekazać młodszym,i jeszcze tolerancja której brak na każdym kroku

Rozróżnijmy kler od Kościoła i duchownych od pracowników firmy Pana Boga... Widzisz chyba różnice? A jakie wartości przekazują ci wszyscy "katolicy" którzy kradną, biją, gwałcą, chleją wódę? Pokaz mi te 90% narodu zachowujące Dekalog i 5 Przykazań Kościelnych... Pokarz mi te sługi boże ,skromne, kapiące od purpury i złota. Wg mnie Kościół to już nie sakramenty tylko obyczaj.
szopen
Croentuzjasta
Re: To co nie udało sie Leninowi się uda Współczesnej Europi

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 05.11.2009 09:04

asikx napisał(a):Do bani z taką tradycją, która jest utożsamiana z jedną grupą wyznaniową w Polsce.

Krzyż jest symbolem chrześcijańskim, nie katolickim. Chrześcijanami: luteranami, prawosławnymi, katolikami - jest olbrzymia większość Polaków. I tak było praktyczni emówiąc zawsze.

Gdzie tradycje żydowskie? Zginęły w latach 1939-1945, resztki dobite zostały w 1968

Które tradycje żydowskie mają wpływ na naszą kulturę narodową? Mam na myśli związane z religią.
Tradycje inkwizycji i wyduszenia z narodowego budżetu (w którym udział mają nie tylko do katolicy, ale ateiści, żydzi, muzułmanie, świadkowie Jehowy i wyznawcy Raela) każdego grosza mają się dobrze.

Tradycje inkwizycji? Co masz na mysli? Swego czasu inkwizycja przypomnę była jedną z najbardziej postępowych instytucji w Europie. Czarną legendę pracowicie dorobili jej protestanci. Co do reszty, JA jestem ateistą. Ale wszystkie te grupy o których wspomniałaś to jest ułamek społeczeństwa. Słuchaj, jeżeli jesteś przeciw dawaniu kasy na instytucję przez budżet narodowy, do którego płacą też osoby nie chcące płacić na tą instytucję: to co z szpitalami? Szkołami? Z jakiej racji ja, libertarianin, mam płacić na szkoły i szpitale?

janniko napisał(a):A twoje dość napastliwe uwagi na temat krzyża i symboli męki chrystusowej... hm.. są trochę szczeniackie..

Śmieszny jesteś. Do bólu.

Pozdrawiam
Rafał

[/quote]
Aby móc domagać się od innych szacunku dla swoich przekonań, należy najpierw nauczyć się szanować ich przekonań. A fanatyzm jest tak samo groźny nieważne czy katolicki, czy antykatolicki.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.