Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Szczecin - Riviera Makarska

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
iwona_w
Podróżnik
Szczecin - Riviera Makarska

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwona_w » 10.01.2008 13:58

witam wszystkich
jestem nowicjuszem w kwestii HR i w związku z tym mam pytanie?
czy ktoś jechał ostatnio ze SZCZECINA lub okolic w rejony RIVIERY MAKARSKIEJ?
wybieram się tam z rodzinką i psem w 08-2008 i mam zamiar jechać przez NIEMCY-CZECH-AUSTRIĘ-SŁOWENIĘ
niby mamy trasę obcykaną, ale brakuje mi wskazówek typu
gdzie zatrzymać się na nocleg
gdzie zjeść itp.

Znalezione podpowiedzi na forach nie bardzo się nadają dla nas, gdyż nie uwzględniają psa. 8O

proszę o wskazówki
maar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maar » 10.01.2008 20:42

witam, w ubiegłym roku przemierzyłem trasę Szczecin - Trogir.

Wyjazd ze Szczecina w niedzielę 01.07, godz. 06.15
Kołbaskowo - A11 - A10 (Ring) - A9 -okolice HOF zjazd na A72 - A93 - A3 - wjazd do Austrii w okolicach Passau - zaraz za granicą przy autostradzie na stacji benzynowej zakup winietek - A8 - A9 - godz. 18 Kalsdorf k.Graz nocleg w OEKOTEL (http://www.oekotel.com/index_pol.php) - zarezerwowaliśmy szybciej przez internet - koszt ok.57Euro za 4 osoby - otrzymaliśmy dwa pokoje z łazienką,
02.07.08 godz. 7.00 śniadanie i w drogę - A9 - granica A/SLO - A1 - w okolicach Mariboru zjeżdża się z autostrady i dalej do granicy chorwackiej (ok.50km) jedzie się zwykłą drogą - są dobrze oznaczone więc nie ma kłopotu - granica SLO/CRO - A2 - i dalej A1 do samego Trogiru
na miejscu byliśmy około 14.00

po drodze opłaty:
Austria winieta 14dni -8,60Eu
2x tunel - łącznie około 9Eu
Slowenia - autostrada - ok. 1Eu
Chorwacja - 2xautostrada około 5Eu + 140 Kn (czyli jakieś 90zł)

W tym roku też tam jadę bo inaczej sobie wakacji nie wyobrażam.

:lol:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 10.01.2008 22:36

Matko jedyna, cóż za precxyzja ??? Jednak absolutnie polecam trasę przez Niemcy i Austrię. Nigdy przez Czechy :cry: :cry: :cry:
maar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maar » 10.01.2008 22:58

Majeczka, drwina to czy podziw??

a może jesteś w stanie coś na ten rok ciekawego polecić za ciekawe pieniądze??
iwona_w
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwona_w » 11.01.2008 07:11

maar napisał(a): nocleg w OEKOTEL (http://www.oekotel.com/index_pol.php)

:lol:

dzięki sa niezły opis, ale w OEKOTEL jest całkowity zakaz dla psów :(
jednak skorzystam z uwag co do trasy
iwona_w
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwona_w » 11.01.2008 07:13

majeczka napisał(a):Matko jedyna, cóż za precxyzja ??? Jednak absolutnie polecam trasę przez Niemcy i Austrię. Nigdy przez Czechy :cry: :cry: :cry:

przez Czechy do celu wydaje się bliżej...
masz jakieś złe doświadczenia z jazdy po Czechach?
8O
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 11.01.2008 19:45

maar napisał(a):Majeczka, drwina to czy podziw??

a może jesteś w stanie coś na ten rok ciekawego polecić za ciekawe pieniądze??

Oczywiscie, że podziwiam Cię. Co do polecenia czegoś ciekawego; no cóż, 2 razy byłam na wyjazdach zorganizowanych, i również 2 razy prywatnie na Hvarze, te wyjazdy zdecydowanie były lepsze i swobodniejsze. Wyrosłam już chyba z biegania za przewodnikiem.Jednak Hvar polecam gorąco. Jeśli nie byłeś stokrotnie żałuj. Zastanawiam się właśnie, czy pojechać tam trzeci raz, czy ewentualnie poszukać czegoś na południu. :papa:
A propos droga przez Czechy jest fatalna, chyba, tylko jeśli nie ma się wyboru. Ja nigdy więcej tam nie pojadę. :cry: :cry: :cry:
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 11.01.2008 20:17

Jeśli ze Szczecina to też jestem za jazdą przez Niemcy, mija się wtedy nasze fajne drogi (w zeszłym roku jazda z Leszna do granicy zajęła ok 5 godzin z tego co pamiętam).
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.01.2008 22:03

AnetaA napisał(a):Jeśli ze Szczecina to też jestem za jazdą przez Niemcy, mija się wtedy nasze fajne drogi (w zeszłym roku jazda z Leszna do granicy zajęła ok 5 godzin z tego co pamiętam).

W Bieszczadach tą granicę przekraczalaś, czy co???? :wink:
Bez kitu. Z Wrocławia do granicy w Krnov masz około 1,5 h. Do Leszna z przejazdem przez Wrocław (z poludnia miasta) to około 3,5 h.
Tylko, że taki wynik robi się w piątek po południu.... :?
A tak serio, to chyba jednak lepiej bedzie wam przez Niemcy. Do Czech nie warto zjeżdżać na drogi krajowe, a dwupasmówek malo.
Majeczka. Nie strasz ludzi Czechami. Ja paręnaście razy jeździłem i jest OK. No jeszcze trzeba wiedzieć kędy. Bo przez Boboszów, czy Kudowę i inne dziadostwa, to nie polecam... :roll:
No chyba, że ktoś lubi jeździć, jak w Polsce..... :wink: Na 50 80-100 a poza miastem 150-170 etc. :roll:
W Czechach CB działa... :D Kanał 28. Lecz, jak to w życiu, wszystko ma swoje granice.....
Ciekawe, że tacy skorzy do przekraczania prędkości, np. w Austrii nie jesteśmy... :mrgreen:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 11.01.2008 23:09

FUX napisał(a):Majeczka. Nie strasz ludzi Czechami. Ja paręnaście razy jeździłem i jest OK. No jeszcze trzeba wiedzieć kędy. Bo przez Boboszów, czy Kudowę i inne dziadostwa, to nie polecam... :roll

FUX, akurat nie wracałam autostradą, nie po drodze do Poznania mi było, jednak z całą pewnością mogę powiedzieć, że ich podrzędne drogi to istny koszmar... :wink: W zasadzie nawet nieco gorsze niż u nas.Wiem jedno, nigdy więcej przez Czechy ... Przynajmniej ja, na pewno nie skorzystam, jednak każdy ma wolny wybór. :?: :cry: :lol: :?: :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.01.2008 08:42

A jechałaś np. drogą Kórnik-Rawicz lub Szprotawa-Przemków?
To są polskie drogi krajowe i wojewódzkie.
Nie wiem, jaka trasa jechalaś przez Czechy, lecz ja u nich takiego dziadostwa nie widziałem.
I nie pisze tego, aby się z Toba przekomarzać... :wink:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 12.01.2008 10:53

Ja przez Czechy jechałam raz. I mam dosć :) Z Wałbrzycha, przez jakieś małe przejście, gdzie toaleta była na dzwonek, ale i tak nikt nie otworzył drzwi. Oznakowanie dróg - katastrofalne. I ci czescy kierowcy - żenada. Drogi - przeciętne, jak w Polsce: kilometr ładnej nawierzchni, 10 - dziurawej...
bangokorea
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bangokorea » 12.01.2008 11:13

Winetka na Austrie na 10 dni kosztuje 7,70 Euro. Placilem tak trzy dni temu. Tunel St.Michael na trasie Salzburg-Villach kosztuje 9,50 Euro. Karavankentunel na granicy Austria-Slowenia kosztuje 6,50. Kombinuj tak aby tankowac w Sloweni jest znacznie taniej. Cena Diesla teraz w Niemczech w miasteczku Selbitz 1,399 Euro w Sloweni 1,072 za litr
olciqq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciqq » 15.01.2008 19:26

Polecam w Czechach w Mikulowie pensjonat Roza. W poscie 'Bahamy' jest link. :))
Pozdrawiam ;)
~olciqq~
cornholio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cornholio » 16.01.2008 07:57

Witam wszystkich jako ze jestem tu zupelnie nowy!
Wybieram sie w tym roku pierwszy raz do CRO i mam pytanko odnosnie winietek w Austrii. Maar napisal ze zaplacil 8,60 euro za 14 dni, a w wielu innych miejscach znalazlem, ze winietki kupuje sie na 10 dni za 7,60 lub na 2 miesiace za 21,80. Moglby mi ktos wyjasnic jak to dziala
Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone