Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ston I Dubrovnik

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariooo24
Plażowicz
Ston I Dubrovnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariooo24 » 22.08.2009 09:25

Mam pytanko...czy warto zatrzymać się na dłużej w miejsowości STON?? Byliśmy tydzień na Ciovo i chcemy się przemieścić gdzieś w okolice Dubrovnika...czy STON to dobra opcja??
jacoKRC
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacoKRC » 22.08.2009 13:03

Jesli jako baza wypadowa to ok bo blisko na Korcule i do Orebica oraz do Dubrownika.
Jesli szukacie ładnego brzegu to moze Trstenik?
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 22.08.2009 13:07

Ston jest bardzo sympatyczny, ale na dłuższy pobyt to raczej nie bardzo, no i nie ma plaży ;) . Trstenik też i ja bym poleciła, albo niecałe 30 km od Dubrovnika leży bardzo spokojne Slano, na wypady w okolicę nadaje się bardzo dobrze.
mariooo24
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariooo24 » 22.08.2009 16:21

Chodzi mi też o plaże z płytką wodą(nie każdy umie dobrze pływać :)
)...dobrze by było,żeby można było też gdzie zjeść i posiedzieć wieczorem... :)
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 22.08.2009 19:01

Zerknij do mojej relacji z zeszłego roku, byliśmy właśnie w Slano, niestety część zdjęć dosięgła zemsta fotosika, jak znajdę czas to podmienię.
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 07.09.2009 11:50

wie ktos ile kosztuje wstep na mury w stonie ?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 07.09.2009 11:52

grax napisał(a):wie ktos ile kosztuje wstep na mury w stonie ?

Wstęp jest bezpłatny :) . W Małym Stonie też :)

Przynajmniej w zeszłym roku był...... :roll:
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 07.09.2009 12:06

kulka53 napisał(a):
grax napisał(a):wie ktos ile kosztuje wstep na mury w stonie ?

Wstęp jest bezpłatny :) . W Małym Stonie też :)

Przynajmniej w zeszłym roku był...... :roll:

bezplatny? to dlaczego czytam ze na pieniadze z biletow przeznaczaja na renowacje murow hm :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 07.09.2009 12:08

Nie wiem......
Pod koniec września 2008 nikt żadnych opłat nie pobierał, nie widziałem też żadnych budek z biletami otwartych np tylko w sezonie.......... :roll:

Renowacja faktycznie trwała.
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 07.09.2009 12:21

kulka53 napisał(a):Nie wiem......
Pod koniec września 2008 nikt żadnych opłat nie pobierał, nie widziałem też żadnych budek z biletami otwartych np tylko w sezonie.......... :roll:

Renowacja faktycznie trwała.

poprostu jest otwarte wejscie i wchodzisz tak o poprostu ? po calych murach
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 07.09.2009 12:40

Tak było.
Też się zdziwiliśmy ...... bo żeby w Chorwacji gdzieś wejść za darmo to rzadko się zdarza :wink:
Po całych murach nie chodziliśmy bo, po pierwsze trochę pod górkę by trzeba było pochodzić :wink:, po drugie, część położona wyżej była w trakcie renowacji. Podobnie w Małym Stonie.

Cytat z naszej relacji:

kulka53 napisał(a):Potem oczywiście szukamy wejścia na mury, dość niepozornie ono wygląda, zaskakuje nas oczywiście na duży ''plus'', że spacer murami będzie bezpłatny, to chyba taki chorwacki ewenement :lol: . No ale mury są całkiem fajne, wąskie i dość stromo się nimi podchodzi. I tu również widać, że poddaje się je gruntownej renowacji, oplecione są bowiem rusztowaniami. Pewnie kiedyś będzie można podejść aż na szczyt wzgórza do stojącej tam twierdzy. Chociaż pewnie mało kto się na ten krok zdecyduje :lol: :wink:

Podjedź sobie jeszcze kawałek w kierunku Broce, wąską drogą przy solankach, stamtąd jest najlepszy widok na całe mury.
Ostatnio edytowano 07.09.2009 12:47 przez kulka53, łącznie edytowano 1 raz
mk.mika
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mk.mika » 07.09.2009 12:45

W samym Stonie nie mieszkaliśmy, tylko na campie w Paprotnie i tam jest płytka plaża z piaskiem, sam Ston ładny, w Małym Stonie na mury nie da się wejść bo są one tam remontowane i z tego co wiem nie trzeba płacić za wejście na mury, a warto, widoku super.
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 07.09.2009 21:53

W tym roku w sierpniu wstęp na mury w Stonie był bezpłatny. Co prawda udostępniony był od tej strony tylko fragment murów - reszta była w remoncie. Pozdrowionka
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 08.09.2009 23:26

helen napisał(a):Ston jest bardzo sympatyczny, ale na dłuższy pobyt to raczej nie bardzo, no i nie ma plaży ;) . Trstenik też i ja bym poleciła, albo niecałe 30 km od Dubrovnika leży bardzo spokojne Slano, na wypady w okolicę nadaje się bardzo dobrze.

Oj, Slano to ja polecam wyjatkowo gorąco.
Lubiący luksusy mogą zajrzeć do pięknego hotelu (****+) - cały kompleks tam jest, natomiast sam widok na tą zatoczke i miejscowość wywołuje tęsknotę jeszcze długo po wyjeździe.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 11.09.2009 13:03

Fatamorgana napisał(a):Oj, Slano to ja polecam wyjatkowo gorąco.
Lubiący luksusy mogą zajrzeć do pięknego hotelu (****+) - cały kompleks tam jest, natomiast sam widok na tą zatoczke i miejscowość wywołuje tęsknotę jeszcze długo po wyjeździe.

mowa o Admiral Grand Hotel . . . może kiedyś? :roll:

Blisko STON i Dubrovnika, z widokiem na Peljesac, sympatycznym miejscem jest miejscowość Klek.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone