Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rozmów nie na temat ciąg dalszy...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2009 22:30

MorskiPas napisał(a):
zebik napisał(a):
MorskiPas napisał(a):Dlatego poprosiłem Cię, żebyś użył wyszukiwarki i znalazł odpowiedź na pytanie o strony półwyspu Pelješac. Jeśli byś znalazł, to mógłbyś bronić tezy, że to pytanie killera było głupie, bezzasadne i zaśmiecające forum.

Ale takie pytanie jest bez sensu - można zapytać inaczej albo samemu dociec po której stronie jest fajniej. To jest pytanie z gatunku "która ładniejsza brunetka czy blondynka"

Dam Ci taki przykład. Niedaleko Pelješca na Korčuli jest miejscowość Lumbarda. Są tam dwie piaszczyste plaże, jedna od strony lądu, a druga od strony otwartego morza. Na tej od strony lądu woda jest dużo zimniejsza. Jesteś w stanie sam wydedukować, że tak jest? A jak ni me jesteś, to jak zadasz pytanie, zakładając, że nie wiesz o tej różnicy temperatur, ale coś ci się o uszy obiło, że jedna plaża jest lepsza?

Zadałbym pytanie opisowe szczegółowo pisząc o co mi chodzi (to zawsze można). Ale o ile się nie mylę koledze killerowi nikt nie pomógł w jego problemie bo pytanie nie dotyczy samej temperatury tylko kilku innych rzeczy, które jak na tak doświadczonego forumowicza są proste do odnalezienia.

killer napisał(a):Witam.Mam pytanko do forumowiczów-jaką miejscowość polecacie na płw Peljesac (lubie małe ,klimatyczne mieścinki), i czy to prawda że duże znaczenie ma to z której stronie plw sie stacjonuje ? Chodzi mi o temp wody,wiatr itp.)Wybieram się w terminie 16-30 czerwiec
PS Zastanawiam się czy nast urlop spedzić w Brist ( okolice Gradac) czy wlaśnie na płw Peljesac Z gory dziękuje za wszystkie rady i sugestie icon_wink.gif

Zobacz ile tu jest pytań w tym poście
Tematów i relacji o Peljesacu jest tyle, że można doktorat napisać. Relację Ines starczą na pare przewodników i wystarczy poczytać, żeby wiedzieć. Na jego dylematy są odpowiedzi tutaj:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=9772&highlight=
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=21378&highlight=
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=21259&highlight=
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=20971&highlight=
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=20893&highlight=
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=20407&highlight=
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=22016&highlight=

i wielu innych podobnych wątkach i relacjach.

A temperatura wody zmienną jest i wystarczy sprawdzić na stronach pogodowych.
MorskiPas
Cromaniak

Postnapisał(a) MorskiPas » 12.11.2009 22:37

Czyli co, uważasz, że należy wydać UKAZ zabraniający zadawania pytań na forum? Wszystkich pytań, czy tylko głupich pytań?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2009 22:40

MorskiPas napisał(a):Co innego Hyde Park, co innego reszta forum.

Uważam, że jako administrator mam prawo zwracać uwagę użytkownikom, nawet jeśli moja racja jest subiektywna.

o tym pierwszym nie wiedziałem :?: :?: myślałem ze jakieś zdroworozsądkowe zasady rządzą i forum i Hyde Parkiem jako jednak częścią tego forum. Nie kwestionuję też Twojego prawa do zwracania uwagi, dla mnie jasne jak słońce...tylko ta subiektywność... życzę miłej nocy, a tak zapytam czy pasażer (bo jednak to jest jego nick na forum) ma bana czy coś bo dziwne że nie odpisuje???
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2009 22:43

MorskiPas napisał(a):Czyli co, uważasz, że należy wydać UKAZ zabraniający zadawania pytań na forum? Wszystkich pytań, czy tylko głupich pytań?

Odpowiedź Krzychu:

"Zanim założysz nowy wątek zaglądnij do odpowiedzi na często zadawane pytania, lub użyj wyszukiwarki."

Tyle i resztę niech chłop szuka, a jak już czegoś nie znajdzie to wtedy zada precyzyjne konkretne pytanie i ten kto będzie wiedział (gdzie jest jaka woda i jak ciepła) na pewno mu odpowie, a nie pytania o wszystko i Jorguś od razu mu daje na tacy 5 linków które są dostępne na pierwszej stronie wątku o regionach.

Śmietnik, który założyłeś puchnie o tego typu postów i robi się największym działem na forum.
Ostatnio edytowano 12.11.2009 22:45 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
MorskiPas
Cromaniak

Postnapisał(a) MorskiPas » 12.11.2009 22:44

lubelski napisał(a):...tylko ta subiektywność...

Ani ja, ani Ty, ani nikt nie jest w stu procentach obiektywny. Możemy się tylko starać. Ale tak się składa, że na razie ja odpowiadam za całość tego forum i robię to co muszę, najlepiej jak umiem.

lubelski napisał(a):a tak zapytam czy pasażer (bo jednak to jest jego nick na forum) ma bana czy coś bo dziwne że nie odpisuje???

Tak, ma bana.

Dobrej nocy.
MorskiPas
Cromaniak

Postnapisał(a) MorskiPas » 12.11.2009 23:03

zebik napisał(a):Odpowiedź Krzychu:

"Zanim założysz nowy wątek zaglądnij do odpowiedzi na często zadawane pytania, lub użyj wyszukiwarki."

Odpowiedź do odpowiedzi Seba ;) :

"Nie upominaj innych, od tego są moderatorzy. Zamiast pisać było, użyj funkcji szukaj podsuń link do odpowiedzi."

zebik napisał(a):niech chłop szuka, a jak już czegoś nie znajdzie to wtedy zada precyzyjne konkretne pytanie i ten kto będzie wiedział (gdzie jest jaka woda i jak ciepła) na pewno mu odpowie

Kto ma ocenić, czy chłop szukał i nie znalazł, bo za cienki jest w te klocki? Ja się nie podejmuję. Może Ty chcesz opiniować, które pytania dopuszczamy, a które odrzucamy? Moim zdaniem to jest niewykonalne.

Ludzie pytają na forum dlatego, że nie wiedzą. Jakby wiedzieli to by nie pytali. My tu siedzimy od dawna i my wszystko wiemy, ale czy to nas stawia wyżej od tych, którzy nie wiedzą?

zebik napisał(a):Jorguś od razu mu daje na tacy 5 linków które są dostępne na pierwszej stronie wątku o regionach.

Dlatego Jorguś został moderatorem, a Popiel nigdy nim nie będzie.

Cała równowaga forum opiera się na tych dwóch punktach regulaminu, które są zacytowane w tym poście przez Ciebie i przeze mnie. Tylko mechanizm ma być taki, że pytający robią wszystko co potrafią, żeby znaleźć odpowiedzi bez pytania, a my stare wygi rozumiemy, że nie każdy jest mistrzem w zadawaniu pytań tej lekko kulawej wyszukiwarce.

To ma się opierać na wzajemnej tolerancji, a Popielowi tego właśnie brakuje.
killer
Odkrywca

Postnapisał(a) killer » 12.11.2009 23:54

Jest mi torche głupio ,ze z powodu jednego pytania nagromadzilo sie tyle zlych emocji. W Chorwacji bylem 3 krotnie moze to malo ,moze duzo -niewiem. Pytalem dlatego ze nie bylem w rejonie tego plw a obilo mi sie o uszy ze strona ma znaczenie i poprostu PYTALEM. Sadzilem ze ktos kto byl mi odpowie.To tyle w temacie....
PS
Dzieki za fachowe i obiektywne prowadzenie forum oraz tym ktorzy odpisali na zadane pytania :wink:
Pozdrawiam
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 13.11.2009 00:01

A mnie WQR-ło że nie podsunęliście mojej relacji :x :) :)
zawodowiec
Cromaniak

Postnapisał(a) zawodowiec » 13.11.2009 00:48

Killer zadał pytanie o różnicę w temp. wody i wietrze po jednej i drugiej stronie Peljesca. Znaczy wg mnie coś już wcześniej próbował rozkminić w temacie (wiatry na pn. Peljesca i Korculi są znane wśród surferów) i zadał pytanie już coś wiedząc. Sam z ciekawości spróbowałem szukajką i o Peljescu i temp. wody na pn. i pd. i szczegółowej odpowiedzi mi się nie udało znaleźć.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.11.2009 02:06

Czyli co? Szukacie wyższość świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy? Bo nie rozumiem?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.11.2009 05:14

Trzy grosze przy okazji...forumowa wyszukiwarka jest ,delikatnie mówiąc,dalece niedoskonała.
O ile odsyłanie do niej ma sens w tematach,które juz były omawiane sto pietnaście razy (np jak objechac autostrady) jest logiczne,to przy bardziej skomplikowanym pytaniu ,sensu nie ma.
Łatwiej wtedy korzystać z googlowskiej wpisując sekwencję słów a wtedy i tak najczęściej na pierwszej stronie(najdalej drugiej) wyszukiwarki ukazuje sie link do cro.pl z interesującym nas tematem.

A co do bana-jeśli ktos w ferworze dyskusji przy piwie zwraca sie do kogos słowami "nie pierdol" mozna ewentualnie przymknąc oko(zwłaszcza po czwartym kuflu)
Jeśli słowami"nie pierdol"ktos zwraca sie na piśmie,nawet jeśli jest po czwartym kuflu,to ban juz nie powinien budzić zdziwienia ;)
pietro
Cromaniak

Postnapisał(a) pietro » 13.11.2009 22:50

Morski ma jak najbardziej racje !!!
Jednego forumowego idioty mniej,choć nigdy nie wiadomo pod jakim nikiem powróci :twisted:
Każdy z nas zaczynał na tym forum różnie ale odpowiedzi popiela to granda,nie tylko w tym wątku :twisted:
idąc tym tokiem myślenia który prezentuje kolega zebik i jego friendzi :roll: szybko dojdziemy do tego że masło jest zbyt maślane a cała zabawa w forum i dyskusje to bicie piany 8O
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.11.2009 23:05

Popatrz na siebie chłopie zanim kogoś nazwiesz idiotą...jak się on nie może wypowiedzieć takiego cwaniaka strugasz..jeżeli kogoś nazywasz idiotą to zastanów się czy sam nie jesteś nim bo zdania są podzielone przylizusie...
kiana
Croentuzjasta

Postnapisał(a) kiana » 13.11.2009 23:55

pietro napisał(a):Jednego forumowego idioty mniej

Pietro, to jest poniżej pewnego poziomu.

MorskiPas napisał(a):Wiele razy prosiłem Popiela, żeby złagodził swój sposób pisania, bo nie każdy rozumie jego dowcipy, ale on był głuchy na moje prośby

Są tu inni bardziej dowcipni, przy których pasażer to smutas.
Ja nie chcę i Ci którym to pisał pewnie też by nie chcieli by się zmienił.
forum/viewtopic.php?t=26067&postdays=0&postorder=asc&start=0

forum/viewtopic.php?t=22417&postdays=0&postorder=asc&highlight=medena&start=0

Dziękuję za uwagę
majeczka
Cromaniak

Postnapisał(a) majeczka » 14.11.2009 00:05

alessandro1977 napisał(a):Popatrz na siebie chłopie zanim kogoś nazwiesz idiotą...jak się on nie może wypowiedzieć takiego cwaniaka strugasz..jeżeli kogoś nazywasz idiotą to zastanów się czy sam nie jesteś nim bo zdania są podzielone przylizusie...

Czyżby nerwy poniosły?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rozmów nie na temat ciąg dalszy... - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone