Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower W Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
markus22
Turysta
Rower W Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) markus22 » 27.05.2007 11:04

Moze ktos zwiedzał cro rowerem
kniesp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kniesp » 27.05.2007 11:19

Witam,

To chyba kiepski pomysł.
- transport,
- gdzie jezdzic,
- upał.

Jak ostanio wiozłem rowery w Polsce, to koszt ich przewozu
(zużycie paliwa) przekroczył koszt ich wypożyczenia na miejscu.

:wink:
markus22
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markus22 » 27.05.2007 19:06

koszty to juz inna rzecz.Chodzilo mi raczej o krotkie przejazdżki po ciekawych
drogach z ladnymi widokami z mala iloscia aut.Bylem w cro ale nie znam klimatow rowerowych nad Adriatykiem.Uwazam ze rowery z wypozyczalni to
tylko namiastka roweru.Czasem pomimo skwaru dobrze jest wypocic troche rakiji. :)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 27.05.2007 20:18

Wypozyczenie roweru(MB) w ogole nie jest droge
Gdzie jezdzić rowerem na Istri-zobacz:
http://www.bike-istra.com/en
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 28.05.2007 07:18

Dla ludzi o sercu jak dzwon. Trzeba mieć dużą wydolność organizmu, żeby zapychać w tamtejsze upały na rowerku. Poza tym drogi raczej wąskie i częste podjazdy. Do śmigania po prowiant i coś do picia w najbliższej okolicy kwatery czemu nie.
Jacol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacol » 28.05.2007 08:03

markus22 napisał(a):koszty to juz inna rzecz.Chodzilo mi raczej o krotkie przejazdżki po ciekawych
drogach z ladnymi widokami z mala iloscia aut.Bylem w cro ale nie znam klimatow rowerowych nad Adriatykiem.Uwazam ze rowery z wypozyczalni to
tylko namiastka roweru.Czasem pomimo skwaru dobrze jest wypocic troche rakiji. :)

Ja miałem ze sobą rowery i uważam, że warto zabrać. W tym roku też biorę. :lol: Dojazd z kampu do miasta i zwiedzenie go z wysokości siodełka rowerowego - super sprawa. Polecam. A co do kosztów paliwa - litr więcej na 100km to nie powód żeby ich nie zabierać .

Mirko, fajna stronka, a nie znasz podobnej o wyspie Cres?
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 28.05.2007 12:14

co do zużycia paliwa, jeśli będziemy jechać z rowerkami 110-120 km/h to spalimy tyle ile bysmy spalili bez rowerków przy prędkości 130-140 km/h. A rowery warto zabrać, wieczorkiem mozna się przejechać w różne ciekawe miejsca, tak dla relaksu, fajna sprawa-polecam :-)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.05.2007 12:40

5 razy miałem swoje rowery, jeżdziliśmy sporo, na plażę, na zakupy i na zwykłe wycieczki. Nie wszystkie rejony Cro nadają sie do amatorskiej jazdy, ja, raz miałem rowery w Vodicach ( przydatne), reszta na Istrii -- tutaj ( bardzo przydatne ). Ostatnio nie zabrałem--całe szczęście--okolice Omisiu--brak "normalnych" terenów do jazdy.
W tym roku raczej zabiorę, raczej ponieważ jeszcze nie postanowilem gdzie jedziemy. Od wielu lat montuję rowery na bagażniku na haku, wcześniej (na Vito) na klapie. Zużycie paliwa--??? wypożyczenie roweru też kosztuje, a mam rower zrobiony dla mnie i lubię na nim jeżdzić.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 28.05.2007 15:33

Jacol napisał(a):
markus22 napisał(a):koszty to juz inna rzecz.Chodzilo mi raczej o krotkie przejazdżki po ciekawych

Ja miałem ze sobą rowery i uważam, że warto zabrać. W tym roku też biorę. :lol: Dojazd z kampu do miasta i zwiedzenie go z wysokości siodełka rowerowego - super sprawa. Polecam. A co do kosztów paliwa - litr więcej na 100km to nie powód żeby ich nie zabierać .

Mirko, fajna stronka, a nie znasz podobnej o wyspie Cres?

jest duzo linkow,
wpisz:otok cres biciklisticke staze
na:http://www.pogodak.hr
Bondkr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bondkr » 04.06.2007 08:50

Witam,
za każdym moim wyjazdem wakacyjnym do Cro zabierałem rowery.A tych wyjazdów bylo już 6 (w tym roku kolejny) i wydaje mi się,że już mogę coś niecoś na ten temat powiedzieć.Najpierw koszty- wzrost kosztów podróży tam i spowrotem spowodowany 4 rowerami na dachu auta (tyle osób liczy moja rodzina) jest mniej więcej równy kosztowi wypożyczenia 4 rowerów w Cro na 2 dni.To chyba załatwia sprawę pieniędzy.Druga rzecz-gdzie jeździć?
Generalnie-im bardziej na południe tym mniej terenów do jazdy.Oczywiście mam tu na myśli porządną jazdę a nie podjechanie do sklepu po piwo.Moim zdaniem najlepsze tereny do rowerowania są na Istrii.W miarę płasko i nie trzeba być Lancem Armstrongiem aby przejechać 40-60 km..Nieźle też jest niżej-mniej więcej do wysokości Sibenika.Potem,im bardziej na płd płaski pas lądu między wybrzeżem a górami staje sie coraz węższy i sensowność brania rowerów spada..Chyba,że ktoś jest w stanie wyjechać na 1500 m w 50 stopniowym upale..Ja nie..Jak jest na wyspach nie wiem,nie byłem.W zesz. roku byłem na Peljesacu-też nie pojeżdziłem za bardzo z uwagi na góry właśnie.Jak chcesz cośjeszcze wiedzieć-pytaj.Pozdro!
albina
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) albina » 25.07.2007 09:50

Witajcie,
ja mam pytanie dotyczące wypożyczenia rowerów. Czy ktoś orientuje się ile kosztuje wypożyczenie?
Bondkr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bondkr » 25.07.2007 10:16

Witam,
z tego co pamiętam wychodzi ok 20-30 zł za dzień za rower.
Zawsze swoje zabieram :)
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 25.07.2007 11:47

Na Istrię zabieram rowery. Przy wyjazdach na południe już nie. Zazwyczaj jeździmy wieczorkiem z kampu do miasteczka ( np. Koversada - Vrsar). Wolę mieć swoje niż z wypożyczalni. Co do kosztów - bez rowerów jeżdżę ile się da, a z rowerkami nie przekraczam raczej 150 km/h więc koszty paliwa chyba podobne (nigdy tego nie liczyłem jakoś specjalnie).
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 25.07.2007 14:17

albina napisał(a):Witajcie,
ja mam pytanie dotyczące wypożyczenia rowerów. Czy ktoś orientuje się ile kosztuje wypożyczenie?

zobacz:
http://www.istra-kamik.com/rentservice/
albina
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) albina » 31.07.2007 13:47

Wiem że najlepiej swoim ale z naszej 6 tylko 50% ma rowery. Poza tym, obawiam się , że w tamtejszych temperaturach nie daleko zajedziemy. Myśleliśmy raczej o wyskoczeniu do sklepu po nieiwelkie zakupy :lol: Dziękuję za info. :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone