Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 01.03.2011 13:53

kaszubskiexpress napisał(a):Dla porządku wklejam jeszcze trasę przejazdu

jak widać na wykresie różnicy wzniesień pierwszy duży podjazd jest w Swarzewie, ale to jednorazowy mocny podjazd, więc spacerek obok roweru i podziwianie zatoki...........a co.

Jak dlugo jedziesz konkretna trasa bo wyglada bardzo ciekawie?
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 01.03.2011 14:08

Z domu wychodzę o 7.30, potem 10 km spacerowym tempem nad Motławę.
Statek wypływa o 8.30, o 10.20 jestem na (w) Helu.
Cały półwysep i od Władysławowa do Osłonina jadę bardzo rekreacyjnie (sporo przerw), to zajmuje mi około 5-6 godzin, więc około 17-ej jestem w Rumi, potem 1,5 godziny do Gdańska.

Dla tych, którzy startują z Gdańska i do Gdańska wracają to 11,12-godzinna eskapada. Na totalnym luzie.
Opisana przeze mnie przejażdżka skończyła się w Rumi, ale normalnie jadę całą trasę (ok. 110 km).....................i wieczorem jestem przyjemnie wyczerpany a piwo smakuje jak nigdy. :P
Krystof
Cromaniak

Postnapisał(a) Krystof » 01.03.2011 14:16

Kaszubski - megafajny wątek i jeszcze lepsza relacja!!!

Wielkie Dzięki! :hearts:
Inspirujące! Niby wiedziałem, że się da, ale teraz "to" wydaje sięw ogóle łatwe!

Zakotwiczam się w temacie!

[size=7]Aha, moje pedałowanie jest takie sobie" - jak sięrobi ciepło, to staram się zasuwać rowerem do roboty (spod lotniska do halii Olivii) - praktycznie 85% jadę lasem. Pięknie - sarny, lisy, ćwierkania ptaków ... 11 kilometrów/ ok. pół godziny ładowana sił na cały dzień, w dodatku z górki :@)

Gorzej z powrotem - podejście piesze z Polanek jest tak strome, że mi serducho wysiada - o jechaniu to w ogóle nie ma mowy ... później (Bytowska) już łatwizna.
[/size]
Pozdrov, Krystof
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 01.03.2011 14:24

Krystof gdy jeżdżę szlakiem wejherowskim( chyba 6 jezior po drodze), gdzie wzniesienia są znacznie większe, to też zdarza mi się rower prowadzić.
Nie jeżdżę wyczynowo, nic z tych rzeczy.
Czysta przyjemność z aktywności sportowej i kontaktu z przyrodą a że nam bozia nie pożałowała, to mamy gdzie jeździć i mamy co podziwiać.

Trasa opisana przeze mnie nadaje się na rodzinny wypad.
Jak się zmęczą, to hop do pociągu i już.

:lol: :D
scrapp
Croentuzjasta

Postnapisał(a) scrapp » 01.03.2011 18:44

kaszubskiexpress dzięki za tą trasę na półwysep.
W lecie już na sobotę jedną plan dzięki Tobie mam.
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 04.03.2011 07:46

Z dniem dzisiejszym sezon rowerowy uważam za otwarty :wink: :D
Piękna pogoda, -4 stopnie, bez wiatru.

Od ładnych paru lat oprócz 3 zimowych miesięcy kiedy to korzystam z miejskiej komunikacji :evil: , resztę roku dojeżdżam do pracy na rowerze.
W jedną stronę mam jakieś 7-8 km co nieśpiesznie jadąc przez miasto zajmuje mi nieco ponad pół godzinki. Dziennie zatem przejeżdżam przynajmniej 15 km, w sam raz by się nie zmęczyć a jednocześnie poczuć jakiś tam ruch.

Półwysep helski i tereny na zachód od niego baaardzo lubię :D , szkoda, że mam tam coś koło 500 km :? :lol:
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 05.03.2011 12:42

Ja czekam aż resztki śniegu znikną zupełnie, potem przegląd i konserwacja roweru i ...........w drogę.

Tymczasem chciałbym zachęcić miłośników dwóch kółek bez silnika do wycieczki na Bornholm. Jest to królestwo rowerów. Na stronce, którą wkleiłem jest sporo opisów tras na wyspie.

Dopłynąć można tam z Kołobrzegu i nie tylko.
klopot
Cromaniak

Postnapisał(a) klopot » 06.03.2011 10:09

Rower już oddany do przeglądu i konserwacji. Jeszcze "chwila" i będzie można zacząć jeździć. Czekam tylko na wzrost temperatury za oknem.

Pozdrawiam
Rafał
Krzychooo
Cromaniak

Postnapisał(a) Krzychooo » 06.03.2011 10:38

Kaszubski, fantastyczna trasa. Aż chce się wsiąść w auto czy pociąg i pośmigać nad Bałtykiem.

U mnie podobnie jak pisała U-la: górki, podjazdy... Do pracy 11km, ale w jedną stronę ponad 40 minut, a w drugą około 15.
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 06.03.2011 10:42

RESPECT kaszubski :!:
Chyba się jeszcze kiedyś skusze na ten Bałtyk. 8) :D
adamk3
Cromaniak

Postnapisał(a) adamk3 » 06.03.2011 20:12

klopot
Cromaniak

Postnapisał(a) klopot » 07.03.2011 07:29

Niestety prezydent Opola nie śpieszy się z budową ścieżek rowerowych. Obecnie Opole posiada zaledwie 17 kilometrów ścieżek i zajmuje jedno z ostatnich miejsc wśród miast wojewódzkich. Przyczyniła się do tego m.in. niechęć urzędników ratusza do wyznaczania tras rowerowych na istniejących jezdniach i chodnikach.

Pozdrawiam
Rafał
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 09.03.2011 09:15

Hmm, to może zachęcić do jazdy na rowerze i to nie tylko kobiety.

:P

Najbardziej podoba mi się ostatnie zdanie ..................

Można również zastanowić się, czy hiszpańscy pediatrzy słusznie zdiagnozowali ciąg przyczynowo-skutkowy. Może hiszpańskie dziewczyny są inteligentne nie dlatego, że jeżdżą na rowerze, ale jeżdżą na rowerze dlatego, że są inteligentne?...

:lol:
Arek
Koneser

Postnapisał(a) Arek » 09.03.2011 09:30

Kusiło mnie w sobotę rozpocząć sezon, ale było zbyt chłodno, bo tylko +1,5. Jeszcze kilka dni i jak będzie w pobliżu ośmiu, dziesięciu stopni to zaczynam wiosenne pedałowanie :)
Aldonka
Cromaniak

Postnapisał(a) Aldonka » 09.03.2011 09:45

Fajny wątek.
kaszubskiexpress zazdroszczę Ci terenów, poważnie.

Uwielbiam rower, choć miejsce jego przechowywania niestety nie pozwala mi na częste wycieczki. Najpierw muszę jechać po rower, potem wycieczka, potem go odwieść...pomieszane z poplątanym, ale w domu nie mam miejsca.

Mam tzw. holendra, długo o nim marzyłam, teraz mam i rzadko używam. Do pracy mam 15 km. Tylko, że ja mieszkam w centrum i mam miasto do przejechania. I biby ok, ale ścieżek rowerowych jak na lekarstwo (akurat na mojej trasie), po ulicy to się jakoś boję. Teraz przed wiosną obiecuję sobie, że do pracy choć z dwa, trzy razy w tygodniu pojadę rowerem...ale jak to wyjdzie zobaczymy.
Za to zakupiłam już siodełko dla Julii więc weekendowe wycieczki będziemy uskuteczniać :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone