Witam miłośniczkę chorwackich (i pewnie nie tylko) gór
Polecam Ci
tę stronę, a w szczególności
to i
to
Może znasz już te strony (po angielsku) a jeżeli nie, z pewnością Ci się przydadzą.
Na Cro raczej nie znajdziesz informacji o NP Risnjak, sam kiedyś szukałem i nikt tam nie był, a nawet jak był to o tym nie napisał

. Szukałem dlatego, ze planowałem pojechać w te północne rejony Chorwacji na długi majowy weekend w 2007 ale z powodów rodzinnych wyjazd nie doszedł do skutku

Także Risnjak nadal na mnie czeka, może skorzystam kiedyś z Twoich opisów...........
Za to we wrześniu odwiedziłem inne górskie rejony Chorwacji, położone nieco dalej na południe, Klek. Bijele i Samarske Stijene oraz PN Sjeverni Velebit, może kiedyś udasz się i tam
Pozdrawiam
Znalazłem jeszcze to:
Park Narodowy Risnjak o powierzchni ponad 63 km2 utworzony został w 1953r. i obejmuje masywy Wielki Ryśniak (Veliki Risnjak) oraz Śnieżnik (Snjeznik), a także źródła rzeki Kupa wraz z jej górnym biegiem. Oddalony jedynie 15 km w kierunku północno-wschodnim od nadmorskiej Rijeki, położony jest w najbardziej zalesionej części Chorwacji, więc ci, którzy liczą na widoki podczas całej wędrówki, rozczarują się. Rozległe panoramy można podziwiać jedynie z wyniosłych szczytów i okolic podszczytowych. Teren parku przynależy do pasma Gór Dynarskich. Dwa najwyższe szczyty na terenie parku to Wielki Ryśniak (Veliki Risnjak) o wysokości 1528 m oraz Śnieżnik (Snjeznik) o wysokości 1506 m.
Dominujące na terenie parku skały to wapień i dolomit, których występowanie wpływa na ukształtowanie powierzchni i zasoby wodne.
Dla terenu parku charakterystyczny jest niedobór wody, powodujący, że nawet pomimo częstych opadów deszczu i śniegu w masywie Ryśniaka i Śnieżnika jest tylko kilka niewielkich źródeł. Występują liczne zjawiska krasowe, a teren parku przypomina swoim ukształtowaniem ser szwajcarski - gdzie okiem sięgnąć, znajdują się mniejsze lub większe zagłębienia w ziemi i leje krasowe. Klimat, powstały na styku Morza Adriatyckiego i wpływu kontynentalnego, zapewnia ciepłe lata ze średnią temperaturą 20oC, deszczowe wiosny i jesienie oraz zimne, długie i śnieżne zimy.
Trasy turystyczne nie sprawiają większych trudności technicznych i oprócz partii podszczytowych można je określić jako spacerowe, a więc doskonale nadają się na jedno- czy dwudniowy wypad podczas urlopu nad chorwackim morzem.
Do parku Risnjak prowadzi wiele dróg dojazdowych, na których końcach (na granicy parku) utworzono parkingi. Najbliższe większe miejscowości to Gerovo na północy, Gornje Jelenje na południu i Delnice na wschodzie. Administracja parku znajduje się w położonej w jego wschodniej części, na drodze z Delnic, miejscowości Bijela Vodica. W budynku administracji znajduje się restauracja i mały hotel. Tutaj też nabyć można mapy (35 HRK), pamiątki oraz bilety wstępu do parku w cenie 30 HRK.
i jeszcze
to