Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Risnjak - czy ktoś z Was tam wędrował?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gabrysia290175
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gabrysia290175 » 28.02.2008 13:28

Witam wszystkie CRO-PL-ki :D
To mój pierwszy post na tym forum, choć czytam je dosyć często. Chorwacja to także dla mnie ten kraj, do którego mogę wracać zawsze. Staram się, aby zawsze były to inne miejsca - to ten głód poznawania :wink: chociaż mam tez swoje ulubione. I to nie miejsca "nadmorskie", a właśnie góry.
Od trzech lat bardzo, bardzo już za mną "chodzi" PN Risnjak. Cóż - kontuzja nie pozwoliła. Ale w tym roku mam nadzieję na jego przemierzenie.
I tu pytanko do forumowiczów - czy ktoś był, wędrował itp., czy moze się podzielić informacjami, np. w odniesieniu do noclegów lub zaplecza turystycznego? Czy w okolicy są jakieś kampy, czy należy liczyć tylko na schroniska lub kwatery. Czy z wodą tak samo krucho jak w Velebicie?
Poczytałam już co nieco, ale relacje i wspomnienia są zawsze najcenniejsze. Być może na forum ktoś cos napisał, ale nie znalazłam :?
Będę naprawdę wdzięczna za wszelkie info:-)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.02.2008 13:57

Witam miłośniczkę chorwackich (i pewnie nie tylko) gór :D

Polecam Ci tę stronę, a w szczególności to i to

Może znasz już te strony (po angielsku) a jeżeli nie, z pewnością Ci się przydadzą.

Na Cro raczej nie znajdziesz informacji o NP Risnjak, sam kiedyś szukałem i nikt tam nie był, a nawet jak był to o tym nie napisał :( . Szukałem dlatego, ze planowałem pojechać w te północne rejony Chorwacji na długi majowy weekend w 2007 ale z powodów rodzinnych wyjazd nie doszedł do skutku :( Także Risnjak nadal na mnie czeka, może skorzystam kiedyś z Twoich opisów........... :D

Za to we wrześniu odwiedziłem inne górskie rejony Chorwacji, położone nieco dalej na południe, Klek. Bijele i Samarske Stijene oraz PN Sjeverni Velebit, może kiedyś udasz się i tam :?:

Pozdrawiam

Znalazłem jeszcze to:
Park Narodowy Risnjak o powierzchni ponad 63 km2 utworzony został w 1953r. i obejmuje masywy Wielki Ryśniak (Veliki Risnjak) oraz Śnieżnik (Snjeznik), a także źródła rzeki Kupa wraz z jej górnym biegiem. Oddalony jedynie 15 km w kierunku północno-wschodnim od nadmorskiej Rijeki, położony jest w najbardziej zalesionej części Chorwacji, więc ci, którzy liczą na widoki podczas całej wędrówki, rozczarują się. Rozległe panoramy można podziwiać jedynie z wyniosłych szczytów i okolic podszczytowych. Teren parku przynależy do pasma Gór Dynarskich. Dwa najwyższe szczyty na terenie parku to Wielki Ryśniak (Veliki Risnjak) o wysokości 1528 m oraz Śnieżnik (Snjeznik) o wysokości 1506 m.
Dominujące na terenie parku skały to wapień i dolomit, których występowanie wpływa na ukształtowanie powierzchni i zasoby wodne. Dla terenu parku charakterystyczny jest niedobór wody, powodujący, że nawet pomimo częstych opadów deszczu i śniegu w masywie Ryśniaka i Śnieżnika jest tylko kilka niewielkich źródeł. Występują liczne zjawiska krasowe, a teren parku przypomina swoim ukształtowaniem ser szwajcarski - gdzie okiem sięgnąć, znajdują się mniejsze lub większe zagłębienia w ziemi i leje krasowe. Klimat, powstały na styku Morza Adriatyckiego i wpływu kontynentalnego, zapewnia ciepłe lata ze średnią temperaturą 20oC, deszczowe wiosny i jesienie oraz zimne, długie i śnieżne zimy.
Trasy turystyczne nie sprawiają większych trudności technicznych i oprócz partii podszczytowych można je określić jako spacerowe, a więc doskonale nadają się na jedno- czy dwudniowy wypad podczas urlopu nad chorwackim morzem.
Do parku Risnjak prowadzi wiele dróg dojazdowych, na których końcach (na granicy parku) utworzono parkingi. Najbliższe większe miejscowości to Gerovo na północy, Gornje Jelenje na południu i Delnice na wschodzie. Administracja parku znajduje się w położonej w jego wschodniej części, na drodze z Delnic, miejscowości Bijela Vodica. W budynku administracji znajduje się restauracja i mały hotel. Tutaj też nabyć można mapy (35 HRK), pamiątki oraz bilety wstępu do parku w cenie 30 HRK.

i jeszcze to
Gabrysia290175
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gabrysia290175 » 29.02.2008 10:24

Dzięki Kulka za informacje :D Do lata wprawdzie jeszcze daleko, ale już mnie nosi - stronki fajne, postudiuję na pewno. Twoją relację czytałam już częściowo wcześniej. Podobała mi się. Może też się zdobędę i napiszę coś o Paklenicy i Velebicie. A o Risnjaku z pewnością :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 29.02.2008 11:46

Znalazłem jeszcze taką mapkę :D

oraz fajną stronę, też po angielsku z opisami szlaków nie tylko w PN Risnjak, ale w różnych górach w Chorwacji. Do tej pory jeszcze na nią nie trafiłem, myślę, że może być przydatna :D

Czekam zatem na opis Twoich włóczęg, przynajmniej z Risnjaka :wink:
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 28.03.2008 13:44

Świetne linki :) prawdopodobnie czeka mnie Risnjak w tym roku również :D będzie to jeśli już tylko jednodniowy pobyt (jak już). Dzięki forum już wiem np gdzie najlepiej zaparkować i skąd wyruszyć :) zastanawia mnie jeszcze, czy w sezonie (sierpień) nie będzie problemów z miejscem na parkingu? Myślałam też zorientować się (ale to na miejscu) jak jeżdżą autobusy w tamte tereny, ale wtedy jest się bardziej uzależnionym czasowo. Jeśli ktoś był i ma informacje na ten temat, niech się nimi podzieli :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.03.2008 15:37

Fajnie, ze ktoś jeszcze zainteresował się tematem :D
Jak już tam powędrujesz to też liczę na krótki opisik.

A propos miejsca na parkingu............. myślę że nie będzie z tym problemu. Co prawda nie byłem w CRO w sierpniu, ale wyobrażam sobie jak mogą wyglądać parkingi w miejscowościach nadmorskich, że zapełnione są całkowicie, przecież wszyscy jadą nad morze. A w górach w tym okresie prawdopodobnie spotkasz najwyżej parę osób :lol: , to nawet będzie ciekawe czy ktoś też tam się zabłąka :lol:
Jak masz samochód to po co ci autobus? Samochodem wygodniej, dojedziesz gdzie chcesz i kiedy chcesz............... :D
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 28.03.2008 21:02

Byłoby miło spotkać tylko kilka osób na szlaku zamiast tłumów jak w Tatrach :D ale myślę, że jednak znajdzie się nieco entuzjastów. W każdym bądź razie jak już dotrę to z pewnością zdam relację :) Z autem to właśnie o parking chodzi. Co prawda nie spodziewam się, że będzie tak zawalony, ale jako że nigdy tam nie byłam nie mogę wykluczyć ewentualności. A może jestem przewrażliwiona, mając przed oczami widok "kilometrów aut" na drodze do Morskiego Oka :lol:
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 03.05.2010 18:25

Wiem, że oprócz szlaków, gór i pięknych widoków można w PN Risnjak skorzystać ze spływu pontonowego. Czy ktoś korzystał? Jakie wrażenia?

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone